Tästä nyt voi olla montaa mieltä miten hyvin ne operaattorin purkkien palomuurit automaatilla hoitaa. Itse en ainakaan niiden varaan ihan hirveästi laskisi, jos ja kun sinne sisäverkkoon kytketään suunnilleen kaikki mitkä voi kytkeä. En kyllä näe miten se palomuuri suojaisi paremmin julkisen IP:n kanssa. Toki toivottu liikenne pääsee helpommin läpi, mutta niin pääsee se ei toivottukin sisältä ulos.
Ajatus on siinä että jos jokaisella laitteella on se julkinen ip niin palomuuri suojaa sitä laitetta, sallii vain sen liikenteen mikä siihen laitteeseen. Eli jos tulevia portteja avataan sisältä tulleen aloitteen perusteella, niin siellä kuunnellaan sitä mitä toivotaan, tarvittaessa sieltä mistä halutaan.
Jos kytkee sisäverkkoon laitteita joiden ei halua pääsevän nettiin, niin ei siinä NAT auta mitään, siihen tarvitaan palomuuri. toki siitä palomuurista sitten pitää estää se liikenne kokonaan. Vaikka annat ymmärtää ettei kukaan tee niin, niin se kuitenkin palomuurilla mahdollista.
Moni perus kotikäyttäjä ei varmaan ala myöskään erikseen pyytämään sitä julkista IPv6:stakaan. Kuinkahan moni peruskäyttäjä osaa alkaa estämään palomuurista laitteen x pääsyn kotiverkon ulkopuolelle.
IPv6 (netti) jolloin jokaisella laitteella julkinen ip, jos se on nettiin kytketty. (yleistys) , ei tarvi erikseen pyytää. Jos mietit Louneaa, niin sillä kai se IPv6 on veilläkin erikseen pyydettävä. Ja sitten on joku Telia jolla ei saa edes pyytämällä, no silläkin on IPv6 pilottia menossa missä IPv6 käytössä (ilman asiakkaan pyyntöä) , joten toivoa että lähivuosina olisi kaikilla Telian asikkailla saatavilla.
Eihän tuossa ole kahta sanaakaan, tottakai se NAT lisää tietoturvaa. NATittomuuden vastakohta olisi se, että sisäverkossa jokainen laite olisi omalla julkkariosoitteella. Tällöin kukaan vaan voisi periaatteessa kolkutella sitä himawindowssia tai kameraa. Samalla tavalla CGNAT suojaa operaattorin päätelaitteita/liittymiä, yleensä esim. mobiiliverkossa puhelimia. Ei se tietoturva yhdestä NATista muodostu, mutta se on osa sitä.
Lähtökohta on se että välissä on palomuuri.
Suomessa sadattuhannet puhelimet on netissä julkisella IPv6lla.
Mitä tulee NAT vs muuri väittelyyn, palomuuri on laite jolla voidaan tehdä tietoturvaa, NAT on teknologia jota voidaan käyttää esim. tietoturvaa varten. Toki sillä on paljon muutakin käyttöä. Ei se palomuuri ole sen parempi jos sääntökanta on any-any ja hallinta defaulteilla nettiin.
NAT on käytössä ensisijaisesti sen takia että IPv4 osoitteita ei ole tarpeeksi, on sillä sekin idea että piilotetaan sisäverkon IP osoite. privaatti IP osoitteen piilottamista voi pitää tieturvana (ei yksilöi laitetta), mutta 1-moneen NATissa samalla paljastetaan saman IPn takaa tulevat samassa sisäverkossa oleviksi. (no jos kaikilla olisi julkinen samasta nipusta niin toki sekin niitä niputtaa).
Totta että jos palomuuri avaa portit samoin kuin NAT niin ei se tietoturvaa isosti paranna vs NAT.
Jos kotiverkossa on jokin laite joka haluaa portteja auki, niin se sitten aukoo (* ne portit sen oman tai operaattori NATin läpi, julkiseen IPhen verrattuna on se ongelma että kun haluaa käyttää niin se IP ja portti pitää jotenkin välitää toiselle osapuolelle. Jos NATin takaa joku yhteydessä vihamieliseen palvelimeen, niin se iskee suoraan siihen, tai random kolkuttelia sitten kolkuttelee.
NAT on johtanut siihen että palvelut ei enään ole vakiintuneissa porteissa ja siirrytty käyttään protokollia jotka toimii paremmin NATin läpi, en sitäkään laske NATin eduksi, vaan haitaksi, myös tietoturvan kannalta.
(*
Nykyään sovellukset joutuu sen tekemään toimiakseen, jos NAT ei sitä osaa, niin se on sen toimimattomuutta, voidaan tietenkin ajatella että toimimaton netti on tieturvaa.
Tämäketju alkoi kamerasta, eli kamerat jos suunninteltu netin yli käytettäväksi niin ne toimii sen toimivan operaattorin natin läpi. Ongelma on sillä oikealle käyttäjälle se että miten hän löytää sen kameran, kolkuttelia taasen kolkuttelee, ja löytää.
Ja toistan, jos kytkee jonkin laitteen julkiseen nettiin ilman palomuuria, niin kaikki sen palvelut on sitten julkisessa netissä. Jo sinne kytkee verkkotulostimen missä ei mitään pääsynhallintaa ja nippu verkko tulostuspalveluita, niin ne on sitten kaikkien käytössä. Jos välissä on NAT ja tulostin ei siitä auo portteja niin julkisesta netistä ei ole siihen reittejä auki, jos se tulostin soittelee kotiin, niin sitten jo aukeaa sitä liikennettä varten reitti. Tämä ilmeisesti on se miksi moni niin kovasti pitää NAT tieturvajuttuna.