Sähkömoottori-pohdintaa.

Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 491
Tällä kerta kyse kahvimyllyn moottorista, mutta voisi olla myös tehosekoitin tms. kodinkone, tai vaikkapa levysoitin..

Myllyissä on usein vaihtovirtamoottori, ja kulkua/käynnistystä ohjataan melko suurella konkalla.
Konkan arvon sopivuus voidaan laskea trigonometrialla, jotta saadaan mahdollisimman suuri voima pyörintään.
Ja jos vehje alkaa uupua, kyse on usein tulevasta konkanvaihdosta.

Mutta tasavirtavehje, mikäs siinä vie tehon? Hiilipöly kontakteissa, hiilen kuluminen? Hiilet alkaa suoltaa kipinää, ja vastus kasvaa.
Käämit voi palaa, osa palaneina ollaan tehottomia.
-Entä tilanne jossa hiilet on hyvässä kunnossa, akselin kosketuspinnat puhtaat ja käämien vastukset antaa tasaisia lukemia.
Miksi huono teho? Mikä vie mehun? Näissä kyseessäolevissa myllyissä on valtavasti vikoja, ja valmistaja suosittelee aina vaihtamaan moottorin. Mutta vastaukseksi en anna itselleni: älä välitä, sama se, vaihda moottori. Kun nyt vaan kiinnostaa mikä voi olla vialla minusta kunnossaolevassa sähkömoottorissa ;-)
 
Liittynyt
26.09.2023
Viestejä
1
Aikoinaan oli yksi aaltojuotoskone, johon piti aina välillä vaihtaa eräs tasavirtamoottori. Moottorin tehot aina pikkuhiljaa hiipuivat. Tämä kuulemma johtui moottorin kestomagneettien heikkenemisestä. Näin voi ymmärtääkseni käydä kun magneetti altistuu kuumuudelle ja roottorin magneettikentille.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
479
Lämpö on ainakin vihollinen neodyymi magneteilla olevissa moottorissa. Ei tolasessa DC moottorissa oikeen tehon laskua selitä muu jos käämit kunnossa hhiilet ja kollektori on hyvä ja laakerit ei jumissa niin pakko olla magneetti vika
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
233 377
Viestejä
4 106 782
Jäsenet
69 743
Uusin jäsen
VikaWagen

Hinta.fi

Ylös Bottom