Radioharrastus: LA-puhelimet, PMR446-puhelimet, amatöörilaitteet, radioskannerit yms.

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Löytyykö muita alan radioharrastajia?

Omistin suunnilleen vuosina 1990-2003 muutamia LA-puhelimia ja samaan aikaan kuuntelin myös skannerilla silloista radioliikennettä, mutta sittemmin myin laitteet pois tarpeettomina.

Sain pari kuukautta sitten lahjaksi radioskannerin ja kuunteluharrastus alkoi taas uudestaan koukuttamaan.

Ensiksi kuuntelin laitteen vakioantennilla, mutta viikko sitten ostin magneettijalalla ikkunalaudalla seisovan tukiasema-antennin ja kuunteluetäisyydet kasvoivat huomattavasti entisestään.

Muistipaikoissa on tallennettuna Vantaan, Helsingin, Nurmijärven, Kauniaisen ja järvenpään radioamatööritoistimet ja tämän lisäksi tänne kuuluu erittäin lujaa Helsinki Vantaan lentoaseman henkilökuntien oma radioliikenne.

Tuossa noin kilometrin päässä alkoivat pystyttämään eilen Tikkurila Festivaaleissa tarvittavia telttoja, lavoja sekä tekniikkaa yms. ja nyt vasta alkoi erittäin mielenkiintoiset ajat niiden touhuja kuunnellessa. Käyttävät pääasiassa elinkeinoelämän yhteiskäyttökanavia sekä PMR446-puhelimia.
 
Liittynyt
02.02.2017
Viestejä
83
Liki 18v harrastanut CB kusoja ja DX kuuntelua. On HF/VHF/UHF vastaanottimia ja CB/RHA68/PMR446 puhelimia.
Tällä hetkellä ei ole tukiantennia skannerille, koska en aktiivisesti kuuntele sitä.
On 2 kpl CB tukiantennia ja HF:lle on L-antenni. RHA:lle on J-pole antenni.
Joka päivä on radiolaitteet enemmän tai vähemmän päällä.

Minkä mallinen skanneri?
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Tommoinen aika pieni ja näppärä käsikapula Baofeng GT-5TP.

Täytyy vaan pitää sormet irti tangentista RA-taajuuksilla ja muilla taajuuksilla ainakin siihen saakka kunnes saan hommattua RA-kurssit ja luvat kuntoon. PMR-puolella onneksi saan vörkkiä luvanvaraisesti, vaikkakin tuossa saattaa olla sinnekin liikaa lähetystehoa täysillä kusoiltaessa (1W/4W/8W).

Onneksi juttelu ei enää kiinnosta niin kuin takavuosina, vaan ainoastaan muiden kuunteleminen. Jotain pakettiradiota tai sääsatelliitteja olisi kanssa mielenkiintoista seurata. Länkyssä mulla olikin itse rakennettu pakettiradio.

Nyt vaan odottelen data-kaapelin tuloa, että pääsisin ohjelmoimaan kapulan muistipaikkoja helpommin. Monofoninkin hankin ja toisen patukka-antennin ja erilaisia liittimiä.

Tämmöinen antenni on nyt ikkunalaudalla.
 
Liittynyt
02.02.2017
Viestejä
83
Kävin joskus 80-luvun lopulla radioamatöörikurssilla, mutta se jäi sitten kesken muiden harrastusten jalkoihin.
Kusoja on myös pidetty länkyllä baycom modeemilla. RXTX teki niitä joskus ja sieltä ostettu.
SSB digimodeja tulee myös seurattua CB puolella.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11
Tuttua puuhaa, kusoilua on tullut harrastettua niin CB- kuin PMR-puolellakin. Muutama yli 100km ylityskin tuli kirjattua aikoinaan epäviralliseen PMR-yhteyksien listaan: Uudenmaan Radio-Tele Oy, PMR446 -dx.

Kuuntelupuolella skannereina on ollut mm. Unidenin 3000XLT ja 3500XLT. Viime aikoina on alkaneet nuo halvat SDR-pohjaiset (Software Defined Radio) laitteet kiinnostamaan myös, esim: RSP1 – SDRplay. Tuo on ihan asiallinen peli ihan pienen piiska-antenninkin perässä.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Silloin aikanaan länkkynä oli Mocoma 88 tukiasemakone ja antennina joku lähemmäksi 9-10 metriä pitkä helvetin painava roskakoriantenni. Sillä kusoilin monet kerrat Helsingistä Lahteen hyvillä keleillä.

Länkkyyn sain 40 kanavaa diodin poistamisella ja piirilevyn potikoista kääntämällä lähetystehot 8W saakka ilman linukoita. Monella oli Echo Master mikkejä, mutta itselläni ei ollut varaa pöytämikkiin, vaan ostin jonkun 9V patterilla toimivan vahvistavan rogerpiipillä olevan mikin. Taisi olla tämä malli.

Myöhemmin hankin skannerin ja se oli Uniden Bearcat BC200XLT. Se oli vielä hauskaa aikaa kun viranomaiset eivät olleet siirtyneet salattuun Virve viranomaisradioverkkooon.

Roskakoriantenni oli samanlainen kuin alla olevassa kuvassa, jollei jopa sama. Koksin piti tietenkin olla sitä paksuinta mahdollista jöötiä jota oli vaikea saada kulkemaan mistään siististi tai reikiä poraamatta.

Ainiin, oli mulla jossain vaiheessa myös puluntappaja painavalla mankkujalalla :D

roskis.jpg
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
540
Vallilan amiksen RTV-linjan ja sen jälkeen elektr. amk:n käyneenä pystyn vain nostamaan hattua.
Näin hienoon harrastukseen ei itsellä ainakaan toistaiseksi välineet riitä.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Pitääpä laittaa vanha United tulille ja koittaa josko tänne asti kuuluis. Lentoliikenne tuosta nyt muutenkin menee yli, niin voishan sitä kohinaa edes naapureiden iloksi kuunnella :)
Laita ihmeessä. Nyt parhaillaan on kova radioliikenne meneillään konsertin tiimoilta ja ensimmäiset maassa oleviin nauloihin loukkaantuneet katsojat bongattu radiosta.

Olen naputellut tänne taajuuksia, joilla operoivat.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Varmaan illalla alkaa kuulumaan mielenkiintoisia keskusteluja kun kännissä olevaa konserttiyleisöä alkaa tulemaan ilmi.

Sanoivat aamulla ennen porttien avaamista, että ottavat lipun tai rannekkeen heti pois jos joku on vähänkään sen näköinen että olisi juovuksissa.

Nyt niillä on jotain ongelmia tupakointipaikan järjestämisessä kun ei saa olla liian lähellä muuta yleisöä.

On ollut iso työ järjestäjillä pystyttää alue konserttikuntoon. Aloittivat keskiviikkona ja vielä klo.02 aikaan viime yönä kuulin ennen nukkumaan menoa, että järjestelivät paikkoja kuntoon.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Toivottavasti olet tarpeeksi lähellä Hiekkaharjun urheilupuistoa että kuulisit mitä konserttialueella tapahtuu.

Kokeilin eilen pelkästään radion omalla antennilla ja ei kuulunut ihan kaikki alueella liikkuvat järjestäjät kunnolla. Ulkoisella antennilla kuuluu melkein kuin olisin vieressä, vaikka parveke on toiseen suuntaan. No, ei tästä ole kuin alle kilometri matkaa paikalle :)

Tällä taajuudella 458.900MHz lähettävät ilmeisesti kaikista suurimmalla teholla ja se voisi kuulua muutaman kilometrin päähän ainakin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 918
Lälläri itselläkin olisi vielä jossain kaapin perukoilla. Major M120 johon tuli aikanaan modattua lisäkanavat (orkkiksena vain 22ch) eli naamataulun kytkimellä pystyy valitsemaan käytettävät kanavat. Taitaa tuossa olla vähän herkistetty lähetyskin, ainakin muistelisin että olisin vaihtanut päätekiven muoviruuvin metalliseen eristesarjan kera jne. Ja AM-vastaanottoakin tuli herkistettyä tuosta ja delta-tunekin tuli rakenneltua. Muutama vuosi sitten pidin pitkän tauon jälkeen tuota päällä pari viikkoa mutta eipä tuntunut olevan liikennettä käytännössä ollenkaan, joten meni takaisin kaappiin pölyttymään.

Aikanaan oli skannerikin, joku Bearcat tms jolla tuli kuunneltua muunmuassa poliiseja ja EFHK:ta (Hki-Vantaa lentoasema) aikana ennen virveä. Saatoin myydä tai antaa tuon jollekin kaverille tai sitten se edelleen majailee jossakin varaston perimmäisessä nurkassa mutta eipä ole osunut silmiin ainakaan viimeiseen 10 vuoteen.

PMR:ää tuli loppuvaiheessa jonkun verran käytettyä liikenteenohjaushommissa mutta siitäkin on jo ikuisuus aikaa. Olihan se kivaa hommaa ja sai ilmaiset hernekeitot ja grillimakkarat kun kerkisi tauolla käymään.

Nyt alkaisi kyllä vähän taas kiinnostamaan tuo kuuntelu ja kun noita SDR-pohjaisia ratkaisuja on tullut aikalailla niin voisi jonkun yhteensopivan TV-mokkulan hankkia ja viritellä jonkun antennintyngän parvekkeelle ja softat koneelle.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
@MikkiK saitko skannerin toimimaan ja kuuluiko mitään liikennettä?

@Hyrava softaradio alkoi heti kiinnostamaan. Täytyy alkaa Googlettamaan mitä kaikkea siihen vaaditaan ja kuinka paljon rahaa palaa uuden systeemin pystyttämiseen.

ps. ollut aika mielenkiintoinen päivä tuon Tikkurila Festifaalin tiimoilta. Nyt radio käy kuumana kun kohta starttaa konsertin pääesiintyjä Profeetat. Oli myös kiva kuulla ennalta koska pamauttavat painepommit ja mennä ikkunasta kuuntelemaan niitä :D

Sama meininki jatkuu vielä huomenna ja kuunneltavaa riittää vielä maanantaihin iltaan saakka kun purkavat rakennelmat pois ja avaavat suljetun tien takaisin normaalin liikenteen käyttöön.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Meillä on töissä nykyään radiopuhelimet käytössä ja tulevaisuudessa leviää luultavasti jokaiseen yksikköön Suomessa. Siinä tulee kuunneltavaa amatööreille helkkarin paljon lisää:lol:
Se on vaan plussaa harrastajille kun tulee lisää kuunneltavaa :)

Moni työssään radioita käyttävä ei taida tietää/ajatella että "piilossa" on paljon kuuntelevia korvia. Esim. Helsinki Vantaan lentoaseman henkilökunnan välisissä keskusteluissa ovat monesti möläytelleet privaatteja puhelinnumeroita yms. huolimattomasti radioiden välityksellä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 918
Softaradio olisi periaatteessa hyvinkin halpa, kunhan saa jostakin haalittua tuetun tv-mokkulan. Softat ovat (ainakin linux-puolella) ilmaisia ja tv-mokkulakaan ei maksa nykyään enää kuin pari kymppiä (hinnat pomppasivat taivaisiin hetkellisesti (viikossa 20e -> 100e) kun tuo mahdollisuus tuli ilmi mutta onneksi alkoivat laskemaan nopeasti) eli oikeastaan antennikustannukset taitavat olla suurin menoerä.

Itsellä olisi jo softatkin asennettuna kun kävi sellainen hauska ylläri että tietyn valmistajan tietyllä mallimerkinnällä olevat palikat pitivät olla yhteensopivia mutta juuri kun itse paikallisesta liikkeestä kävin moisen hakemassa niin olikin viritinpiiriä vaihdettu eikä mikään softa sitä tukenut. No, kyseisen liikkeen elektroniikkaosastolla oli asiasta tietävä myyjä paikalla ja sain palautettua palikan tuohon syyhyn vedoten. Sen jälkeen ei vaan ole joutanut etsimään sopivaa vastaanotinta ja homma on vänän niinkun jäänyt...
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Just selailen eBaysta ja ei vaikuta kovin kalliilta systeemilta ja muutamalla kympillä tulee antennikin ja kaapelit yms. mukaan.

Tämä vaikuttaisi mielenkiintoiselta ja edulliselta.

sdr radio | eBay

 

Edeus

Tassuttelija
Liittynyt
02.02.2017
Viestejä
136
Amatöörihommiin en ole sortunut, ihan on ammattilaisena tullut qusoiltua(heh heh).
CB bandia kulutettu kymmenisen vuotta kaikilla modeilla, pitkällä myös kopitettu ulkomaita.

Nykyisen asunnon takia ollut vähän heikommalla kun ei kunnon antenneja ole saanut virittää.
Yaesun pikku sammakko silti kuuntelulla itsetehdyn T-27 perässä joka sisätiloihin viritettynä, varastossa 40m windomi odottelemasssa taas parempia aikoja.
Autossa tonninen NightStalker ja sirion 5000 Performer, lähinnä 19AM ja satunnaiset huutelut 31FM.

Edittinä, tuolla Yaesulla tullut kuunneltua myös dataliikennetä puuceehen liitettynä, kuten säätiedotteita Vienanmereltä.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Näköjään vielä tämäkin Suomen eQSO sivu on pystyssä.

Jos sitä vaikka joku päivä kokeilisi toimiiko softa Windows 10 koneella ja kuuluuko sieltä enää mitään.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Jaaha. Konserttialueen sisäänkäynnin ja uloskäynnin risteyksessä on tapahtunut onnettomuus. Poliisi ja ambulanssi on paikalla.

EDIT: Tapauksesta löytyi juttu tämän päivän uutisista.

Puukotus Tikkurila-festivaalin portilla - poliisi pyytää havaintoja kookkaasta ilmapatjasta

Lauantai 22.7.2017 klo 14.08 (päivitetty klo 14.35)

Puukotetulle miehelle tuli vammoja ylävartaloon.

Vantaan Tikkurila-festivaaleilta poistumassa ollutta miestä puukotettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä. Poliisin mukaan puukotetulle miehelle tuli vammoja ylävartaloon.

Puukotus tapahtui hieman puolen yön jälkeen yleisömassassa, joka oli poistumassa festivaalialueelta.

Poliisin mukaan kahden seurueen välille oli tullut riitaa portti 1:n luona, jolloin toisesta seurueesta yksi mies oli puukottanut toisen seurueen yhtä miestä.

Toisella seurueella oli ollut mukanaan oranssi, melko kookas ilmalla täytettävä patja tai istuin, jota poliisin mukaan oli heiluteltu ilmassa ennen riidan alkua.

Poliisin mukaan kyse on tapon yrityksestä. Poliisi pyytää puukotuksesta havaintoja, joita voi ilmoittaa soittamalla numeroon 0295 436 442.

Täsmennetty otsikko kello 14.35: Puukotus tapahtui festivaalialueen portilla ei alueen sisällä.
 
Viimeksi muokattu:

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Laitetaan muutama kuva omasta laitteesta jos joku vaikka innostuisi aloittamaan harrastuksen.

Laitan myöhemmin kuvat myös ulkoantennista, korvakuulokkeesta sekä liitinadaptereista, koska samaan viestiin ei saa laitettua kuin maks. 5 kuvaa.

Baofeng GT-5TP.jpg Baofeng GT-5TP pöytälaturi.jpg Baofeng GT-5TP takaa.jpg Baofeng monofoni.jpg Baofeng antennit.jpg
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 591
Skanneri ollu useamman vuoden (varmaan +10v) skannailemassa ja ei tuolta nykyisin kuulu kuin paikallisen kiinteistöhuollon höpötyksiä ja silloin tällöin amatööriliikennettä.
Muutama vuos sitten tuli tuollasella ohjelmisto radiolla kuunneltua salaamatonta Tetraa... :)

Alkuaikoina tuli tolla skannerilla kuuneltua taksi liikennettä ja VR oli myös äänessä. Niin on taksi sekä VR hiljentyny ajan myötä...
 

Edeus

Tassuttelija
Liittynyt
02.02.2017
Viestejä
136
Itsellä muutto kesken joten antennit alhaalla vielä hetken.
Sitten toivottavasti taas LA tuki pystyyn tai vaakaan, mutta vähintään kuunteluasema.

Mutta siitä huolimatta kasasin taas serristä yhden koneen liikkarin kaveriksi kuuntelemaan navtexiä.
Kuten mainitsinkin ylempänä niin olen tuota ennenkin kuunnellut ja parhaimpia paloja ollut kun Vienanmerellä sääennustus kertoi että satamaa lähestyttäessä on muutamat merkkipoijjut varastettu, tähän perus venäjä vitsi.

Ja meni näköjään muistista pari lukemaa väärin ylempänä, siis T-20 antennia tarkoitin, ei 27. näitä repullinen tehty itse ja hyllyssä yksi aitokin.
Lisäksi windomi ei ollut 40 metriä pitkä vaan 42m.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 733
Jos tuollaisesta kiinnostuu täysin nyypiö, niin miten lähteä liikkeelle? Vai onko turha nyypiön tulla kyselemään? ;)
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Tilasin eBaysta radioon uuden antennin, joka on avattuna 95cm pitkä sekä 2x10 metriä antennikaapelia, jotta saan kotona lisää liikkuvuutta laitteen kanssa ulkoantennia käytettäessä (ulkoantennin oma kaapeli vain 3 metriä pitkä).

Antennikaapelia voisi hyödyntää myös esim. WLAN-purkissa ulkoisen antennin kanssa, mutta ensijaisesti ajattelin laittaa toisen ulkoisen antennin keittiön ikkunalaudalle olohuoneen ikkunalaudan lisäksi.

@neko minkälainen radioharrastus kiinnostaisi? eBaysta saa muutamalla kympillä näitä Baofeng laitteita joilla pääsee mukavasti alkuun. Näissä on vaan huomioitava, että niillä pääsee myös lähettämään sellaisilla taajuuksilla jotka vaativat radioluvat.

Täältä kannattaa selailla kuultuja radiotaajuuksia vaikka oman paikkakunnan mukaan.

EDIT: Pitihän se softaradiokin tilata samalla: 100KHz-1.7GHz full band UV HF RTL-SDR USB Tuner Receiver/ R820T+8232 Ham Radio | eBay
 
Viimeksi muokattu:

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 733
Kiitos @living_death En oikein itse tiedä, kun asia ei ole juuri tuttua kuin vaikkapa elokuvissa nähtyä ja nyt täältä luettua. Kiinnosti vain tuo mahdollisuus kuunnella vaikka jotain keskusteluja (ei, kyttäämisestä ei ole kyse, mutta kieltämättä erään tietyn lahkon juttuja heidän kokoontumisissaan voisi olla mielenkiintoista).

Niin, jos voisin, niin kuuntelisin vaikka mitä eri viranomaiset viestittelevät tjsp. Sitten jos jotain keskusteluja olisi mahdollista, niin miksei sekin.

Älkää tuomitko jos tuntuu hölmöltä, tai mietiskelen laittomia; Kuten sanottu, asia on uusi. Peace. :tup:

Edit. Ja seurailen tätä ketjua. Mulla ei ole kiire. Paljon oppii ihan seuraamalla muiden juttuja, linkkejä jne. :geek:
 

Edeus

Tassuttelija
Liittynyt
02.02.2017
Viestejä
136
minkälainen radioharrastus kiinnostaisi? eBaysta saa muutamalla kympillä näitä Baofeng laitteita joilla pääsee mukavasti alkuun. Näissä on vaan huomioitava, että niillä pääsee myös lähettämään sellaisilla taajuuksilla jotka vaativat radioluvat.
Eikös se nykyisinkin ole vielä niin että tarvitsee amatööripahvit jos aikoo käyttää radiolaitetta jolla voi lähettää luvanvaraisilla taajuuksilla.
Omistaa saa jos vaikka tullut vaihtokauopassa sellainen laite.

Että sinänsä mielestäni hieman huono neuvo ensimmäiseksi laitteeksi 2m/70cm kykenevä radio.

@neko Viranomaisia nykyisellään ei enää voi kuunnella kun käyttävät virveä jonka salaus on melko hankala murtaa eikä taida muutenkaan olla täysin laillista.
Kuunteluharrastus on muuten kyllä hyvä tapa aloittaa radiointi.

Edittinä lisään etten halua moralisoida, ei minulla ole siihen varaakaan.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
@neko

RXTX-tuotteelta suomesta löytyy sitten ihan niitä laillisia kuuntelulaitteita käyttötarpeen mukaan. Unidenin radioskannerit ovat olleet aika suosittuja ja edullisia, tosin ulkomailta tilaamalla saisi varmaan halvemmalla.

PMR446-puhelimillakin pääsisi alkuun ja juttelemaan ainakin noin parin kilometrin päähän vaikka kaverille. Itse meinasin hankkia 7v tyttärelle ja 6v pojalle omat PMR-puhelimet, jotta pääsevät heti nuorena radioharrastuksen pariin ja voidaan jutella keskenään kun vaikka menevät ulos leikkimään :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 918
Tulipahan sitten itsekin tilattua softaradiopurnukka tämän ketjun innoittamana. Tuollaiselle saattaisi itselläni olla muutakin käyttöä kuin pelkkä kuuntelu, ainakin softien screenshottien perusteella tuota voisi käyttää jonkinlaisena spektrianalysaattorina/rf-mittarinakin. Mitään tarkkoja mittauksia en edes tuollaiselta odota, mutta aina joskus pitää metsästää jotain rf-häiriötä. Esimerkiksi duunissa on joutunut metsästämään häiriöitä jotka häiritsevät langattomia mikrofoneja.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Tulipahan sitten itsekin tilattua softaradiopurnukka tämän ketjun innoittamana. Tuollaiselle saattaisi itselläni olla muutakin käyttöä kuin pelkkä kuuntelu, ainakin softien screenshottien perusteella tuota voisi käyttää jonkinlaisena spektrianalysaattorina/rf-mittarinakin. Mitään tarkkoja mittauksia en edes tuollaiselta odota, mutta aina joskus pitää metsästää jotain rf-häiriötä. Esimerkiksi duunissa on joutunut metsästämään häiriöitä jotka häiritsevät langattomia mikrofoneja.
Saako kysyä minkä vempeleen tilasit?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 591
Minkälaisia antenneja väki on käyttäny näissä skannereissa?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
704
Tuollaisen Windomin tms. antennin rakentaa itsekin edullisesti pikkuvaivalla. Netti on pullollaan mitoitus- ja rakennusohjeita.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Minkälaisia antenneja väki on käyttäny näissä skannereissa?
Tässä kuvassa pakkauksen mukana tullut vakioantenni, sekä erikseen tilattu hieman lyhyempi antenni.
1.jpg

Tässä taas ikkunalaudalla oleva magneettijalka-antenni.
2.jpg

Tämmöinen miniantenni tuli eilen postissa ja tuntuu sekin kuuntelevan kiitettävästi lähiseudun kusoja.
3.jpg

Vielä tilauksessa (ei saapunut) vähän pidempi antenni. Pituutta kaikkiaan 95cm kokonaan avattuna.
4.jpg
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
22
Toisella foorumilla käyttävät noita softaradiopurnukoita jonkinlaisena passiivisena lentokonetutkana.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Tässä olisi pari videota erilaisista antenneista.
Ja esittelyvideo Baofengistä.
 
Liittynyt
24.02.2017
Viestejä
300
RTL-SDR leikkejä tullut harrasteltua.
Ohjelmat löytyy ilmaiseksi, USB-tikkuja saa ebaystä kympillä, ja vain mielikuvitus on rajana. Itse olen käyttänyt ohjelmana sdr sharp:ia.
Nuo rtl-sdr.comin tikut on ihan hyviä, koska niissä on tuo TXCO-oskillaattori. Taajuus ei seilaa laitteen lämmetessä.
Itse olen kyllä pärjännyt kiinalaisilla halpamalleilla toistaiseksi.
Ainoa rajoitus on tuo 24 – 1766 MHz taajuusalue. Olisi hauska kuunnella esim. raakaa Wifi tai 2.4G bandin ISM-liikennettä.

Perus antennilla pääsee pitkälle, mutta itse rakentelin parista perus FM-radion sellaisista vedettävistä teleskooppitikuista pienen dipoliantennin. Näitäkin tikkuja löytyi ebaystä peräti 1$ kappale. Lisäksi hommannut liittimiä/adaptereita, koska noissa halvimmissa vastaanottimissa on MCX-liitin. Vähän turhan rimpula, jos sitä joutuu koko ajan repimään, jää vielä käteen.

Vastaanotettu on muun muassa:
-Lentoliikennettä (AM puhe)
-ATIS nauhoitteita
-Lentokoneiden paikkadataa (ADS-B)
-Taksiradioita
-Amatööriliikennettä VHF-taajuuksilla (puhe)
-Venäläisen meteor sääsatelliitista tulevaa kuvasignaalia (tämän vastaanotto toimii tosin hajautetusti, eli saat dataa tietääkseni myös muilta, jotka vastaanottaa samaan aikaan)
-Viimeisimpänä tuli vastaanotettua Aalto-1 -satelliitin CW majakkasignaali.

Tuli kerran kuunneltua jotain taksiliikennettä, jossa oli jonkin sortin scrambleri (tai mikälie) päällä. Peilaa puhespektrin niin että normi FM-vastaanottimella kuulee vain ihmeellistä muminaa, joka etäisesti kuulostaa puheelta. (selvisi Googlesta)
Softaradiolla tuon voi ensin vastaanottaa ja sitten purkaa... kuulin siis kaverilta, koska tiedä sitten kuinka laillista tuo on... :vihellys:

Tuosta rtl-sdr ajurista on myös tcp-versio saatavilla. Itse olen tuon laittanut muun muassa raspberryPi:lle, johon sitten otetaan yhteyttä verkon yli. Hyvällä wifi:lläkin tuon saa toimimaan. Tämä siis mahdollistaa sen, että raspberrypi ja vastaanotin voidaan laittaa vaikka lennokkiin tai katolle. Tai esim yhdellä Cat-piuhalla ja PoE:n avulla jonnekin parempaan paikkaan. Jälleen kerran mielikuvitus rajana... :geek:

Suunnitelmissa olisi kokeilla reaaliaikaista kinemaattista mittausta parilla tikulla ja aktiivisella GPS-antennilla, ja ehkä kehitellä tuohon joku kompensaatio (differentiaalinen korjaus), kun tiedetään toisen laitteen tarkka paikka. (Tämä on siis sarjassa: ikuisuusprojekti/haave)
En ole vielä edes antenneihin viitsinyt investoida. Jotkut näitä onkin jo kokeillut.
Tuossa muutamia linkkejä aiheeseen:
RTKLIB
RTKLIB: An Open Source Program Package for GNSS Positioning
RTK Basestation with Raspberry PI and Touch TFT - Pixhawk Flight Controller Hardware Project

Toinen projekti olisi rakentaa upconverter, että pääsisi kuuntelemaan pienempiä taajuuksia, mutta sekin on vähän suunnitteluasteelle jämähtänyt... Saatanan ahdistushäiriö/masennus/mikälie torppaa kaiken.:(

Nuo radiolupienkin hankinta on ollut mielessä, että voisi lähetellä. Yksi Baofengi odottaa kiltistä pöytälaatikossa.:D
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Kannattaa muuten hankkia heti samalla ohjelmointikaapeli jos päätyy hankkimaan jonkun Baofeng -radion. Saa laitettua taajuudet helpommin omille kanavapaikoilleen kuin radion omista valikoista ja annettua kanavapaikoille muutaman merkin pituiset nimet tunnistusta helpottamaan.

CHIRP sovellus toimii myös Windows 10 koneissa ja sitä itsekin käytän. Ohjelmointikaapelin mukana tullut softa vaati Windows 98 koneen toimiakseen joten se jäin yllättäen kokeilematta :lol:

Täältä löytyy iso kasa eri softia eri alustoille RTL-SDR leikkejä varten (odottelen vielä omaa laitetta saapuvaksi).

Kuvaruutukopio oman radion käytössä olevasta CHIRP imagesta.
chirp.png
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Jippii! Kohta pääsen uuden harrastuksen pariin kun 26.7 tilattu RTL-SDR radio on jo saapunut tänään suomen puolelle.

Tällä kertaa lähetyksen kulkeminen ei kestänyt tosiaankaan kauan saapua Kiinasta kotimaahan.

rtl-sdr.PNG
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Onko sulla ylhäällä Helsinki-Vantaan lentoliikenteen taajuuksia, vai skannasitko vaan jotain tiettyä aluetta?

Erityisesti kiinnostaisi lentoliikenteen vartijat ja muut järjestyksenvalvojat. Alkaa tosiaan kyllästyttämään boordaajien kuunteleminen ja tekniikan pojat juttelevat harvemmin ja harvasanaisesti. Lentokentän Sodexon porukkakin käyttää kirjain- ja numeroyhdistelmiä joista ei tajua mitään.

Eilen puolenyön jälkeen PMR kanavalla 01 oli 3-4 henkilön porukka (yksi niistä nainen) juttusilla ja oli aika härskit tissi, perse, panemiskeskustelut meneillään.

En saanut niin hyvin selvää että olisin tiennyt missä olivat fyysisesti, mutta ilmeisesti ravintola Sokos hotellin (Tikkurila) porukkaa taisivat olla kun kyselivät välillä "joko se loppui", että pääsisivät kotiin.

Multa varmaan puuttuu tästä kanavalistasta jotain taajuuksia?

ratio.PNG
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 918
Hitto, tuo WebSDR on aika koukuttava sivu, on tässä tullut melkein koko päivä kuunneltua sekalaista jorinaa. Omaa SDR-purkkia odotellessa...

Rupesin vaan miettimään antennin sijoitusta kerrostalokämpässä. Pitää ensin kokeilla ihan sisäantennilla jossain koneen lähistöllä josko kuuluisi riittävästi. Jos ei, niin ei ole kuin huonoja ja huonompia antennin paikkoja. Makuuhuoneen ikkunalauta (sisäpuolella) on vähän huono kun on pari kissaa jotka tykkäävät löhöillä ja ravata ikkunalaudalla, olohuoneen ikkunalaudassa sama ongelma. Parvekkeelle taas ei saa mitenkään antennijohtoa ellei työstä johonkin koloa, kaikki ikkunan pokat ja ovenkarmit ovat sen verran tiiviitä. Ehkäpä pitää roikottaa antennia verhokiskosta ylösalaisin niin ei ole kissojen rallireitillä. Ikkunan ulkopuolelle ei viitsisi antennia laittaa kun asun ensimmäisessä kerroksessa ja ikkunan alta kulkee kaikenlaista hunsvottia eikä edes lämpömittarin anturi saanut olla rauhassa ikkunan alalaidan tasolla. Onneksi ei ole mitään selektiivilaseja ettei signaali jää lasiin.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 544
Mulla menee ainakin antennikaapeli nätisti ikkunan tiivisteiden välistä kaapelia runnomatta tai litistämättä.

Nyt käyttämässäni parvekkeen ikkunalaudalla olevassa UT 106 magneettijalka-antennissa (eBaysta tilasin ja maksoi 8,82€) kaapelin paksuus on vain 2,5-3mm luokkaa kun pikaisesti yritin mitata rullamitan kanssa.

Kaapeli taitaa olla tarkemmalta mallinimeltään RG-316 teflonkoaksiaalikaapelia ja tosiaan vain 2,5mm paksua.

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 918
Meillä ei mene tuollainen kaapeli litistymättä ikkunan raosta, juuri ja juuri sai noin 1mm paksun lämpötila-anturin piuhan pujotettua ja sekin teki jo tiukkaa. Ennen ikkuna- ja julkisivuremppoja olisi mennyt heittämällä tuollainen kaapeli ja varmaan lähestulkoon RG58/RG59:kin paikoitellen. Oli meinaan välystä ikkunoissa mutta silti tiivisteet tiivistivät sen verran ettei tuullut sisään. Rempan jälkeen ikkunat ovat pääsääntöisesti jopa tiukat, hyvä jos edes aukeavat kostealla ilmalla kun karmit turpoavat.

Toisaalta, noissa ikkunoissa on paksut tiivisteet, voisi ehkä koittaa jyrsiä dremelillä johonkin huomaamattomaan nurkkaan (saranapuolelle) sen verran uraa että joku RG214/215/316 mahtuisi läpi ilman suurempaa damagea.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 306
Hitto, tuo WebSDR on aika koukuttava sivu, on tässä tullut melkein koko päivä kuunneltua sekalaista jorinaa. Omaa SDR-purkkia odotellessa...

Rupesin vaan miettimään antennin sijoitusta kerrostalokämpässä. Pitää ensin kokeilla ihan sisäantennilla jossain koneen lähistöllä josko kuuluisi riittävästi. Jos ei, niin ei ole kuin huonoja ja huonompia antennin paikkoja. Makuuhuoneen ikkunalauta (sisäpuolella) on vähän huono kun on pari kissaa jotka tykkäävät löhöillä ja ravata ikkunalaudalla, olohuoneen ikkunalaudassa sama ongelma. Parvekkeelle taas ei saa mitenkään antennijohtoa ellei työstä johonkin koloa, kaikki ikkunan pokat ja ovenkarmit ovat sen verran tiiviitä. Ehkäpä pitää roikottaa antennia verhokiskosta ylösalaisin niin ei ole kissojen rallireitillä. Ikkunan ulkopuolelle ei viitsisi antennia laittaa kun asun ensimmäisessä kerroksessa ja ikkunan alta kulkee kaikenlaista hunsvottia eikä edes lämpömittarin anturi saanut olla rauhassa ikkunan alalaidan tasolla. Onneksi ei ole mitään selektiivilaseja ettei signaali jää lasiin.
Alivientikaapeli on kätevä keksintö:
Antennikaapeli, latta, ikkunan läpivientiin, 0,32 m, F naaras - F naaras, ruskea - Kaapelit

Noita saa tuolta eri mittaisina. Satelliittitelkkarin signaali menee tuollaisella nätisti joten luulisi radiopuhelinliikenteenkin menevän.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
224 381
Viestejä
3 971 598
Jäsenet
67 892
Uusin jäsen
Jaska02

Hinta.fi

Ylös Bottom