Ciscon malli on todennäköisesti joku EPC3825/3828/3925/3928 ja kyllä pitäisi saada siltaavaksi. (Terv. EPC3928 omistaja.)
Eli jos siltaat Ciscon niin silloin se ei toimi reitittimenä tai WLAN tukiasemana, se vain toimii
siltana operaattorin verkon ja sinun oman verkkosi välillä.
Jos Cisco on sillattuna niin silloin tarvitset myös toisen reitittimen sinun omaan käyttöösi lasten reitittimen lisäksi. Ja kuten =JP= ja Stanley sanoi niin Ciscoon kytket kahteen eri porttiin sinun oman reitittimesi ja sinun lastesi reitittimen.
Ja mitä Edgerouteriin tulee niin lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna vain taivas ja osaaminen on rajana että mitä sillä saa aikaan. (No ei tällä nyt kuuhun mennä mutta konfiguroitavuus ja säädettävyys on ihan eri planeetalta verrattuna "perinteisiin kuluttaja reitittimiin".)
Lisäksi Vauhtimursu, tuon lainaamasi "Ja se on siinä." lauseen alapuolella kirjoitin
Tosin jos sinun "modeemi" on oikeasti yhdistelmä laite eli siinä on modeemin lisäksi reititin ja kytkin ja WLAN niin tällainen pitäisi pystyä asettamaan "bridge" eli silta tilaan. Silta tilassa WLAN tai reititys ominaisuudet eivät ole käytössä. Mutta tässä tapauksessa sinun ei pitäisi tarvita sitä erillistä tyhmää kytkintä koska siinä laitteessa on jo itsessään kytkin.
Sen erillisen kytkimen toin esille lähinnä siksi kun ei ollut vielä mitään käsitystä että miten se netti sinne teille tulee. Ja varmuuden vuoksi koska joissakin modeemi reitittimissä kaikki portit eivät toimi sillattuna. Esimerkiksi vain LAN4 portti. Tietääkseni näissä Ciscon laitteissa kaikki portit pitäisi kuitenkin olla sillattuna mutta en ole varma koska en ole testannut sitä.
Vuodatus
Modeemi, reititin jne termejä on käytetty vähän miten sattuu tässä ketjussa ja tämä taitaa johtua lähinnä siitä miten niitä laitteita on markkinoitu kuluttajille.
Verkkolaitteita/rooleja/ominaisuuksia on modeemi, reititin, kytkin, tukiasema ja lisäksi minun joskus käyttämäni "yhdistelmälaite" termi.
Laitteessa/laitteella voi olla vain yksi rooli tai siinä voi olla kaksi, kolme tai neljäkin näistä rooleista yhdistettynä.
Modeemin tehtävä on jutella operaattorin esim. VDSL2 verkon ja sinun verkon välillä. (Modeemi=modem=
modulator/
demodulator)
Telewell TW-EV902 on siltaava VDSL2 modeemi, Zyxel AMG1001-T10A on siltaava ADSL2+ modeemi, Cisco EPC3010 on siltaava kaapeli modeemi.
Nämä eivät reititä, kytke tai toimi tukiasemana. Teknisesti tuota Zyxeliä voi käyttää reitittävänä mutta ei sitä ole siihen tarkoitettu.. Mikään näistä ei kytke koska niissä on vain yksi RJ45 LAN portti, yleisesti ottaen kun kytkimessä pitäisi olla vähintään kolme porttia (kaksi laitetta ja kolmas portti menee esim reitittimelle). Mikään näistä ei toimi tukiasemana koska, noh, niissä ei ole mitään WiFi radiota..
Reititin (Suomi Wikipedian kuvaus on hyvä mielestäni joten linkkaan sinne
kliks)
Edgerouter 4 on pelkkä reititin. Edgerouter X on kytkimellä varustettu reititin. TP-Link Archer C7 on kytkimellä ja tukiasemalla varustettu reititin.
Lisähuomiona: jos reitittimessä ei ole kytkintä sisäänrakennettuna niin silloin tarvitaan erillinen kytkin mihin ne tietokoneet jne muut laitteet kytketään kiinni. Toki esim tuossa Edgerouter 4:ssä voit kytkeä tietokoneen A porttiin 1 ja tietokoneen B porttiin 2 mutta oletuksena nämä kaksi porttia eivät voi keskustella keskenään. Ne portit voi toki sillata keskenään mutta silloin liikenne kulkee prosessorin kautta ja suorituskyky on paskaa. Kytkin on todella nopea.
Kytkimen tehtävä on yhdistää (
kytkeä toisiinsa) verkon muita osia (ja ohjaa liikenteen minne pitää mennä ohjeiden perusteella)
TP-Link TL-SG1005D on ei-hallittava (=tyhmä) kytkin, Zyxel GS1200-8 on hallittava (smart/web managed) kytkin.
Hallittavat kytkimet ja/tai Layer 2 vs Layer 3 kytkimet on hieman monimutkaisempi asia joten en rupea niitä tässä perkaamaan.
"Kytkin on kytkin on kytkin" on sanonta mitä ainakin minä käytän. Jos joku kysyy että minkä kytkimen ostaisin niin tämä on validi vastaus. Suorituskyky eroja ei ole varsinkaan tyhmissä kytkimissä ja erot eri kytkinten välillä on lähinnä ulkonäkö jne. Hallittavissa kytkimissä sitten niitä eroja alkaa pikkuhiljaa tulemaan mutta nekin on lähinnä ulkonäkö juttuja koska kytkin on kytkin on kytkin: kytkinten ominaisuudet ovat standardeja juttuja. Toisaalta halvemmista hallittavista kytkimistä voi puuttua jotain erikoisempia juttuja.
Tukiasemaa on helpoin ajatella langattomana kytkimenä. (Vaikka tukiasema terminä on mielestäni hieman typerä niin älkää silti käyttäkö termiä "langaton kytkin"...)
Ubiquiti Unifi AC Lite on 802.11ac tukiasema. Tämä on sinun WLAN.
Yhdistelmälaite
Cisco EPC3928 on reitittimellä, kytkimellä ja Wi-Fi tukiasemalla varustettu kaapeli modeemi.
Huawei HG635 tai Zyxel VMG3925 on reitittimellä, kytkimellä ja Wi-Fi tukiasemalla varustettu VDSL2 modeemi.
Jos Matti Meikäläinen (tai Verkkokaupan mainos) puhuu "kaapeli modeemista" tai "VDSL2 modeemista" niin silloin useimmiten tarkoitetaan Cisco EPC3928 tai Huawei HG635 näin niinkuin esimerkkinä. Nämä ovat yhdistelmälaitteita ja oikeampi termi olisi esimerkiksi "langaton VDSL2 reititin".
Modeemia ei erikseen tarvitse mainita koska siinä termissä se "VDSL2" tai "kaapeli" kertoo sen että laitteessa on kyseinen modeemi.
Sivuhuomiona "kaapeli reititin" kuulostaa tyhmältä omaan korvaan joten jos puhun "kaapeli modeemista" niin suurella todennäköisyydellä tarkoitan "kaapeli reititintä". Anteeksi.
Sanan langaton voi myös korvata Wi-Fillä tai WLANilla mutta tässä yhteydessä esim "Wi-Fi VDSL2 reititin" sanominen tai lukeminen ei ole mielestäni kovin luontevaa saatikka sitten "WLAN VDSL2 reititin".
Jos puhutaan "reitittimestä" niin useimmiten puhuja tarkoittaa TP-Link Archer C7 tai Asus RT-AC1200G+ tapaista laitetta eli tälle se oikeampi termi olisi "langaton reititin".
Jos et huomannut jo ylläolevasta niin yleensä ("kuluttaja tason") reitittimessä on myös kytkin sisäänrakennettuna joten sitä ei yleensä mainita erikseen eikä kyllä tarvitsekaan. Mutta jos laitteessa ei ole kytkintä sisäänrakennettuna, esim tuo yllä mainittu Edgerouter 4, niin sitten siitä pitäisi huomauttaa (kts. miksi ylempää "lisähuomio" kohta).
Sanan langaton voi myös korvata Wi-Fillä tai WLANilla á la "WLAN reititin" tai "Wi-Fi reititin".
Jos puhutaan siitä kytkimestä niin silloin puhutaan vain ei-hallittavasta (=tyhmä) kytkimestä. Jos puhutaan hallittavasta (smart/web tai konsoli) kytkimestä niin useimmiten sitten sanotaan suoraan että hallittava kytkin.
Ja viimeisenä jos puhutaan tukiasemasta niin useimmiten tarkoitetaan juurikin sitä pelkästään tukiasemana toimivaa laitetta. Tukiasema kun on jokseenkin epämääräinen sana niin mielestäni usein näkee sen tarkennettuna á la "WLAN tukiasema" tai "Wi-Fi tukiasema".
*Teknisesti Wi-Fi on se korrektimpi termi mutta jostain syystä suomessa käytetään, ainakin minun mielestäni, enemmän WLAN lyhennettä. Ja ainakin minulle se WLAN on helpompi sanoa kuin Wi-Fi. En tätä ole aiemmin huomannut mutta näköjään suomi Wikipediakin ohjaa "WiFi" haun WLAN sivulle ja "Wi-Fi" menee sen WLAN artikkelin Wi-Fi osioon. Mutta jos menet esim jenkeissä hotelliin ja respasta kysyt "onko täällä WLANia" niin täti varmaan katsoo pitkään, Ö Aapisen laidassa, "niin että onko mitä"..