Raid ongelma.

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja Tontza85, 25.09.2018.

 1. Tontza85

  Tontza85

  Viestejä:
  166
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Eli ongelmana on että en saa Samsung 850 EVO 500GB ja OCZ Vertex 500GB SSDtä RAISiin. BIOSista kun laittaa Intel RSTn päälle ja boottaa niin pitäisi tulla valikko ennen BIOS kirjautumis sivua johon pääsee painamalla 'CTRL+I'. Muttakun ei tule. Alkaa keinot loppua kesken ja hermot mennä. Nyt olisi vielä hyvä RAIData kun on puhdas asennus ja vain vähän krääsää kerääntynyt kovoille.

  EZ-Tuningilla tuon kaiketi saisi mutta se raidaa kaikki löytämänsä levut ja en halua raidata M.2 levy vaan vain nuo kaksi SSDtä.


  Speksit löytyy profiilista.
   
 2. siikanen

  siikanen

  Viestejä:
  49
  Rekisteröitynyt:
  23.03.2018
  Intel RST on lyhenne Rapid Storage Technology ja sillä ei itsessään ole mitään tekemistä raidin kanssa. Jotta saat raidin päälle niin sun pitää vaihtaa emolevyn SATA-mode RAIDiksi. Yleensä vaihtoehdot on IDE/AHCI/RAID. Huom, kun kytket ton raid moden päälle niin se tarkottaa sitä, että osa sun fyysisistä sata-porteista "katoaa" raid ohjaimen taakse ja raid toimiikin vain niillä tietyillä porteilla. Emon ohjekirjassa lukee tarkemmin mitkä. Lisäksi jos windows boottaa sata levyltä, joka ton asetuksen muutoksen jälkeen on raidin takana -> emo ei löydä windowsia eikä kone käynnisty biosia pidemmälle. Vaihda portti ohjekirjan mukaan

  Kannattaa silti harkita ennen hardware-raidausta esim windowsin omaa soft-raidia. Noissa emolevyn omissa raideissa on yleensä se ongelma, ettei dataa saa kovin helposti palautettua millään mulla kuin täysin identtisellä emolla (/tai sama piirisarja ja valmistaja+bios). Puolestaan winukalla luodun soft raidin tunnistaa teoriassa mikä vaan winukka.

  How To Set Up RAID In Windows 10
   
 3. PatuFin

  PatuFin

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Siikansen teksiin lisäisin että softaraid on yhtä nopea +- pariprosenttia (se emolevyn raid on myös enenmän tai vähemmän softa raid)
  Huonona puolena win 10 homes ei ole raid 1 (prossa on) raid 0 löytyy molemmista
  raid vaihtoehdot parhaasta huononpaan: oikea raid kortti > windows raid > emolevyn raid
   
 4. telcoM

  telcoM

  Viestejä:
  173
  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  Sillä varauksella että jos se oikea RAID-kortti jostain harvinaisesta syystä sattuu rikkoutumaan, on syytä olla kohtuullisen vahva varmuus että toisen samanlaisen (tai edes sen kanssa yhteensopivan, saman mallisarjan jäsenen) saa varmasti hankittua tarvittaessa jostain ilman turhia mutkia.

  Isojen yritysten palvelimissa tämä ei yleensä ole mikään ongelma jos samanlaisia palvelimia on räkissä pinossa useita (...kymmeniä), jolloin pahimmassakin tapauksessa löytyy yleensä jokin vähemmän tärkeä testipalvelin jota voi käyttää elintenluovuttajana. Näin tärkeä tuotantokone saadaan pystyyn, vaikka valmistajan tukiorganisaatio olisikin tupeloinut ja lähin vastaava kortti olisi toimitettava ison veden takaa.

  Tällaisessa ympäristössä rikkoutuneet kiintolevyt ovat homma jonka hoitaa vaikka koulutettu apina:
  1.) etsi konesalista kone jonka kiintolevyssä palaa vikavalo (yleensä valvontajärjestelmä on jo kertonut mikä kone ja missä)
  2.) nykäise vikavaloa näyttävä kiintolevy pois hotswap-paikasta
  3.) tuuppaa tilalle uusi käyttämätön levy, jolloin RAID-ohjain tunnistaa automaattisesti levyn vaihdetuksi ja alkaa ehjäämään RAID-pakkaa.

  Harrastajalla kotioloissa niitä RAID-ohjainkortilla varustettuja koneita ei välttämättä ole kuin yksi, joten jos se sattuu hajoamaan eikä varaosaa saa, menetys voi kirvellä pahasti. Tässä mittakaavassa softa-RAIDin etu on se, että softaRAIDipakan levyt voi aina siirtää about mihin tahansa toiseen koneeseen ja jatkaa toimintaa siellä.

  Ja jos käytössä on RAID 0, varmuuskopiot on ihan oikeasti syytä pitää kunnossa. Koska RAID 0 jakaa tallennettavan tiedon pätkiksi (stripes) ja hajauttaa pätkät sulle-mulle-sulle-mulle periaatteella tasaisesti kaikille RAID 0-pakan levyille, se tarkoittaa että KUN (ei "jos") jokin levyistä joskus hajoaa, jokaisesta RAID 0-pakalle tallennetusta tiedostosta joka on suurempi kuin yhden stripen koko puuttuu melkoisen varmasti ainakin yksi pätkä jostain kohdasta. Puhumattakaan siitä että levyn hakemistokirjanpidosta puuttuvat palat tekevät pelastusoperaatiosta extra-haastavan.