Taidan päätyä täällä jokseenkin epäsuosittuun vaihtoehtoon eli kulutusvaikutukselliseen sopimukseen. Oomin 7,19 c/kwh lähtee tilaukseen seuraavaksi pariksi vuodeksi. Käytännössä vertailuvaihtoehtoins KSAT:n kiinteä 7,94 c/kwh tai pörssi, jossa omalla kulutusprofiililla edellisten 12kk hinnaksi olisi muodostunut n. 6,8 c/kwh + komissio.
Kuvassa oma pureskeluni aiheesta. 16/19 mukana olevista kuukausista olisi kulutusvaikutus ollut hintaa laskeva. Tämä ilman sen suurempaa hintojen tarkkailua tai muuta säätämistä. Käyttöveden lämmitys talviaikaan klo 00-05 ja huhti-syyskuu välillä kun aurinko paistaa niin paneelien kautta klo 10-15. Kellolla voisi säätää vaikka päivittäin, mutta tuo on ollut ihan riittävä ja käytännöllinen. Muuta optimointia ei juuri ole, joskus jättänyt kovimmilla pakkasilla saunomatta. Kulutus ollu viimeiset 10v vuodesta riippuen 16-19000 kwh/vuosi.
Mietin että mikä näissä sopimuksissa muita rassaa. Minusta ihan selkeä systeemi. Sekoitetaanko tämä jollain tavalla pörssisopimukseksi vai mitä. Tässähän on periaatteessa ihan sama paljon pörssisähkön hinta on, kun sähkönkäytön profiili on se joka ratkaisee. Kuvassa hyvä esimerkki vaikka viime tammikuu. Pörssisähkön keskihinta 13,18. Oman sähkönkäytön painotettu keskihinta 12,69. Erotus eli kulutusvaikutus -0,49 joten tällä 7,19 sopimuksella johon nyt aion tarttua laskulla merkitseväksi hinnaksi olisi jäänyt hyvin maltillinen 6,70.
Ajattelisin niin että pörssillä en hirveästi voisi voittaa, mutta todennäköisesti olisi kuitenkin halvempi ja tammikuussa tästä huolimatta kuumottavampi ratkaisu. Kiinteisiin soppareihin taas 0,75 c/kwh etumatka, joten vaikka laskut olisi jostain syystä perseellään niin etumatka riittänee joka tapauksessa.
Mutta... Onko Oomin tarjous paras? Onko kaikilla yhtiöillä sama tapa laskea kulutusvaikutus? Onko jokin sudenkuoppa jonka olen missannut?