Eli Asrock B760 PRO RS + i7-13700K yhdistelmä.
Voikos emolevyistä kuinka tarkkaan tietää mihin virransyöttö riittää muuten kuin että on oikeasti testattu kunnolla?
Tuosta emosta Asrock sanoo että "10+1+1 Power Phase, 50A Dr.MOS for VCore+GT", mutta onko tuo vain markkinointia vai voiko siitä päätellä kuinka paljon?
Itse katselin tuota i5-13500:n kaveriksi ja ajattelin että olisi siihen pätevä ja monipuolinen.
Mutta turha tosiaan maksaa cpu:n kovasta monen ytimen tehosta jos sitä ei todellisuudessa saakaan irti koska emo rajoittaa. Tai toisaalta, jos sitä kovinta monen ytimen tehoa tarvitsee esim muutaman tunnin kuukaudessa videon enkoodaukseen, niin kannattaako siitä maksaa muutama sata euroa.
Pikku googlettelu ja kunnollisten testien emoihin vertailu antaa ainakin suuntaa. Eli tuosta vaihdeiden ja mosfettien määrästä ei voi ihan tarkkaan sanoa, miten emon virransyöttö riittää, mutta jotain niistä näkee.
Noista ampeerien ja wattien laskeminen on ilmeisesti aika turhaa, koska asiaan vaikuttaa niin paljon hyötysuhteet, lämpötila ja virtapiikit. Eli 10:stä 50 ampeerin fetistä menisi maksimissaan se 500A virtaa ja tuollainen 280 wattia kuluttava i7-13700K 1.3V-1.4V jännitteellä tarvitsisi virtaa noin 200-220 ampeeria. Mutta sitten kun fetit kuumenee kovemman kuorman huonontaman hyötysuhteen myötä, virrankesto laskee ja tuo 500 ampeeria tippuu johonkin, ja prosessorilla tulee virtapiikkejä jotka taas vaatii enemmän virransyötöltä.
Tai jotenkin noin, osaavammilta löytyy varmaan parempaa selitystä
Mutta edellisen sukupolven emojen testissä
In this roundup we have 8 new Intel B660 motherboards that go for from $150 to $250. Spoiler alert: We're looking at a hefty 70% difference between...
www.techspot.com
esim on samoin 10 vaiheella 50 ampeerin feteillä varustettu Asus TUF Gaming B660M-Plus ja se selviää i9-12900K:n kanssa hienosti ja ongelmitta. Eli voi olettaa, että muutkin samansuuntaisella virransyötöllä varustetut emot pärjää noilla 250 watin tehoprossuilla. Ja luonnollisesti vrm tarvitsee puhallusta jäähtyäkseen, niin jos oikeasti tarvitsee huipputehoja, laittaa sen tuulettimen jäähdyttämään virransyöttöä. Eli tuo direct air flow -vertailu kertoo eniten kovan tehontarpeen tilanteesta.
Mutta jos oikeasti meinaa laittaa 1500 euroa koneeseen, niin turha säästää 50 euroa valitsemalla emolevy, jonka laadusta ei ole täyttä varmuutta. Vaan etsii sellaisen emolevyn, joka on oikeasti kunnollisissa ja kattavissa testeissä pärjännyt hyvin.
Muuten tuli vielä mieleen, että onko kuinka varma tieto, että tehoa tarvitaan nykyprossujen mittakaavassa huomattavan paljon? Koska jos on esim 5v vanha edellinen kone, niin nykyiset prossut ovat huimasti tehokkaampia kuin sen aikaiset. Ja nuo nykypäivän tehokkaimmat prossut on sitten jo aika älyttömän tehokkaita. Eli jos yrittäisi arvioida, mitä oikeasti tarvitsee. Tuollainen 300 watin cpu kun on jo ilmeisen hankala saada pidetty hiljaisesti viileänä, kun hiljaisuutta haettiin.
Tuossa esim tehovertailua kuuden vuoden ajalta.
Esim i5-13500 on sekin tehokas laite, ja vie virtaa ilmeisesti noin 12600k:n ja 13600k:n puolivälistä, eli tuohon ylläolevaan rasazin kuvaan ehkä 140 wattia. Eli puolet siitä mitä i7-13700K, oleellisesti helpompi muille osille, emolle ja hiljaiselle jäähdytykselle.