Eletään mielenkiintoisia aikoja. Trumpin vaaliteemaan kuuluu työpaikkojen (kirjaimellisesti työpaikkojen "ottaminen takaisin" Kiinasta ym. joissa ne on jo muutenkin häviämässä) palauttaminen Yhdysvaltoihin. Mielestäni tuotanto on jo alkanut palata takaisin länsimaihin. Tähän löytyy useampiakin syitä. Tärkeimpänä tietysti että on aivan samantekevää paljonko robotin korvaamalle työntekijälle joutuu maksamaan palkkaa. Toiseksi laitteiden ja raaka-aineiden kuskaaminen ympäri maailmaa maksaa sekin, vaikka yksikköhinta ei päätä huimaisikaan. Kolmas syy on, että mikäli trendi jatkuu hamaan tulevaisuuteen merkitsee se väistämättä länsimaiden kuolemaa. Teollisuustuotannon ptkän ajan trendi on nimittäin lopulta saavuttanut 0-pisteen. Mikäli trendi vielä jatkuu alkaa tuotanto oikeasti supistumaan, eikä se voi jatkua loputtomiin materiaalisessa maailmassa.
http://www.tradingeconomics.com/united-states/industrial-production
Yhdysvallat selvisi finanssikriisistä melkeinpä kuivin jaloin ja teollisuustuotannon kasvu, ehkä hieman vastoin odotuksiakin, on ollutkin aikaisempaa nopeampaa. Yhdysvaltoihin on jo siirtynyt kokoonpanoa, enkä näe syytä sille miksi se tulevaisuudessa muuksi muuttuisi. On puhuttu ns. jobless recoverystä ja se näkyy länsimaittain poikkeuksellisena talouden virkeytenä.
Maailman robotisoituminen on suorastaan päätähuimaavaa. 15%:n kasvu viime vuonna on merkittävä määrä, mutta se missä luvut alkavat oikesti tuntua on teollisuudessa, jossa kasvua oli yli 30%:a. Eksponentiaalisen kasvun käyrällä kehitys on suorastaan mykistävää ja jokainen prosentti ja robotti tarkoittaa tuottavuuden kasvua ja työpaikkojen mentystä.
http://www.ifr.org/industrial-robots/statistics/
Trumpilla onkin tuossa yhtälössä sovittamista, kun robotisoituminen kyllä luo tuotantopotentiaalia aivan uudella tavalla, mutta ei niinkään työpaikkoja. Yhteiskunnan automatisoiuminen vain lisää paineita. Kaupoissa henkilökunta vähenee sitä mukaa kuin itsepalvelu kassat ja rfid-sirutetut tuotteet yleistyvät. Kassahenkilökunnan tarve poistuu ja automatisoitu järjestelmä osaa tilata tuotteet tarkemmin kuin ihminen. Tämäkin murros on jo saapunut, vaikka se ei täällä suomalaisessa arjessa niin tunnukaan. Yksi asia missä "uuden ajan talous" jo antaa merkkejä on, että ihmiset on alkaneet löytää elinkeinonsa yhä useammin sisällöntuottajina esimerkiksi viihdeteollisuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan visionääri, että näkee sen olevan merkittävä työllistäjä tulevaisuudessa. Käyneekin niin, että palvelualat ei tulekaan olemaan se suuri työllistäjä, kuten hieman vähättelevään sävyyn on muistettu mainita, mutta ei siksi ettemekö voisi "pestä toistemme paitoja", vaan siksi että nekin työt on ennen pitkää tulilinjalla.
Yhteenvetona voisi todeta, että Trump loistavana markkinonoijana ja populistina tunnisti sen missä kansan tunnot ja talouden trendit kohtaa ja lupasi kansalle sen mitä se tahtoi kuulla ja minkä Trump voi "toteuttaa". Tosin ei välttämättä ihan siinä muodossa kuin äänestäjät mielessään kuvittelivat.