• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Otsonikato

Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Ilmastonmuutokseen liittyen vanha aihe, jota mielestäni on ajankohtaista pohtia. Tätä me 70-luvun lapset panikoitiin aikanaan. YLE:llä mielestäni hyvä dokkari asiaan liittyen:

Edit. tähän myös heti tieto että video ei ole enää saatavilla.


Välillä tätä asiaa on nostettu esiin ilmastonmuutoshysterian yhteydessä että joka sukupolvi on jotain panikoinut. Mutta YLE:n ohjelmassa kerrotaan, että maailma olisi lähestulkoon tuhoutunut, jos ei olisi ratkaistu otsonikatoon liittyvää ongelmaa. Kuulemma nykyäänkin näitä kaasuja valvotaan jatkuvasti ja seurataan jossain Kiinassa tapahtuvia ympäristörikoksia.

Mitä mieltä olette? Oliko tämä hysteeristä pelottelua? Menikö 70-luvun nuorilla hukkaan paniikissa valvotut yöt? Vai oliko huoli aiheellinen? Saivatko insinöörit kerrankin ratkaistua itseaiheuttamansa ongelman?

Edit: pahoittelut, juttu ei enää jostain syystä ole YLE:llä katsottavissa (liittyyköhän johonkin salaliittoteoriamaiseen juoneen ilmastonmuutokseen liittyen) mutta tässä tiivistelmää:

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
281
Mitä mieltä olette? Oliko tämä hysteeristä pelottelua? Vai oliko huoli aiheellinen?
No mutta tähänhän on helppo vastata:

YLE:n ohjelmassa kerrotaan, että maailma olisi lähestulkoon tuhoutunut, jos ei olisi ratkaistu otsonikatoon liittyvää ongelmaa.
En tiedä oliko kyse hysteerisestä pelottelusta tuolloin, mutta itse huoli oli täysin aiheellinen. Kuten linkkamaassasi jutussa mainitaan, tiedemiehet saivat epätodennäköisimpien ekosoturien, Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin, runttaamaan Montrealissa sopimuksen otsonikadon hillitsemiseksi ja CFC-yhdisteiden vähentämisestä. Tuskin tätä turhaan tehtiin näin jälkikäteenkään katsottuna.

Jo vuonna 1974 CFC-yhdisteiden kiellon puolesta puhuneet tutkijat Sherwood Rowland, Mario Molina ja Paul Crutzen saivat vuonna 1995 Nobelin kemianpalkinnon otsonikatoon liittyvästä työstään. Heidän varhaisen varoituksensa ansiosta otsonikerros osoittaa nyt merkkejä toipumisesta. <-- Tunnuspalkinto meni oikeaan osoitteesen.

Menikö 70-luvun nuorilla hukkaan paniikissa valvotut yöt?
Ei ilmastonmuutoksen takia kannata nuorison tai vanhempienkaan yöunia menettää tänä päivänä, mutta kuunnellaan edelleen niitä tiedemiehiä ja toivotaan että kansainvälisen tason valtiomiehiä ilmaantuu hillitsemään ilmastonmuutosta. Jos kaikki, tai edes suurin osa (USA, Kiina, EU ja muutama muu iso saastuttaja), maailmasta tekee asialle yhteisesti jotain, kukaan, tai hyvin harva lopulta, hyötyy siitä että ei ole mukana; niitä jotka eivät ole mukana voidaan rankaista taloudellisilla sanktioilla/tuontitulleilla/yms..
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Freoneista oli varmaan monta kertaluokkaa helpompi siirtyä korvaaviin tuotteisiin. En pidä siitä, että nuorisoa nyt provosoidaan ahdistumaan, mutta en myöskään siitä, että ilmastodenialistit vähättelee ilmastonmuutosta ja perustelee asiaa mm. sillä, että joka sukupolvi on jotain panikoinut. Sen takia olisi kiva kuulla lisää tuosta otsonikadosta. Oma käsitys siitä oli että aikoinaan siitä kamalasti vouhkattiin ja sitten asia hävisi seuraavan ongelman ilmaannuttua. Mutta YLE:n dokkarin mukaan tuo oli todella iso ongelma, joka viime hetkellä vältettiin. Ja edelleen näitä freonipäästöjä valvotaan jatkuvasti. Mitä olisi tapahtunut, jos tuossa ei olisi saatu kansainvälistä yksimielisyyttä asiaan liittyen?
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
4 713
Oma käsitys siitä oli että aikoinaan siitä kamalasti vouhkattiin ja sitten asia hävisi seuraavan ongelman ilmaannuttua
Juu toki, kyllä minäkin muistan että saatettiin katsella koulussa 4:ttä kertaa sama otsonikatovideo. Hieman se tympäisi. Mutta miten päädyit tuohon johtopäätökseen alunperin? Eikai se otsoniaukko sinne itsestään ilmaannu? Toki tuossa on se sama vanha syy taustalla että kun ei tiedä jonkun asian tärkeyttä, niin sitä ei osaa kaivatakaan.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
2 704
Joo, vouhkattiin sitä sähkölakkoakin, ja kieltolakia, ja maailmansotaa, nälkävuosia, espanjantautia, koronaa, työväestön kapinaakin, mutta kaiki unohtuu, on siihen syytä tai ei. Kuka muistaa 5 vuoden päästä meidän hengistyssuojia? Toisaalta miten vouhkattiin Pääsiäissaarella?? Tehtiin lisää patsaita kun alkoi ruoka loppua... Samaa nykyisin, lisää leluja kiinasta kun alkaa olla lämmöstä.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 129
Otsinikato oli oikea uhka, mutta sen torjumiseksi tehtiin oikeat toimenpiteet, ja tilanne saatiin korjattua.

Valitettavasti ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei olla tekemässä oikeita toimenpiteitä, vaan pääosin vääriä toimenpiteitä; Ylivoimaisesti paras tapa torjua ilmastonmuutosta olisi rakentaa runsaasti lisää ydinvoimaa, mutta sama porukka, joka eniten on olevinaan huolissaan ilmastonmuutoksesta, myös vastustaa ydinvoimaa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 951
Viestejä
4 207 319
Jäsenet
70 998
Uusin jäsen
TuomasP99

Hinta.fi

Ylös Bottom