Päivitys testilabrasta: Kameravertailussa OnePlus 5, OnePlus 3T ja Samsung Galaxy S8

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 127
kameravertailu-op5-otsikko.jpg



io-tech sai OnePlus 5 -testikappaleen käsiinsä runsas viikko sitten ja laite on ollut ympärivuorokautisessa käyttötestissä nyt noin viikon ajan. Ennen varsinaisen testiartikkelin julkaisemista halusin tarjoilla pientä esimakua kaksoiskameran kuvanlaadusta, joka varmasti kiinnostaa monia mobiililaitteista kiinnostuneita io-techin lukijoita.

Kertauksen vuoksi OnePlus 5 on varustettu kaksoiskameraratkaisulla, joista toinen käyttää 16 megapikselin Sony IMX398 -sensoria ja toinen 20 megapikselin Sony IMX350 -sensoria. Ensin mainitun parina on kinovastaavalta polttoväliltään 27,2 mm:n f1.7-objektiivi ja jälkimmäisen yhteydessä käytetään 36,7 mm:n polttovälillistä f2.6-objektiivia. Kaksoiskameran ensisijaisena ideana on tarjota käyttäjälle zoomausmahdollisuus erilaisilla polttoväleillä varustettujen objektiivien myötä. Valmistajan mukaan kamera mahdollistaa kaksinkertaisen häviöttömän zoomauksen, joka on toteutettu osittain optisesti ja osittain useamman korkeamman tarkkuuden kennolla otetun kuvan datasta koostamalla.

Otimme mahdollisimman identtisen esimerkkimaisemakuvan sekä päivänvalossa että yöllä ja nappasimme verrokiksi edeltäjämalli OnePlus 3T:n sekä Samsung Galaxy S8:n. Kuvat otettiin automaattiasetuksella, ilman HDR:ää ja täydellä kuvakoolla. Ohessa on tarkasteltavana vertailua helpottava 341 x 600 pikselin kokoinen rajaus kaikkien kolmen kameran kuvista, sekä kuvat erikseen täydessä koossaan.





Ensimmäiset kolme kuvaa otettiin hieman pilvisenä, mutta silti valoisana kesäpäivänä. Galaxy S8 käytti otoksessaan alhaisinta ISO 40 -herkkyyttä, mutta OnePlussan malleissa herkkyys säätyi jopa yllättävän korkealle (OP5 160, OP3T 100). Valovoimaisemmilla f1.7-aukkosuhteen objektiiveilla varustetut OnePlus 5 sekä Galaxy S8 käyttivät kuvissa noin 1/1500 sekunnin suljinaikaa, kun taasen OnePlus 3T:n kuvassa valotusaika oli pidempi 1/827 sekuntia.

Vertailurajauksen yksityiskohdista voi huomata OnePlussan mallien korkeamman resoluution (16 vs. 12 megapikseliä), mutta ero ei ole niin suuri kuin voisi luulla. Erot kuvien kokonaisilmeessä ovat jopa yllättävän pieniä, mutta OnePlus 5:n kuva on kolmikon tummin ja Galaxy S8:n valoisin.





Yöaikaan otetuissa kuvissa Galaxy S8 venyttää suljinajan pisimmäksi (1/10 sekuntia) ja pitää herkkyyden samalla selvästi alhaisimpana (ISO 640). OnePlus 5 nosti puolestaan herkkyyden erittäin korkeaksi (ISO 6400) ja piti suljinajan hieman lyhyempänä (1/17 s). OnePlus 3T:n suljinaika oli sama kuin seuraajamallissa, mutta herkkyys hieman alhaisempi ISO 4000. Maininnan arvoisena seikkana OnePlus-mallien erillistä HQ-kuvaustilaa käyttäessä suljinaika piteni 1/10 sekuntiin, jolloin myös ISO-arvo laski 2500-3000:n luokkaan.

Yökuvissa puhelimien väliset erot ovat suuremmat kuin päiväkuvissa. Galaxy S8:n kuvan jälki on selvästi kolmikon parasta. Otos on terävin ja yksityiskohtaisin ja sen värimaailma on luonnollisin. OnePlussien värimaailma taittaa selvästi enemmän siniseen - viitosessa enemmän kuin 3T:ssä. Korkea herkkyys rokottaa OnePlus 5:n ja 3T:n kuvien terävyyttä ja yksityiskohtia selvästi. OnePlus 5:n kuva kohisee kaksikosta enemmän, mutta on ehkä juuri sen ansiosta hieman skarpimpi.

Oheiset kaksi kuvaustilannetta ovat luonnollisesti vain pari monien joukossa, eikä niiden perusteella voi vielä tehdä absoluuttisia päätelmiä, mutta siitä huolimatta ne antavat hyvää esimakua OnePlus 5:n kameran käyttäytymisestä ja kuvanlaadusta kilpailijoihin nähden. Tutustumme OnePlus 5:n kuvanlaatuun ja zoomaukseen luonnollisesti tarkemmin varsinaisen testiartikkelin yhteydessä ja laite tullaan ottamaan mukaan myös myöhemmin tehtävään kamerapuhelinvertailuun.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:
Tosiaan sellainen vertailua missä automaatin valitsemat arvot ohitettaisiin olisi myös kiinnostava. Teknisesti on aivan eri asia onko herkkyys 640 vai 6400, kuitenkin suljinajan ollessa jo niin pitkä että kuvaus pitää tehdä jalustan avulla. Eikö näissä kaikissa kuitenkin ole mahdollisuus manuaalisäätöihin ja raw kuviin?
 
Tosiaan sellainen vertailua missä automaatin valitsemat arvot ohitettaisiin olisi myös kiinnostava. Teknisesti on aivan eri asia onko herkkyys 640 vai 6400, kuitenkin suljinajan ollessa jo niin pitkä että kuvaus pitää tehdä jalustan avulla. Eikö näissä kaikissa kuitenkin ole mahdollisuus manuaalisäätöihin ja raw kuviin?
Nämä on vähän näitä juttuja, että mistä kantilta haluaa asiaa tarkastella. Tuolla mainitsemallasi tavalla saa tosiaan paremmin kamerasensorin ja objektiivin erot esiin, mutta toisaalta valtaosa kuvaustilanteista tapahtuu automaattiasetusta käyttäen, joten sitä voi pitää siltä osin realistisempana vertailutilanteena. Lisäksi nykypäivän puhelinkamerat hyödyntävät paljon keskeisessä roolissa olevia softapuolen temppuja, jotka eivät välttämättä ole käytössä manuaalitilassa.

Vakaalla kädellä nämä hämäräolosuhteiden suljinajat (1/20 - 1/5 s) ovat ihan käyttökelpoisia, eikä mitään kamerajalkoja tarvita. Itsekään en käytä koskaan artikkelien esimerkkikuvissa tukea.

Useimmilla high-end-luureilla saa otettua raw-kuvia, mutta niitä ei saa vaan ladattua meidän palvelimelle mitenkään kovin näppärästi, koska julkaisujärjestelmä ei huoli kyseistä tiedostotyyppiä.
 
OP3T:n alareuna blurraa aika häijysti, olisiko tuossa jotain vikaa?

Entä jos nuo kuvausparametrit ym. stämppäis suoraan kuvaan, vaikka histogrammi vielä bonuksena?
 
Viimeksi muokattu:
Tympeää kyllä etteivät saa onnistumaan tuota kuvaamista vähemmässä valossa, ja yhtenä ongelma kohtana OP:n kameroissa on ollut liikkuvan objektin kuvaaminen. Olisi mukava nähdä miten OP:n puhelimet pärjäävät automaattitilassa kuvatessa kun kuvassa on liikettä. Ainakaan omalla 3:lla ei muksusta tahdo saada selvää kuvaa edes hyvällä tuurilla
 
Itse kun katselin tuota etualalla olevan P merkin alueella olevaa katuvalaistua aluetta pidin enemmän luonnollisena OP5:n kuvaa. S8 näyttää korostavan keltaiset ja oranssit valot liian näkyviin, mikä tosin esiintyy molemmilla tuolla liikennevaloissa.

 
Sekavalossa kuvatessa algoritmin on ehkä hankala saada valkotasapainoa kohdalleen, aina joku kohta sinertää tai punertaa liikaa. Katseluun käytettävän laitteen näyttö ja sen kalibrointi tuo vielä oman mausteensa koettuun lopputulokseen. Onko ollut ajatusta vakioida ja hallita kuvausolosuhteita "studio" setupilla ja lisätä järkkärillä otetut kuvat referenssiksi, tämä siis näiden normi kuvien lisäksi.
 
Taivaalta siroava valo on voimakkaan sinistä ja noiden natikka-katuvalojen valo voimakkaan keltaista, joten "luonnollisessa" sävyntoistossa toisen pitää olla sininen ja toisen keltainen . OP5:n kuvassa valkotasapaino on liian alhaalla, jolloin nuo keltaisen valon alueet ovat neutraalimpia, mutta toisaalta sininen pää on palanut puhki (voi tarkistaa halutessa histogrammista). Kokonaisuutena Samsungin värintoisto on huomattavasti parempi ja antaa myös enemmän säätövaraa jälkikäsittelyssä.
 
Entä jos nuo kuvausparametrit ym. stämppäis suoraan kuvaan, vaikka histogrammi vielä bonuksena?
Ihan hyvä idea, pitää laittaa seuraavaan kuvavertailuun :tup:
Onko ollut ajatusta vakioida ja hallita kuvausolosuhteita "studio" setupilla ja lisätä järkkärillä otetut kuvat referenssiksi, tämä siis näiden normi kuvien lisäksi.
On tuollainen vakioitu kuvaustilanne suunnitelmissa, mutta en nyt ainakaan toistaiseksi ole ehtinyt sitä vielä siirtää toteutusvaiheeseen. Toistaiseksi menee kaikki aika tämän startup-sivuston pyörittämiseen ja keskeisimpien artikkelien julkisaamiseen. Nuo ovat sitten tulevaisuuden juttuja, kun saadaan tämä toiminta toivottavasti vakautumaan ja omaa työkuormaa vähän kevenemään.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 719
Viestejä
4 545 070
Jäsenet
74 835
Uusin jäsen
koominen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom