• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:15 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Powerline Adapterit (2000Mbps, 1200Mbps yms)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Furiku
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
15.12.2017
Viestejä
79
edit: No väärään kategoriaanhan tämä tuli postattua. Jospa modit siirtävät =)

Huomasin, että täällä ei ole Powerline adaptereista threadia niin ajattelin postailla omia kokemuksia nyt eritoten uusista 2000Mbps palikoista verraten niitä "vanhoihin" 1200Mbps verrokkeihin jotka löytyy

Vuosien varrella käyttänyt kolmia eri adaptereita nyt WiFin sijaan, ja täytyy sanoa kehitystä on ollut kokoajan parempaan suuntaan.
Lähtötilanne ollut asunto, jossa Wifin blokkaa märkätila ja sauna niin, että ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jäi Powerline jos ei halua wifi extenderien/meshien yms kanssa alkaa kikkailemaan. Eikä sitä ethernetpiuhaakaan viittinyt vääntää seinien vierustaa 80 metrin matkaa listojen alta ihan periaatteen vuoksi.


1200Mbps adapteri:
Zyxel PLA 5405
- olivat 2015 uuden AV2 MiMo tekniikan mukaisia ja nopeudet nousi tuolloin ensimmäisistä zyxelin 500Mbps palikoiden ~15Mbpsta jopa 30-45Mbps sähkölaitteiden käytöstä, kuun asennosta ja eduskunnan kyselytunnin viihdyttävyydestä riippuen.
7230483940.png


Lisämaininnan arvoisena näistä Zyxelin palikoista löytyi aivan järkyttävän huonosti suunniteltu virransäästötila, joka käytännössä johti satunnaiseen nettiyhteyden katkeiluun. Periaatteessa tämä pitäisi saada utility työkaluilla pois päältä, itse en omissani sitä saanut kuitenkaan tehtyä softan avulla vaan ratkaisin asian pistämällä koneen pingaamaan routteria piilotettuna taustaprosessina koneen ollessa käynnissä 24/7.


2000Mbps adapterit:
TP-LINK TL-PA9020P -
tuli ostettua nyt ihan kokeilumielessä, en rehellisesti uskonut näiden oikeasti vaikuttavan nopeuksiin ainakaan kauheasti, kaistanleveys samat 86Mhz kuin vanhoissa ja käytössä hyvin epämääräisesti mainospuheissa määritelty "2X2 MIMO with Beamforming" tekniikka ja tarkoitus olikin mahdollisesti palauttaa laitteet ja kärsiä persnettoa jos eivät osoittautuisi toimiviksi. On se oikeasti kivaa olla väärässä joskus.

Päivän nyt käyttänyt, ja palikat toimivat kuten olettaisi ilman katkoksia (hiphei, näistä sai virransäästötilan oikeasti suoraan pois kytkettyä!) ja nopeudet ovat käytännössä koko 100/10 kaista nettiliittymältä kuin ylemmän kuvan speedtestissä.

7242773608.png


Postailkaas omia käyttökokemuksia ja mielipiteitä Powerlinesta yleensä!
 
Vähän vastaava kokemus. 1Gbps luvattu menevän läpi - 50 toteuma. Vähän jäi hapan maku. Samassa piirissä olivat pistorasiat sekä lähtö että kohde päässä. Tuli tietenkin tarkistettua. En vaan kuollakseni muista merkkiä/mallia jonka kanssa tämä kokemus. Kaikki ohjeen debuggaus setit käytiin läpi. Olivat merkityksettömiä tuloksen nostamiseksi tuosta 50Mbps tasosta..
 
Kiitoksia tästä tiedosta, taitaa lähtee välittömästi nuo 2000mbps palikat tilaukseen. Itsellä 2 kerroksinen rivari, ja molempiin kerroksiin aikalailla mahdotonta saada hyvä wifiyhteys ja vuoden ajan käyttänyt 500mbps Powerline palikoita. Toimivat sinällään ihan hyvin, mutta 200 megainen netti onkin alakerrassa enää ~20 megainen kun vien netin yläkerrasta alakertaan näillä nykyisillä powerline palikoilla. Josko paremmilla palikoilla saisi alakerran laitteillekin hieman nopeutta lisää.
 
Nostetaanpa vanhaa ketjua. Löytyykö täältä väkeä, joilla olisi uudempia kokemuksia kotiverkon laajentamisesta sähköverkon kautta?

Netgearilla on 2000Mbps-tasolle labraolosuhteissa speksattu malli PLP2000, mutta en löytänyt tuota mistään myytävänä. Sama juttu TP-Linkin 2000Mbps-mallin (TL-PA9020P KIT V3) kohdalla. Voiko tästä päätellä, että tekniikka ei vaan yksinkertaisesti toimi, vai mikä mättää?

Tällä hetkellä meillä on käytössä Netgear Orbi Mesh -verkko (RBR50-reititin ja yksi satelliitti). Nämä ottavat sen verran paljon häiriöitä muista verkoista alueella ja seiniäkin on välissä aiheuttamassa haasteita, enkä siksi ole ollut erityisen tyytyväinen purkkien välisen backhaulin toimintaan. Tuli ihan jokerina mieleen, että josko yhteyttä saisi parannettua vaikka näillä sähköverkkovirityksillä? Kiinteän verkon laitteita meillä on kolmessa huoneessa ja muualla verkkoa käytetään langattomasti.

Vaihtoehtona olisi löytää joku ihan oikeasti toimiva langaton mesh-järjestelmä, jossa olisi myös nykyaikainen ja monipuolinen käyttöliittymä. Ei vaan ole vielä tullut sellaista vastaan. Tuossa Netgearinkin käyttöliittymässä tökkii, kun ei siinä voi mm. tehdä erillistä 5Ghz-verkkoa, joten mm. Oculus Quest liittyy aina välistä väärään verkkoon ja heikommin kuuluvaan tukiasemaan.
 
Viimeksi muokattu:
Voiko tästä päätellä, että tekniikka ei vaan yksinkertaisesti toimi, vai mikä mättää?
Kyllä. Rivien välistä voi päätellä miksi koko tuotekategoria on edustettuna ainoastaan muutaman eri kiinlaiaisen valmistajan toimesta.

Jos haet luotettavuutta ja vähintään perus hyvää suorituskykyä, panostaisin oikeisiin tukiasemiin ja jättäisin noi "toivotaan parasta"-ratkaisut kauppaan. Esim. Ubiquitin tukiasemia voi tarvittaessa käyttää myös mesh-laitteina jos kaapelin vetäminen on ylitsepääsemätön este. Lisäbonuksena VLAN-tuki (jota harva kuluttajapurkki tukee) tietoturvan parantamiseksi, kun IoT:t yms laitteet voi eristää omaan verkkoon muusta sisäverkosta yms.
 
Kyllä. Rivien välistä voi päätellä miksi koko tuotekategoria on edustettuna ainoastaan muutaman eri kiinlaiaisen valmistajan toimesta.
Hyvällä Wifi 6E useampiradioisella MESH:illä saa sen gigabitin liikkumaan aidosti. Nuo powerline-adapterit tosiaan antaa pääosin sen 20-30M ja hyvällä tuurilla yli 100M. Tuon enempää se siirtomedia eli sähköpiuha ei yksikertaisesti välitä. Käyttö ehkä jossain valvontakamera tms. jutussa jossa wlan voi olla hyi-hyi, muuten noista on aika ajanut ohi totaalisesti.
 
Hyvällä Wifi 6E useampiradioisella MESH:illä saa sen gigabitin liikkumaan aidosti.
No sehän se ongelma tässä on, kun niillä juuri ei tunnu saavan aikaiseksi luotettavaa yhteyttä. Tai no, 6E-reitittimistä en tiedä kun ei niitä juurikaan ole markkinoilla, eikä ainakaan kohtuullisella hinnalla, mutta aiemmilla tekniikoilla purkkien välinen backhaul-yhteys ei ole toiminut ainakaan meidän talossa luotettavasti.

Nuo powerline-adapterit tosiaan antaa pääosin sen 20-30M ja hyvällä tuurilla yli 100M. Tuon enempää se siirtomedia eli sähköpiuha ei yksikertaisesti välitä.
Puhutko megatavuista vai megabiteistä? En ole noita itse kokeillut, mutta googletuksen perusteella noilla saa kyllä aikaiseksi ihan kohtuullisia nopeuksia (200-300Mbps). Jopa enemmänkin, jos vain molemmat päät on liitetty samaan vaiheeseen ja rasiat ovat maadoitettuja. Ei noilla kuuhun mennä, mutta mm. meillä on operaattorilta 150Mbps kaapeliyhteys, joten noillakin lukemilla pärjää kohtuullisesti, jos samaan aikaan ei ole kovin moni laite liikennöimässä samaa reittiä. Vakaa 200Mbps on kuitenkin parempi kuin pahasti vaihteleva 20-500Mbps.




Mutta joo, taitaa olla syytä unohtaa tämä teknologia ja miettiä jotain muuta.
 
Viimeksi muokattu:
Jokunen vuosi sitten noita testailin, eli 200M, 500M ja 1300M bit/s palikoita, taisivat olla Zyxelin tekemiä. Näissä pitää huomata se että luku on sähkölinjaan huutelevan PHY:n absoluuttinen nopeus, auki laskettuna 1300M on 550Mbit/s UDP ja 500Mbit/s TCP paketeille!

Kun pisti suoraan pistorasioihin ja kierteli taloa niin se nopeus oli 20-50M bit/s käytännössä. HomePlug tukee kahta taajuusaluetta, eli 2-30MHz ja 30-86MHz. Yleensä käyttöön tuli vain tuo alempi. Kun oikein sääti, eli etsi saman vaiheen pistorasiat ja varmisti että siinä ei ole kiinni mitään hakkuripowereita kuten LED lamppuja, kännykän latureita, TV:tä jne niin sen jälkeen sai ylemmänkin taajuuskaistan käyttöön ja isoja nopeuksia. Nopeudet tippui kun läppäsi valot päälle tai tyrkkäsi läppärin laturin kiinni.

Parhaiten toimi kun laittoi jatkojohdon perään nuo, eli eka seinään ja siitä roikka sitten jonnekkin 20m päähän ja toinen pulikka sinne. Tosin pidän kyllä ethernetpiuhaa tuossa tapauksessa parempana..

Eli jos sen isomman nopeuden saa päälle, niin se on sitten häiriöherkkä. Voi tulla rutinaa kun naapurin tenava tulee pelikaveriksi ja netti alkaa pätkiä kun tyrkätään se halppis-kännykkälaturi seinään siinä pleikan vieressä.

Pulikat meni siis kiertoon, saipahan opiskella HomePlug asioita käytännössä. Tuolloin oli siis AV ja AV2 standardin laitteita.

Saattaa toimia rakennusten välillä kun löytää sopivat pistorasiat. Hidas netti autotalliin/varastolle tms valvontakameralle ja wifi lämmityspistorasialle on niitä ainuita kohteita mitä itse keksin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 213
Viestejä
4 575 728
Jäsenet
75 398
Uusin jäsen
xJuusox

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom