Kyllä monellakin puhelimella saa tosi hyviä kuvia hämärässä tänä päivänä.
Meinasin muokata siihen alkuperäiseen viestiin kirjoittaessa, mutta en sitten muokannut, olisi näköjään pitänyt. Noh, avataan ajatusta.
Eli joo, jotkut lelut on parempia kuin toiset lelut ja sitten voi vertailla, että sun leluauto on parempi kun mun leluauto. Mutta kumpikaan niistä ei ole oikea ja ne erot on aika olemattomia. Tai kai ne on merkittävät jos otetaan se 15-50 euron kenno tai kennopaketti ja rinnalle 250 euron vastaava ja ruvetaan näiden eroja katsomaan keskenään.
Toisella saa selvästi parempaa, mutta yhtään mihinkään tosikäyttöön siitä ei ole jos otetaan oikea kamera rinnalle. Ja se sellainen prosentti käyttäjistä on, joka ostaa puhelimen hämäräkuvaamiseen? Peilikuvia kivempi ottaa kännissä yökerhon peilin edessä? Eikö niitäkin räpsineet ihan kuvaajat DLSR:llä ainakin ennen ja sellainen alko löytymään peilikuviin joka toiselta. Ja se 10 vuotta vanha järkkäri päihittää edelleen ne parhaatkin puhelimissa olevat kennot hämärässä aivan ylivoimaisesti.
Voi ollakin merkittävä markkina, mutta muistutan, että tälle väelle yleensä se brändiarvo on yksi olennaisempia ellei olennaisin tekijä, eli on aivan sama, mitä jossain kiinalaisella luurissa on taikka ei ole.
Jos taasen tarkoitus on ihan vaan muistiinpanoja ja vastaavaa varten kyetä kuvaamaan pimeässä niin myös sen nykyisellään halpiskennon rinnalla oleva ledi ja pidempi valotusaika mahdollistaa sen, että kuvasta saa enemmän kuin paremmin selvää.
Instagramin hoteimpia pläjäyksiä tai taidetta siten ei varmasti tehdä, mutta niitä ei tehdä kyllä niillä huippuluurien kameroillakaan. Ja jos tehdään niin kuvankäsittely ja hölinät taiteellisesta näkemyksestä, joka sitten pätee myös siihen halpakameraan.
Voihan se olla kiva vertailla leluja toisiin leluja, mutta ne on edelleen leluja ja sellaisina pysyy.
En näe järkeä maksaa käytännössä hyödyttömistä leluista vähintään puolta puhelimen hinnasta.
Lyön vaikka vetoa, että tuota samaa lausetta hoettiin myös silloin 5 vuotta sitten ja 5 vuoden päästä sanotaan miten nämä nykyiset on umpisurkeita, selvää ei muka saa ollenkaan ja mihinkään ei kelpaa. Kuvitellaan, että tulee puolen tonnin peilioptiikka joka luuriin silloin, sitten kelpaa. Ja kuka sitä tarvii? 10% kuluttajista? Mutta myynti lisääntyy, sehän se tärkeintä on. Ja itseasiassa Huawei taannoin jo hieman testaili periskooppiperiaatteen kanssa teleoptiikkaa yms. Voin toki ymmärtää kameraan keskittyviä mallisarjoja, eihän siinä mitään, mutta en voi ymmärtää sitä, että pitäis tunkea kalliimpia ja kalliimpia kameroita aivan jokaiseen luuriin.
KingKong Mini 3:n näytön kapeus tulee ongelmaksi, kun puhelimella pitäisi kirjoittaa pidempiä pätkiä. Vaatii tarkkaa keskittymistä, että sormet saa osumaan oikeille näppäimille. Kokeilin myös kolmannen osapuolen isompia näppäimistöjä mutta sellaisella kirjoittaminen vaatisi opettelua, kun näppäimet ovat uusilla paikoilla. Nettisivujen selaaminen ja muutamien hakusanojen kirjoittaminen vielä on onnistuu kohtuudella. Videoiden katsominen ei ole mielekästä pieneltä ruudulta, kun ne kutistuu entistä pienemmäksi erikoisen kuvasuhteen vuoksi.
Kameran kuvanlaadun vielä hyväksyisin jossain määrin mutta tarkennuksen temppuilu tekee kuvaamisesta hankalaa. En edes muista, milloin olen viimeksi saanut otettua yhtä monta epäonnistunutta otosta. Pieneltä ruudulta ei välttämättä ensin edes huomaa, että tarkennus ei ole kohdillaan. Alla on pari esimerkkiä, millaista jälkeä tulee liian usein. Näissäkin tilanteissa otin useamman kuvan mutta kaikissa tarkennus oli pielessä.
Tarkennuksen ongelmat saattaa olla korjattavissa ohjelmistopäivityksellä, kun
KingKong Mini 2:lla samat ongelmat alkoivat vasta jonkin päivityksen jälkeen. Ehkä Cubotilla on mennyt jokin bitti poikittain? Toisaalta luulisi ongelman olevan jo korjattu joulukuun päivityksessä, kun monet ovat asiasta raportoineet. Alla olevan videon yhteenvedossa on mainittu samoja asioita, kuin minun tekemässä artikkelissa (ongelmat videoiden katselussa ja hämäräkuvauksessa).
Kiitoksia tarkennuksista ja lisäyksistä.
Kieltämättä tuollaisella kuvan näppäimistöllä kirjoittamisesta ei tulis oikein mitään ja muistan miten alkupään kosketusnäyttölaitteilla tuli tosiaan virhenäppäilyjä johtuen pienestä koosta, vaikka näppiksen asettelu olikin sama kuin nyt. On tietysti täysin subjektiivista mikä on yhdellä kädellä käytettävä, tuo menis jo pienempiinkin käsiin.
Leveyttä on 58mm niin itse näytöllä lienee leveyttä jotain 50mm tai hieman alle noin suurpiirteisesti katsellen ja vertaillen, se on saman verran tai jopa vähemmän kuin noissa 10v vanhoissa 4" luureissa. Mietin sitäkin, että mahtaakohan osan hankaluudesta kirjoittaa tehdä myös resoluutio? Muistikuva on ainakin sellainen, että usein niillä 800x480 ruuduilla tuli katsottua parikin kertaa, että painoin kyllä oikeaa näppäintä vaan otti viereisen.
Eikö nettiselaamisessakin koko idea vähän siinä, että tuolla resolla sisältö kutistuu niin, että sitä on sitten pituussuunnassa enemmän, joten se tila siinäkin suunassa menetetään?
Väittäisin, että standardileveyksinen näyttö 5" molemmin puolin olis paras, kuten siinä Sonyn Compactissa olikin. Tosin siinä näyttäis olevan ajalleen tyypillisesti melkoisesti tilaa niin ylhäällä kuin alhaalla, itse menisin mieluummin paksuudella, kuten mainitsin.
On tullut mietittyä siis DIY projektia aiheen tiimoilta. Siinä se paksuus tulis kyllä muutoinkin halusi tai ei.
Automaattitarkennus selventäänkin hieman paremmin. Tai siis, että sen ongelmat on oikeasti vakavia, onhan isommillakin valmistajilla kuten OP:lla ja Xiaomilla käsittääkseni ollu automaattitarkennusongelmia ja silloin tällöin omassakin luurissa esiintyy, muttei mitenkään ylitsepääsemättömän häiritsevästi.
En ole kameroihin perehtynyt kovinkaan paljoa, että voisi ottaa kantaa siihen, onko ongelma softassa vai raudassa, mutta luulisi softaa, myös avointa, olevan tarjolla ja paljon noihin yleisesti käytettyihin kennoihin ja varsinkin vanhempiin. Paperilla ainakin kamerakenno f1.8, joten luulis sillä nyt saavan hämärässä paljon parempia kuvia kuin monella muulla vastaavalla, otetaan nyt verrokiks vaikka muutaman vuoden vanhat vastaavat. Voihan kyse olla siitä, että Mediatekin softa on mallia kunhan toimii. Käsittääkseni nimenomaan eri laitteiden ajurit ja siten toimivuus on se hankala juttu jos miettii jotain DIY projekteja, vaikka osia saisikin.
Joka tapauksessa laite on mielenkiintoinen siinä mielessä, että 130 euron kuluttajahintaan näköjään saa mahdutettua melko tehokasta rautaa, vaikkei tuoreinta olekaan, samassa hintaluokassa kun on edelleen nimekkäillä valmistajilla myös A-53:lla olevia luureja, eli ainakin omaksi ilokseen tollasta projektia voi harkita ilman, että siitä käyttökelvottoman hidas. Ja samoin näköjään softaa ja ajureita on Mediatekilla yleisille Sonyn kameroille, vaikka ilmeisesti on mitä on, joten senkään kanssa ei tarvis painia.
Veikkaisin tai ainakin toivoisin, että johonkin olis myös jäänyt uskomaton määrä niitä noin 5" perusnäyttöjä, jotka ei kelpaa juuri kenellekkään ja joita sais polkuhintaan.
Televisioiden kohdalla ainakin näin on, sillä nythän on tullu Samsungilta uutuutena jopa 720p, siis niinkin pienellä resolla olevia, televisioita, suurin saatesanoin, että älytv sitä tätä, eli laitettu kylkeen se noin 10 euron ARM tietokone, joka on myös ylijäämää.
Tuota aihetta sivuten kiinnostaakin, että minkä takia Androidin päivityksissä on aina puhelimen valmistaja välissä? Eikö ne käyttiksen sisäiset palikat ja päivitykset voi ottaa suoraan upstreamista? Ajurit ja rautaspesifit softat jäis silleensä, niihin ei tarvis kajota. Jos se on sillä tavoin pakattu ja tehty, että kerneliin joutuu joka kerran lisäämään oman raudan moduulit, niin onko se sitten niin mahdotonta jos vaan siitä kyse? Ymmärrän vielä jos se luurilla on jostain syystä estetty tai toisaalta en, eikö sen pohjimmiltaan Linux pitäis olla niin samalla periaatteella sitten? Miks siihen väliin tarvitaan joku pureskelemaan kertaalleen Googlen päivittämää Androidia. Jos kyse on omasta bloatista niin sitä suurempi syy kokeilla jotain DIY:ta.