Pörssin sääntöjä pitäisi tosiaan muuttaa. Tällainen olisi mielestäni aika hyvä: myyjät tekevät sitovat hintatarjoukset joka tunnille ja niistä valitaan halvimmat tarjoukset kysynnän mukaan. Kaikille tuottajille maksetaan se hinta minkä ovat laittaneet eikä kalleinta kuten nyt. Ei tuo kaikkia ratkaisisi mutta ainakin ydinvoimalat joutuisivat myymään edullisemmalla koska eivät oikein voi ottaa riskiä että yhtäkkiä yhden tunnin tuotantoa ei osteta.
Pörssin sääntöjen muutosten tarpeellisuudesta olen samaa mieltä. Mutta toikaan ei toimi, en nyt muista miten omistukset noissa ydinvoimaloissa menee, mutta jos sama "pulju omistaa ydinvoimaa ja muuta voimaa". Tuolla luotoisiin laillinen konsti manipuloida sähkön hintaa. Tarjotaan tarkoituksella niin korkea hinta, ettei sitä ydinvoimaa osteta => laitos pitää sulkea ja saadaan niistä muista laitokista parempi kate, koska kysyntä pysyy, mutta tarjonta vähenee.
Minusta hintakatto on parempi ja siitä jäävästä voitosta esim. 50% pitää sijoittaa säätönergiaan. Mielluummin valtion omistuksessa. Tätä "50% sijoitusta" sitten niin kauan kunnes saadaan toi säätövoiman puute kuntoon.
Edelleen se ydinvoima on ylivoimaisesti luotettavin energiantuotantomuoto meillä katso nyt vaikka tilastoja.
No katsellaan
Tää luultavasti vuodelta 2003 eli ei sisältäisi sen jälkeisiä tapahtumia
Lainaus tosta:
-INES 2 -luokan tapahtumat Suomen ydinlaitoksilla
Ydinlaitostapahtumien kansainvälisen INES-vakavuusasteikon luokan 2
tapahtumassa on kyseessä merkittävä puute turvallisuuteen vaikuttavissa
tekijöissä, mutta turvallisuus on edelleen varmistettu mahdollisesta lisä-
viasta huolimatta (vertaa kohta 6.1). Tämän luokan tapahtumia on maail-
man ydinvoimalaitoksilla sattunut muutamia vuodessa. Suomessa vuo-
teen 2003 mennessä sattunut seitsemän INES 2 -luokan tapahtumaa
Lainaus loppuu
Meillä on 4 ydinvoimalaa, käytöönotettu 1977, 1979, 1980 ja 1982 ja niiden rakentaminen kesti 5-9 vuotta voimalasta riippuen. Eli siis jo hyvin vanhoja. Vanhemmiten vain niitä ongelmia tulee (korroosia metallin väsyminen jne.)
Olkiluoto 3 alotettiin 2005 eli sekin on jo monelta osin aika vanha, vaikkei ole edes vielä virallisesti kai? edes käytössä.
Olkiluoto 4 ja Hanhikivi on peruttu eli rahoitusta ja/tai poliittista tahtoa ei ole löytynyt.
Ydinvoiman jätteen ongelmaa ei mielestäni ole ratkaistu pitkäkestoisesti (eikä varsinkaan ole sen kestoa testattu)
Meillä on Posiossa maailman ensimmäinen loppusijoituspaikka.
Harmi vaan, että siellä kallioperä on niin halkeillutta, että rakentamisen aikana oli ongelmia saada se luolasto pitämään vettä. Lisäksi tuolla alueella maanperä vasta palautuu (eli nousee yläspäin) jääkauden aiheuttaman painumisen johdosta. Veikkaan, etteivät tulevat sukupolvet meitä kiittele tuostakaan ratkaisusta.
Edit: Eurajoellahan toi säilytyspaikka on eikä Posiolla
Minä siis kannatan ydinvoimaa (pakon edessä), mutta en halua ummistaa silmiäni sen riskeiltä, enkä tässä edes maininnut terrorismin mahdollisia vaikutuksia.
Ei ole hyvä vaihtoehto säätövoimaksi. Jos sitä säätövoimaa haluttaisiin vaikka 3 000MW niin eiköhän se pelkkä voimaloiden rakentaminen maksa yli 10 miljardia ja näitä sitten ajetaan muutoma vuosi säätövoimana todella pienet tunnit vuosittain kunnes ne suljetaan. Turpeesta luovutaan ihan siksi, koska vihreät sitä rummuttaa kokoajan. Turvetta ei nytkään polteta yksistään, vaan muun polttoaineen seassa (vai onko meillä montakin pelkkää turvekattilaa?). Turveen nostaminen on jo ajettu alas, joten siihenkin pitäisi investoida. Se esittämäsi laskelma on varmaan ihan hatusta ravistettu, vai mihin se perustui? Säätövoima on älyttömän kallista eikä kukaan sitä sen takia paljoa ole rakentanut eikä tule rakentamaan.
Turve on hyvä (tai ainakin nopea) säätövoima, varsinkin jos hyödynnetään sen lämmön ja sähköntuotantokykyä yhdessä. Vaikka se maksais miljardeja, sillä ei ole mitään olleellista merkitystä jos ja kun nyt ( valtivallan tekämättä mitään) poltamme sijoittajille käytännössä yhdessä vuodessa ton summan, riittäneekö edes.
Meillä on vielä se turpeen noston tietotaito tallessa ja osa laitteistakin, joten niitä kyllä saadaan nopeasti lisättyä ja nostettua turpeen tuotantoa lisää, eikä niitä voimaloitakaan ihan puolessa vuodessa tehdä.
Laskelma oli tosiaa osin hatusta ja aivan järkyttävästi varmaan päälle, jottei sen epärealisuuteen voi vedota ainakaan sen johdosta, että olis arviotu asiaa turpeen eduksi. Silti sen vaiktus oli vain 8snt kokonaisenergian lisäykseen, tuolla käytöllä.
Se vaan on niin, että me tarvitsemme ennergiaa talven paukkupakkasilla ja se ongelma on meiltä hoitamatta ja se pitää tehdä nopeasti. Turpeen lisäys on hyvä tapa ja tuo työllisyyttäkin suomeen, eikä heikennä meidän ulkomaankaupan tasetta.
Niin teknologia on olemassa, mutta paljonko se hiilidioksiidin talteenotto maksaa, vaikka Meri-Pori kokoisessa voimalassa, eli paljonko se nostaa sillä tuotetun sähkön hintaa? Jos ei ole kustannustehokasta, niin ei ole mikään ratkaisu. Kyllä tässä kovaa vauhtia EU:ssa mennään pois kivihiilestä ja enemmän päästöjä aiheuttavalla turpeella on ihan sama kohtalo.
Tossahan linkissähän juuri kerrottiin, että sillä voi jopa tienata. Se edellyttää, että sitä lähes ilmaista tuulisähköä on käytettävissä. Meillä pitäisi olla muutaman vuoden päästä 10.000MW tuulivoiman tuotantokapasiteetti, siitä kyllä riittää jo tohonkin. Mutta sitä säätövoiman puutetta toikaan lisäys ei välttämättä korvaa.
Kuten on jo todettu, ydinvoimassakin on riskinsä ja säätösauvojen tekoon tarvittavia voimaloita meillä ei ole vaikka onkin uraania, joten niiden hinta tulevaisuudessa voi hyvinkin nousta kysynnän lisääntyessä.
Minusta mitä enemmän on vaihtoehtoja tehdä energiaa sitä paremmin voidaan valita se halvin toteuttamiskelpoinen tapa. Ja siitä huoltovarmuudesta ei voida enää tinkiä. Venäjä näytti meille kuinka surkeasti se on euroopassa ja Suomessa energian osalta hoidettu.
Markkinavoimien varaa sitä ei pidä jättää. Nyt Saudit hyppäsivät Venäjän kelkaan ja pudottivat Öljyn tuotantoa ja seurauksena välitön öljynhinnan nousu, vaikka yhtiöillä on säiliöt "täynnä".