Opetuskäyttöön soveliaat pelit

Corsten

Tukijäsen
Liittynyt
11.11.2017
Viestejä
1 301
Tähän ketjuun pyytäisin listausta opetuskäyttöön soveltuvista peleistä. Itse opetan TVT valinnaiskurssia yläkoulussa ja annan oppilaille välillä palkinnoksi peliviikon. Cities Skylinen lisenssin sain siirrettyä koulun steam accountille ja sitä muutama oppilas tykkää pelata. Minecraft edu löytyy koneilta myös, mutta sitä ei yläkoulun oppilaat jaksa fiksusti pelata vaan menee räiskimiseksi.
 
Olisiko joku näistä:

 
Infinifactory on yksi kaikkien aikojen suosikkipeleistäni. Kentän alussa peli näyttää mitä osia on tarjolla ja minkälainen lopputuotteen pitäisi olla, sitten aletaan vetelemään liukuhihnoja jotta osat saadaan oikeaan järjestykseen. Erittäin luovaa puzzleilua/ongelmanratkaisua.
 
Monet muutkin Paradoxin pelit on hyvä keino oppia. EU3/4, Victoria 1/2 ja Hearts of Iron 2-4 kyl opettaa nopeasti historian päivämääriä ja tapahtumia sekä yleisiä aikakauteen kuuluvia asioita ihan pelin seassa. Toki nää monelle nuorelle on melko "epähoukuttelevan" näkösiä.

Scribblenauts Unlimited voisin kuvitella olevan hyvä peli englanninkielen opetteluun siinä vaiheessa kun jonkinverran sanastoa on hallussa. Ala-asteen lopulla/yläasteen alussa. Kyseessä siis pulmapeli missä pulmia ratkotaan kirjoittamalla englanninkielen sanoja, esim. adjektiiveja tai substantiiveja(Drone tekee peliin dronen, big muuttaa sen isommaksi).

Kemian "opetteluun" pakko lienee sanoa Space Chem, joka yllä olevasta listasta jostain syystä jätetty pois. Vaikeustasoltaan kyl sitä luokkaa, et itelläkään ei riitä innostus tuohon, joten miten lie jollain kouluikäsellä ADD-sukupolvella.

Muuten kyl on pakko sanoa, että oikeasti opetukseen soveltuvia pelejä on hyvin vähän, missä se "saatu hyöty" on varsin heikkoa suhteessa käytettyyn aikaan. Toki voinee väittää etä jotain lucas artsin seikkailupelejä pelatessa oppii englantia, mutta ei ne silti minusta varsinaisesti mitään opeta ja saattaa olla että tubepolvi menee läpi ne ihan vaan videoista vinkkejä katsellen. Nuo paradoxin pelit jo alkaa olla vähän siinä rajoilla onko niistä varsinaisessa opetuskäytössä mitään hyötyä, mutta periaatteessa esimerkiksi opetusta tukemaan kotona jos lapsi jaksais innostua fortniten sijaan.
 
Civilizationia olen joskus nähnyt jossain suositeltavan, ja siitäkin voi varmasti jotain saada irti.
 
Tämä on vielä kehitysvaiheessa, viimeksi kun kokeilin (kuukausia sitten) oli jotain pientä häröä siellä täällä, mutta enimmäkseen toimi . Universe Sandbox on Steam
Mielenkiintoinen uudelleenbrändäys muuten tuossa, kun tuo oli alun perin nimellä Universe Sandbox 2... ja nyt aiemmin nimellä Universe Sandbox kulkenut tekele on näemmä muuttanut nimensä muotoon Universe Sandbox Legacy.
 
Mielenkiintoinen uudelleenbrändäys muuten tuossa, kun tuo oli alun perin nimellä Universe Sandbox 2... ja nyt aiemmin nimellä Universe Sandbox kulkenut tekele on näemmä muuttanut nimensä muotoon Universe Sandbox Legacy.
Haiskahtaa vähän, että joudun hankkimaan kunnon koneen ja VR-kamat kylkeen. Keksin kyllä muutakin käyttöä sille VR-setille opetuskäyttöön.
 
Tämä Eco niminen peli voisi toimia myös opetuskäytössä. Rakennellaan ja nähdään kuinka se jatkuva kehitys vaikuttaa myös luonnon ekosysteemiin.
 
Factorio - tuotantoa ja logistiikkaa.

Europa Universalis IV - historiaa.

My summer car - autotekniikkaa. Tosin moraalisesti arveluttavalla kontekstilla.

Oxygen not included - yhteiskunnan toimintaa resurssien hankkimisen ja eloonjäännin kannalta.

7 billion humans ja Human resource machine - ohjelmointia ja logiikkaa.
 
Olisikohan tämä ajosimulaattori sopiva opetus käyttöön? VR-tuki löytyy myös
 
Pelien ohella Stellarium ja Google Earth ovat mainioita pedagogisia ohjelmia. Ensin mainitulla voi tutkailla tähtien ja planeettojen näkymistä vuosien mittaan, samaten miten näkyminen riippuu sijainnista maapallolla. Jälkimmäisellä puolestaan on hyvä demonstroida, mitä seuraa Maan pallomaisuudesta, kuten vaikkapa sitä, että suunnilleen samalla leveyspiirillä sijaitsevien Kairon ja Los Angelesin välinen suorin reitti kulkee Grönlannin kautta (isoympyrän kaari on lyhin matka kahden pisteen välillä, pituuspiirit ovat isoympyrän kaaria, leveyspiireistä ainoastaan päiväntasaaja).
 
Sillonkun minä olin ala-asteella niin pelattiin Apogeen World ja Math Rescueta koulussa! :smoke:
 
Infinifactory on yksi kaikkien aikojen suosikkipeleistäni. Kentän alussa peli näyttää mitä osia on tarjolla ja minkälainen lopputuotteen pitäisi olla, sitten aletaan vetelemään liukuhihnoja jotta osat saadaan oikeaan järjestykseen. Erittäin luovaa puzzleilua/ongelmanratkaisua.
Jäi sanomatta että Infinifactoryn hienous piilee siinä että ratkaistavat ongelmat ovat puhdasta loogistapäättelyä, eikä ns. kirjaviisautta tarvitse yhtään. Tuossa pelissä sellaiset oppilaat joille kirjojen lukeminen on haaste pääsisivät myös loistamaan ja peli sopii myös pieniin sessioihin kun tehtävät eivät ole super pitkiä.

Alussa tehtävät ovat lyhyitä ja helppoja, mutta vaikeutuvat aika nopeasti jos isoa ongelmaa yrittää ratkaista kerralla. Opettajan tehtäväksi jää opettaa että iso ongelma ratkaistaan jakamalla se pieniin palasiin, jotka ratkaistaan ensimmäisestä tai helpoimmasta aloittaen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 424
Viestejä
4 537 285
Jäsenet
74 796
Uusin jäsen
Kummila

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom