Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Tarvii verotkin ottaa huomioon. Oot tuolleen samalla tavalla ajoitellut useamminkin ja omaisuus on nyt miljoonia vai jäi yhteen tuurilla oikein osuneeseen veivaukseen ja epäonnistumisia ei muistella?

Saman kuvan toinen puoli. Holdaaja meni heittämällä covid19 kuprusta ohi tekemättä mitään. Vaikea kuvitella, että jos/kun tulee korjausliikettä niin se olis mitenkään fataali asia jonka takia kannattaa laittaa sijoitukset lihoiksi. Toki treidaaja treidaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä pitkäjänteisen indeksisijoittamisen kanssa

Lihoiksi laittamalla voi pelata peliä ja onnistuu tai ei. Aika harva kuitenkin voittaa indeksin loppupelissä. Treidaajia ja pelimiehiä toki on aina ollut ja tulee aina olemaan. Joku rikastuu ja useimmat ei.

Jos nyt on sellainen tylsä indeksisäästäjä kymmenien vuosien horisontilla, niin siinä matkalle sattuu monta korjausliikettä ja taantumaakin ja sieltä pikkuhiljaa noustaan, jos nyt ei fysiikan ja markkinatalouden lait mene uusiksi kokonaan.

Nyt tosiaan perinteiset kuplamittarit ovat punaisella ja näistä lukemista on perinteisesti korjattu alaspäin tai rommattu. Onko nyt siis asiat eri tavalla, rajoitin voidaan ohittaa ja voidaan vetää paljon isommille kierroksille kuin koskaan aiemmin? Itse vähän arkailen pumpata teknojenkkilään lisää rahaa tällä hetkellä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 813
Mä käsitin keskustelunaloituksen sellaiseksi, että tarkoitus olisi ollut muuttaa nykyisiä sijoituksia rahaksi, maksaa verot ja sijoittaa eurooppaan, koska ajatellaan korjausliikkeen tulevan amerikkaindekseihin ns. nyt. Jos strategia on pitkäjänteinen indeksisijoittaminen niin sitten toimitaan sen strategian mukaan eikä hötkyillä korjausliikkeistä. Jos näkökentässä olis pitkäkestoinen taantuma tai oikeasti jyrkkä lama niin miettisin asiaa ihan eri tavalla. Tosin historian varjolla lamatkin on olleet vain kupruja mistä on selvinnyt jos pystyy vain jatkamaan kuukausiostoksia.

Käsi ylös kuka myi huipulla ennen covid19 ja osas ostaa 3kk päästä takaisin pohjalta. Vaikea noita on ajoittaa muuten kuin jälkikäteen. Myyntiosa varmaan helpompi, mutta kenellä pää kesti ostaa takaisin kun tuntui että maailmanloppu tulee?

Siitä olen samaa mieltä että isoja myyntiliikkeitä ei todennäköisesti kannata tehdä juuri nyt, ellei just pysty laittamaan niitä vaikka asuntolainan lyhennykseen. Mutta itse siis puhuin lisäsijoituksista SP500:n.
 
  • Tykkää
Reactions: B12
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 252
Tässä on nyt aika paljon ollut juttua, että USA osakkeet hakkaavat ATH:ta ja korjausliikettä olisi odotettavissa. Euroopan osakkeet ovat menneet lähes samaa kaavaa USA:n kanssa ainakin historiallisesti. Jos pitäisi lopettaa USAan sijoittaminen, niin mitä vaihtoehtoja olisi? Lisärahan laittamatta jättäminen ennen korjausliikettä, osakepoiminta, sijoittaminen kehittyville markkinoille?

Graafissa sininen S&P500 indeksirahasto ja punainen Euro Stoxx 50 indeksirahasto. Keltainen sitten EUNL eli maailma ilman kehittyviä markkinoita.

Samaa miettinyt itse, kun olisi bonareista tullutta ylimääräistä hilloa jonkin verran. Yleensähän pörssit kyykkäävät myös kesäkaudeksi "sell in may and go away", joten ei oikein hotsita laittaa isoja summia pörssiin juuri nyt, ellen keksi jotain järkevää.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 224
Nyt tosiaan perinteiset kuplamittarit ovat punaisella ja näistä lukemista on perinteisesti korjattu alaspäin tai rommattu. Onko nyt siis asiat eri tavalla ja mittari voidaan vetää paljon isommille kierroksille kuin koskaan aiemmin?
Oletukset, SP500:sta vetänyt isot tekkifirmat ylöspäin. SP493 paljon vähemmän kuplassa kuin microsoft, nvidia,...(sp007). Korot on tapissa, korkojen laskeminen loppuvuodesta/2025 aikana tulee vaikuttamaan yrityksiä/markkinaa elvyttävästi. Sijoittajat ymmärtävät korkodynamiikan ja koronlaskut näkyvät kursseissa paljon ennakkoon.

Uskon, että AI tulee lisäämään tuottavuutta pitkällä aikavälillä. AI mun näkemyksen mukaan tulee mahdollistamaa.n sp007 ja sp493 kasvun pitkällä aikavälillä. Onko nykyinen AI iso kupla mikä poksahtaa ja todellinen AI vallankumous tapahtuu 5v, 10v, 15v päästä niin ei ehkä koin relevanttia mun kannalta kun sijoitan pitkällä aikajänteellä. Treidaajalle oiva paikka spekuloida sekä indekseillä että yksittäisillä yrityksillä.

Mun spekulaatio on, että AI on todellista vaikka lyhyen aikavälin odotukset on karannut taivaaseen. Korjausta ja siitä jatketaan ylöspäin imho. odotettavissa. Oli sitten pieni tai iso bisnes niin konealgoritmit tehostavat toimintaa. Ne häviävät jotka eivät hyppää kelkkaan tai jotka automatisoidaan tieltä pois. SP500/indeksi hyvä tapa sijoittaa kun ei tarvi valita mikä firma voittaa. Häviäjät poistetaan indeksistä ja voittajat nousevat indeksiin mukaan. AI mahdollistanee toiminnan tehostamisen missä yritys voi luoda enemmän voittoa ilman, että bisnes kasvaa. Ts. voidaan jopa ei kasvavassakin markkinassa saada kurssinousua, kun tulos paranee toiminnan tehostumisen vuoksi.
 
  • Tykkää
Reactions: B12
Liittynyt
08.05.2019
Viestejä
1 265
Tuosta aiemmasta käppyrästä voi laskea aika montakin ATH-kohtaa. Kummasti se seuraava ATH tulee siitä huolimatta aina yhtä suurena ihmeenä ja kauhistuksena joillekin :)


Säntillisellä kuukausisäästämisellähän tämäkin hoituu. Juu, aiempien ostojen arvo voi olla hetken aikaa miinuksella mutta tasaisesti kuukausittain ostellessa tulee väkisinkin noukittua pohjan tuntumasta osuuksia lisää salkkuun, ja seuraavassa nousussa voi taas hymyillä.
Jep. Täysin turhaa on tuo ATH:n pelkääminen. Kun kurssit on keskimäärin nousujohteisia, niin tottakai ATH-lukemissa vietetään silloin paljon aikaa. Itse olen sijoituksieni osalta omaisuuden kartuttamis-vaiheessa, joten on vain positiivista, jos on välillä alennusmyyntejä. Jatkan joka tapauksessa ostamista säännöllisesti.

ATH-lukemia pelkäävän kannattaa lukea se perinteinen tarina Bobista, joka oli maailman huonoin markkinan ajoittaja ja sijoitti rahansa aina juuri ennen markkinan romahtamista. Kannattiko hänen sijoittaa vai menivätkö rahat hukkaan?

Seuraavasta linkistä löytyy yksi versio tästä tarinasta: What would the worst investor in the world do right now?

Samoin usein toisteltu fraasi "time in the market beats timing the market" pitää myös keskimäärin paikkaansa. Eli turha hötkyillä, vaan parempi työntää vaan liikenevät rahat markkinoille ja antaa ajan tehdä tehtävänsä. Aiheesta löytyy tarkempaa tietoa googlettamalla tuota fraasia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 006
Tässä SP500 vuodesta 1880 lähtien: osinkot mukana ja logaritminen y-akseli. Aika vähän tuossa on hetkiä, jolloin myymättä jättäminen olisi ollut pitkällä aikavälillä katastrofinen virhe. Mutta tuossa on hemmetin monta paikkaa, jossa ostamatta jättäminen olisi ollut katastrofaalinen virhe. Kannattaa kysyä, osaako ennustaa, että juuri nyt ostamatta jättäminen ei ole katastrofaalista. (Itse en osaa).

sp500.JPG


 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Tässä SP500 vuodesta 1880 lähtien: osinkot mukana ja logaritminen y-akseli. Aika vähän tuossa on hetkiä, jolloin myymättä jättäminen olisi ollut pitkällä aikavälillä katastrofinen virhe. Mutta tuossa on hemmetin monta paikkaa, jossa ostamatta jättäminen olisi ollut katastrofaalinen virhe. Kannattaa kysyä, osaako ennustaa, että juuri nyt ostamatta jättäminen ei ole katastrofaalista. (Itse en osaa).Covid oli äärimmäinen ennennäkemätön pystysuora paniikkidippi ja se sitten elvytettiin puolessa vuodessa pois. Elvytys sitten veti vähän överiksi ja markkina korjasi + Ukraina. päälle. Tuskin mitään suurta pörssiromahdusta tulee. Voi himmata ostamista tai antaa mennä kuukausisäästösopimuksella, jos sellainen on. Voi pelata ja yrittää ajoittaa, jos sijoittaminen menee harrastuksen puolelle, johon haluaa uhrata aikaa ja vaivaa, tai yrittää sivistää itseään. Pitkässä juoksussa tuskin on suurta seksuaalista merkitystä. Pysyypähän mielenkiinto yllä.

Itse en aio myydä mitään isommassa mittakaavassa. Ostaako lisää jotakin vai eikö ostaa on se kysymys. No panic. Keskustelupalstalle ollaan tultu keskustelemaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
142
Arvostustasot on kyllä sen verran korkeita, että aika ihme jos lähiaikoina tulee vielä kovaa rallia.
Se riippuu siitä mistä uutta rahaa voisi markkinoille tulvia. Niin kauan kun uutta rahaa virtaa pörssiin etsien sijaansa ne nousee. Nyt raha on liikkunut Kiinasta Amerikan pörssiin. Jos USA:n velka menee huonosti kaupaksi samaan aikaan kun dollareilla ostetaan kultaa niin kuka niitä velkakirjoja vielä ostaa? Japani istuu Triljoonan päällä ja uhkailee myyvänsä eikä ostavansa

Omasta mielestä tilanne on se, että USA devalvoi valuuttaansa ja todella voimakkaasti. Yritetään laittaa ”Pekka” kiertoon seuraavalle ettei omat pääomat sula alta
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 926
Trumperon touhut on niin maanis-depressiivisiä, että hyvin vaikea ennakoida, miten siellä markkina tulee kehittymään. Itse ajattelin laittaa jonkun kk-säästön indeksirahastoon päälle, ei ole mieltä yrittää ajoittaa omilla pennosillani.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Samaa miettinyt itse, kun olisi bonareista tullutta ylimääräistä hilloa jonkin verran. Yleensähän pörssit kyykkäävät myös kesäkaudeksi "sell in may and go away", joten ei oikein hotsita laittaa isoja summia pörssiin juuri nyt, ellen keksi jotain järkevää.
Pienyhtiöitä povataan nousijoiksi vuoden loppupuoliskolla kun/jos korot laskevat. Ja jopa Helsingin pörssin noususta herätellään toiveita.

Tuossa mielenkiintoinen artikkeli trendien vastavirtaan sijoittamisesta. Isojen poikien juttuja toki, mutta jotkut tehneet ison omaisuuden sillä. Yliarvostetut myydään ahneille ja etsitään aliarvostettuja tilalle.

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 252
Pienyhtiöitä povataan nousijoiksi vuoden loppupuoliskolla kun/jos korot laskevat. Ja jopa Helsingin pörssin noususta herätellään toiveita.

Tuossa mielenkiintoinen artikkeli trendien vastavirtaan sijoittamisesta. Isojen poikien juttuja toki, mutta jotkut tehneet ison omaisuuden sillä. Yliarvostetut myydään ahneille ja etsitään aliarvostettuja tilalle.

Noita pienyhtiöitä olin miettinytkin. Mikähän olisi niiden osalta fiksuin kohtuukuluinen ETF?

Helsingin pörssi tosiaan varsin matalalle arvostettu, mutta löytyy jo sen verran kotimaan sijoituksia, että en halua lisätä painoa.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 224
Onko tekoäly NVIDIA kärjessä lähtemässä pikku alamäkeen?
AMD:n kvartaalitulos 7.5, nvidia 22.5. Kuvittelisin, että nvidia ja amd kurssit tasaantuvat tasoon X jos/kun saadaan melko odotettu tulos ja odotettu ohjeistus. Jos tulee odotettu sp500 korjausliike niin se laskee kaikkia laivoja. Jos katsoo aikaisempia vuosia ja uskoo historian toistavan itseänsä niin kurssit laskee koko kesän ja lähtee takaisin nousuun jossain syys/lokakuun taipeessa. En kyllä ton varaan laskis, kun jenkkien presidentinvaalit alkavat sotkemaan soppaa. Odotellaan vaalilupauksia ja ennustuksia siitä kuka on todennäköisin voittaja.

Potentiaalia kasvuun on vielä, mutta kuka syö kakun? Microsoft ja openai suunnittelevat 100 miljardin AI-konesalia. Ei tietty hetkessä rakenneta eikä tiedetä onko ms oma rauta, nvidia rauta, amd rauta vai ehkä todennäköisemmin kaikkien noiden rautoja kun ei yksi ratkaisu ole optimaalinen kaikkeen käyttöön eikä kannata olla liian riippuvainen yhdestä toimittajasta.

March 29 (Reuters) - Microsoft (MSFT.O), opens new tab and OpenAI are working on plans for a data center project that could cost as much as $100 billion and include an artificial intelligence supercomputer called "Stargate" set to launch in 2028, The Information reported on Friday.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 813
AMD:n kvartaalitulos 7.5, nvidia 22.5. Kuvittelisin, että nvidia ja amd kurssit tasaantuvat tasoon X jos/kun saadaan melko odotettu tulos ja odotettu ohjeistus. Jos tulee odotettu sp500 korjausliike niin se laskee kaikkia laivoja. Jos katsoo aikaisempia vuosia ja uskoo historian toistavan itseänsä niin kurssit laskee koko kesän ja lähtee takaisin nousuun jossain syys/lokakuun taipeessa. En kyllä ton varaan laskis, kun jenkkien presidentinvaalit alkavat sotkemaan soppaa. Odotellaan vaalilupauksia ja ennustuksia siitä kuka on todennäköisin voittaja.
Kumpaa muuten pidät todennäköisempänä voittajana, ja miten arvelet sen vaikuttavan talouteen? :hmm:
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 224
Kumpaa muuten pidät todennäköisempänä voittajana, ja miten arvelet sen vaikuttavan talouteen? :hmm:
Ei siitä ole epäselvyyttä, että nvidia vie leijonanosan markkinasta ja amd on melko vahva kakkonen. AMD on valovuoden perässä kun puhutaan koneasalikoon avaimet käteen ratkaisuista ja softapuolesta. Intel kompastui omiin jalkoihinsa. Nvidialla nyt about 90% markkinaosuus kun unohdetaan kustom raudat pois yhtälöstä. Nvidian markkinaosuus tulee laskemaan, mutta tuskin menee alle 50%:in. Nvidia rakentaa esim. autopuolelle, lääkkeiden tutkimiseen yms. omia softaratkaisuja mitä isot firmat käyttävät. AMD:lla ei ole oikein tarjota kuin pelkkiä piirejä.

Pidemmällä aikajänteellä varsinkin inferenssipuolella isojen valmistajien omat kustom-ratkaisut nousenee merkittävään osaan. Tyyliin google optimoi haun googlen omalle raudalle(inferenssi), microsoft optimoi copilotit omalle raudalle(inferenssi) jne. Kustom puolella marvel ja broadcom on isoja toimijoita(ip-lisensointi). Sekä amd että nvidia haluais kustom puolelle myös mukaan eli ovat valmiita lisensoimaan tai tekemään kustomoituja ratkaisuja. Miljoonat käyttäjät kun takoo kyselyitä sisään niin optimoitu rauta on parempi idea kuin geneerinen rauta. Tosin ensin pitäisi olla palveluita mille löytyy miljoonia käyttäjiä.
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 813
Ei siitä ole epäselvyyttä, että nvidia vie leijonanosan markkinasta ja amd on melko vahva kakkonen. AMD on valovuoden perässä kun puhutaan koneasalikoon avaimet käteen ratkaisuista ja softapuolesta. Intel kompastui omiin jalkoihinsa. Nvidialla nyt ei kustom puolesta joku 90% markkinaosuus. Nvidian markkinaosuus tulee laskemaan, mutta tuskin menee alle 50%:in.

Pidemmällä aikajänteellä varsinkin inferenssipuolella isojen valmistajien omat kustom-ratkaisut nousenee merkittävään osaan. Tyyliin google optimoi haun googlen omalle raudalle(inferenssi), microsoft optimoi copilotit omalle raudalle(inferenssi) jne. Kustom puolella marvel ja broadcom on isoja toimijoita(ip-lisensointi). Sekä amd että nvidia haluais kustom puolelle myös mukaan eli ovat valmiita lisensoimaan tai tekemään kustomoituja ratkaisuja. Miljoonat käyttäjät kun takoo kyselyitä sisään niin optimoitu rauta on parempi idea kuin geneerinen rauta. Tosin ensin pitäisi olla niitä palveluita mille löytyy miljoonia käyttäjiä.
Niin joo, luin että puhuit jenkkien presidentinvaalien voittajasta ja sen vaikutuksista.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 224
Niin joo, luin että puhuit jenkkien presidentinvaalien voittajasta ja sen vaikutuksista.
Tuohon en osaa ottaa kantaa. Mielenkiinnolla odotan, että mihin suuntaan lähtevät laittamaan vaalilupauksia ja miten ne vaikuttavat yrityksiin. Tuontitullit, vientikiellot, erilaiset tukitoimet jne. voi heilutella markkinaa aika kovaa. Varsinkin kun sekä kiina että venäjä tulevat hämmentämään soppaa omilla agendoillaan oli ne sitten avointa vaikuttamista tai piilotetumpien reittien kautta sosiaalisessa mediassa. Varmaan ukrainakin tulee näyttelemään omaa osaansa. Äänestäjät eivät ymmärrä miksi ukrainaan pitäisi kaataa miljardeja, kun kotimaassakin on tarvetta rahalle.
 
Viimeksi muokattu:

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Tuohon en osaa ottaa kantaa. Mielenkiinnolla odotan, että mihin suuntaan lähtevät laittamaan vaalilupauksia ja miten ne vaikuttavat yrityksiin. Tuontitullit, vientikiellot, erilaiset tukitoimet jne. voi heilutella markkinaa aika kovaa. Varsinkin kun sekä kiina että venäjä tulevat hämmentämään soppaa omilla agendoillaan oli ne sitten avointa vaikuttamista tai piilotetumpien reittien kautta sosiaalisessa mediassa. Varmaan ukrainakin tulee näyttelemään omaa osaansa. Äänestäjät eivät ymmärrä miksi ukrainaan pitäisi kaataa miljardeja, kun kotimaassakin on tarvetta rahalle.
Trump tunnetusti on "America first",mutta sellainen vouhake muuten, että vaikea sanoa miten pörssiin vaikuttaa. Trump varmasti haluaa Amerikan talouden menestyvän, mutta ovatko keinot oikeita sitten.
 
Liittynyt
21.05.2017
Viestejä
631
Trump tunnetusti on "America first",mutta sellainen vouhake muuten, että vaikea sanoa miten pörssiin vaikuttaa. Trump varmasti haluaa Amerikan talouden menestyvän, mutta ovatko keinot oikeita sitten.
Yksi näkökulma asiaan on se että "markkinat" eivät pidä epävarmuudesta. Eli mitä vaikeampi ennustaa kumpi voittaa, sen enemmän epävarmuutta, joka puolestaan oireilisi indeksi tasolla laskuna.
Vaikutus aiemman perusteella vahvimmillaan vasta syksyllä, lähempänä vaaleja. Tällä kertaa "epävarmuutta" arvioitaessa on huomioitava se poikkeuksellisuus että "markkinat" tuntevat molemmat henkilöt presitentteinä ennestään (tapa toimia, talous/poliittiset painotukset, fokukset), joten kokonaisuudessaan vaaleja edeltävä epävarmuus ei ole niin korkealla kuin tavallisesti.

Sama pätee valituksi tulevan henkilön kyvykkyyteen/kyvyttömyyteen - ehdokkaan henkilökohtaiset ominaisuudet tai arvelut niistä eivät paina "kurssikehityksen vaakakupissa" tällä kertaa samaan malliin kuin jos ehdokkaina olisi perinteiseen tapaan kaksi puun takaa kaivettua tyyppiä.

Epävarmuus ei kuitenkaan ole nolla, ja sitä on esim siinä keitä uusia naamoja mahdollisesti tulisi vaalien jälkeen avain paikoille.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Omalla tuntumalla Trump on jonkin verran radikalisoitunut tauon aikana ja janoaa kostoa monelle taholle. Itse odotan rajuja vetoja puoleen jos toiseen ja aika vähän johdonmukaisuutta.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 387
Eka vuosi vuokranantajana takana ja pitäisi vähennysjuttuja tehdä joten kaipaisin jonkun kokeneemman vilkaisua sille teenkö kaiken oikein. Kirjoittelin joskus aikaisemmin kun lähdin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja laitoin vanhan asuntoni vuokralle ja myin puolet siitä vanhemmilleni mistä johtuen alla olevassa laskelmassa eka kuukausi on aina eri summa kuin muuten kun silloin asunto oli kokonaan minun vastuullani. Sijoituksenahan tämä on huono ja toivonkin saavani pian lopunkin puoliskon myytyä jotta pääsen eroon. Onko jotain mitä olisin unohtanut?

Vuokratulot: 4125€ (maaliskuun 750€ + 9x 375€)

Tehtävät vähennykset:
Vastike: 1526,1€ (maaliskuu 262.50€ + 9x 140.40€)
Vesi: 104,5€ (19€ + 9x9,5€)
Rahoitusvastike 564,25€ (Maaliskuu 75,10€ + 9x 54,35€)
Sijoituslainankorot: 308,55€

Kertaluontoiset vähennykset: Vuokranantajavakuutus 59,23€, asunnon hinnanarviointi 375€ . Isännöitsijätodistus 70€. Kauppakirja 97.39€.

Oletteko laittaneet työhuonevähennystä tai kun ostin läppärin jota tulee näihin asioihin liittyen käytettyä kun asun 350km päässä asunnosta. Tai onko jotain muita vähennyksiä joita olisi vielä olemassa vaikka tänä vuonna ei taida paljoa hyödyttää kun menee näillä vähennyksillä lähelle 0€ verojen osuus, mutta ainakin ensivuonna olisi helpompaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 146
Eka vuosi vuokranantajana takana ja pitäisi vähennysjuttuja tehdä joten kaipaisin jonkun kokeneemman vilkaisua sille teenkö kaiken oikein. Kirjoittelin joskus aikaisemmin kun lähdin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja laitoin vanhan asuntoni vuokralle ja myin puolet siitä vanhemmilleni mistä johtuen alla olevassa laskelmassa eka kuukausi on aina eri summa kuin muuten kun silloin asunto oli kokonaan minun vastuullani. Sijoituksenahan tämä on huono ja toivonkin saavani pian lopunkin puoliskon myytyä jotta pääsen eroon. Onko jotain mitä olisin unohtanut?

Vuokratulot: 4125€ (maaliskuun 750€ + 9x 375€)

Tehtävät vähennykset:
Vastike: 1526,1€ (maaliskuu 262.50€ + 9x 140.40€)
Vesi: 104,5€ (19€ + 9x9,5€)
Rahoitusvastike 564,25€ (Maaliskuu 75,10€ + 9x 54,35€)
Sijoituslainankorot: 308,55€

Kertaluontoiset vähennykset: Vuokranantajavakuutus 59,23€, asunnon hinnanarviointi 375€ . Isännöitsijätodistus 70€. Kauppakirja 97.39€.

Oletteko laittaneet työhuonevähennystä tai kun ostin läppärin jota tulee näihin asioihin liittyen käytettyä kun asun 350km päässä asunnosta. Tai onko jotain muita vähennyksiä joita olisi vielä olemassa vaikka tänä vuonna ei taida paljoa hyödyttää kun menee näillä vähennyksillä lähelle 0€ verojen osuus, mutta ainakin ensivuonna olisi helpompaa.
Rahoitusvastikkeen tapauksessa sun pitää tietää että onko se tuloutettu vaiko ei.

Jos pääoma / rahoitusvastike ON tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi (ja vaikuttaa taloyhtiön voittoohin), sen saa vähentää verotuksessa. Jos sitä ei ole tuloutettu, et saa vähentää sitä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 387
Rahoitusvastikkeen tapauksessa sun pitää tietää että onko se tuloutettu vaiko ei.

Jos pääoma / rahoitusvastike ON tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi (ja vaikuttaa taloyhtiön voittoohin), sen saa vähentää verotuksessa. Jos sitä ei ole tuloutettu, et saa vähentää sitä.
On tuloutettu. Varmistin isännöitsijältä. Tuleeko mitään muuta mieleen mitä ottaa huomioon vielä?
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 926
Itse teen vuosittain 50% työhuonevähennyksen. Läppäriäkin voi laittaa sinne, mutta tietysti pitäisi olla joku ajatus sen käytöstä ajatellen omaa käyttöä ja sijoitustoimintaan käyttöä. Syytä myös selvittää, pitääkö tehdä vuosipoistoina vai meneekö kerralla.
 
Liittynyt
10.11.2018
Viestejä
1 687
Onko joku seurannut volkkarin osakekurssia? Miksi se on 2021 huipusta tullut 50% alas?

Eikö niillä ole omistuksiakin niin paljon että ylittää nykyisen markkina-arvon?
 
Liittynyt
12.06.2017
Viestejä
64
Pitäisi aloittaa lapselle osakkeiden keruu eli 18v olisi ikkuna ennenkuin hän alkaa niitä ryyppäämään niin laitetaanko tähänkin salkkuun perus sp500 vai pitäisikö olla eri suunnitelmat?
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 224
Pitäisi aloittaa lapselle osakkeiden keruu eli 18v olisi ikkuna ennenkuin hän alkaa niitä ryyppäämään niin laitetaanko tähänkin salkkuun perus sp500 vai pitäisikö olla eri suunnitelmat?
Historian pohjalta vois noin ajatella. Katsoisin kuitenkin sp500:en kaveriksi jotain muutakin etf:aa vaikka pääpaino olisi sp500. Instrumentit saanee olla isompiriskisiäkin, kun lapsella on mahdollisesti paljon enemmän kuin 18v aikaa toipua lyhytaikaisista töyssyistä.

Intiaan jos sais jotenkin järkevästi sijoitettua niin siihen 10% tms. siivu olis mun mielestä voittava veto. Intia maailman väkilukuisin maa, väestön ikärakenne ei niin huono kuin muissa maissa ja paljon porukkaa jotka alkavat kuluttamaan lisää jos/kun elintaso nousee. Harmillisesti intia on kovin suljettu ulkopuolisen sijoittajan silmin. Jos ei intia niin ehkä joku koko maailman tai vaikka euroopan kattava etf sp500:en kaveriksi.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Intiaan jos sais jotenkin järkevästi sijoitettua niin siihen 10% tms. siivu olis mun mielestä voittava veto. Intia maailman väkilukuisin maa, väestön ikärakenne ei niin huono kuin muissa maissa ja paljon porukkaa jotka alkavat kuluttamaan lisää jos/kun elintaso nousee. Harmillisesti intia on kovin suljettu ulkopuolisen sijoittajan silmin. Jos ei intia niin ehkä joku koko maailman tai vaikka euroopan kattava etf?
Teollisuudessa Intian povattu ottavan Kiinalta siivua, kun Kiina alkaa kääntyä totalitarismiin ja alkaa arveluttaa länsimaita.
 

finWeazel

Chief Karpfen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
8 224
Teollisuudessa Intian povattu ottavan Kiinalta siivua, kun Kiina alkaa kääntyä totalitarismiin.
Kiinakin aika pahalla tiellä, kun väestörakenne huono. Paljon vanhoja, vähän lapsia. Ampuivat kiinassa yhden lapsen politiikalla ja poikalapsien suosimisella itseään pahasti jalkaan. Sama ongelmia kiinassa kuin suomessakin väestön vanhentuessa ja nuoriso puuttuu. Intiassa yhtä paljon porukkaa kuin kiinassa, mutta intialaiset nuoria.

Intian väkirakenne imho. suosii kasvua, kulutusta jne. ihan toisella tapaa kuin moni muu maa. Melko alhainen elintasokin ruokkii sitä, että kansa rikastuessaan kuluttaa enemmän vrt. suomi 100v sitten ja nyt.

Jos miettii lapselle jotain sijoitusta niin intia seuraavan 10v,30v,40v aikana voi olla melkoinen kasvukone.

1712492540420.png


Kiinan ikäpyramidi. ELäkeläisongelma tulee niillä käsiin ja kansalaisten määrä tulee laskemaan
1712492594442.png
 
Liittynyt
05.12.2021
Viestejä
176
Pitäisi aloittaa lapselle osakkeiden keruu eli 18v olisi ikkuna ennenkuin hän alkaa niitä ryyppäämään niin laitetaanko tähänkin salkkuun perus sp500 vai pitäisikö olla eri suunnitelmat?
18 vuoden aikajänteellä pistäisin ainakin puolet bitcoiniin. Puolet sitten johonkin maailmaindeksiin.
 
Liittynyt
05.12.2021
Viestejä
176
Nyt on sen verran vahva näkemys että tarvitsee kunnon perustelut sijoitusketjussa.
Omasta mielestäni seuraavan kahden kymmenen vuoden aikana tulee olemaan niin suuria talouspoliittisia kriisejä, kun fedin ja kumppaneiden shamaanit suorittavat elvyttäviä ja tiukentavia riittejään pyrkiäkseen pitämään ylivelkaantuneiden valtioiden korttitalon kasassa, että mieluummin laittaisin ison osan rahoistani kiinni johonkin, jonka toiminta on täysin ennustettavissa.
 

Galaxy

Team H2O
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
1 021
Nyt on sen verran vahva näkemys että tarvitsee kunnon perustelut sijoitusketjussa.
Selitys on varmasti se klassinen "Opiskele itse niin ymmärrät. Matri.... eiku bitcoinia ei voi selittää vaan se pitää ymmärtää itse. Bitcoineja on niin vähän että arvo voi vaan nousta" jne...

Tämä verrattuna vaikka osakkeisiin ja säästämiseen jossa ihan perus idean selittämiseen ei kovin montaa lausetta tarvita. Eli vaikka korkoa korolle ilmiö ja se että omistaa palan firmaa jonka tuloksesta saa osan itselleen.

Tottakai voi käydä myös niin että bitcoin sinne kuuhun meneekin, mutta en yhtään yllättyisi vaikka 18 vuoden päästä koko bitcoinia ei enää olisi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 389
Kullan hinta taitaa olla kaikkien aikojen huipussaan. Kertoo jotain pelkokertoimesta kun ison sodan uhka (Venäjä, Taiwan, Lähi-Itä ym.) päällä.
Pikemminkin kiinan inflaatiosta ja kiinteistökuplasta kun kulta on ainoa mihin siellä uskaltaa tavikset laittaa rahaa kun Evergreen sun muut kaatuu niin sinne mene säästöt..
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 983
Pikemminkin kiinan inflaatiosta ja kiinteistökuplasta kun kulta on ainoa mihin siellä uskaltaa tavikset laittaa rahaa kun Evergreen sun muut kaatuu niin sinne mene säästöt..
Kultaan sijoittaminen voi myös viestiä epäluottamuksesta koko finanssisektoria kohtaan. Olen ymmärtänyt että tavan kiinalaiselle sijoitusmahdollisuudet on verrattain rajoittuneet.
 

B12

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
3 765
Kultaan sijoittaminen voi myös viestiä epäluottamuksesta koko finanssisektoria kohtaan. Olen ymmärtänyt että tavan kiinalaiselle sijoitusmahdollisuudet on verrattain rajoittuneet.
En ole asiantuntija, mutta sellainen käsitys jäänyt, että Kiinassa tavikselle kiinteistö ollut ainoa käytännön järkevä tapa sijoittaa rahojaan. Talouden kasvaessa jäänyt ylimääräistä rahaa ja ne sitten pumpattu kiinteistökuplaan.

Pojista ollut ylijäämää ja senkin takia nuoret miehet ostaneet omistusasuntoja/sijoitusasuntoja, että menestyvällä miehellä olisi paremmat vaimomarkkinat.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
491
Eka vuosi vuokranantajana takana ja pitäisi vähennysjuttuja tehdä joten kaipaisin jonkun kokeneemman vilkaisua sille teenkö kaiken oikein. Kirjoittelin joskus aikaisemmin kun lähdin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja laitoin vanhan asuntoni vuokralle ja myin puolet siitä vanhemmilleni mistä johtuen alla olevassa laskelmassa eka kuukausi on aina eri summa kuin muuten kun silloin asunto oli kokonaan minun vastuullani. Sijoituksenahan tämä on huono ja toivonkin saavani pian lopunkin puoliskon myytyä jotta pääsen eroon. Onko jotain mitä olisin unohtanut?

Vuokratulot: 4125€ (maaliskuun 750€ + 9x 375€)

Tehtävät vähennykset:
Vastike: 1526,1€ (maaliskuu 262.50€ + 9x 140.40€)
Vesi: 104,5€ (19€ + 9x9,5€)
Rahoitusvastike 564,25€ (Maaliskuu 75,10€ + 9x 54,35€)
Sijoituslainankorot: 308,55€

Kertaluontoiset vähennykset: Vuokranantajavakuutus 59,23€, asunnon hinnanarviointi 375€ . Isännöitsijätodistus 70€. Kauppakirja 97.39€.

Oletteko laittaneet työhuonevähennystä tai kun ostin läppärin jota tulee näihin asioihin liittyen käytettyä kun asun 350km päässä asunnosta. Tai onko jotain muita vähennyksiä joita olisi vielä olemassa vaikka tänä vuonna ei taida paljoa hyödyttää kun menee näillä vähennyksillä lähelle 0€ verojen osuus, mutta ainakin ensivuonna olisi helpompaa.
Varmista verottajalta, voitko vähentää hinnanarviointia, isännöitsijäntodistusta ja kauppakirjaa. Nämä siis kai ovat siitä, kun myit asunnon vanhemmillesi. Kelpuutetaanko ne tulonhankkimiskuluksi tässä tilanteessa? Mielestäni asunto-osakkeen hankintamenoja ei voi vähentää suoraan vaikka ostaisi sijoitusasuntoa, korkeintaan ne voi lisätä hankintahintaan ja vähennys tulee sitten aikanaan asuntoa myydessä.

Varmista esitäytetystä veroilmoituksesta, että laina on siellä merkitty tulonhankkimislainaksi. Jos laina on alunperin asuntolaina, pankilta luultavasti tulee sillä tiedolla verottajalle. Jos et muuta lainan tyyppiä omaverossa, verottaja ei tee siitä mitään ilmoittamiasi vähennyksiä.

Itse olen tehnyt ostamistani atk-laitteista yleensä 25 % tai 50 % vähennyksen, koska käytän niitä ilman muuta muuhunkin, mutta käyttö pääomatulojen hankintaan on perusteltu, koska on useampi sijoitusasunto ja lisäksi osakesijoitukset yms.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 387
Varmista verottajalta, voitko vähentää hinnanarviointia, isännöitsijäntodistusta ja kauppakirjaa. Nämä siis kai ovat siitä, kun myit asunnon vanhemmillesi. Kelpuutetaanko ne tulonhankkimiskuluksi tässä tilanteessa? Mielestäni asunto-osakkeen hankintamenoja ei voi vähentää suoraan vaikka ostaisi sijoitusasuntoa, korkeintaan ne voi lisätä hankintahintaan ja vähennys tulee sitten aikanaan asuntoa myydessä.

Varmista esitäytetystä veroilmoituksesta, että laina on siellä merkitty tulonhankkimislainaksi. Jos laina on alunperin asuntolaina, pankilta luultavasti tulee sillä tiedolla verottajalle. Jos et muuta lainan tyyppiä omaverossa, verottaja ei tee siitä mitään ilmoittamiasi vähennyksiä.

Itse olen tehnyt ostamistani atk-laitteista yleensä 25 % tai 50 % vähennyksen, koska käytän niitä ilman muuta muuhunkin, mutta käyttö pääomatulojen hankintaan on perusteltu, koska on useampi sijoitusasunto ja lisäksi osakesijoitukset yms.
Asuntokauppa tehtiin kun asunto oli ollut kuukauden vuokralla niin luulisi, että voisi mennä, mutta täytyy tosiaan vielä varmistaa.

Toi laina vinkki myös hyvä. Asuntolainana se siellä näkyy. Samaa periaatetta joskus aikaisemmin käytin itsekin. Täytyy verottajalta vielä kysyä. Kiitokset vinkeistä.
 
Liittynyt
10.11.2018
Viestejä
1 687
Tuli tuosta mieleen että mites jos omistan osakettä Ö 10kpl, ostohinta 200€/kpl ja yhden arvo on nyt 1000€.

Ostohinta on siis 2k€ ja nykyarvo 10k€

Myyn 2kpl eli kotiutan ostoon käytetyt varat pois. Meneekö tästä veroa? Käsittääkseni ei, mutta verokoukeroita en kaikkia tiedä
 
Liittynyt
25.12.2017
Viestejä
85
Omasta mielestäni seuraavan kahden kymmenen vuoden aikana tulee olemaan niin suuria talouspoliittisia kriisejä, kun fedin ja kumppaneiden shamaanit suorittavat elvyttäviä ja tiukentavia riittejään pyrkiäkseen pitämään ylivelkaantuneiden valtioiden korttitalon kasassa, että mieluummin laittaisin ison osan rahoistani kiinni johonkin, jonka toiminta on täysin ennustettavissa.
Itse taas pidän todennäköisenä skenaariona sitä, että Bitcoinia ei ole olemassa 18 vuoden päästä. Koko verkko kaatuu viimeistään seuraavan energiakriisin yhteydessä omaan mahdottomuuteensa, kun jatkuvasti vaaditaan enemmän ja enemmän laskentatehoa verkon ylläpitoon pienempää palkkiota vastaan. Kohta ei ole enää louhijoita kun se ei ole taloudellisesti kannattavaa, ja sitten koko lohkoketju on yhtä tyhjän kanssa.
 

jpp

Liittynyt
07.12.2021
Viestejä
186
Tuli tuosta mieleen että mites jos omistan osakettä Ö 10kpl, ostohinta 200€/kpl ja yhden arvo on nyt 1000€.

Ostohinta on siis 2k€ ja nykyarvo 10k€

Myyn 2kpl eli kotiutan ostoon käytetyt varat pois. Meneekö tästä veroa? Käsittääkseni ei, mutta verokoukeroita en kaikkia tiedä
Jos myyt 2kpl, niin ostohinta ollut 400e ja myyntihinta 2000e. Eli voittoa 1600e, josta maksetaan verot.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 527
Tuli tuosta mieleen että mites jos omistan osakettä Ö 10kpl, ostohinta 200€/kpl ja yhden arvo on nyt 1000€.

Ostohinta on siis 2k€ ja nykyarvo 10k€

Myyn 2kpl eli kotiutan ostoon käytetyt varat pois. Meneekö tästä veroa? Käsittääkseni ei, mutta verokoukeroita en kaikkia tiedä
Toki menee verot. Noiden hankintahinta 400€ ja myyntihinta 2000€. Voittoa 1600€ mistä 30% veroa jos et my yli 30k€ vai mikä se nyt oli.

Hankintameno-olettamakaan ei auta vielä tuolla tuottoprosentilla ja verottajan laskuri summaa automaagisesti jos tulee halvemmaksi käyttää sitä.

 
Liittynyt
10.11.2018
Viestejä
1 687
Miksi muuten ajattelit, että ei menisi veroa kun myyt 2000 eurolla?
Se 2k€ on alunperin pulitettu, joten en ollut varma meneekö se niin että lasketaan myyntivoitto miinus kyseisen osakekaupan "kulut" joka tässä ensimmäisessä myynnissä olisi 2k€

eli 2k€ - 2k€=0

Sitten seuraava myyntitapahtuma olisi 2k€-0k€ (kulut jo aiemmin vähennetty) joten siitä menee täydet verot toki.

Eli ajattelin toimiiko se kuten mikrokokoinen osakesäästötili, vai onko jokaiselle osakkeelle erikseen laskettava osto ja myyntihinta vaikka samalla transaktiolla olisikin ostettu.

Vastaus on jälkimmäinen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 006
Eli ajattelin toimiiko se kuten mikrokokoinen osakesäästötili
Tosin, vaikka nuo olisivat osakesäästötilillä, sun pitäisi silloinkin maksaa veroja jos 2000e osakkeet ovat nousseet 10000 euroon ja nostat tililtä 2000e. Et silloinkaan saisi niitä verottomasti.

Ja kuluja tosiaan ovat vain ihan oikeat kulut, esim. 7e ostokomissio. Se 2000e ei ole kulu vaan vastike jota vastaan saat 2000e arvosta osakkeita.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
59
Olen aina ajatellut, että ETF:illä haetaan esim. maanosan kattavaa helppoa hajautusta pienillä kuluilla (esim. EUNL, IS3N jne). Nyt vasta havahduin siihen, että niilläkin pystyy tekemään osakepoiminnan kaltaista tikanheittoa, mutta ei tarvitse enää osua tikalla oikeaan yhtiöön vaan riittää, että osuu oikeaan toimialaan. Esimerkkinä esim. sähköautojen latausinfraan sijoittava ETF (Nordnet).

Silloin tällöin lähinnä jännityksen luojana tulee edelleen harjoitettua pienimuotoista osakepoimintaa, mutta jäin miettimään, miksi poimisin enää osakkeita kun ilmeisesti voin poimia koko toimialaa (ja maantieteellisellä hajautuksellakin). Lähinnä ilmeisesti tulee katsottavaksi, että ETF on fyysinen, siinä on kasvuosuudet ja matalat kustannukset.

Onko teillä vinkata, olisiko vastaavia toimialakohtaisia ETF:iä mahdollista löytää joltain sivustolta järkevästi listattuna? ETF:ien nimet ainakin ovat varsin sekavat ja pitkät.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
244 544
Viestejä
4 269 166
Jäsenet
71 510
Uusin jäsen
maciej

Hinta.fi

Ylös Bottom