Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tämä on ihan totta. Vaan onkohan kenellekään koskaan tullut mitään seuraamuksia vaikka olisi siirtänyt rahaa lapselleen enemmänkin, jos ei puhuta kuin korkeintaan satasen tai muutamien tuhansien ylityksestä?Semmosella lähdin vaan muistuttelemqqn että "Verovapaan eli alle 5 000 euron arvoisen lahjoituksen voi tehdä samalle henkilölle 3 vuoden välein. "
Toisinsanoen, laita enintään 4999e. Ja tuon jälkeen et voi sitten kolmeen vuoteen tuonne tilille verovapaasti laitellakaan.
Tämä on ihan totta. Vaan onkohan kenellekään koskaan tullut mitään seuraamuksia vaikka olisi siirtänyt rahaa lapselleen enemmänkin, jos ei puhuta kuin korkeintaan satasen tai muutamien tuhansien ylityksestä?
Ihan vaan mielenkiinnosta tätä pohdin, kun ei taida olla verottajalla resursseja, eikä varsinkaan mielenkiintoa noita kytätä.
No aivan varmasti menee. Johan siitäkin kun viet säästöpossun kolikot talletusautomaattin saattaa pankki ottaa yhteyttä ja kysyä selvitystä rahoista.Sukulaiseni ei tätä muistanut ja laittoi tilisiirtona 6000e minulle, jolloin verottaja puuttui siihen heti. Menisikö noista siis pankin toimesta ilmoitus verottajalle jos tekee >5000e siirtoja? Pienemmissä erissä kolmenkin vuoden sisällä siirretyistä summista ei ole tullut mitään sanomista.
Poikkeus vahvistaa säännön jne. Useamman kerran olen myynyt auton/moottoripyörän ja yli 10k€ maksu on hoidettu tilisiirtona ongelmitta ilman kenenkään kyselyitä. En usko että noita kukaan seuraa aktiivisesti.Sukulaiseni ei tätä muistanut ja laittoi tilisiirtona 6000e minulle, jolloin verottaja puuttui siihen heti. Menisikö noista siis pankin toimesta ilmoitus verottajalle jos tekee >5000e siirtoja? Pienemmissä erissä kolmenkin vuoden sisällä siirretyistä summista ei ole tullut mitään sanomista.
Sukulaiseni ei tätä muistanut ja laittoi tilisiirtona 6000e minulle, jolloin verottaja puuttui siihen heti. Menisikö noista siis pankin toimesta ilmoitus verottajalle jos tekee >5000e siirtoja? Pienemmissä erissä kolmenkin vuoden sisällä siirretyistä summista ei ole tullut mitään sanomista.
Minäkin olen käynyt viimeiset 2,5 vuotta kaupassa vanhemmille ja yhdelle toiselle sukulaiselle ja nämä ovat sitten maksaneet ostokset kuluineen tilille 1-2 kertaa kuussa. En ole laskenut, mutta eiköhän noissakin rajat pauku. Ei jaksa kiinnostaa, tuskin verottajaakaan.Hieman offtopic, mutta muakin on vähän mietityttänyt, kun serkun kaverin veljen tuttava sai joskus 2019 vanhemmaltaan lahjana tuon 4999 euroa ja sitten tuli korona, niin hoiti tälle riskiryhmään kuuluvalle vanhemmalle ruokaostoksia ym. asioita ja tämä siirteli ostosten summat vielä erikseen. Tuostakin varmaan voisi verottajalta tulla sanomista? Tosin alkaa olla jo aikaa kulunut.
Verottajahan on tietty voinut ottaa verotuksesi alunperin tarkempaan syyniin ihan jostain muustakin syystä. Satunnaisotannalla valkattu tai verovuonna isoja muutoksia tuloissa tai verovähennyksissä. Eivät kai koskaan ilmoitella miksi verotusta on lähdetty tarkistamaan.Sukulaiseni ei tätä muistanut ja laittoi tilisiirtona 6000e minulle, jolloin verottaja puuttui siihen heti. Menisikö noista siis pankin toimesta ilmoitus verottajalle jos tekee >5000e siirtoja? Pienemmissä erissä kolmenkin vuoden sisällä siirretyistä summista ei ole tullut mitään sanomista.
No aivan varmasti menee.
Ei kyllä mene.
Niinkuin joku jo mainitsi, verottajaa ei muutamat tuhannet kiinnosta paskan vertaa. Ellet nyt vahingossa johonkin verotarkastukseen joudu.
En kyllä muista mitään poikkeavaa tai suurempaa muutosta kuin muutto eri paikkakunnalle. Voi olla vain huonoa tuuria, että joutui verottajan kynsiin. Tämä kuitenkin hyvänä esimerkkinä, että näin voi todellakin käydä jos varoja siirtelee.Verottajahan on tietty voinut ottaa verotuksesi alunperin tarkempaan syyniin ihan jostain muustakin syystä. Satunnaisotannalla valkattu tai verovuonna isoja muutoksia tuloissa tai verovähennyksissä. Eivät kai koskaan ilmoitella miksi verotusta on lähdetty tarkistamaan.
Siinähän sanottiin että ilmoitus verottajalle menee pankilta.
Veroviranomaisella on oikeus saada tietoja yksilöidyn pankkitiedustelun perusteella. Tiedot annetaan vain kysytyistä asioista. Lähtökohtana on, että kyselyn kohteena oleva asiakas nimetään tiedustelussa.
Massaluonteisia tietoja ei voida lainkohtien nojalla antaa. Massaluonteinen kysely olisi esimerkiksi sellainen, jossa pyydettäisiin listoja tietyn rahamäärän ylittävistä tai tietyn tiliehdon täyttävistä talletuksista.
Rahanpesulainsäädäntö velvoittaa nuo rahatoimijat ilmoittamaan isojen summien transaktiot-> erittäin helppo verottajan puuttua. Yhtä kaikki, puhtaat jauhot pussissa ei tarvitse jännittää. Toimittaa sitten vain selvitykset, jos niitä erikseen pyydetäänTietääkseni verottaja ei saa tietoja jokaisesta tilisiirrosta. Mä olen ollut käsityksessä, että verottaja saa tietoja jos se pyytää niitä. Katsotaan Finanssialan pankkisalaisuusohjeet:
Ja ennen kaikkea:
Eli en usko että @Pollos joutui syyniin tehdyn tilisiirron takia, vaan se vain näkyi jonkun muun tarkastuksen takia. Muistatko Pollos, miten verottaja asian ilmoitti?
Rahanpesulainsäädäntö velvoittaa nuo rahatoimijat ilmoittamaan isojen summien transaktiot-> erittäin helppo verottajan puuttua. Yhtä kaikki, puhtaat jauhot pussissa ei tarvitse jännittää. Toimittaa sitten vain selvitykset, jos niitä erikseen pyydetään
Kyllä se menee. Pankin pitää kysellä rahojen alkuperää. Joissain tapauksissa näin on pitänyt tehdä jo säästöpossun tyhjentämisen jälkeen. Puhumattakaan kun olet myynyt tavaraa torissa tai autosi jne.Hmm, tuossa ohjeessa ei asiasta kummemmin mainittu. Onko sulla linkkiä johonkin, jossa tuo asia kuvaillaan? Jotain kättä pidempää.
Ja eihän tuo noin toimi, vaan jos sun tilille tupsahtaa miljoona yllättäen ja se näyttää poikkeavalta, tulee pankin kysyä SULTA, mistä olet saanut rahat. Ei tuokaan siis oikein liity siihen että se tieto automaattisesti lähtisi verottajalle.
Mutta joka tapauksessa todella vaikea kuvitella että 6000e olisi tällainen summa. Tietty jos tilille muutoin tupsahtelee vain kymppejä tai satasia, niin onhan tuo siinä mielessä "poikkeava" summa.
Ja ehdottomasti samaa mieltä, että kun noudattaa sääntöjä, niin sitten on ihan sama tulee kyselyitä vai ei. Mua lähinnä kiinnostaa, mitä verottaja + pankki tekee lupia kysymättä ja mitä ei.
Itse pistin laput laitaan toukokuun lopussa. Se oli selvästi 4kk myöhässä, mutta säästyi sentään vähän rahaa.Venäjän riskejähän tuokin on, hyvin kaikki realisoituu kerralla. Muistelen, että joku mainitsi tuostakin täällä jo kuukausia sitten, fiksumpi olis varmaan myynyt silloin.
Kyllä se menee. Pankin pitää kysellä rahojen alkuperää. Joissain tapauksissa näin on pitänyt tehdä jo säästöpossun tyhjentämisen jälkeen. Puhumattakaan kun olet myynyt tavaraa torissa tai autosi jne.
Ok, voi olla. Kiireessä luettu.Nyt varmaan puhutaan ihan eri asioista. Alkuperäinen väite oli se, että pankki lähettää verottajalle automaattisesti tiedon isosta tilisiirrosta. Tästä en ole nähnyt vielä yhtään todistetta. Ja tuo antamani pankkisalaisuusohje tukee samaa. Eli automaattisesti tiedot eivät lähde satunnaisesta tilisiirrosta minnekään.
Rahanpesussa taas asiakkaalta ensin kysytään rahojen alkuperästä, ennen kuin viranomaiselle ilmoitetaan mitään. Se on taas ihan eri asia kuin mistä nyt oli puhe. Jos sulla on alkuperäiseen asiaan (eli automaattinen ilmoitus verottajalle tilisiirrosta) joku lähde, niin laita ihmeessä.
Tästä on jo lähes 10 vuotta aikaa, joten en ihan tarkkaa muista. Ilmoitus taisi tulla ensin omaveron kautta ja vielä kirjeitse postissa. Määrättiin maksamaan lahjavero lahjoitetusta summasta tms.Tietääkseni verottaja ei saa tietoja jokaisesta tilisiirrosta. Mä olen ollut käsityksessä, että verottaja saa tietoja jos se pyytää niitä. Katsotaan Finanssialan pankkisalaisuusohjeet:
Ja ennen kaikkea:
Eli en usko että @Pollos joutui syyniin tehdyn tilisiirron takia, vaan se vain näkyi jonkun muun tarkastuksen takia. Muistatko Pollos, miten verottaja asian ilmoitti?
Pahoittelut, sotkin asian. Taitaa rahanpesuvalvontaa tehdä eri taho kuin veroja perii, joten rahanpesuilmoitukset ei taidakaan mennä verottajalle. En ole edelleenkään kovin perillä asiasta, kun ei niin valtavasti ole jaksanut käyttää aikaa. Rahanpesulainsäädäntöä tutkiessa nuo massailmoitukset tulivat kuitenkin vastaan. Samoin tuli vastaan, että 2*vuodessa torista lähtee ilmoitus, verottajalle ehkä?Hmm, tuossa ohjeessa ei asiasta kummemmin mainittu. Onko sulla linkkiä johonkin, jossa tuo asia kuvaillaan? Jotain kättä pidempää.
Ja eihän tuo noin toimi, vaan jos sun tilille tupsahtaa miljoona yllättäen ja se näyttää poikkeavalta, tulee pankin kysyä SULTA, mistä olet saanut rahat. Ei tuokaan siis oikein liity siihen että se tieto automaattisesti lähtisi verottajalle.
Mutta joka tapauksessa todella vaikea kuvitella että 6000e olisi tällainen summa. Tietty jos tilille muutoin tupsahtelee vain kymppejä tai satasia, niin onhan tuo siinä mielessä "poikkeava" summa.
Ja ehdottomasti samaa mieltä, että kun noudattaa sääntöjä, niin sitten on ihan sama tulee kyselyitä vai ei. Mua lähinnä kiinnostaa, mitä verottaja + pankki tekee lupia kysymättä ja mitä ei.
Kannattaa myös lukea, mistä keskusteltiin. Tuosta ei ollut kyse, eikä tuosta kai kukaan ole eri mieltä. Vaan kyse oli siitä, saako verottaja automaattisesti tietoja tilisiirroista. Puhuttiin verotuksesta, ei rahanpesusta ja sen valvonnasta.Se etteikö joltakin ole pankki kysellyt ei poista sitä et joiltakin kysytään.
Tästä on jo lähes 10 vuotta aikaa, joten en ihan tarkkaa muista. Ilmoitus taisi tulla ensin omaveron kautta ja vielä kirjeitse postissa. Määrättiin maksamaan lahjavero lahjoitetusta summasta tms.
Joo, kyllä tossa tarinassa haiskahtaa vähän kaikki. Ensimmäinen mahdottomuus on se että ylimääräistä/lisäveroa ei voida määrätä kuulematta verovelvollista (kuten on väitetty tapahtuneen). Toisin sanoen verottaja ei vaan voi lähettää sulle laskuja ”oot saanut kynädonan lahjan ranelta, maksappa puolet meille”. Sieltä tulee ensin selvityspyyntö tyyliin ”rane on pistänyt sulle kybädonan rahaa, onks jotain asiaa selittävää vai laitetaanko lahjaverolle”.OmaVero tosin aukesi vasta vuonna 2016? Toki 6 v. voi pyöristää 10 vuoteen, mutta epäilyttävältä tuo koko tarinakin kuulostaa.
Niin kuin sanoin, että tapahtuneesta on pitkä aika ja en muista kaikkia yksityiskohtia ja sitä miten tarkalleen ilmoitus tuli maksettavasta verosta. Sen verran tongin asiaa niin tämä tapahtui 2015 marraskuussa.Joo, kyllä tossa tarinassa haiskahtaa vähän kaikki. Ensimmäinen mahdottomuus on se että ylimääräistä/lisäveroa ei voida määrätä kuulematta verovelvollista (kuten on väitetty tapahtuneen). Toisin sanoen verottaja ei vaan voi lähettää sulle laskuja ”oot saanut kynädonan lahjan ranelta, maksappa puolet meille”. Sieltä tulee ensin selvityspyyntö tyyliin ”rane on pistänyt sulle kybädonan rahaa, onks jotain asiaa selittävää vai laitetaanko lahjaverolle”.
Vaihtoehto 1 kuulostaa hyvältä aloitukselta. Vaihtoehdossa 2 tuo eurooppa on omaan silmään turhaa painotusta maailman ja alojen lisäksi, laittaisin nekin maailmaan.
Vaihtoehtoisesti voit Nordnetissä harkita myös säästäväsi ETF-rahastoihin. Maailmaindeksiä saisi hieman pienemmällä hallinnointikululla, mutta hankintakulu olisi sen 2,5€/kk. Pitkän ajan sijoituksissa tuo hallinnointikulu kannattaa minimoida. Esimerkiksi ETF:t:
IUSQ koko maailmaan myös kehittyvät tai
EUNL+IS3N eunl kehittyneet, is3n kehittyvät jollain noin 90/10 suhteella
YTD = Year To DateOttaako tuo Nordnetin YTD siis vaan tämän 2022 vuoden tuloksen?
Ja mitkä kaikki tuohon vaikuttaa?
Onko oma kirjanpito parempi näissä? Miten tuo laskee sisään tungettua rahaa yms. muita asioita siihen liittyen?
Nordnet esim. näyttää, että tappiota esim. 1500e YTD, mutta sitten kun itse lasken manuaalisesti 9A raportilla myynti-voito ja tappiot (tappiollisia) + osingot, niin pääsen tulokseen että olen esim. 350e tappiolla.
Eli mulla on esim. 1000e osinkoja bruttona, ja 1350e myyntitappiota, niin saan tulokseksi -350e. Nordnetti laskee mulle isommat tappiot, kuin itse lasken.
Yritän miettiä, että oonko sitten tyhjentänyt salkusta "omaan käyttöön" rahaa jossain välissä, mitä en muista? Mutta luulisi että kirjanpidossa näkyisi.
YTD = Year To Date
Totta kai kuvaajassa näkyy omistuksiesi arvonmuutokset...
Miten Nordnet-tilini tuotto ja markkina-arvo lasketaan?
Nordnet-tilisi kehitykseen vaikuttavat omistamiesi arvopaperien kurssikehityksen lisäksi muutama muukin tekijä, kuten välityspalkkiot, osingot, mahdolliset lisä...www.nordnet.fi
Ja laskitko vastaavasti vertailuluvuksi tilanteen 31.12.2021?Joo siis olinkin laskenut että toteutuneet myyntivoitot - tappiot + osingot - laskennallinen realisoimaton tappio.
...
Kieltämättä tuli brutto-osinkotuloja käytettyä. Tosiaan, verot jos ottaa niin päästään n. 100e-200e tarkkuuteen... Oisko se riittämiin sitten, ehkä kaupankäyntikuluja tms. muut erot? Voi olla että tuo toimii. En tiedää viitsinkö laskea vertailulukua, mutta pitää katsoa jos kerkeää..Ja laskitko vastaavasti vertailuluvuksi tilanteen 31.12.2021?
Entä kulut? Entä verot - kuten ennakonpidätykset osingoista (huomioikohan edes Nordnet niitä ja jos niin miten)?
Veroilmoitusten tiedoissa menneiden vuosien osalta. Mitään about reaaliaikaista seurantaa siellä ei ole, jos siis haluaisit kuluvan vuoden kauppoja katsella.Pitäisikö OmaVerossa näkyä jossain erittely arvopaperikaupoista?
Veroilmoitusten tiedoissa menneiden vuosien osalta. Mitään about reaaliaikaista seurantaa siellä ei ole, jos siis haluaisit kuluvan vuoden kauppoja katsella.
Ja automaattisesti tuonne tulevat verovuoden päätteeksi vain Suomessa toimivien välittäjien tiedot esitäytettynä veroilmoitukseen.
Kuvaajassa ehkä huomioidaan arvonmuutokset ja osingot, mutta eri osakkeiden "Tuotto EUR" kohdassa osinkoja ei jostain syystä huomioida. Minulla on 30 000 kpl Cityconin osakkeita, keskihinta 6,92 € ja viimeisin kurssi 6,66 €. Tuosta saadaan laskennallista tappiota 7 800 €. Nordnet näyttääkin tuotoksi -7 763 €. Olen kuitenkin saanut viimeisen kahden vuoden aikana Cityconilta osinkoja 15 625 €, näitä ei siis oteta huomioon tuottosarakkeessa. Lisäksi olen ostellut ja myynyt kyseistä lappua edestakaisin, en tiedä huomioidaanko veivauksesta aiheutuneita voittaja/tappioita tässä näkymässä.YTD = Year To Date
Totta kai kuvaajassa näkyy omistuksiesi arvonmuutokset...
Miten Nordnet-tilini tuotto ja markkina-arvo lasketaan?
Nordnet-tilisi kehitykseen vaikuttavat omistamiesi arvopaperien kurssikehityksen lisäksi muutama muukin tekijä, kuten välityspalkkiot, osingot, mahdolliset lisä...www.nordnet.fi
Jep, nuo esitäytetyt tiedot on hyvä tarkistaa veroilmoitusta tehdessä. Ei ne aina nappiin mene kotimaisilla välittäjilläkään.Verotuspäätöksessä luki vaan luovutusvoittojen kohdalla: "Näet erittelyn arvopaperikaupoista OmaVerossa. Tarvittaessa voit pyytää erittelyn Verohallinnon palvelunumerosta". Mutta näköjään saa CSV erittelyn kun meni Verovuosi 2021 -> tarkasta esitäytetty veroilmoitus ja seuraavalla sivulla "Avaa tiedot arvopaperikaupoista csv-tiedostona". Lähemmäs sata riviä exceliä kun möin jonkun vanhan OP rahaston pois. OP oli jotenkin sössinyt tiedot Alhström ostotarjouksen kanssa, olivat ilmoitttaneet myyntihinnan oikein, mutta hankintahinnaksi nolla ja meinas mennä verot koko kauppahinnasta.
Ostot ja myynnit kaiken järjen mukaan vaikuttavat keskihintaan, joka vaikuttaa sitten laskennalliseen voittoon / tappioon. Keskihintasi voi olla vaikka 6.9187666€ joka pyöristyy kyllä 6.92:seen ja antaa -7 763€ tuotoksi.Kuvaajassa ehkä huomioidaan arvonmuutokset ja osingot, mutta eri osakkeiden "Tuotto EUR" kohdassa osinkoja ei jostain syystä huomioida. Minulla on 30 000 kpl Cityconin osakkeita, keskihinta 6,92 € ja viimeisin kurssi 6,66 €. Tuosta saadaan laskennallista tappiota 7 800 €. Nordnet näyttääkin tuotoksi -7 763 €. Olen kuitenkin saanut viimeisen kahden vuoden aikana Cityconilta osinkoja 15 625 €, näitä ei siis oteta huomioon tuottosarakkeessa. Lisäksi olen ostellut ja myynyt kyseistä lappua edestakaisin, en tiedä huomioidaanko veivauksesta aiheutuneita voittaja/tappioita tässä näkymässä.
Yksittäisille osakkeille se Tuotto EUR kertoo vain tämän hetkisen realisoimattoman voiton tai tappion eli siis jos nyt myisit kaikki niin kuinka paljon voittoa tai tappiota siitä syntyisi. Yksittäisen osakkeen kohdalla tuo on se olennainen tieto. Koko salkun osalta sitten on hyödyllistä ottaa myös osingot käppyröissä huomioon kuten Nordnet tekeekin.Kuvaajassa ehkä huomioidaan arvonmuutokset ja osingot, mutta eri osakkeiden "Tuotto EUR" kohdassa osinkoja ei jostain syystä huomioida. Minulla on 30 000 kpl Cityconin osakkeita, keskihinta 6,92 € ja viimeisin kurssi 6,66 €. Tuosta saadaan laskennallista tappiota 7 800 €. Nordnet näyttääkin tuotoksi -7 763 €. Olen kuitenkin saanut viimeisen kahden vuoden aikana Cityconilta osinkoja 15 625 €, näitä ei siis oteta huomioon tuottosarakkeessa. Lisäksi olen ostellut ja myynyt kyseistä lappua edestakaisin, en tiedä huomioidaanko veivauksesta aiheutuneita voittaja/tappioita tässä näkymässä.
Nythän on paljon parempi hetki sijoittaa kuin kertaakaan viimeisen kuluneen vuoden aikana. Ei halpoja lainoja kannata pois maksaa, parempi ennemmin ottaa lisää lainaa ja sijoittaa sekin. Itsellänikin on autolainaa reilun 2% korolla, en edes harkitse sen pois maksamistaOlisikohan nyt hyvä aika maksaa takaisin opintolaina kun korot nousevat ja mikään sijoituskohde ei näytä olevan tällä hetkellä positiivisella kannalla. Siihen on kuitenkin varaa
Ainahan voisi miettiä pitkällä pelillä. Nyt kun osakkeet on alhaalla niin ostan pitkä peli mielessä. Mitä mieltä muut ovat?
Tätä itsekin mietin, mutta kun autolainarahoja ei ole tarkoitus kuitenkaan sijoittaa (vaan pitää käteispuskurina), niin maksamatta jättämisen järkevyys laskee radikaalistiNythän on paljon parempi hetki sijoittaa kuin kertaakaan viimeisen kuluneen vuoden aikana. Ei halpoja lainoja kannata pois maksaa, parempi ennemmin ottaa lisää lainaa ja sijoittaa sekin. Itsellänikin on autolainaa reilun 2% korolla, en edes harkitse sen pois maksamista
Taitaa vaan olla jenkkiosakkeiden edustus maailmaindeksissä niin iso, että seuraa aika vahvasti jenkki-indeksiä. OP-Maailman isoimmat omistukset morningstarista:Osaisiko joku selittää miksi nämä indeksirahastot näyttävät minusta aivan samalta, vaikka sijoituskohteissa pitäisi olla eroa ja myös käsittääkseni eur/usd muutoksien pitäisi vaikuttaa ainakin amerikka rahaston arvoon. Vai ajattelenko asiaa nyt jotenkin väärin? Eli nyt on ainakin aivan mahdoton pienentää alueriskiä ja hajauttaa varoja näillä kahdella indeksirahastoja hommaamalla?
Osaisiko joku selittää miksi nämä indeksirahastot näyttävät minusta aivan samalta, vaikka sijoituskohteissa pitäisi olla eroa ja myös käsittääkseni eur/usd muutoksien pitäisi vaikuttaa ainakin amerikka rahaston arvoon.
Vai ajattelenko asiaa nyt jotenkin väärin? Eli nyt on ainakin aivan mahdoton pienentää alueriskiä ja hajauttaa varoja näillä kahdella indeksirahastoja hommaamalla?
Salkussa on molempia, kun en tajunnut että tosiaan maailma seuraa noin vahvasti jenkkejä. Pitää tehdä hieman noihin sijoituksiin muutoksia, kiitos paljon!No siis maailmarahaston ja jenkkirahaston välillä tuskin on mitään massiivista eroa. Maailma-rahastossa jenkkipaino on noin 2/3, joten isoa eroa ei oikein pääse syntymään. Ja valuuttakurssikaan ei kauheasti vaikuta koska jenkkipaino on kummassakin suurehko.
Tätä en tajua. Siis mitä sä nyt omistat? Eli mistä lähtötilanteesta sä haluat pienentää sitä riskiä? Kyllä noilla kummallakin onnistuu mainosti riskin laskeminen, jos salkussa on tällä hetkellä vain suomalaisia osakkeita. Vai onko sulla noista toista ja haluat toisella parantaa hajautusta? Se tuskin onnistuu ison jenkkipainon takia.
Salkussa on molempia, kun en tajunnut että tosiaan maailma seuraa noin vahvasti jenkkejä. Pitää tehdä hieman noihin sijoituksiin muutoksia, kiitos paljon!