Helsingin Sanomat
Varus
Varus Monni
Kirjaudu ulos
Etusivulle
Käytössäsi on kahden viikon tutustumistilaus. JATKA TÄSTÄkuukausi maksutta.
Talous
Mikko Ilmonen, 24, nosti kaiken opintolainan ja sijoitti suuren osan osakkeisiin – Kannattaako riskinotto?
Opintolainajärjestelmä on niin edullinen, että laina kannattaa periaatteessa nostaa ja laittaa vaikka pankkitilille, jos varmasti valmistuu ajoissa. Valtio maksaa ison osan lainasta takaisin, jos tutkinnon suorittaa vaaditussa ajassa.
Tilaajille
Aalto-yliopistossa rahoitusta opiskeleva Mikko Ilmonen on tämän kevään työharjoittelussa liikkeenjohdon konsultointia tekevässä yhtiössä, mutta hän aikoo valmistua ennen kuin opintolainan hyvityksen kuuden vuoden aikaraja umpeutuu. ”Opintoja on noin vuosi vielä jäljellä.” (KUVA: PEKKA ELOMAA)
Anni Lassila HS
Julkaistu: 9.4. 2:00
AALTO-YLIOPISTON kauppakorkeakoulussa neljättä vuotta opiskeleva
Mikko Ilmonen, 24 on varmasti tyypillinen rahoituksen opiskelija. Hän on nostanut kaiken opintolainan, ja sen, mitä ei ole tarvinnut elantonsa kustantamiseen, hän on sijoittanut osakerahastoihin ja suoraan osakkeisiin.
”Opiskelijoiden taustat vaihtelevat, mutta luulen, että aika moni niistä, joilla on siihen mahdollisuus, ovat sijoittaneet ainakin osan opintolainasta. Itse olen sijoittanut suuren osan, mutta osan tarvitsin etenkin opintojen alkuvaiheessa elämiseen”, Ilmonen kertoo.
Sijoituksilla on mennyt Ilmosen mukaan tähän mennessä pääasiassa hyvin.
”Opintojen alkuvaiheessa tehdyt sijoitukset ovat tuottaneet jo tähän mennessä 40–50 prosenttia.”
OSAKESIJOITTAMINEN lainarahalla kuulostaa varovaisen keski-ikäisen näkökulmasta hurjapäiseltä. Erityisen hurjalta kuulostaa se, että opiskelija, jolla ei ole säännöllisiä tuloja eikä varmuutta tulevastakaan työpaikasta, ottaa pankista lainaa ja sijoittaa sen osakkeisiin.
Sijoituksiin liittyy talletustiliä lukuun ottamatta aina jonkinlainen riski arvon menettämisestä. Ja erityisen suuri riski on osakesijoituksissa, vaikka ne tekisi hajautetun rahaston kautta.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa osakkeiden arvosta hävisi viime vuoden lokakuun ja jouluaaton välillä 20 prosenttia.
Tällä kertaa sukellus jäi lyhytaikaiseksi, ja osakkeet ovat tänä vuonna toipuneet jo melkein lokakuun tasolle. Mutta usein markkinoiden alamäki kestää paljon pidempään.
ONKO opiskelijoiden toiminta siis sulaa hulluutta? Se riippuu keneltä kysyy.
Vaasan yliopiston rahoituksen professori
Timo Rothovius kannattaa ehdottomasti opintolainalla sijoittamista.
”Ilman muuta kannattaa sijoittaa ylimääräinen raha, jos lainarahaa ei tarvitse opintoihin eli jos sijoittaminen ei hidasta opintoja. Opintolaina on ehdoiltaan todella edullista lainaa, jota saa ilman vakuuksia, koska sillä on valtion takaus”, Rothovius sanoo.
Nuoren ihmisen kannattaa Rothoviuksen mukaan sijoittaa käytännössä aina osakkeisiin.
Riskiäkään ei kannata Rothoviuksen mielestä säikähtää, jos rahoja ei tarvitse kovin pian.
”Osakkeiden arvo voi vuosittain vaihdella, mutta pitkällä aikavälillä ne tuottavat varmasti, jos on järkevä eli hajautettu osakesalkku”, hän sanoo.
Osakemarkkinoilla sijoitukset ovat pitkällä aikavälillä keskimäärin tuottaneet ainakin tähän asti keskimäärin 6–8 prosenttia, kun inflaatio on puhdistettu luvuista. Tuottoon lasketaan sekä osakkeille maksettu osinko että arvonnousu.
Nuoren ihmisen kannattaa Rothoviuksen mukaan sijoittaa käytännössä aina osakkeisiin, jos sijoitusten tähtäin on pitkällä.
OPINTOLAINA on ollut viime vuosina todella edullista. Suomen Pankin tilastojen mukaan uusien opintolainojen korko oli tammikuussa vain 0,48 prosenttia. Tässä on mukana sekä marginaali että viitekorko. Matala korko johtuu siitä, että laina on pankille täysin riskitöntä.
Harva saa asuntolainaakaan yhtä halvalla.
Viitekorot voivat kuitenkin nousta, vaikka juuri nyt kukaan ei usko, että niin kävisi kovin pian. Korkotason uskotaan pysyvän historiallisen matalalla tasolla ainakin pari vuotta.
Lainarahasta maksettava korko vähentää sijoituksen tuottoa.
Valtio maksaa suuren osan lainasta takaisin opiskelijan puolesta.
OPINTOLAINAAN liittyy kuitenkin tavalliseen lainaan verrattuna vielä merkittävä etu. Valtio nimittäin maksaa suuren osan lainasta takaisin opiskelijan puolesta, jos hän valmistuu vaaditussa ajassa.
Opintolainahyvityksen suuruus on 40 prosenttia 2 500 euroa ylittävästä määrästä ja tavallista 300 opintopisteen maisteritutkintoa suorittavalla enimmillään tuo 6 200 euroa.
Hyvitykseen oikeuttavat aikarajat eivät ole erityisen tiukkoja, vaan maisterin tutkinnon suorittamiseen voi käyttää aikaa kuusi vuotta. Aikaraja riippuu opintojen laajuudesta.
HELSINGIN yliopiston taloustieteen professori
Roope Uusitalo totesikin
Kauppalehdessa taannoin, että opintolainajärjestelmä on niin edullinen, että laina itse asiassa kannattaisi nostaa ja laittaa vaikka patjan alle opintojen ajaksi.
Lainakorotkaan eivät millään nouse niin paljoa, ettei valtion maksama hyvitys jo yksinään tarkoittaisi rahoille huomattavaa tuottoa.
”Opintolaina kannattaa ottaa, ja sijoittaa se henkiseen pääomaan eli itseensä.”
Uusitalo tarkoitti lausahduksensa kommentiksi nimenomaan järjestelmän edullisuudesta. Opintolainan edelleen sijoittamisen järkevyydestä hän ei halua edes keskustella.
”Se ei ole järjestelmän tarkoituksen mukaista lainan käyttöä. Mutta sen voin sanoa, että opintolaina kannattaa ottaa, ja sijoittaa se henkiseen pääomaan eli itseensä. Sen turvin kannattaa suorittaa opinnot kohtuullisessa ajassa”, Uusitalo sanoo.
Tämä viesti sisältyy myös Rothoviuksen kommenttiin. Opintolainaa ei kannata käyttää sijoittamiseen, jos se viivyttää valmistumista esimerkiksi opintojen aikaisen työssäkäynnin muodossa.
Opiskeluajan hanttihommista saa yleensä huomattavasti huonompaa palkkaa kuin valmistumisen jälkeen alkavista töistä.
Nopeasti valmistuminen on siis ainakin useimmiten kaikkein kannattavin sijoitus.
OPINTOLAINAN suosio on kasvanut nopeasti sen jälkeen, kun opintotukijärjestelmää pari vuotta sitten muutettiin lainapainotteisemmaksi.
Vuoden 2017 alusta lähtien opintorahan määrää pienennettiin ja lainan osuutta kasvatettiin.
Valtion maksaman lainahyvityksen ansiosta ilmaisen tuen määrä ei siis lopulta vähentynyt, jos opiskelija vain valmistuu hyvityksen edellyttämässä ajassa.
SUURIN osa opiskelijoista käyttänee lainansa pääasiassa siihen, mihin se on tarkoitettukin, eli elinkustannusten rahoittamiseen.
Mutta arkihavaintojen perusteella huomattava joukko näyttäisi käyttävän lainarahaa myös sijoittamiseen. Tutkimus- tai tilastotietoa asiasta ei ole.
Mikko Ilmonen (KUVA: PEKKA ELOMAA)
Lainalla sijoittamisen suurin riski liittyy siihen, pystyykö lainan maksamaan takaisin, jos ei saakaan töitä ja jos sijoitusten arvo ei olisikaan kehittynyt suotuisasti.
Eikö opintolainarahojansa sijoittanutta Ilmosta yhtään hirvitä?
”Ei oikeastaan. Se riippuu sijoittamisen aikajänteestä. En sijoita rahoja, joita voisin tarvita nopeasti, ja yllättäviä kuluja varten minulla on myös käteistä tilillä”, hän sanoo.
Ilmosen mukaan sijoittamisella ei ole sen kummempaa tavoitettakaan.
”Se on vain itsessään tosi kiinnostavaa. Olen seurannut osakkeita ja ollut kiinnostunut niistä jo ennen kuin aloin sijoittaa.”
RAHOITUKSEN opiskelijalle riskin käsitteen pitäisi olla selvä, mutta kaikille näin ei ole. Esimerkiksi osakesijoitusten riski on aina suuri, vaikka kyse olisi rahastosta, jossa omistukset on hyvin hajautettu.
Osakkeiden hinnat voivat heilahdella nopeasti, ja laskukausi voi kestää pitkäänkin. Yhdysvaltain osakkeet halpenivat syyskuussa 2008 alkaneen finanssikriisin aikana yli 50 prosenttia viidessä kuukaudessa. Toipuminen kesti yli neljä vuotta.
Kela perii rahat opiskelijalta tarvittaessa vaikka ulosoton kautta.
Joillekin opiskelijoille tuntuu myös olevan hämärää se, mitä valtion lainatakaus tarkoittaa. Se ei tarkoita sitä, että valtio maksaisi lainan lopullisesti takaisin myös hyvityksen ylittävältä osalta.
JOS valmistunut opiskelija ei pysty lyhentämään lainaa, Kela maksaa lyhennykset pankille, mutta sen jälkeen Kela perii rahat opiskelijalta tarvittaessa vaikka ulosoton kautta. Perinnästä tulee myös huomattavia kuluja lainasumman päälle.
Uusi lainapainotteisempi opintotukijärjestelmä on ollut käytössä vasta niin lyhyen aikaa, ettei sen vaikutusta takausten laukeamiseen tai ulosottomääriin vielä tunneta.
Kelan opintotukiryhmän suunnittelijan
Ilpo Lahtisen mukaan opintolainoja on viime aikoina päätynyt perintään ylipäätään vähän.
”Kehitys on ollut viime vuosina työllisyystilanteen vuoksi yllättävänkin positiivista. Tyypillisesti opintolaina jää hoitamatta ammatillisen koulutuksen opiskelijalta, joka keskeyttää opintonsa”, Lahtinen sanoo.
1 / 2
Aalto-yliopistossa rahoitusta opiskeleva Mikko Ilmonen on tämän kevään työharjoittelussa liikkeenjohdon konsultointia tekevässä yhtiössä, mutta hän aikoo valmistua ennen kuin opintolainan hyvityksen kuuden vuoden aikaraja umpeutuu. ”Opintoja on noin vuosi vielä jäljellä.” (KUVA: Pekka Elomaa)
Luetuimmat - Talous
- RAHA
Mikko Ilmonen, 24, nosti kaiken opintolainan ja sijoitti suuren osan osakkeisiin – Kannattaako riskinotto?
- VIRO
Viro aikoo laskea alkoholiveroa: Aiemmat veronkorotukset osoittautuivat tehottomiksi ja karkottivat suomalaisia
- VALTIONTALOUS
Arvostettu taloustieteilijä käynnisti keskustelun, joka paisuu: Eikö valtioiden velkaantumista pidäkään pelätä?
- PANKIT
Osa S-mobiilin käyttäjistä on nähnyt toisen pankkiasiakkaan tietoja – sovellus toistaiseksi poissa käytöstä
- ASUNTOKAUPPA
Nordea: Hyvästi asuntolainojen nollakorot – kotitalouksien on nyt aika varautua yllätyksiin 29.10.2018
- Näytä lisää
Luitko jo nämä?
MAINOS: Blok
Ennätysnopea asuntokauppa toi myös tuntuvat säästöt – nyt Elina voi toteuttaa unelmansa isommasta asunnosta
MAINOS Helsinkiläinen Elina Liikka myi asuntonsa ensimmäisen näytön jälkeen, ja sai siitä jopa yli pyyntihinnan.
Kommentit
Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.
Luetuimmat
- 1
HS-gallup: Sdp:n etumatka kapeni, perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi
- 2
Kolumni: Helsingissä tyylinä on teeskennellä, ettei huomaa muita ihmisiä
- 3
Kommentti: Ratkesivatko sunnuntain eduskuntavaalit jo lähes neljä vuotta sitten?
- 4
Alman kysely: Perussuomalaiset noussut yhä, Sdp menetti kärjessä kannatustaan
- 5
Mikko Ilmonen, 24, nosti kaiken opintolainan ja sijoitti suuren osan osakkeisiin – Kannattaako riskinotto?
Tilaajille
- 6
Kun NHL kutsui, Éric Perrin soitti joukkueen bussista vanhemmilleen: tuli täysin hiljaista ja sitten linjan molemmissa päissä itkettiin
- 7
Jäikö päivän mystinen Fingerpori ymmärtämättä? Niin jäi monelta muultakin – Antropologi kertoo, mistä sarjakuvassa on kyse
- 8
Lukijan mielipide: Laivojen yökerhoista on tullut lapsiperheiden temmellyskenttä
- 9
HS Vantaa: Riikka Ikäheimo ei päässyt 20-vuotiaana sisään yhteenkään vaatealan oppilaitokseen – Muutamaa vuotta myöhemmin hän suunnitteli iltapuvun megatähti Britney Spearsille
- 10
Kommentti: Vaikuttaa siltä, että joku on vetänyt hätäjarrusta: Missä viipyy Alman luvattu esikoislevy ja miksi kiertue siirrettiin syksyyn?
Tilaajille
- Näytä lisää
Uusimmat
- 2:00
Kolumni: Helsingissä tyylinä on teeskennellä, ettei huomaa muita ihmisiä
- 2:00
Kun NHL kutsui, Éric Perrin soitti joukkueen bussista vanhemmilleen: tuli täysin hiljaista ja sitten linjan molemmissa päissä itkettiin
- 2:00
Mikko Ilmonen, 24, nosti kaiken opintolainan ja sijoitti suuren osan osakkeisiin – Kannattaako riskinotto? Tilaajille
- 2:00
Yhdysvaltalainen Ana Clark saattaa kohta saada lapsen kuolleen miehensä kanssa – Ympäri maailmaa pohditaan nyt, mihin kehittyvää hedelmöitysteknologiaa saa käyttää Tilaajille
- 2:00
HS näyttää loppuunmyydyn Musta laatikko -esityksen tänään suorana lähetyksenä digitilaajille ja näytetilauksen ottaville Tilaajille
- 2:00
Tutkimus: Peruskoulun oppimistulokset äidinkielessä ennakoivat vahvasti äidinkielen yo-kokeen tuloksia
- 2:00
HS-gallup: Sdp:n etumatka kapeni, perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi
- 2:00
Erkki Kulkulla on nyt kolme munuaista ja puoliso Johanna Kulkulla yksi – luovuttaminen ei tyssää enää eri veriryhmään Tilaajille
- 2:00
Kommentti: Ratkesivatko sunnuntain eduskuntavaalit jo lähes neljä vuotta sitten?
- 2:00
Kommentti: Vaikuttaa siltä, että joku on vetänyt hätäjarrusta: Missä viipyy Alman luvattu esikoislevy ja miksi kiertue siirrettiin syksyyn? Tilaajille
- Näytä lisää
Helsingin Sanomat
Seuraa FacebookissaSeuraa TwitterissäSeuraa InstagramissaTilaa Uutiskirje
YhteystiedotAsiakaspalveluLähetä palautettaMainosta HesarissaKäyttöehdotTietosuojalausekeTietosuojakuvausKäyttäytymiseen perustuva mainontaPerheilmoituksetHS Kauppa