Radioharrastus: LA-puhelimet, PMR446-puhelimet, amatöörilaitteet, radioskannerit yms.

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja living_death, 20.07.2017.

 1. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Löytyykö muita alan radioharrastajia?

  Omistin suunnilleen vuosina 1990-2003 muutamia LA-puhelimia ja samaan aikaan kuuntelin myös skannerilla silloista radioliikennettä, mutta sittemmin myin laitteet pois tarpeettomina.

  Sain pari kuukautta sitten lahjaksi radioskannerin ja kuunteluharrastus alkoi taas uudestaan koukuttamaan.

  Ensiksi kuuntelin laitteen vakioantennilla, mutta viikko sitten ostin magneettijalalla ikkunalaudalla seisovan tukiasema-antennin ja kuunteluetäisyydet kasvoivat huomattavasti entisestään.

  Muistipaikoissa on tallennettuna Vantaan, Helsingin, Nurmijärven, Kauniaisen ja järvenpään radioamatööritoistimet ja tämän lisäksi tänne kuuluu erittäin lujaa Helsinki Vantaan lentoaseman henkilökuntien oma radioliikenne.

  Tuossa noin kilometrin päässä alkoivat pystyttämään eilen Tikkurila Festivaaleissa tarvittavia telttoja, lavoja sekä tekniikkaa yms. ja nyt vasta alkoi erittäin mielenkiintoiset ajat niiden touhuja kuunnellessa. Käyttävät pääasiassa elinkeinoelämän yhteiskäyttökanavia sekä PMR446-puhelimia.
   
 2. 56mw001

  56mw001

  Viestejä:
  67
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Liki 18v harrastanut CB kusoja ja DX kuuntelua. On HF/VHF/UHF vastaanottimia ja CB/RHA68/PMR446 puhelimia.
  Tällä hetkellä ei ole tukiantennia skannerille, koska en aktiivisesti kuuntele sitä.
  On 2 kpl CB tukiantennia ja HF:lle on L-antenni. RHA:lle on J-pole antenni.
  Joka päivä on radiolaitteet enemmän tai vähemmän päällä.

  Minkä mallinen skanneri?
   
 3. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Tommoinen aika pieni ja näppärä käsikapula Baofeng GT-5TP.

  Täytyy vaan pitää sormet irti tangentista RA-taajuuksilla ja muilla taajuuksilla ainakin siihen saakka kunnes saan hommattua RA-kurssit ja luvat kuntoon. PMR-puolella onneksi saan vörkkiä luvanvaraisesti, vaikkakin tuossa saattaa olla sinnekin liikaa lähetystehoa täysillä kusoiltaessa (1W/4W/8W).

  Onneksi juttelu ei enää kiinnosta niin kuin takavuosina, vaan ainoastaan muiden kuunteleminen. Jotain pakettiradiota tai sääsatelliitteja olisi kanssa mielenkiintoista seurata. Länkyssä mulla olikin itse rakennettu pakettiradio.

  Nyt vaan odottelen data-kaapelin tuloa, että pääsisin ohjelmoimaan kapulan muistipaikkoja helpommin. Monofoninkin hankin ja toisen patukka-antennin ja erilaisia liittimiä.

  Tämmöinen antenni on nyt ikkunalaudalla.
   
 4. 56mw001

  56mw001

  Viestejä:
  67
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Kävin joskus 80-luvun lopulla radioamatöörikurssilla, mutta se jäi sitten kesken muiden harrastusten jalkoihin.
  Kusoja on myös pidetty länkyllä baycom modeemilla. RXTX teki niitä joskus ja sieltä ostettu.
  SSB digimodeja tulee myös seurattua CB puolella.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2017
 5. Oltzi

  Oltzi

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuttua puuhaa, kusoilua on tullut harrastettua niin CB- kuin PMR-puolellakin. Muutama yli 100km ylityskin tuli kirjattua aikoinaan epäviralliseen PMR-yhteyksien listaan: Uudenmaan Radio-Tele Oy, PMR446 -dx.

  Kuuntelupuolella skannereina on ollut mm. Unidenin 3000XLT ja 3500XLT. Viime aikoina on alkaneet nuo halvat SDR-pohjaiset (Software Defined Radio) laitteet kiinnostamaan myös, esim: RSP1 – SDRplay. Tuo on ihan asiallinen peli ihan pienen piiska-antenninkin perässä.
   
  living_death tykkää tästä.
 6. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Silloin aikanaan länkkynä oli Mocoma 88 tukiasemakone ja antennina joku lähemmäksi 9-10 metriä pitkä helvetin painava roskakoriantenni. Sillä kusoilin monet kerrat Helsingistä Lahteen hyvillä keleillä.

  Länkkyyn sain 40 kanavaa diodin poistamisella ja piirilevyn potikoista kääntämällä lähetystehot 8W saakka ilman linukoita. Monella oli Echo Master mikkejä, mutta itselläni ei ollut varaa pöytämikkiin, vaan ostin jonkun 9V patterilla toimivan vahvistavan rogerpiipillä olevan mikin. Taisi olla tämä malli.

  Myöhemmin hankin skannerin ja se oli Uniden Bearcat BC200XLT. Se oli vielä hauskaa aikaa kun viranomaiset eivät olleet siirtyneet salattuun Virve viranomaisradioverkkooon.

  Roskakoriantenni oli samanlainen kuin alla olevassa kuvassa, jollei jopa sama. Koksin piti tietenkin olla sitä paksuinta mahdollista jöötiä jota oli vaikea saada kulkemaan mistään siististi tai reikiä poraamatta.

  Ainiin, oli mulla jossain vaiheessa myös puluntappaja painavalla mankkujalalla :D

  roskis.jpg
   
 7. Flying Hellfish

  Flying Hellfish

  Viestejä:
  287
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Vallilan amiksen RTV-linjan ja sen jälkeen elektr. amk:n käyneenä pystyn vain nostamaan hattua.
  Näin hienoon harrastukseen ei itsellä ainakaan toistaiseksi välineet riitä.
   
 8. MikkiK

  MikkiK

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Pitääpä laittaa vanha United tulille ja koittaa josko tänne asti kuuluis. Lentoliikenne tuosta nyt muutenkin menee yli, niin voishan sitä kohinaa edes naapureiden iloksi kuunnella :)
   
  living_death tykkää tästä.
 9. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Laita ihmeessä. Nyt parhaillaan on kova radioliikenne meneillään konsertin tiimoilta ja ensimmäiset maassa oleviin nauloihin loukkaantuneet katsojat bongattu radiosta.

  Olen naputellut tänne taajuuksia, joilla operoivat.
   
  MikkiK tykkää tästä.
 10. MikkiK

  MikkiK

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  offtopic: Repesin ihan totaalisesti... Joo tämä ukko lähtee kaappeja kaivamaan :D
   
 11. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Varmaan illalla alkaa kuulumaan mielenkiintoisia keskusteluja kun kännissä olevaa konserttiyleisöä alkaa tulemaan ilmi.

  Sanoivat aamulla ennen porttien avaamista, että ottavat lipun tai rannekkeen heti pois jos joku on vähänkään sen näköinen että olisi juovuksissa.

  Nyt niillä on jotain ongelmia tupakointipaikan järjestämisessä kun ei saa olla liian lähellä muuta yleisöä.

  On ollut iso työ järjestäjillä pystyttää alue konserttikuntoon. Aloittivat keskiviikkona ja vielä klo.02 aikaan viime yönä kuulin ennen nukkumaan menoa, että järjestelivät paikkoja kuntoon.
   
  MikkiK tykkää tästä.
 12. MikkiK

  MikkiK

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Löytyi vanha United BC100XLt, kaapista. Pitää odotella hetki, kun ei jaksa ilmeisesti laturi syöttää tyhjää akustoa tarpeeksi. Jaksaa hetken ja sammuu + piti oikeasti hetken miettiä mites tohon kanavia tallennettiin. Iso KIITOS jo valmiista taajuuksista (taajuuslista kyllä tuttu) :D
  Ja johan mä sen akun perhana ~13v sitten kennotin uusiksi, ei mikään enää kestä. Pitäis Velleriltä kysyä mikä on "paras" ;)
   
  living_death tykkää tästä.
 13. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Toivottavasti olet tarpeeksi lähellä Hiekkaharjun urheilupuistoa että kuulisit mitä konserttialueella tapahtuu.

  Kokeilin eilen pelkästään radion omalla antennilla ja ei kuulunut ihan kaikki alueella liikkuvat järjestäjät kunnolla. Ulkoisella antennilla kuuluu melkein kuin olisin vieressä, vaikka parveke on toiseen suuntaan. No, ei tästä ole kuin alle kilometri matkaa paikalle :)

  Tällä taajuudella 458.900MHz lähettävät ilmeisesti kaikista suurimmalla teholla ja se voisi kuulua muutaman kilometrin päähän ainakin.
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2017
 14. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lälläri itselläkin olisi vielä jossain kaapin perukoilla. Major M120 johon tuli aikanaan modattua lisäkanavat (orkkiksena vain 22ch) eli naamataulun kytkimellä pystyy valitsemaan käytettävät kanavat. Taitaa tuossa olla vähän herkistetty lähetyskin, ainakin muistelisin että olisin vaihtanut päätekiven muoviruuvin metalliseen eristesarjan kera jne. Ja AM-vastaanottoakin tuli herkistettyä tuosta ja delta-tunekin tuli rakenneltua. Muutama vuosi sitten pidin pitkän tauon jälkeen tuota päällä pari viikkoa mutta eipä tuntunut olevan liikennettä käytännössä ollenkaan, joten meni takaisin kaappiin pölyttymään.

  Aikanaan oli skannerikin, joku Bearcat tms jolla tuli kuunneltua muunmuassa poliiseja ja EFHK:ta (Hki-Vantaa lentoasema) aikana ennen virveä. Saatoin myydä tai antaa tuon jollekin kaverille tai sitten se edelleen majailee jossakin varaston perimmäisessä nurkassa mutta eipä ole osunut silmiin ainakaan viimeiseen 10 vuoteen.

  PMR:ää tuli loppuvaiheessa jonkun verran käytettyä liikenteenohjaushommissa mutta siitäkin on jo ikuisuus aikaa. Olihan se kivaa hommaa ja sai ilmaiset hernekeitot ja grillimakkarat kun kerkisi tauolla käymään.

  Nyt alkaisi kyllä vähän taas kiinnostamaan tuo kuuntelu ja kun noita SDR-pohjaisia ratkaisuja on tullut aikalailla niin voisi jonkun yhteensopivan TV-mokkulan hankkia ja viritellä jonkun antennintyngän parvekkeelle ja softat koneelle.
   
  living_death tykkää tästä.
 15. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  @MikkiK saitko skannerin toimimaan ja kuuluiko mitään liikennettä?

  @Hyrava softaradio alkoi heti kiinnostamaan. Täytyy alkaa Googlettamaan mitä kaikkea siihen vaaditaan ja kuinka paljon rahaa palaa uuden systeemin pystyttämiseen.

  ps. ollut aika mielenkiintoinen päivä tuon Tikkurila Festifaalin tiimoilta. Nyt radio käy kuumana kun kohta starttaa konsertin pääesiintyjä Profeetat. Oli myös kiva kuulla ennalta koska pamauttavat painepommit ja mennä ikkunasta kuuntelemaan niitä :D

  Sama meininki jatkuu vielä huomenna ja kuunneltavaa riittää vielä maanantaihin iltaan saakka kun purkavat rakennelmat pois ja avaavat suljetun tien takaisin normaalin liikenteen käyttöön.
   
 16. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  636
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Meillä on töissä nykyään radiopuhelimet käytössä ja tulevaisuudessa leviää luultavasti jokaiseen yksikköön Suomessa. Siinä tulee kuunneltavaa amatööreille helkkarin paljon lisää:lol:
   
  living_death tykkää tästä.
 17. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Se on vaan plussaa harrastajille kun tulee lisää kuunneltavaa :)

  Moni työssään radioita käyttävä ei taida tietää/ajatella että "piilossa" on paljon kuuntelevia korvia. Esim. Helsinki Vantaan lentoaseman henkilökunnan välisissä keskusteluissa ovat monesti möläytelleet privaatteja puhelinnumeroita yms. huolimattomasti radioiden välityksellä.
   
 18. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Se softaradioliikenne on ilmeisesti jotain tämän tyylistä?

   
 19. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Softaradio olisi periaatteessa hyvinkin halpa, kunhan saa jostakin haalittua tuetun tv-mokkulan. Softat ovat (ainakin linux-puolella) ilmaisia ja tv-mokkulakaan ei maksa nykyään enää kuin pari kymppiä (hinnat pomppasivat taivaisiin hetkellisesti (viikossa 20e -> 100e) kun tuo mahdollisuus tuli ilmi mutta onneksi alkoivat laskemaan nopeasti) eli oikeastaan antennikustannukset taitavat olla suurin menoerä.

  Itsellä olisi jo softatkin asennettuna kun kävi sellainen hauska ylläri että tietyn valmistajan tietyllä mallimerkinnällä olevat palikat pitivät olla yhteensopivia mutta juuri kun itse paikallisesta liikkeestä kävin moisen hakemassa niin olikin viritinpiiriä vaihdettu eikä mikään softa sitä tukenut. No, kyseisen liikkeen elektroniikkaosastolla oli asiasta tietävä myyjä paikalla ja sain palautettua palikan tuohon syyhyn vedoten. Sen jälkeen ei vaan ole joutanut etsimään sopivaa vastaanotinta ja homma on vänän niinkun jäänyt...
   
 20. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Just selailen eBaysta ja ei vaikuta kovin kalliilta systeemilta ja muutamalla kympillä tulee antennikin ja kaapelit yms. mukaan.

  Tämä vaikuttaisi mielenkiintoiselta ja edulliselta.

  sdr radio | eBay

   
 21. Edeus

  Edeus Tassuttelija Premium-jäsen

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Amatöörihommiin en ole sortunut, ihan on ammattilaisena tullut qusoiltua(heh heh).
  CB bandia kulutettu kymmenisen vuotta kaikilla modeilla, pitkällä myös kopitettu ulkomaita.

  Nykyisen asunnon takia ollut vähän heikommalla kun ei kunnon antenneja ole saanut virittää.
  Yaesun pikku sammakko silti kuuntelulla itsetehdyn T-27 perässä joka sisätiloihin viritettynä, varastossa 40m windomi odottelemasssa taas parempia aikoja.
  Autossa tonninen NightStalker ja sirion 5000 Performer, lähinnä 19AM ja satunnaiset huutelut 31FM.

  Edittinä, tuolla Yaesulla tullut kuunneltua myös dataliikennetä puuceehen liitettynä, kuten säätiedotteita Vienanmereltä.
   
  living_death tykkää tästä.
 22. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Näköjään vielä tämäkin Suomen eQSO sivu on pystyssä.

  Jos sitä vaikka joku päivä kokeilisi toimiiko softa Windows 10 koneella ja kuuluuko sieltä enää mitään.
   
 23. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Jaaha. Konserttialueen sisäänkäynnin ja uloskäynnin risteyksessä on tapahtunut onnettomuus. Poliisi ja ambulanssi on paikalla.

  EDIT: Tapauksesta löytyi juttu tämän päivän uutisista.

   
  Viimeksi muokattu: 22.07.2017
 24. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Laitetaan muutama kuva omasta laitteesta jos joku vaikka innostuisi aloittamaan harrastuksen.

  Laitan myöhemmin kuvat myös ulkoantennista, korvakuulokkeesta sekä liitinadaptereista, koska samaan viestiin ei saa laitettua kuin maks. 5 kuvaa.

  Baofeng GT-5TP.jpg Baofeng GT-5TP pöytälaturi.jpg Baofeng GT-5TP takaa.jpg Baofeng monofoni.jpg Baofeng antennit.jpg
   
 25. ??????

  ?????? varjo

  Viestejä:
  137
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  living_death tykkää tästä.
 26. ??????

  ?????? varjo

  Viestejä:
  137
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  edit tuplat
  [​IMG]
   
 27. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
 28. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  373
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Skanneri ollu useamman vuoden (varmaan +10v) skannailemassa ja ei tuolta nykyisin kuulu kuin paikallisen kiinteistöhuollon höpötyksiä ja silloin tällöin amatööriliikennettä.
  Muutama vuos sitten tuli tuollasella ohjelmisto radiolla kuunneltua salaamatonta Tetraa... :)

  Alkuaikoina tuli tolla skannerilla kuuneltua taksi liikennettä ja VR oli myös äänessä. Niin on taksi sekä VR hiljentyny ajan myötä...
   
  living_death tykkää tästä.
 29. Edeus

  Edeus Tassuttelija Premium-jäsen

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Itsellä muutto kesken joten antennit alhaalla vielä hetken.
  Sitten toivottavasti taas LA tuki pystyyn tai vaakaan, mutta vähintään kuunteluasema.

  Mutta siitä huolimatta kasasin taas serristä yhden koneen liikkarin kaveriksi kuuntelemaan navtexiä.
  Kuten mainitsinkin ylempänä niin olen tuota ennenkin kuunnellut ja parhaimpia paloja ollut kun Vienanmerellä sääennustus kertoi että satamaa lähestyttäessä on muutamat merkkipoijjut varastettu, tähän perus venäjä vitsi.

  Ja meni näköjään muistista pari lukemaa väärin ylempänä, siis T-20 antennia tarkoitin, ei 27. näitä repullinen tehty itse ja hyllyssä yksi aitokin.
  Lisäksi windomi ei ollut 40 metriä pitkä vaan 42m.
   
 30. neko

  neko Typottamista jo usenetistä lähtien Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 545
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos tuollaisesta kiinnostuu täysin nyypiö, niin miten lähteä liikkeelle? Vai onko turha nyypiön tulla kyselemään? ;)
   
 31. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Tilasin eBaysta radioon uuden antennin, joka on avattuna 95cm pitkä sekä 2x10 metriä antennikaapelia, jotta saan kotona lisää liikkuvuutta laitteen kanssa ulkoantennia käytettäessä (ulkoantennin oma kaapeli vain 3 metriä pitkä).

  Antennikaapelia voisi hyödyntää myös esim. WLAN-purkissa ulkoisen antennin kanssa, mutta ensijaisesti ajattelin laittaa toisen ulkoisen antennin keittiön ikkunalaudalle olohuoneen ikkunalaudan lisäksi.

  @neko minkälainen radioharrastus kiinnostaisi? eBaysta saa muutamalla kympillä näitä Baofeng laitteita joilla pääsee mukavasti alkuun. Näissä on vaan huomioitava, että niillä pääsee myös lähettämään sellaisilla taajuuksilla jotka vaativat radioluvat.

  Täältä kannattaa selailla kuultuja radiotaajuuksia vaikka oman paikkakunnan mukaan.

  EDIT: Pitihän se softaradiokin tilata samalla: 100KHz-1.7GHz full band UV HF RTL-SDR USB Tuner Receiver/ R820T+8232 Ham Radio | eBay
   
  Viimeksi muokattu: 26.07.2017
 32. neko

  neko Typottamista jo usenetistä lähtien Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 545
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kiitos @living_death En oikein itse tiedä, kun asia ei ole juuri tuttua kuin vaikkapa elokuvissa nähtyä ja nyt täältä luettua. Kiinnosti vain tuo mahdollisuus kuunnella vaikka jotain keskusteluja (ei, kyttäämisestä ei ole kyse, mutta kieltämättä erään tietyn lahkon juttuja heidän kokoontumisissaan voisi olla mielenkiintoista).

  Niin, jos voisin, niin kuuntelisin vaikka mitä eri viranomaiset viestittelevät tjsp. Sitten jos jotain keskusteluja olisi mahdollista, niin miksei sekin.

  Älkää tuomitko jos tuntuu hölmöltä, tai mietiskelen laittomia; Kuten sanottu, asia on uusi. Peace. :tup:

  Edit. Ja seurailen tätä ketjua. Mulla ei ole kiire. Paljon oppii ihan seuraamalla muiden juttuja, linkkejä jne. :geek:
   
  living_death tykkää tästä.
 33. Edeus

  Edeus Tassuttelija Premium-jäsen

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Eikös se nykyisinkin ole vielä niin että tarvitsee amatööripahvit jos aikoo käyttää radiolaitetta jolla voi lähettää luvanvaraisilla taajuuksilla.
  Omistaa saa jos vaikka tullut vaihtokauopassa sellainen laite.

  Että sinänsä mielestäni hieman huono neuvo ensimmäiseksi laitteeksi 2m/70cm kykenevä radio.

  @neko Viranomaisia nykyisellään ei enää voi kuunnella kun käyttävät virveä jonka salaus on melko hankala murtaa eikä taida muutenkaan olla täysin laillista.
  Kuunteluharrastus on muuten kyllä hyvä tapa aloittaa radiointi.

  Edittinä lisään etten halua moralisoida, ei minulla ole siihen varaakaan.
   
  neko tykkää tästä.
 34. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  @neko

  RXTX-tuotteelta suomesta löytyy sitten ihan niitä laillisia kuuntelulaitteita käyttötarpeen mukaan. Unidenin radioskannerit ovat olleet aika suosittuja ja edullisia, tosin ulkomailta tilaamalla saisi varmaan halvemmalla.

  PMR446-puhelimillakin pääsisi alkuun ja juttelemaan ainakin noin parin kilometrin päähän vaikka kaverille. Itse meinasin hankkia 7v tyttärelle ja 6v pojalle omat PMR-puhelimet, jotta pääsevät heti nuorena radioharrastuksen pariin ja voidaan jutella keskenään kun vaikka menevät ulos leikkimään :)
   
  neko tykkää tästä.
 35. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tulipahan sitten itsekin tilattua softaradiopurnukka tämän ketjun innoittamana. Tuollaiselle saattaisi itselläni olla muutakin käyttöä kuin pelkkä kuuntelu, ainakin softien screenshottien perusteella tuota voisi käyttää jonkinlaisena spektrianalysaattorina/rf-mittarinakin. Mitään tarkkoja mittauksia en edes tuollaiselta odota, mutta aina joskus pitää metsästää jotain rf-häiriötä. Esimerkiksi duunissa on joutunut metsästämään häiriöitä jotka häiritsevät langattomia mikrofoneja.
   
  living_death tykkää tästä.
 36. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Saako kysyä minkä vempeleen tilasit?
   
 37. Edeus

  Edeus Tassuttelija Premium-jäsen

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
 38. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuollaisen samanlaisen minkä itsekin pistit tilaukseen, tosin itse en tilannut tuota kautta mutta identtisillä spekseillä.
   
 39. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  373
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minkälaisia antenneja väki on käyttäny näissä skannereissa?
   
 40. Edeus

  Edeus Tassuttelija Premium-jäsen

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Skanneria mulla ei ole ollut mutta liikennevastaanottimen kanssa olen käyttänyt tätä.
  WINDOM 10-80 200W - www.RXTX-TUOTE.fi
   
 41. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  373
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aattelin, että jos sais tonne kerrostalon parvekkeelle asennettua jonkuin näkösen antennin.
  Toi ei kyllä ihan mahu sinne... :D
   
 42. Albireo

  Albireo

  Viestejä:
  425
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuollaisen Windomin tms. antennin rakentaa itsekin edullisesti pikkuvaivalla. Netti on pullollaan mitoitus- ja rakennusohjeita.
   
 43. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Tässä kuvassa pakkauksen mukana tullut vakioantenni, sekä erikseen tilattu hieman lyhyempi antenni.
  1.jpg

  Tässä taas ikkunalaudalla oleva magneettijalka-antenni.
  2.jpg

  Tämmöinen miniantenni tuli eilen postissa ja tuntuu sekin kuuntelevan kiitettävästi lähiseudun kusoja.
  3.jpg

  Vielä tilauksessa (ei saapunut) vähän pidempi antenni. Pituutta kaikkiaan 95cm kokonaan avattuna.
  4.jpg
   
 44. Beenari

  Beenari

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Toisella foorumilla käyttävät noita softaradiopurnukoita jonkinlaisena passiivisena lentokonetutkana.
   
 45. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  373
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tästä tais olla uusimmassa Skrollissakin juttu! ;)
   
 46. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Tässä olisi pari videota erilaisista antenneista.
  Ja esittelyvideo Baofengistä.
   
 47. Tomak89

  Tomak89

  Viestejä:
  301
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  RTL-SDR leikkejä tullut harrasteltua.
  Ohjelmat löytyy ilmaiseksi, USB-tikkuja saa ebaystä kympillä, ja vain mielikuvitus on rajana. Itse olen käyttänyt ohjelmana sdr sharp:ia.
  Nuo rtl-sdr.comin tikut on ihan hyviä, koska niissä on tuo TXCO-oskillaattori. Taajuus ei seilaa laitteen lämmetessä.
  Itse olen kyllä pärjännyt kiinalaisilla halpamalleilla toistaiseksi.
  Ainoa rajoitus on tuo 24 – 1766 MHz taajuusalue. Olisi hauska kuunnella esim. raakaa Wifi tai 2.4G bandin ISM-liikennettä.

  Perus antennilla pääsee pitkälle, mutta itse rakentelin parista perus FM-radion sellaisista vedettävistä teleskooppitikuista pienen dipoliantennin. Näitäkin tikkuja löytyi ebaystä peräti 1$ kappale. Lisäksi hommannut liittimiä/adaptereita, koska noissa halvimmissa vastaanottimissa on MCX-liitin. Vähän turhan rimpula, jos sitä joutuu koko ajan repimään, jää vielä käteen.

  Vastaanotettu on muun muassa:
  -Lentoliikennettä (AM puhe)
  -ATIS nauhoitteita
  -Lentokoneiden paikkadataa (ADS-B)
  -Taksiradioita
  -Amatööriliikennettä VHF-taajuuksilla (puhe)
  -Venäläisen meteor sääsatelliitista tulevaa kuvasignaalia (tämän vastaanotto toimii tosin hajautetusti, eli saat dataa tietääkseni myös muilta, jotka vastaanottaa samaan aikaan)
  -Viimeisimpänä tuli vastaanotettua Aalto-1 -satelliitin CW majakkasignaali.

  Tuli kerran kuunneltua jotain taksiliikennettä, jossa oli jonkin sortin scrambleri (tai mikälie) päällä. Peilaa puhespektrin niin että normi FM-vastaanottimella kuulee vain ihmeellistä muminaa, joka etäisesti kuulostaa puheelta. (selvisi Googlesta)
  Softaradiolla tuon voi ensin vastaanottaa ja sitten purkaa... kuulin siis kaverilta, koska tiedä sitten kuinka laillista tuo on... :vihellys:

  Tuosta rtl-sdr ajurista on myös tcp-versio saatavilla. Itse olen tuon laittanut muun muassa raspberryPi:lle, johon sitten otetaan yhteyttä verkon yli. Hyvällä wifi:lläkin tuon saa toimimaan. Tämä siis mahdollistaa sen, että raspberrypi ja vastaanotin voidaan laittaa vaikka lennokkiin tai katolle. Tai esim yhdellä Cat-piuhalla ja PoE:n avulla jonnekin parempaan paikkaan. Jälleen kerran mielikuvitus rajana... :geek:

  Suunnitelmissa olisi kokeilla reaaliaikaista kinemaattista mittausta parilla tikulla ja aktiivisella GPS-antennilla, ja ehkä kehitellä tuohon joku kompensaatio (differentiaalinen korjaus), kun tiedetään toisen laitteen tarkka paikka. (Tämä on siis sarjassa: ikuisuusprojekti/haave)
  En ole vielä edes antenneihin viitsinyt investoida. Jotkut näitä onkin jo kokeillut.
  Tuossa muutamia linkkejä aiheeseen:
  RTKLIB
  RTKLIB: An Open Source Program Package for GNSS Positioning
  RTK Basestation with Raspberry PI and Touch TFT - Pixhawk Flight Controller Hardware Project

  Toinen projekti olisi rakentaa upconverter, että pääsisi kuuntelemaan pienempiä taajuuksia, mutta sekin on vähän suunnitteluasteelle jämähtänyt... Saatanan ahdistushäiriö/masennus/mikälie torppaa kaiken.:(

  Nuo radiolupienkin hankinta on ollut mielessä, että voisi lähetellä. Yksi Baofengi odottaa kiltistä pöytälaatikossa.:D
   
  living_death tykkää tästä.
 48. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Kannattaa muuten hankkia heti samalla ohjelmointikaapeli jos päätyy hankkimaan jonkun Baofeng -radion. Saa laitettua taajuudet helpommin omille kanavapaikoilleen kuin radion omista valikoista ja annettua kanavapaikoille muutaman merkin pituiset nimet tunnistusta helpottamaan.

  CHIRP sovellus toimii myös Windows 10 koneissa ja sitä itsekin käytän. Ohjelmointikaapelin mukana tullut softa vaati Windows 98 koneen toimiakseen joten se jäin yllättäen kokeilematta :lol:

  Täältä löytyy iso kasa eri softia eri alustoille RTL-SDR leikkejä varten (odottelen vielä omaa laitetta saapuvaksi).

  Kuvaruutukopio oman radion käytössä olevasta CHIRP imagesta.
  chirp.png
   
 49. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Viimeksi muokattu: 03.08.2017
  Hyrava tykkää tästä.
 50. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  1 650
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Jippii! Kohta pääsen uuden harrastuksen pariin kun 26.7 tilattu RTL-SDR radio on jo saapunut tänään suomen puolelle.

  Tällä kertaa lähetyksen kulkeminen ei kestänyt tosiaankaan kauan saapua Kiinasta kotimaahan.

  rtl-sdr.PNG