Sähköiset kirjanlukijat

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 710
Ei niin hirmuisen hyvällä englannilla mutta kuitenkin täysin ymmärrettävällä tehty arvostelu 10 vuotta vanhasta vs viimeisimmästä kindle paperwhite versiosta (Paperwhite 2 eli kindle 6 vs kindle 11 eli paperwhite 2022)



Lyhyesti siis jos ei omassa sähköisessä kirjanlukiassa ole mitään vikaa eikä se nyt päälle 10 vuotta vanha ole ei ole mitään syytä päivittää. Luultavasti edes siitä päälle 10 vuotta vanhasta ei tarvitse päivittää koska sitä eroa ei oikeasti huomaa kirjanlukukäytössä.

BTW @Rade Moottori laita päivitystä miten hyvin / huonosti sillä lukijallasi pystyy mangaa / sarjakuvia lukemaan ja onko väreistä hyötyä käytännössä?
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
305
No nyt on tässä ehditty vähän kerätä kokemusta siitä, miten sarjiksia luetaan e-kirjalla. Löytyy ihan hyviä CBR/CBZ-kirjoja, jotka voi suoraan vaan kopsata laitteen hakemistoon ja sinne ne sitten ilmestyy luettavaksi. epub-kirjat mä yleensä luen ensin Calibreen, ylläpidän kirjastoani siellä ja kopsaan sen sitten sähkökirjaan, mutta noi sarjikset mä vaan vetäisin suoraan tiedostoina kirjaan. Mangasta mä en siis tiedä paskaakaan enkä voi siihen kommentoida mitään, kun en sellaisia lue.

Tilannehan noitten osalta on hiukan erilainen, kun kirjat on tekstiä, jota on lukulaitteessa helppo sitten lukea ihan sen kokoisena ja sellaisella fontilla kuin ikinä huvittaa. Eikä vie tilaakaan paljon mitään. Satunnaiset kuvituskuvat esim. elämäkerroissa ja muissa lomittuu sitten sinne väliin ihan ok. Sarjikset on siltä osin ihan eri juttu: ne on JPG-kuvia kokonaisista sivuista. Yleensä A4-kokoisten albumien (vai mikä se sarjisalbumin standardikoko on) sivuja, jotka sitten väkisinkin kutistuvat tommoisen 7,8" kokoisen lukulaitteen näytöllä. Se on huono juttu: meikäläisenkin ikänäöllä ei sitten oikein pysty lukemaan pienennettyä tekstiä ja kuvaa.

Kyllähän sivuja voi zoomata ja sitten pannata, mutta eihän sellainen toimi yhtään järkevästi, jos joka sivua pitää zoomata ja tökkiä ylös alas ja sivulle. eInkillä sivujen vieritykset ei ole sulavia ja muutenkin sarjiksen lukemisesta tulee hiton kömpelöä siten. Onneksi olen itse likinäköinen, niin ikänäkö ei niin haittaa, kun ilman laseja joka tapauksessa näkee lähelle. Pieneltä ruudulta saa siten luettua ihan hyvin isot sarjisalbumit. Siitä syystä suosittelisin sarjisalbumeille isompia 10" lukulaitteita, mutta sitten haittapuoleksi tulee koko ja paino. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin normaali mangaformaatti on pienempi, lähempänä A5-kokoa, ehkä niille toi 7,8" ruutu olis sitten ihan kiva.

Sarjikset CBR/CBZ-formaatissa vie sitten myös tallennustilaa ihan toisella tavalla kuin sähköiset kirjatekstit. Paksu albumi (esim. Crisis Zone) voi olla yli puoli gigaa, että niitä ei sitten mahdukaan pocketbookin muistiin enää monta sataa. Että jos kuvittelit säilöväsi ebookiin jonkin Batman-kokoelman tai Marvel-kirjaston, niin toivottavasti laitteeseesi saa teraisen muistikortin. Onneksi tavallinen yksittäinen sarjisalbumi on vielä alle sata megaa, mutta poikkeuksiakin on.

Toi CBR/CBZ-sarjisformaatti toimii siis kuvina kokonaisista sivuista, eli äärimmäisen suoraviivainen tapa muuttaa sarjis digitaalisesti luettavaksi. Olis aika helppo kuvitella, että pienille lukuruuduille tilavampi vaihtoehto olisi tallentaa kuvat yksittäisinä sarjisruutuina ja näyttää niitä kerrallaan niin monta kuin luontaisesti kuvaruutuun mahtuu. Luulenpa, että sitä varten pitäisi sarjiksen sommittelu ja julkaisu suunnitella kokonaan uusiksi, kun ne nyt on suunniteltu ja tehty sivuittain luettaviksi. Tää varmaan joskus tapahtuu, mutta ei ehkä mun elinaikanani. Tai ehkä sellaisiakin on, mutta eipä tullut nyt vastaan.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Aku Ankan Android-lukusofta osaa näyttää ruudun kerrallaan, mutta sekin on aika kömpelö kun lukukokemus menee melkoisen tönköksi. Ainakaan viimeksi kun kokeilin (useita vuosia sitten) se ei osannut sommitella useita ruutuja näytölle, eli vaihtoehtoina oli vain yksi ruutu tai kokonainen sivu.

Sarjakuviin ja lukulaitteisiin liittyen, vuosia sitten tuli myös vastaan joku sovellus joka osasi automaattisesti leikata kuvissa mahdollisesti olevat tyhjät reunat pois ja taisi osata myös tiivistää ruudut, että ne ovat lähempänä toisiaan jos niiden välissä oli paljon tyhjää tilaa. En muista softan nimeä enkä löytänyt sitä kun yritin pikaisesti etsiä, se taisi olla tehty javalla.

Toinen vastaava softa minkä löysin on KCC (Kindle Comic Converter) joka nimestä huolimatta toimii myös Kobo jne. laitteilla: GitHub - ciromattia/kcc: KCC (a.k.a. Kindle Comic Converter) is a comic and manga converter for ebook readers.

En ole itse kokeillut tuota minkälaista jälkeä se tekee.
 
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 248
Kyllä nuo CBR/CBZ formaatissa olevat sarjakuvat on, ainakin nykylaitteilla, paras lukea edelleen tabletilla ja siihen suunnitellulla appilla. Itsellä 9" Android tabletti ja käytän siinä Perfect Viewer -appia.
Sarjakuvat ovat, kuten @Rade Moottori sanoi, ihan erilaisia tekniikaltaan kuin epub/mobi kirjat. Vähän sama jos yrität lukea PDF:ää lukulaitteella. Kokemus on ihan yhtä huono IMO.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Libra 2 kotelot:

Ostin Kobo Libraan kolmannen osapuolen kotelon PhoneLife nimestä firmasta, joka postitti ainakin tämän Ruotsista. Kotelo tuli noin viikossa normaalina kirjeenä. Ilmeisesti samoja - tai ainakin samalta näyttäviä - koteloita löytyy myös Amazonista, ebaysta jne. Sen sai edullisesti verrattuna virallisiin koteloihin: ~18 euroa vs virallinen 35-40 euroa.

Kuvien perusteella kotelo näytti melkein samanlaiselta kuin virallinen, mutta isoin ero on se, että virallisessa laitteen painikkeiden puoleinen sivu jää auki. Halvemmassa se reuna on umpinainen - vain USB:lle on on aukko. Käytännössä halvemman kotelon reuna on hieman paksumpi kuin itse laite ja aiheuttaa sen, että muutenkin turhan pienet painikkeet jäävät vähän syvemmälle tehden niiden käytöstä hieman epämukavammat. Kyse on aika pienestä asiasta, mutta ainakin itseäni ärsyttää se. En ole vielä päättänyt onko ärsytys ~40 euron arvoinen. Muuten kotelo vaikuttaa ihan laadukkaalta, vaikka onkin materiaalia joka todennäköisesti rispaantuu kuluessaan - sama ongelma on todennäköisesti myös virallisessa kotelossa.

Ostamani kotelo: Kobo Libra 2 Kotelo Origami musta - Osta verkosta

Tuotekuvasta näkee myös hyvin mainitsemani reunan. Kobon sivuilta näkee taas miten sama sivu on täysin avonainen virallisessa kotelossa: Kobo Libra 2 SleepCover
Tuli ostettua Kobon virallinen Libra 2 kotelo Dustinhomesta kun tilasin muutakin tavaraa sieltä. Verrattuna tuohon edullisempaan koteloon laitten käyttömukavuus parani yllättävän paljon virallisen kotelon kanssa. Syynä ei ollutkaan reunan korkeus vaan leveys: nyt ilman sitä reunaa nappien vieressä sormi asettuu huomattavasti mukavampaan asentoon kun laitetta pitää kiinni. Jos koteloa ei löydy niin suosittelen tämän kokemuksen mukana hankkimaan virallisen kotelon tai muun kotelon jossa ei ole reunaa nappien viereisellä sivulla. Jos joku kotelo löytyy jo niin saa sitten itse arvioida onko kannattava ostos :)
 
Liittynyt
29.11.2016
Viestejä
377
Perus Kindleä saa sinisenä ja mustana. Mitä luulette, että häiritseekö siniset reunukset lukiessa, pistääköhän väri liikaa silmiin? Esim. jos pitää dark modessa laitetta niin uppoutuisiko kuva paremmin mustiin, kuin sinisiin reunoihin? Toki se tausta ei silloinkaan kovinkaan musta ole noissa näytöissä.

 

leripe

Ehdotuksia otetaan vastaan
Tukijäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 418
Perus Kindleä saa sinisenä ja mustana. Mitä luulette, että häiritseekö siniset reunukset lukiessa, pistääköhän väri liikaa silmiin? Esim. jos pitää dark modessa laitetta niin uppoutuisiko kuva paremmin mustiin, kuin sinisiin reunoihin? Toki se tausta ei silloinkaan kovinkaan musta ole noissa näytöissä.

Paint it black ollut aina se motto.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 710
Perus Kindleä saa sinisenä ja mustana. Mitä luulette, että häiritseekö siniset reunukset lukiessa, pistääköhän väri liikaa silmiin? Esim. jos pitää dark modessa laitetta niin uppoutuisiko kuva paremmin mustiin, kuin sinisiin reunoihin? Toki se tausta ei silloinkaan kovinkaan musta ole noissa näytöissä.

En ole denimin sinistä testannut mutta kun on ollut / on käytössä täysin mustaa ja täysin valkoista Kindleä ei noissa lukemisen kannalta ole eroa tai noita värejä alkaisi erikseen katselemaan tai kiinnittämään huomiota kun lukee. Sama myös erilaisissa kuorissa, ne ovat toki nättejä mutta kun keskittyy lukemiseen keskittyy lukemiseen.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
305
Kuukauden käyttökokemuksesta havaintoja PocketBookin InkPad Color 3 -lukuvempeleestä:
+ se on näyttävä, nätti ja rivakka, avaa nopsaan, akku kestää eikä muistikaan ole loppunut, vaikka olen ladannut sinne kosolti värikuvia
+ Mä tykkään käyttää mobiililaitteissani kansia. Tän vihreä kangaspäällysteinen kansi on tosi hieno.
+ sarjiksia pystyy lukemaan, normialbumi kutistettuna B6-kokoon on siinä ja siinä onko kiva lukea. Toistaiseksi on.
- sarjikset tulee luettua väreissä, mikä laskee tarkkuutta puoleen mustavalkoisesta: 150 dpi. Se kyllä syö skarppiutta, mutta sen kanssa voi elää.
- PocketBookin softa on ihan helvetin paljon epäluotettavampi kuin kymmenen vuotta vanhan Kobon. Laite jumittuu ainakin kerran viikossa. Jumittumiset huomaa etenkin peleissä, mutta tilttailee tää muutenkin missä vaan.
- Asetuksia ja säätöjä periaatteessa on hyvin, mutta ei ne kaikki toimi niin kuin pitäisi. Juosten kustu softa.
- Moderneja ominaisuuksia on sanakirjoista ääneenlukuun, mutta ei ne kaikki toimi niin kuin pitäisi. Juosten kustu softa.



Katotaan taas kymmenen vuoden päästä, että löytyykö Kobon mallistosta silloin houkuttelevaa laitetta. PocketBookin ohjelmiston laatu yllättää huonoudellaan. Vaikka nää värilaitteet on aika uusi juttu, silti samaa perussoftaa käyttävä InkPad-tuoteperhe on ollut olemassa jo aika monta vuotta.
 
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 248
E-kirjastohanke on nyt siirtynyt Kansalliskirjastolle ja sen pitäisi avautua huhtikuun lopulla.

Alkuun siis tulee mobiiliappi ja myöhemmin selaintuki tuon artikkelin mukaan. Tuleekohan esim. OverDrive tms. että voisi suoraan e-lukijalla tehdä lainauksen ja lehtien lukemisen?
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
305
Vielä yksi havainto PocketBookin ja Kobon ohjelmistojen erilaisesta toiminnasta:
Kun Kobolla lukee kirjan loppuun ja viimeisellä sivulla kääntää sivua eteenpäin, kirja loppuu ja siirrytään päävalikkoon. Kirja merkitään luetuksi ja mielen valtaa tyyneys. Mitähän sitä seuraavaksi lukisi?
PocketBookilla kun viimeisellä sivulla kääntää sivua eteenpäin, mitään ei tapahdu. Sivu ei käänny. Viimeiseltä sivulta ei pääse eteenpäin, pääsee vain taaksepäin. Jää jotenkin halju olo, että mitä helvettiä ja miksei tämäkään toimi. Kirjasta pääsee pois vain klikkaamalla itsensä päävalikkoon. Mahtaako tässä sitten edes mihinkään jäädä merkintää siitä, mitä on tullut luettua.

No ei tähän kuole, lienee tottumuskysymys, mutta silti laitteelta toivoisi parempaa. Yleisesti minä pidän android-laitteista ja androidin ajatuksesta, mutta valitettavasti sen käyttö mahdollistaa myös paskemmankin ohjelmistolaadun.
 
Liittynyt
21.02.2019
Viestejä
1 975
Kun Kobolla lukee kirjan loppuun ja viimeisellä sivulla kääntää sivua eteenpäin, kirja loppuu ja siirrytään päävalikkoon. Kirja merkitään luetuksi ja mielen valtaa tyyneys.
Mulle se on aina juhlahetki, kun nukkumatilaan laitettu Kobo kirjan viimeistelyn jälkeen näyttää tyhjää sivua ja vain teksti "sleeping" jää näkyviin sen kesken olevan teoksen kansikuvan sijaan. Silloin tietää aina saaneensa jotain valmiiksi.
 

hrk

Liittynyt
23.07.2017
Viestejä
1 738
E-kirjastohanke on nyt siirtynyt Kansalliskirjastolle ja sen pitäisi avautua huhtikuun lopulla.

Tuo jo useaan kertaan tänne linkattu uutinen on viime syyskuulta, ja siis jo aika vanha. Tuoreempaakin tietoa löytyy Kansalliskirjaston sivuilta:


Siellä siis jälleen luvataan, että 23.4. avautuu joku palvelu, käytännössä kai ainakin webisaitti, joka ei kuitenkaan ole vielä valmis. Saapa nähdä.

Tätä e-kirjastohanketta on näihin asti yritelty kuntien yhteistoimintana, jota Helsingin kaupunginkirjasto on koordinoinut. Tuloksena on syntynyt kuntien kirjastojen yhteisluettelo ja portaali, jonka kautta on päässyt käyttämään oman kunnan kirjaston palveluita. Tämän palvelun on ilmoitettu sulkeutuvan 17.6:


Vaikka edelleenkin puhutaan kuntien yhteisestä e-kirjastosta, kysymyksessä on kuitenkin Kansalliskirjaston projekti, joka siis on valtakunnallinen, ei kuntien hankala yhteishanke. Kansalliskirjasto on Helsingin yliopiston osa. Saattaa se hanke silti epäonnistua. Mutta voitaneen ainakin olettaa, että valtakunnallisesta kirjastosta voi lainata kaikkea kokoelmista löytyvää asuinkunnasta riippumatta.
 
Liittynyt
03.06.2017
Viestejä
64
Kuukauden käyttökokemuksesta havaintoja PocketBookin InkPad Color 3 -lukuvempeleestä:
+ se on näyttävä, nätti ja rivakka, avaa nopsaan, akku kestää eikä muistikaan ole loppunut, vaikka olen ladannut sinne kosolti värikuvia
+ Mä tykkään käyttää mobiililaitteissani kansia. Tän vihreä kangaspäällysteinen kansi on tosi hieno.
+ sarjiksia pystyy lukemaan, normialbumi kutistettuna B6-kokoon on siinä ja siinä onko kiva lukea. Toistaiseksi on.
- sarjikset tulee luettua väreissä, mikä laskee tarkkuutta puoleen mustavalkoisesta: 150 dpi. Se kyllä syö skarppiutta, mutta sen kanssa voi elää.
- PocketBookin softa on ihan helvetin paljon epäluotettavampi kuin kymmenen vuotta vanhan Kobon. Laite jumittuu ainakin kerran viikossa. Jumittumiset huomaa etenkin peleissä, mutta tilttailee tää muutenkin missä vaan.
- Asetuksia ja säätöjä periaatteessa on hyvin, mutta ei ne kaikki toimi niin kuin pitäisi. Juosten kustu softa.
- Moderneja ominaisuuksia on sanakirjoista ääneenlukuun, mutta ei ne kaikki toimi niin kuin pitäisi. Juosten kustu softa.



Katotaan taas kymmenen vuoden päästä, että löytyykö Kobon mallistosta silloin houkuttelevaa laitetta. PocketBookin ohjelmiston laatu yllättää huonoudellaan. Vaikka nää värilaitteet on aika uusi juttu, silti samaa perussoftaa käyttävä InkPad-tuoteperhe on ollut olemassa jo aika monta vuotta.
Itse olen vaihtanut Pocketbookkien (2kpl) softan KOReaderiin. Sillä saa kirjan kiinni niin että menee samaan valikkoon missä kirjakin oli ja pääsee kanssa merkkaamaan kirjan luetuksi.

 
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
515
Ja ne ei osaa edes vastata yksinkertaisiin kysymyksiin, ei siellä kummassakaan päässä. Ei oo kauhean hyvin asiakkaita huomioiva projekti.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
423
Perus Kindleä saa sinisenä ja mustana. Mitä luulette, että häiritseekö siniset reunukset lukiessa, pistääköhän väri liikaa silmiin? Esim. jos pitää dark modessa laitetta niin uppoutuisiko kuva paremmin mustiin, kuin sinisiin reunoihin? Toki se tausta ei silloinkaan kovinkaan musta ole noissa näytöissä.

Väri on tummahko. Olen omistanut Kindle Paperwhiten ja aikaisemman sukupolven Kindlen mustana ja sitten tämän uusimman Denim Basicin. Tykkään enemmän basicista kuin pw:sta, pienempi ja näppärämpi. Näytössä ei ole lasia, niin ei niin paljoa heijastakaan. En itse käytä tummaa tilaa kuin harvakseltaan, mutta ei ole silloinkaan häirinnyt nuo siniset reunat. Ja halusin juurikin jotain spesiaalia. Jos Kindleä saisi keltaisena, niin varmasti ostaisin.

IMG_20240317_161801.jpg
IMG_20240317_161829.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
515
Kyselin millä e-lukijalla vois lainata kirjoja.

"Hei,

E-kirjastoa voi ensimmäisessä vaiheessa käyttää vain E-kirjasto-mobiilisovelluksen kautta ja tällöin aineistoja ei ole mahdollista siirtää lukulaitteelle.

Myöhemmin on tulossa myös web-käyttöliittymä, mutta tälle emme pysty antamaan tällä hetkellä aikataulua."

"Hei, tarkoitatko huhtikuussa avautuvaa kuntien yhteistä e-kirjastoa? E-kirjastoa voi toistaiseksi käyttää vain puhelimelle tai tabletille ladattavalla sovelluksella. E-kirjaston usein kysytyt kysymykset"
 

hrk

Liittynyt
23.07.2017
Viestejä
1 738
Kyselin millä e-lukijalla vois lainata kirjoja.

"Hei,

E-kirjastoa voi ensimmäisessä vaiheessa käyttää vain E-kirjasto-mobiilisovelluksen kautta ja tällöin aineistoja ei ole mahdollista siirtää lukulaitteelle.

Myöhemmin on tulossa myös web-käyttöliittymä, mutta tälle emme pysty antamaan tällä hetkellä aikataulua."

"Hei, tarkoitatko huhtikuussa avautuvaa kuntien yhteistä e-kirjastoa? E-kirjastoa voi toistaiseksi käyttää vain puhelimelle tai tabletille ladattavalla sovelluksella. E-kirjaston usein kysytyt kysymykset"
Netistä löytyykin paljon tietoa. "Kuntien yhteinen e-kirjasto" tarkoittaa siis, että kunnat voivat liittyä uuden e-kirjaston maksaviksi asiakkaiksi, ja vastaavat tämän jälkeen omien asiakkaidensa (kuntalaisten) rekisteröinnistä e-kirjaston käyttäjätietokantaan. Loppukäyttäjän näkökulmasta järjestelmä toiminee kuin ilmainen Storytel ja vastaavat, paitsi että "aineiston" eli niiden kirjojen toimittajiksi on valittu (olikohan vaihtoehtoja?) Ellibs ja OverDrive, kuten Helmetissä nykyäänkin. Asiakasohjelmat ilmeisesti toimittaa joku muu, koska Helmetin kautta sekä Ellibsiä että OverDriveä voi kyllä lähestyä myös selaimella ja ladata kirjoja paikallisesti ja lukea myös lukulaitteella. Pitkäaikaisena Helmetin käyttäjänä pelkään, että kehitys ei ehkä olekaan edistystä.
 
Viimeksi muokattu:

hrk

Liittynyt
23.07.2017
Viestejä
1 738
Jatkoa edelliseen: Kunnat siis maksavat e-kirjaston käytöstä alkuvaiheessa vuodessa 0,7 euroa per kunnan asukas, ei per rekisteröitynyt e-kirjaston käyttäjä. Helsingin asukasluku oli vuoden alussa 675 tuhatta, ja e-kirjaston vuosimaksu siis olisi hieman alle puoli miljoonaa. Helsingin kaupunginkirjaston budjetti tälle vuoddelle on noin 42 miljoonaa, joten laskun maksaminen onnistuu kyllä. Mutta Helsinki on jo mukana pääkaupunkiseudun kirjasto-yhteenliittymässä Helmetissä (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen), jonka kustannuksia en tiedä, mutta jonka e-kirjasto-osuus tarjoaa jo nyt paljon enemmän kuin mitä uusi e-kirjasto alkuvaiheessaan lupaa. Joten pääkaupunkiseudun kunnille uusi e-kirjasto on vain turha menoerä. Joka ehkä kuitenkin kannattaa maksaa, koska ilman suurten kuntien rahoja tämäkin kaunis hanke lässähtää. Valtion rahaahan tähän ei kai ole luvassa?

(Mainittakoon, että tiedän asiasta vain sen mitä olen netistä lukenut.)
 
Viimeksi muokattu:

SweeneyTodd

Smooth Operator
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 766
Eli täysin turha palvelu ainakin minulle alkuun, kun luen vain lukulaitteella. Saa nähdä minä vuonna tuosta tulee oikeasti käyttökelpoinen. Toivottavasti helmet-kirjastot eivät sulje omaa palveluaan, kun tuo aukeaa.
 
Liittynyt
29.04.2017
Viestejä
253
Kindlessä näyttää olevan tällä hetkellä melko ikävä bugi tai ominaisuus. Jos laite ei ole ollut verkossa vähään aikaan, saattavat kaikki Calibrella siirretyt kirjat kadota laitteen muistista:

Meillä yhden Kindle Paperwhiten sisältö tyhjeni tänään. Laite oli ollut ainakin muutaman kuukauden akku tyhjänä, mutta ei lentotilassa. Tänään laitetta ladatessa kaikki kirjat katosivat laitteen muistista mukana tulleita sanakirjoja lukuun ottamatta. Tyhjät collectionit jäivät jäljelle.

Edit: Kirjat pystyi palauttamaan Calibrella, mutta se oli aika työlästä, koska kyseisessä Kindlessä oli vain osa kaikista kirjoista. Lisäksi ne oli järjestetty Kindlessä eri collectioneihin. Kahden muun Kindle Paperwhiten sisältö ei ole ainakaan vielä tyhjentynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
515
Mulla oli aiemmin kindle ja oli tosi kiva, mutta taidan kuitenkin vaihtaa Koboon. Kunhan keksin sopivan mallin.
 

SweeneyTodd

Smooth Operator
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 766
Kindlessä näyttää olevan tällä hetkellä melko ikävä bugi tai ominaisuus. Jos laite ei ole ollut verkossa vähään aikaan, saattavat kaikki Calibrella siirretyt kirjat kadota laitteen muistista:
Mitähän Kindlejä tuo koskee? En pidä koskaan kindleä verkossa, kun ei ole mitään syytä siihen. Ei ainakaan toistaiseksi ole tyhjentynyt.

Edit. ilmeisesti vaaran hetki onkin, kun ottaa wifin takas käyttöön. Pitää kokeilla jossain välissä. Eipä tuossa isoa vahinkoa käy, kun kaikki kirjat on Calibren kirjastossa, niin yhdellä napin painalluksellahan ne lähtee siirtymään takas.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
38
Meikäläiseltä on kahteen otteeseen tyhjentynyt koko Kindle Calibrella siirretyistä kirjoista buutin/päivityksen yhteydessä. Itsekin pidän pääosin koko ajan vehjettä lentotilassa mutta tosiaan vasta uudelleenkäynnistyksen jälkeen katosi sisällöt.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
305
No kaikkihan se on tietysti tallessa Calibressa "varmuuskopioina", mutta silti nää asiakaskokemukset eivät edelleenkään innosta ryhtymään Kindlen tai Applen tai Spotifyn asiakkaaksi, kun käyttäjä ei saa itse hallita omaa sisältöään.
 
Liittynyt
12.01.2019
Viestejä
127
Tuli pitkän harkinnan jälkeen riipaistua kaupasta Kobo Libra 2. Huikea laite ja fyysiset napit on kyllä hyvät.

Aiemmin lukenut e-kirjoja puhelimella, mutta alkoi vituttamaan oma itsekuri: tuli aina selattua puhelimella kaikkea muuta ja lukeminen jäi sivuosaan.

Kobon myötä voinut jättää puhelimen kokonaan pois sängystä ja keskityttyä lukemiseen (okei vähän pelaan pasianssia myös :D ) - mitä kelloa seurannut nukkumaan laittaessa niin n. Tunnin aiemmin saa unen päästä kiinni.

Vielä vähän hakemista Calibren käyttö mutta eiköhän se tuosta lähde kun pääsee vielä syvemmälle.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
305
Kobon myötä voinut jättää puhelimen kokonaan pois sängystä ja keskityttyä lukemiseen (okei vähän pelaan pasianssia myös :D ) - mitä kelloa seurannut nukkumaan laittaessa niin n. Tunnin aiemmin saa unen päästä kiinni.
Ai niissäkö on vielä pelit mukana? Luulin, että uusissa koboissa pasianssit on jätetty pois, kun ei löytynyt tuote-esittelyistä. Onko ne edelleen beta-valikon alla? Se Demon solitaire on kyllä ihan viihdyttävä hengähdys jännittävien kirjojen välillä.
 
Liittynyt
12.01.2019
Viestejä
127
Ai niissäkö on vielä pelit mukana? Luulin, että uusissa koboissa pasianssit on jätetty pois, kun ei löytynyt tuote-esittelyistä. Onko ne edelleen beta-valikon alla? Se Demon solitaire on kyllä ihan viihdyttävä hengähdys jännittävien kirjojen välillä.
Joo yllätyin että löytyy pelejä - NickelMenun kun asensin niin huomasin että sieltä saa pelit valikkoon.

Popsocket aika ehdoton tolle laitteelle ainakin omille pienille käsille. Pitää joku pussukka hommata tuolle laukkua varten vielä jostain, en halunnut mitään suojakuorta juuri tuon popsocketin vuoksi.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 690
Hmm, vaimon Bookeen sanoo että ssl-virhe. Eli ei-päivitetävä pikavanhennettu laite?
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 710
Yksi (suuri) syy miksi olen suosinut juuri Kindle (ja teoriassa myös Kobo sekä Nook) laitteita, eli mitä suurempi ja paremmin tunnetumpi valmistaja sen pidempään myös tukea. Yksi kaverini esim. hankki Sony:n laitteen ja kuulema ei oikein tukea enää käytännössä ole vaikka kuinka on iso firma kyseessä.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 690
Heh, jo, noista tunnistan nimeltä Sonyn. Sen bookeen-nimen kuulin sentään tänään vaimolta ;-)
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Minun ensimmäinen lukulaite oli Bookenin Cybook Opus. Siinä ei tosin mitään wifin kaltaisia hienouksia ollut, mutta toisin kuin monesta uudemmasta laitteeista siitä löytyi fyysiset painikkeet ja sensori ruudun suudan vaihtamiseen automaattisesti. Ilmeisesti Bookeenilla on on ollut taloudellisia vaikeuksia ja oli jossain selvitystilassa tms. vuonna 2022-2023. Nykytilanteesta en tiedä, mutta tuskin on kovin häävi tilanne.


Tuon mukaan yrittivät päästä muistiinpanolaitemarkkinoille mikä kuulosti kyllä aika oudolta. Onko nuo laitteet todella niin suosittuja? Tuntuu, että lähes kaikilta isommilta ja pienemmiltäkin valmistajilta on tullut e-ink laitteita tuota varten. Aikaisemmin Bookenilla oli hyviä suhteellisen edullisia laitteita.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 710
Heh, jo, noista tunnistan nimeltä Sonyn. Sen bookeen-nimen kuulin sentään tänään vaimolta ;-)
Kindle (Amazon, suurin sähköisten kirjanlukulaitteiden julkaisija). Ensimmäinen oma kirjanlukulaitteeni oli Kindle Keyboard 3G (vuodelta 2010)
Nook (Barnes & Noble yksi maailman suurimpiin kuuluva kirjakauppaketju)
Kobo (2009 Kanadalainen Indigo Books & Music ketju aloitti tuon itsenäisenä yrityksenä mutta 2012 Rakulen osti yrityksen)
Sony Reader (Sonyn julkaisema, alunperin 2006 jo, nyt jo kait lopetettu yritys tehdä myös sähköisiä kirjanlukulaitteita ainakaan ns. tavallisille kansalaisille = myös tuki on siten käytännössä lopetettu)

Yleisesti sähköisistä kirjoista:
 
Liittynyt
21.02.2019
Viestejä
1 975
Mä kuulun siihen sukupolveen, joka tyykkää siirtää kamat fyysisellä piuhalla. Talouden kumpikaan laite ei ole wifissä kiinni. Eipähän ole eikä tule tukiongelmia.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Itsekin siirtelen Calibresta USB:llä, mutta satunnaisesti tulee käytettyä Kobon wifi-synkkiä Pocketin jne. takia.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 690
Itse kuulun sukupolven joka ei taju nykysoftien tomintaa, joten emme onnistuneen Bokeenin kirjansiirrossa. PC:lle saime, ja jopa Adoben lukusoftaankin. Toki mielekästä olisi jos ne kaiki kirjat jotenkin saisi järkevästi näkymän siinä, ttei tarvitsisi "omistamiaan" sirrelä niin hankalasti kolmeen kertaan, ensin omalta sivultaan pc:lle, siitä aukaista ohjelmaan ja sen sisällä siirtä "kirjastoon" jne. Onneksi ei mun tarvitsekaan. Hyväsä lykyssä vaimo sanookin ettei jaksa läppäriltä niitä lukea ;-) Ja saman rumban toistuminen jos hankkii uuden lukulaitteen ehkä pelottaa hankkimasta sitäkään...
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Adoben lukusoftaa tarvitaan vain jos kirjoissa on DRM-suojaus. Elisan kirjojen kohdalla riittäänee, että tiedostot siirtää suoraan laitteeseen kun se on kytketty tietokoneeseen eikä tarvita Calibrea tai Adoben softaa tai muutakaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
282
Yksi (suuri) syy miksi olen suosinut juuri Kindle
Mulla on edelleen sama Gen3 Kindle Keyboard, josta mainitsin jo tän ketjun ekalla sivulla. Jo 12v se on ollut lähes päivittäisessä käytössä. Puolitoista vuotta sitten vaihdoin siihen uuden 1900 mAh:n akun, jolla mennään ainakin vielä jokunen vuosi. Jos Amazon lanseraa lähitulevaisuudessa uuden Oasiksen USB-C:llä, niin sitten kyllä vaihtuu siihen.

Ostettavat kirjat löytyy nykyään 90 %:sti Redditin r/ebookdeals -subin kautta. Fanifiktiota tulee myös tuolla luettua. Mm. sen lataukseen Calibre on ylivoimainen työkalu.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.02.2019
Viestejä
1 975
Adoben lukusoftaa tarvitaan vain jos kirjoissa on DRM-suojaus. Elisan kirjojen kohdalla riittäänee, että tiedostot siirtää suoraan laitteeseen kun se on kytketty tietokoneeseen eikä tarvita Calibrea tai Adoben softaa tai muutakaan.
Calibrea tarvitsee Kobo Auralle, koska se paskoo ne fontit. Kirja Calibreen, kirjan mukana tulleet fontit huitsin kuikkaan, tallennus ja siirto Koboon. Muuten joutuu lukemaan jollain minifontilla suurennuslasin kanssa. Fonttikoon kasvattamisella ei mitään vaikutusta ja muutenkin ruma.
 
Liittynyt
29.11.2016
Viestejä
377
Väri on tummahko. Olen omistanut Kindle Paperwhiten ja aikaisemman sukupolven Kindlen mustana ja sitten tämän uusimman Denim Basicin. Tykkään enemmän basicista kuin pw:sta, pienempi ja näppärämpi. Näytössä ei ole lasia, niin ei niin paljoa heijastakaan. En itse käytä tummaa tilaa kuin harvakseltaan, mutta ei ole silloinkaan häirinnyt nuo siniset reunat. Ja halusin juurikin jotain spesiaalia. Jos Kindleä saisi keltaisena, niin varmasti ostaisin.

Hyvältä toi sininen näyttää ja olisin varmaan ehkä ostanut jos olisin Kindleen päätynyt. Amazonissa vaan näytti nyt olleen pitkät toimitusajat ja kerkes Poweriin tulla nyt 20% alet MyPower asiakkaille niin hain sitten Kobo Libra 2:n.

Arvoin tuon Libran 2:n ja CLARA 2E:n välillä. Libraan päädyin kun lähinnä kotikäyttöön tulee, vähän isompi näyttö ja painikkeet on. Pienempi 6" näyttö ja laite tuntui tosi pieneltä kun paperin palan kanssa kokoa mallasin(Powerista eivät antaneet noita näytille, kun ei ollut esittelylaitteita). Ajattelin, että Libra olisi vähän mukavampi pitää kädessä.

Jonku aikaa tuota nyt selailtuani niin en ole kyllä enää yhtään varma tuosta ja olisiko se pienempi sitten kuitenkin ollut itselle miellyttävämpi. No testailee tuota vähän aikaa ja onneksi Poweriin voi palauttaa jos tuntuu, että haluaa tuohon pienempään vaihtaa.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 690
Adoben lukusoftaa tarvitaan vain jos kirjoissa on DRM-suojaus. Elisan kirjojen kohdalla riittäänee, että tiedostot siirtää suoraan laitteeseen kun se on kytketty tietokoneeseen eikä tarvita Calibrea tai Adoben softaa tai muutakaan.
Lukusoftaa tarvitaan jos aikoo koittaa lukea sitä tietokoneessa. Vaimolle jäi vielä epäselväksi yös, miten se edes siirretään sinne lukulaitteeseen. Elisan ohjeet oli ainakin ihan väärin muotoillut.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Lukusoftaa tarvitaan jos aikoo koittaa lukea sitä tietokoneessa. Vaimolle jäi vielä epäselväksi yös, miten se edes siirretään sinne lukulaitteeseen. Elisan ohjeet oli ainakin ihan väärin muotoillut.
Juu, tarvitaan, mutta sen ei tarvitse olla Adoben lukusofta jos kyseessä on Elisa Kirjan salaamatomat kirjat. Itse olen satunnaisesti käyttänyt "SumatraPDF" ohjelmaa epubien vilkaisemiseen/testaamiseen Windowsissa jos en ole halunnut käyttää raskaampaa Calibrea. Siihen kirjan saa avattua suoraan tiedostoista ilman, että pitää lisätä mihinkään kirjastoon. Softa tukee myös useampia muita salaamattomia ekirjamuotoja.


Kirjat voi siirtää laitteelle samalla tavalla kuin tiedostot siirretään mille tahansa muulle USB-tikulle/puhelimelle tms. Ensin toki kirja pitää ladata Elisan sivuilta kuten mikä tahansa muukin tiedosto.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 710
Lukusoftaa tarvitaan jos aikoo koittaa lukea sitä tietokoneessa. Vaimolle jäi vielä epäselväksi yös, miten se edes siirretään sinne lukulaitteeseen. Elisan ohjeet oli ainakin ihan väärin muotoillut.
Ensin se kirja hankitaan jostain, sanotaan nyt vaikka että ostetaan Elisalta tai Amazonista tai mistä nyt ostetaankaan.
Sitten se kirja ladataan koneelle esim:
1711203007893.png

(kirjaudu sisään Elisa kirjaan, mene "Oma hylly" kohtaan, katso se kirja minkä haluat ladata ja paina "..." (kolme pistettä) kohtaa mistä valitse "Lataa" jolloin tulee pop up ikkuna mikä kysyy mihin tiedosto ladataan. Valitse esim. oma työpöytä tai itselläni se on E (Snaga) asema ja sieltä kansio E-Boooks. Sitten sinulla on ladattuna esim. "Jvuonon-Ruusu.epub" mikäli hankit Johanna Valkaman Jäävuonon Ruusu kirjan.)

Amazonilla se taas toimii esim. siten että:
kirjaudut sisälle Amazoniin, menet "Your Account" => "Content & Devices" kohtaan jolloin pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:
1711203354352.png

Sitten menet Books kohtaan ja JOS sinulla on kindle sähköinen kirjanlukulaite valitse "Deliver or Remove from Device" (jolloin kirja menee automaattisesti kindleesi luettavaksi TAI tietokoneellesi. Jos valitset "More actions" kohdan ja sieltä )
1711203446649.png


Download & transfer via USB kohta:
1711203509961.png

Voit myös helposti siirtää sen laitteeseesi ja yhdistämällä laitteesi PC:hen näet sen siellä normaalisti siirrettävänä tiedostona.

Sitten kun sinulla on ensin tuo tiedosto minkä haluat siis siirtää kirjanlukulaitteellesi suosittelen että menet calibren kotisivuille:
Mistä klikkaat "Clock to watch calibre demo" kohtaa

Käytännössä siis kytket laitteesi tietokoneeseen (yleensä USB piuhan avulla) minkä jälkeen avaat Calibren, tartut siihen kirjaan minkä haluat lukea ja raahaat sen kalibreen. Tämän jälkeen valitset että haluat siirtää kyseisen kirjan kirjanlukulaitteeseesi.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 690
Bookeen sisältää tosiaan muutamia kansioita muttei vaimolle ole selvinnyt, miksi se pitää tietää mihin kansiorakenteeseen kirjoja siirrellään, miksei lukulaite osaa sitä itse sitä hallinnointia. Ja ohje tosiaan oli että siirrä lululaitteeseesi raahaamalla, jolloin se jäisi siihen kansioiden "ulkopuolelle".
Ja tuo tietsikallekin siirto tosian on kuin minkä tahansa netistälataus, eli sinäkään ei ole mitään automatiikaa etä se nettisivu osaisi tyrkyttää koneelle/koneelta jotain lukusoftan kansiota. Ei kaikki netikirjoja lukevat osaa juurikaan käyttää tietokonetta, ja vielä harvemmat haluavat eytä perhestä joku tulisi neuvomaan ;-)
-ja joka tapauksessa mitä ilmeisimmin se wifillä lukulaitteeseen hankittu kirja ilmaantui jotenkin loogisemin, itselläni ei ole tuostakaan mitään käsitystä. Miksi näin edes olisi.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 187
Oletettavasti myös Booken järjestelee kirjat tekijän jne. mukaan eikä hakemistorakenteen. Eli hakemistorakenteella ei ole laitteelle mitään väliä - se vain voi helpottaa käyttäjää jos haluaa lajitella tietyt kirjat tiettyyn hakemistoon. Jotkut laitteet toki voivat tarjota suoran tiedostoselaimen jolloin hakemistorakenteen näkee.

Yllä mainittu Calibre luo oletuksena tekijän nimisiä hakemistoja joiden alle jokaisella kirjalla on muistaakseni vielä oma hakemisto.

Jos haluat, ne kirjat voi tallentaa suoraan aseman juureen kuten Elisan ohje kertoo. Toki jos niitä kirjoja on paljon niin hakemistojen käyttö voi helpottaa niiden hallintaa jos et käytä esim. Calibrea.

Itse käytän Calibrea, mutta lisäksi olen luonut hakemiston johon siirrän kirjoja suoraan jos joskus pitää tehdä niin (esim. käytän konetta jossa Calibrea ei ole asennettu).
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
307
Aika pitkään etsinyt 2015 paperwhiten korvaajaa ja hakusessa oli jotain suunnilleen 10" kokoluokassa. Inkpad lite ostohousut oli jo jalassa kunnes alhainen ppi alkoi arveluttamaan. Ehkä hieman outona valintana alesta tarttui mukaan Lenovo Smart Paper. Laatuvaikutelma on hyvä, painoa tietysti enemmän ja fyysisiä nappeja kaipaavat joutuvat pettymään. Omassa käytössä lähinnä pitää muistaa Calibressa tallentaa taas epub formaatissa, kuten vanhoina hyvinä aikoina. Lenovo id:tä en ole tehnyt, enkä halua ylimääräisiä kuukausimaksuja. Lenovolla on myös ollut paha tapa lopettaa tablettien tukeminen harvinaisen nopeasti. Caveat emptor.
 

hrk

Liittynyt
23.07.2017
Viestejä
1 738
Liittynyt
22.02.2019
Viestejä
38
^
Ihmettelen kustantamoiden toimintaa. Sanotaan että ekirjojen myynti suomessa on pientä, mutta sitten ei suostuta myymään niiden oikeuksia kirjastoille, ainakaan kohtuulliseen hintaan. Kirjastojen parempi valikoima ekirjoissa saattaisi kuitenkin innostaa suomalaisia lukemaan niitä enemmän, jolloin niiden kaupallinen myyntikin kasvaisi samalla. Rahan ahneuksissa ei osata ajatella kauaskantoisesti. Lakiin pitäisi tehdä myös muutoksia etteivät kirjastot olisi aivan kustantamoiden armoilla ekirjojen hankinnassa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 507
Viestejä
4 201 688
Jäsenet
70 914
Uusin jäsen
higvlad

Hinta.fi

Ylös Bottom