Rakentelunurkka: Annin Robotics AR4 MK2

Liittynyt
20.03.2020
Viestejä
43
Ei ole tainnut kovin moni näitä suomeen tilata? En ainakaan löytänyt suomenkielisiä foorumeita, missä näistä olisi ollut puhetta. bbs.io lienee ihan hyvä paikka dokumentoida projektin etenemistä. Jahka oma rakennussarja tulee, niin päivitän tänne kokemuksia ja kuulumisia projketin etenemisestä. Mukavaa näpräämistä talvi-illoiksi.

Tää kaveri joka näitä myy, on ollut ABB:lla pitkäään töissä, ja juttujen perusteella on vahva ammattilainen, kun roboteista keskustellaan.

 

Liitteet

  • robotti.png
    robotti.png
    432,1 KB · Luettu: 197
Tänään aloitin muoviosien tulostuksen. Valmiiksi tuli varsien hihnakotelot ja "perustus". Hihnakotelot tulostin kahdessa osassa. Paneelin tuli syvennykset ja itse tekstit sitten er värillä, jonka jäkeen tekstit liimataan syvennykseen. Kun halusin oman nimen tuohon sivupaneelin, se onnistui valmista STL:ää muokkaamalla. Fusion 360 oli työkalu.
DHL, lähestyi tullilapulla kiinasta tialttujen steppereiden osalta. Stepperit ehkä saapuvat jo ensi viikolla.

Tulostimena on Bambulabin X1C + AMS
 

Liitteet

  • 2023-11-26_tulostushommat aloitettu.png
    2023-11-26_tulostushommat aloitettu.png
    1,1 MB · Luettu: 204
Ihmeitten ihme. Stepperit ja driveri saapuivat tänään!! Tilasin ne viime perjantaina kiinasta. 5 päivää kesti. Käsittämättömän nopeaa kyllä nyt tuli kamat.
Mukana oli yksi lineaariseenkin liikkeeseen tarkoitettu stepperi. Tällä saadaan rbotti liikkumaan liukukiskoja pitkin. Tätä en ajatellut ensitilassa toteuttaa. Jahka robotti muuten toimii, niin sitten ehkä jos intoa riittää.
Servot ja driverit maksoi yhteensä reilu 700€ ja siitä tullia, veroja ja palvelumaksuja piti pulittaa 213€.
 

Liitteet

  • stepperit.jpeg
    stepperit.jpeg
    259,8 KB · Luettu: 169
  • driverit.jpeg
    driverit.jpeg
    299,8 KB · Luettu: 171
Kaikki kuoret nyt tulostettu. Tulipa huomattua se, että Fusion 360 ei taivu monimateriaalitulostukseen. Vaikka mallissa kaikki kappaleet ovat kauniisti kokoonpanossa , STL tiedostoa tehdessä pitää kokoonpanon kappaleet yksitellen tulostaa ja koota myöhemmin. Jälki ei ole niin kaunista.
 

Liitteet

  • kuoret.jpeg
    kuoret.jpeg
    225,5 KB · Luettu: 137
Tänään tlui asennettua driverit steppereille, sekä virtaliitin ja drivereiden jäähdytys. Myös perusta tuli liimattua kasaan.

Toisen "runkolaakerin" asennus ei onnistunut, koska ei ole prässiä. Pakstin ja hiustekuivaaja ei riittänyt. Toinen puoli oli mukava välyssovitteinen ja solahti paikalleen ilman temppuiluja. On ehkä jopa niin väljä, että tilkka laaleriliimaa saattaisi olla paikallaan.

Pitää vielä keran yrittää kuumennus/kylmennys taktiikkaa, mutta kuumentaa tuo alumiinirunko uunissa oikeasti kuumaksi.

Viimeisenä kuvana "verstaani"
 

Liitteet

  • driverit_tuuletin.JPEG
    driverit_tuuletin.JPEG
    207,3 KB · Luettu: 161
  • liimaus_alkaa.jpg
    liimaus_alkaa.jpg
    236,7 KB · Luettu: 172
  • liimaus_valmis.JPEG
    liimaus_valmis.JPEG
    271,1 KB · Luettu: 181
  • laakeri_ahistaa.jpeg
    laakeri_ahistaa.jpeg
    223,8 KB · Luettu: 259
  • verstas.jpeg
    verstas.jpeg
    295,5 KB · Luettu: 263
Näin jälkeenpäin niin ehkä olisi kannattanut tarkistaa vaikka edes työntömitalla noita mittoja. Jos olisivat menneet ristiin hieman paremmin. Mutta jos joutuu käyttämään normaalia pakastinta niin eihän siinä ihan hirveästi saa lämpötilaeroa aikaiseksi. Sekä kun on noin pienistä osista kyse, niin nopea prässi melkein pitäisi olla kun siinä ei mene kuin sekunti pari kunnes lämpö tasaantuu.

Mielenkiintoinen projekti kylläkin. Mitä nyt Youtubesta katsoin tuota ohjelmointia niin aika kankea käyttöliittymä vaikuttaa olevan (esim. nuo kentät ovat niin pieniä etteivät näytä edes kaikkia numeroita). Harmi kun pienet Fanucin robotitkin maksaa niin paljon :( ABB/Fanuc voisi saada paljon nuoria osaajia jos tarjoaisivat jonkun suht halvan ratkaisun ihan tavallisille tallaajille.
 
Viimeksi muokattu:
Saisko laakerikoolin paikoilleen köyhän miehen prässillä, eli parilla lankunpätkällä tai vastaavalla levynpalalla (mitä nyt sattuu helpoimmin löytymään) ja kierretangolla, jonka molempiin päihin korilaatta ja mutteri, joilla sit prässää lankunpätkien väliin tuon kokoonpanon (oletan et tuossa on läpireikä)?

Uunissa voi myös kokeilla lämmittää, jos ei kuumailmapuhallinta löydy. Sillä ainakin omasta taloudesta löytyvä hiustenkuivaaja on niin onneton ettei sillä saisi mitään osaa kovinkaan lämpimäksi.
 
Uunissa voi myös kokeilla lämmittää, jos ei kuumailmapuhallinta löydy. Sillä ainakin omasta taloudesta löytyvä hiustenkuivaaja on niin onneton ettei sillä saisi mitään osaa kovinkaan lämpimäksi.

se meni paikalleen, kun uunissa lämmitti 250 asteeseen. Projekti jatkuu.
 
Mikäpä tuokaan sen enempää mielihyvää, kuin se että saa homman tehtyä niillä vehkeillä mitä juuri itseltä sattuu löytymään. Servot ja driverit ovat arvokkaita, mutta ei nuo koneistetut osatkaan ihan ilmaisia ole. Kuinka suuri tukku rahaa tällaiseen projektiin pitää varata? Onko mielessä joku käyttötarkoitus valmiille robotille vai ihan vaan yleisestä mielenkiinnosta aiheeseen?

Mielenkiintoinen projekti kylläkin. Mitä nyt Youtubesta katsoin tuota ohjelmointia niin aika kankea käyttöliittymä vaikuttaa olevan (esim. nuo kentät ovat niin pieniä etteivät näytä edes kaikkia numeroita). Harmi kun pienet Fanucin robotitkin maksaa niin paljon :( ABB/Fanuc voisi saada paljon nuoria osaajia jos tarjoaisivat jonkun suht halvan ratkaisun ihan tavallisille tallaajille.
Käyttöliittymä näyttää vähän kököltä, mutta toisaalta näissä open-source projekteissa tilanne voi parantua oleellisesti, jos mukaan lähtee intohimoinen käyttöliittymäkehittäjä.
 
Kuinka suuri tukku rahaa tällaiseen projektiin pitää varata? Onko mielessä joku käyttötarkoitus valmiille robotille vai ihan vaan yleisestä mielenkiinnosta aiheeseen?
Lapsena jo innostuin kaikenlaisesta rakentelusta. Legot, mopot, yms. Työskentelin kuitenkin IT-alalla 35 vuotta ja se rupesi tympimään, kun ei koskaan "nähnyt" käden jälkeään. Vaihdoin 4 vuotta sitten alaani ja kouluttauduin koneinsinööriksi. Kouluhommissa tein Terminatorin käden, joka toimi. oli ns animatronics.
Nyt syksyllä iltojen pimetessä, tuli taas mieli näprätä jotain. Päätin ralentaa tuon robotin. Toiset rakentaa palapelejä, virkkaavat tai kutovat sukia. Ihan sama asia. Ei ole mitään suunniteltua käyttötarkoitusta. Rakentaminen on se juttu. Noin kaks tonnia on robotin kulut.
Kouluprojekti
 
Robottiprojekti taas nytkähti eilisiltana pykälän eteen pän. Runkolaaakeri paikoillaan ja ensimmäinen nivel pyörii kevyesti laakereiden varassa. Laakeriliitoksesta tuli tosi napakka. Klappia ei käytännössä yhtään.
Alimaassa kuvassa "räjäytettynä" eilinen edistyminen.
 

Liitteet

  • runko_perusta_1.jpeg
    runko_perusta_1.jpeg
    362,3 KB · Luettu: 170
  • runko_perusta_2.jpeg
    runko_perusta_2.jpeg
    410,8 KB · Luettu: 179
  • 2023-12-13 12_28-Autodesk Fusion 360 (Personal - Not for Commercial Use).png
    2023-12-13 12_28-Autodesk Fusion 360 (Personal - Not for Commercial Use).png
    206,5 KB · Luettu: 155
Pientä päivitystä. Tuli vähän katkoa, tku kävi pikku oksennustaudin poikanen. Tänään kuietnkin taas eteni himpun verran. Kääntömoottori ja peruspiuhat paikoillaan ja kytketty aivoon. Mahoton näprääminen nuiden piuhojen kanssa, jotta ne saa edes jotenki siedettävän näköisesti.
Aivona toimii TEENSY 4.1 Teensy 4.1

Toistaiseksi tämä on kyllä mukavaa näprättävää näin talvi-iltojen ratoksi.
 

Liitteet

  • Aivo_1.JPEG
    Aivo_1.JPEG
    579,1 KB · Luettu: 103
  • Aivo_2.JPEG
    Aivo_2.JPEG
    507,7 KB · Luettu: 104
  • Aivokotelo_avoinna.JPEG
    Aivokotelo_avoinna.JPEG
    377,8 KB · Luettu: 108
  • aivokotelo_kiinni.JPEG
    aivokotelo_kiinni.JPEG
    567 KB · Luettu: 109
  • aivokoteloauki.JPEG
    aivokoteloauki.JPEG
    450,8 KB · Luettu: 104
  • Eka_moottori_1.JPEG
    Eka_moottori_1.JPEG
    530,9 KB · Luettu: 101
  • Eka_moottori_2.JPEG
    Eka_moottori_2.JPEG
    399,5 KB · Luettu: 112
  • Piuhatöitä.JPEG
    Piuhatöitä.JPEG
    425,5 KB · Luettu: 119
  • 23_12_kokoonapnnut _osat.png
    23_12_kokoonapnnut _osat.png
    276,4 KB · Luettu: 112
Hyvää alkanutta vuotta 2024! Raketit ammuttu, ja lampaat syöty.
Oli taas vähän illalla aikaa askarrella paskarrella robotin kanssa.
Tänään tuli liitettyä olkavarren "runko""kääntöpöytään". Käännön rajakytkin asennettu paikolleen, ja kytketty elektroniikkaan.
Nyt laakerit menivät paikalleen ihan puuvasaralla naputtelemalla. Laakereihin tirskautin pikkuisen litiumrasvaa (wd40) ennen niiden kasaamista.
Kun olkavarren sain paikalleen, oli aika kiristää laakerit sopivalle tiukkuudelle. Klappia ei käytännössä ole yhtään, vaikka tuolla varrella pituutta onkin. Kokonaisuudesta tulee hieman suurempi, kuin olin kuvitellut, muttei se haittaa.
 

Liitteet

  • Käännön_rajakytkin.JPEG
    Käännön_rajakytkin.JPEG
    332,3 KB · Luettu: 90
  • Olkavarren_laakeri1.JPEG
    Olkavarren_laakeri1.JPEG
    410,9 KB · Luettu: 91
  • Olkavarsi_detaili.JPEG
    Olkavarsi_detaili.JPEG
    432,9 KB · Luettu: 101
  • Olkavarsi_paikallaan.JPEG
    Olkavarsi_paikallaan.JPEG
    426,8 KB · Luettu: 100
  • overview.JPEG
    overview.JPEG
    443,4 KB · Luettu: 119
  • Suurempi_kuin_odotin.JPEG
    Suurempi_kuin_odotin.JPEG
    489,6 KB · Luettu: 110
Mielenkiintoinen projekti. :thumbsup: Olen youtubesta katsonut kun eräs herrasmies yrittää "reverse engineer" (mikä lie on oikea Suomennos) melko kookasta eläkkeelle lähtenyttä robottia. Tuntuu olevan melko hyvin salassa pidettävää ja monimutkaista tuo ohjauspuoli ja sitä kautta menee ns. hyvä robotti hukkaan kun sitä ei "ota käyttöön" valmistajan edustaja ja valmistajan tukea on turha odottaa. Siinä on kuitenkin mekaniikka ja komponentit oikeasti tehty kestämään hyvinkin haastavissa olosuhteissa ja ilmeisesti nuo on lähes SER-kamaa alkuperäiselle omistajalle kun joku tuki loppuu tai valmistajan suositellut käyttötunnit täyttyvät.
 
Mahtavaa harrastelua. Olen kans harkinnut vakavissani kyseistä laitetta, mietityttää koneen voima. Olisi tarkoituksena laittaa dremel tai joku karamoottori ja sillä suorittaa kevyttä alumiinin jyrsintää/hiontaa. Mielenkiinnolla seuraan projektia :thumbsup:
 
Mahtavaa harrastelua. Olen kans harkinnut vakavissani kyseistä laitetta, mietityttää koneen voima. Olisi tarkoituksena laittaa dremel tai joku karamoottori ja sillä suorittaa kevyttä alumiinin jyrsintää/hiontaa. Mielenkiinnolla seuraan projektia :thumbsup:
Vahva veikkaus on että ei ole tarpeeksi jämäkkä alumiinille.
Jos kone joustaa niin terä pomppii, tulee ainakin huono jälki ja usein myös terä menee rikki.
Ihan vaan vertailuksi tämä on liian joustava metalleille mutta puu/muovit menee ihan hyvin. Työala noin 200x300x80mm. Pieniä kaiverruksia voi tehdä metalliinkin mutta varsinaista jyrsintää ei.
20240205_084039.jpg
 
Tässä vähän ollu tauolla, kun en ole ollut maisemissa robottia rakentamassa. Joka päivä se mielessä on.
 
Piitkästä aikaa pääsi taas askartelemaan paskartelemaan. Tänään kakkosnivelen moottori tukirakenteineen laitettu Paikalleen. Tässäkin oli vähän haasteita, kun moottorin akseli oli mitoitettu niin tiukaksi tuon käsivarren reikään. Ja kun puristaakaan ei oikein voinut. Piti askarrella semmonen jigi, mihin sai moottorikokonaisuuden kiinni siten, ettei moottori itsessään ottanut voimia vastaan. Sitten vain puuvasaralla paukuttamalla akseli paikalleenn.
tämä on melko makiaa terapiaa….
IMG_0929.jpeg
 
Moikka @Lapimmies !

Onko päivityksiä projektista? Laitoin nimittän juuri itse tilaukseen koko paketin ..
Eipä tässä kesällä ole paljon sisällä tullut oltua. Kesälomaa yms, niin on vähän ollut tauolla. Kyllä taas jatketaan, kun marjastuskausi loppuu ja syksy alkaa. Made with layers oli muuten kasannut samanlaisen:
 
Täällä alkaa olla valmista. Kalibrointia ja ROS2:n kanssa touhuamista.

Melko tarkkaan 50 tuntia meni rakentamiseen yhteensä hissukseen ja huolella tehden.
 
Tuntuu olevan kyseisellä herralla tapana valitettavasti.

Uteliaana tiedustelen, että millaiseen käyttöön tulee?
 
Robotin suunnittelija ei tainnut ABB:llä ainakaan robottien mekaniikkaa suunnitella. Ohjelmistopuoli vaikuttaa kyllä paljon pitemmälle mietityltä.
 
Pitkästä aikaa aktivoidun rakentelemaan tätä keksintöä. Eilen tuli laitettua kolmosnivelen moottori paikoilleen sekä hihna joka ohjaa sitä kolmatta niveltä (onko se nyt sitten kyynärpää kansankielellä).
On tuossa aina muutamia kohtia, joissa itse olisin tehnyt asiat vähän toisin. hihnojen kiristysruuvit olisin toteuttanut toisin, jotta niihin olisi helpompi päästä käsiksi.
Luvattaoman paljon johtojen jatkamista yms puuhaa tuntuu olevan.

Tämä on kyllä mitä mainointa terapiaa normaaliin arkeen, ihan kuten palapelin kokoaminen joillekin.

Robi_J3_1_hihna.JPEG


Robi_J3_1.JPEG
 
Sununtaipäivän ratoksi päätin jatkaa robotin kasaamista. Ensimmäinen tenkkapoo tuli rajakytkimen asentamisessa. Ruuvireijät eivät sopineet alkunkaan. Muistan vielä hetken, kun ihmettelin ”olkavarren” kiinnityssuuntaa. Manuaalissa se on mainittu, muttei ihan yksiselitteisesti. Luonnollisesti tuo alumiiniosa meni 180˚ väärin päin.
Olisi joutunut purkamaan liikaa, jotta olisi voinut kääntää oikein päin.
Siispä porasin uuden reijän, siihen M3 kierteet (sininen nuoli). Aikaa meni vartti.
Silti pikkusen korpesi mieltä, kun tuommonen perustavaa laatua oleva moka sattui…

IMG_1055.jpeg
 
Aiemman kämmäyksen jälkeen, kokoaminen etenikin mukavasti. Suurin työ oli johdottaa kakkos ja kolmosmoottorit. Muuten mukavan leppoisaa kokoamista. Johdot nyt niin, että ääriasennoissa ei mene mikään johto tiukalle.

Tähän on hyvä lopettaa, ja jatkaa joku toinen päivä.

IMG_1058.jpeg


IMG_1057.jpeg


IMG_1056.jpeg


IMG_1054.jpeg
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 217
Viestejä
4 456 726
Jäsenet
73 693
Uusin jäsen
Vartia

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom