Palvelimen pito parvekkella

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja opl1vion, 11.07.2018.

 1. opl1vion

  opl1vion

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Eli seuraavanlainen keissi; DL380 G6 kotipalvelin, seittemän(7) kovalevyä ja yksi(1) ssd. Rasituksen alla palvelin huutaa yllättävän kovaa, liian kovaa olohuoneessa/makkarissa pidettäväksi. Joten ajattelin jos pistäisin huutamaan rauhassa parvekkeelle.

  Olen suunnitellut että rakentaisin vanerista tai ulkokäyttöön tarkoitetusta lastulevystä kotelon palvelimen ympärille, siihen eteen ja taakse muutama tuulentinta ja ilmansuodatin kangasta/ritilää tuulettimien eteen. Sisälle vielä silikageelipusseja kerämään ylimääräisen kosteuden.

  Eli kosteusasiat kunnossa. Entäs lämpötilat?

  Kestääkö kovalevyt pakkasta? Onko kellään vastaavaa setuppia?
  Mitä ongelmia saattaisi tulla vastaan?
   
 2. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  4 541
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tulee halvemmaksi etsiä tuolle uusi:
  - kotelo
  - cpu-jäähy
  - virtalähde
  - pari hiljaista tuuletinta

  Pitäisi olla ihan standardikamaa sisällä?
   
 3. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  749
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos kone on koko ajan käynnissä, sen tuottama lämpö riittänee pitämään ilmasta tulevan kosteuden poissa ja kovalevytkin varmaan asiallisessa lämpötilassa. Talvella voi ehkä pudottaa tuulettimien kierroksia vähän. Joku kaappi ympärillä parantaa tilannetta vielä.

  Silikageeli tuskin auttaa ylipäätään, jos ulkopuolista ilmaa tulee runsaasti eikä sitä kaikkea syötetä massiivisen silikageelipanoksen läpi. Mutta se tuskin on tarpeellistakaan.

  Sadevedeltä ja lumelta suojaaminen on tärkeää.

  Jos mökä on ihan suihkumoottoritasoa, niin silloin kannattaa miettiä myös naapurien korvia.


  Uusi kotelo ja hiljaisemmat jäähdytystarvikkeet on myös mahdollinen ja järkevä ratkaisu, mutta ei välttämättä halvempi. Puutavara ei paljoa maksa.
   
 4. P.a.s.i

  P.a.s.i

  Viestejä:
  80
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mulla on ollut dahuan valvonta kamera boksi rintamamiestalon sivu vintillä kolme tai neljä vuotta siellä on sama lämpötila kuin kuin ulkonakin.
  Tuohan tallentaa videoo kovalevylle 24/7 eipä ole ollut moksiskaan liki -30c pakkasistakaan.
   
 5. opl1vion

  opl1vion

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Rackkiserveri kun kyseessä niin ei ole ihan noin yksinkertaista. Masiinahan ei ensinnäkään edes boottaa jos kaksi kuudesta rackin tuulettimesta puuttuu. Eikä ole mitään perus kolme/neljäpinnisiä tuulettimia.

  Kotelon/jäähdytyssysteemin vaihtaminen ei ole vaihtoehto. Tarkoitus kuitenkin että kone olisi robusti vaikka ulkona pidetäänkin.

  Puukotelon rakennus maksaa 10-30€ tarvikkeineen + pari tuntia aikaa.
   
 6. opl1vion

  opl1vion

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Joo tarkoitus on 24/7 pitää päällä.

  Kosteudesta, mietin jos tekisi lipan etu- ja takapuolelle ilmanvaihtoa varten ja päälle vielä pistäisi muovisen pöytäliinan tyyppisen ratkaisun niin ei valu vahingossakaan nestettä sisään. Laittaa vielä jalat laatikolle niin siitähän saa samalla kahvipöydän :D
   
 7. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 179
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Selvinnee parhaiten kokeilemalla minkälaisissa lämpötiloissa pysyy pakkasella. Jos nyt niikseen tulee niin voisihan sen koteloinnin rakentaa niin että sisälle mahtuisi tarpeen vaatiessa jotain käyttökohteeseen soveltuvaa eristysmateriaalia jonka voisi tunkea kotelon sisälle kun lämpötilat alkaa laskemaan. Tuulettimilla sitten (yrittää) säädellä kotelon lämpötilaa.

  No ei oikeastaan. Kuinka lämpöisenä ne nyt käy? Mikä on huoneenlämpötila? Siitä nyt voi laskea suurinpiirtein sinnepäin mitä tapahtuisi -10*C tai -20*C sisäänottolämpötiloilla.
  Teoriassa ainakin niiden limppujen pitäisi tuottaa sen verran lämpöä että pysyisivät vähintäänkin plussan puolella.
  Mutta en kyllä kovin mielelläni antaisi limppujen tippua paljoa alle 20*C.
  Tässä nyt yksi aiheeseen liittyvä. Sivut 5-6. Ajatuksen kanssa sitten.
  https://static.googleusercontent.com/media/research.google.com/en/us/archive/disk_failures.pdf
   
 8. Purple

  Purple

  Viestejä:
  561
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Räkkikaappiin rauta. Kaapin pohjalle lämmityskaapeli mikä kytkeytyy päälle jos laskee lämpötila pakkaselle. Ei ainakaan talvella tule vahinkoa pakkasesta.
   
 9. SShadow

  SShadow Make ATK Great Again

  Viestejä:
  156
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tuollainen serveri vie varmaan yli 200W sähköä jatkuvasti, luulisi riittävän lämmitykseen huolellisella suunnittelulla. Sisäinen ilmankierto ja kun puukotelon sisälämpötila ylittää 20 astetta niin puhalletaan kotelosta ilmaa pois. Kylmä ilma olisi hyvä jos ei tule suoraan esim. kiintolevyille, kerkeäisi lämpötila vähän tasaantuvan ennenkuin saavuttaa kriittiset kohdat
   
 10. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  137
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  +10c asteessa dl380 g6 on hiljanen puhisija vaikka 2kpl x5650 käy täydellä kuormalla. Ei varmasti häiritse naapureita. Sähköön menee kyllä paljon rahaa 24/7 käytössä. Ehkä uudempi rauta olisi järkevämpää.
   
 11. savi

  savi

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Itse miettinyt kanssa ihan samaa että kuinkahan paljon kosteutta kerääntysi parvekkeella (lasitettu) pelkästä ilmasta. Olisi siis mainausrigi tulossa eli lämpöä ainakin tuottaisi ihan kohtuullisesti
   
 12. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  1 435
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Voisi kuvitella, että jos lasitetulla parvekkeella puhisee monen sadan watin teholla kone tauotta, niin kyllä se lämmittää sitä parvekettakin aika paljon ulkolämpötilaa korkeammalle.
   
 13. wex

  wex

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  En ainakaan pakkasilmaa lähtisi ihan heti imemään koteloon sisälle, koska se hyvin todennäköisesti kondesoituu tavalla tai toisella johonkin kosteudeksi.
  Sisäilmalla tilanne voisi olla hieman toinen, mikäli sovittaisi ilmanvaihdon, sekä otto- ja poistoaukot niin, että kotelossa olisi kokoajan enemmän painetta, kuin ulkopuolella. Mutta tästä tulee luonnollisesti myös möykkää sisälle.

  Netistä löytyy ainakin muutama varoittava esimerkki, kun mainausrigejä on pidetty esim. ilmastointilaitteella viileänä.
   
 14. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  749
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En ole tämän puolen asiantuntija, mutta tiivistymisongelmia tulee yleensä silloin, kun lämmintä ja kosteaa ilmaa johdetaan kylmien pintojen yli. Tässä on kyse päinvastaisesta.
   
  Viliz03 tykkää tästä.
 15. wex

  wex

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Näinhän se yleensä toimii, mutta kun tilanteessa on kolme muuttujaa (kuorma/sisälämpötila, ulkolämpötila ja ilmankosteus), olosuhteet eivät ole kovinkaan yksiselitteiset.
  Tuskin sinne mitään jääpatsaita syntyy, mutta pienikin määrä kosteutta aiheuttaa korroosiota pidemmän päälle. Haasteellisinta on varmaan muutenkin sadepäivät.
   
 16. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  137
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pakkasilma on kuivaa. Ei tule mitään ongelmia kosteuden kanssa.
   
 17. PornReindeer

  PornReindeer

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Aamuöisin ilman lämpötila ja kastepiste voivat olla hyvin lähellä toisiaan. Teoriassa kappale voi olla vielä yön jäljiltä kylmä ja kun aurinko alkaa lämmittää ilmaa niin ollaankin kastepisteen alapuolella. Se onko tällainen mietiskely mitenkään relevanttia tässä tapauksessa on sitten toinen juttu...
   
 18. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  489
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Keväällä (ja miksei keskellä talveakin) tulee ongelmia siinä vaiheessa, kun on ollut kovat pakkaset ja rupeaa lauhtumaan. Ulkonakin on silloin kaikki metallinen huurteessa kun ne on vielä jääkylmiä ja ilmankosteus on kuitenkin jo ruvennut nousemaan.
   
 19. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Mollierin diagrammiin kannattaa tutustua kun haluua selvittää kosteuden tiivistymistä.
   
 20. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  561
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei se ilma ikinä niin nopeasti lämpene etteikö tuollainen 200W lämpenevä loota olisi kokoajan ympäristöään lämpimämpi.

  Mun mielestä joku suojaloota jonka sisään sen koneen laittaa riittää, mutta laittaa siihen lootaan termariohjatusti muutaman lämpötilasaatyvän tuulettimen ja poistoreikä yläreunaan. Eli kovilla pakkasilla lämpö vaihtuu ihan painovoimaisesti, kun lootain sisälämpö nousee johonkin +20°C tuntumaan termarilla kytketään vielä minimikierroksilla toimiva tuuletin pyörimään (jolloin ei tule kummoistakaan kylmäshokkia vaikka olisi paljonkin pakkasta) ja kun lämpö nousee, niin tuuletin ottaa automaattisesti lisää kierroksia.

  Mun kokemusten mukaan kerrostalon parvekkeella voi kesäisin olla ihan tautisen kuuma, mutta eiköhän OP tunne oman parvekkeensa kesäominaisuudet.

  Kosteus tuottaa ongelmia jos on tuottaakseen lähinnä kesäisin sateella lämpiminä päivinä, jolloin ilman kosteus on hyvin korkea, ei se silloinkaan tiivisty, mutta lämmön takia tuulettimien täytyy pyöriä kovaa, jolloin sen palvelimen itsensä tuottama lämpö ei oikein ehdi kuivattaa ilmaa kummoisestikaan.
   
  Kidov tykkää tästä.
 21. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 559
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Onko mitään järkeä huudattaa lähes kymmenen vuotta vanhaa palvelinsaliin tarkoitettua rautaa kotona?
   
 22. opl1vion

  opl1vion

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Opiskelijakämpässä onneks sähköt kuuluu vuokraan :cigar2:

  Tämän verran on tehon tarvetta ja tulee PALJON halvemmaksi ostaa vanhaa palvelinrautaa kun ruveta rakentelemaan mitään kotikäyttöön tarkoitettua vempelettä. Pienellä budjetilla mennään niin ei voi oikein valita :p
   
 23. teppo mörkö

  teppo mörkö

  Viestejä:
  361
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Serveri ulkona on huono ajatus. Joskus se kuitenkin sammuu syystä X. Ja jos ilma on silloin hyvin kostea niin saattaa olla entinen palvelin. Tuulettemien laakerit eivät varmaankaan kestä pakkasta.
   
 24. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  137
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikä tässä olisi se vikaantumis metodi? Kylmällä käynnistys on todennäköisesti ongelma mutta suhteellisella kosteudella ei ole kyllä mitään väliä. Ei se siihen kuitenkaan pääse kondensoitumaan. Vai miten sen palvelimen lämpötila yhtäkkiä alle ympäristön lämpötilan laskisi? Vielä jos on katos päällä niin lämpö ei pääse edes avaruuteen karkaamaan. Joka on jo ongelma muutaman tunnin timelapse kuvauksissa.