Osionti SSD-levylle? W7 ja Ubuntu.

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja PedroVon, 13.05.2018.

 1. PedroVon

  PedroVon

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Hommasin tarjouksesta uuden 1GB SDD EVO860:n, nykyisen Crucialin 250GB BX100:n rinnalle. Itsellä käyttö pääasiassa mediatuotantoa videoeditointeineen (Resolve, Gimp, yms.), 3d-mallinnusta (Blender) ja tietysti nettikäyttöä ja satunnaista pelaamista. Pääkäyttöön ajattelin asentaa uusimman Ubuntun ja sen rinnalle Windows 7:n, kun ei kuitenkaan kaikki tarvittava varmaan Ubuntussa tule toimimaan. Varmaankin tulossa puhdas asennus jos toimimaan hiotun W7:n raaskin nollata. :eek:


  Osiointi
  • Kannattaako SSD:tä osioida ja millä koolla? Pakko kai se on osioida erikseen ainakin Windowsille ja Ubuntulle. Vai onko mahdollista/kannattavaa asentaa esim. Windows tälle vanhemmalle 250Gb:lle? Tosin vanhan SSD:n kirjoituskestävyys on noin kahdeksasosa nykyisestä ja se on ollut käytössä n. 2,5 vuotta. Emossa on useampi sata-liitin, mutta vain yhdessä lukee "OS-disk".
  • Mikä levyjärjestelmäksi: EXT4 Ubuntulle ja NTFS Windowsille? Huonous siinä, että Windows ei kai nykyäänkään osaa vielä selata EXT4-levyä? Entäs swappi, kannattaako sitä sijoittaa uudellekaan SSD:lle (kuluminen)?
  • Ja edelleen varmaan pätee asennusjärjestys: Windows ensin, Ubuntu Grubbeineen sitten?
  Järjestelmä tällä hetkellä:
  ASUS Z170-A
  I7-6700K
  Geforce GTX 970 G1 Gaming
  Crucial BX100 250Gb
  WD Red 3Tb
  HyperX Fury Black 2x8GB (DDR4, 2666MHz)
   
 2. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 939
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ext4 on hyvä myös videoeditointiin, btrfs ei sovi copy-on-write tekniikan vuoksi. Koska käsitellään mediaa, niin swap kannattanee laittaa varmuuden varalta, swappiness säädöllä voi käskeä käytön minimiin niin ei kuluta.

  Windowsin asennus jyrää boottisysteemit joten se kannattaa asentaa ennen Ubuntua.
   
 3. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 215
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Lisäohjelmilla saa lukemaan ja voi mountata asemaksi, mutta kirjoitusta ei suositella epävarmuuden vuoksi.

  Ext2Fsd Project

  Eli laita se ext4, koska mitään muutakaan Linuxille järkevää Win7 ei osaa lukea. Jonkun pelkästään säilömiseen tarkoitetun osion voit jättää NTFS:ksi niin onnistuu luku ja kirjoitus kumminkin päin.

  Win10:ssä taisi olla puolinatiivi tuki Windows Subsystem for Linux - Wikipedia kautta (?).
   
 4. PedroVon

  PedroVon

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Onko tuo Ext4 nopeusero NTFS:ään ihan oikeasti huomattavissa? Toisaalla kun suositellaan laittamaan yhteinen SSD pelkästään NTFS:ksi...
  Tuon Ext2Fsd:n huomasin ja testasin vähän aikaa sitten itsekin. Hyvin tuntui myös kirjoitus toimivan. Kympin yksityisyyteen en luota (vaikka ymmärrän ettei missään enää sitä tunneta :nb:), mutta seiska ehkä hitusen pienempi paha.
   
 5. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Ympätään tähän ketjuun: itellä olis vähän sama edessä, tosin Fedora 28 ja Win10. Miten Linux nyt pitikään osioida, jotta distron voi joskus vaihtaa jos haluaa (formatoimatta koko levyä). Uuteen koneeseen tulee ainakin aluksi pelkkä 750 Gt HDD (pihiys iski uutta konetta kasatessa, niin tolla iänvanhalla kiekolla mennään :D). Jos tuon levyn jakaa vaikka 350 Gt Fedoralle, 350 Gt Windowsille ja 50 Gt yhteistä. Onko järkeä?
   
 6. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 939
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  NTFS-3G user space ajurin kanssa saa myös NTFS osiot käyttöön ja se tukee myös kirjoitusta, mutta ei tue kaikkia NTFS:n ominaisuuksia ja on hitaampi linuxissa. Tuo taitaa olla kuitenkin turvallisempi valinta yhteiskäyttöön kuin sörkkiä ext4:sta Windowsin puolelta. NTFS-3G merkkaa muistaakseni käytön jälkeen osion likaiseksi jolloin Windows ajaa chkdsk:n aina linuxin puolelta Windowsiin bootatessa.

  ExFAT:lle löytyy myös linuxiin FUSE ajuri. Se on nopea kummastakin käyttöjärjestelmästä, mutta ei tue journalointia ja pirstaloituu helposti.

  ----

  How to Choose a Partition Scheme for Your Linux PC

  Työpöytäkäyttöön pitäisi riittää hyvin tuo root/home/swap jaottelu. Erillisen kotiosion kanssa on helppo vaihtaa jakelua tai asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen.
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2018
 7. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  568
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Linuxille en antais noi paljoa levytilaa, vaan antaisin sille 100Gt (tai jopa vähemmän) ja siirtäisin ne vapautuvat gigat yhteiselle NTFS-osiolle.

  Ite oon huomannu et Linuxille ei tarvi hirveenä levytilaa, mut Windows tarvii. Ja Linuxilla on parempi tuki NTFS:lle kuin Windowssilla EXT(2/3/4):lle. Sen takia isot tiedostot voi sijaita hyvin Linuxin puolesta yhteisellä NTFS-osiolla.
   
  ammonia tykkää tästä.
 8. Ormu

  Ormu Tukijäsen

  Viestejä:
  870
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei merkitse (ainakaan nykyään).

  Olen käyttänyt ntfs-3g:tä vuosia useammalla koneella ja distrolla ilman mainittavia ongelmia. Muistaakseni tasan kerran on CHKDSK lähtenyt pyörimään Windowsin käynnistyessä niin, että olen epäillyt ntfs-3g:llä olleen osuutta asiaan.