Jos opettelet itse taidetta ja selaat erilaisia taideteoksia ja alat myöhemmin tuottamaan sitä itse.. eikö se ole sallittua? Miksi tekoäly ei saisi tehdä samaa?
Se, että
ihminen tutkii muiden teoksia ja saa niistä vaikutteita ja ideoita on täysin luonnollista enkä sitä kielläkään. Sehän menisi ihan mahdottomaksi esimerkiksi kuvataiteen opetuksen kannalta jos ei saisi katsella historian kuuluisia maalauksia ja muita taideteoksia.
Menee nyt ehkä enemmän psykologian puolelle, mutta ihmiset ovat ajanlaskun alusta alkaen inspiroituneet ja hakeneet inspiraatiota aivan kaikenlaisista asioista kuten luonnosta ja eläimistä, mutta myös muiden ihmisten luomuksista. Tämä voi tapahtua tietoisesti tai tiedostamatta. Jos vaikka Picassolta olisi aikoinaan kysynyt hänen inspiraationsa lähteitä, niin ensinnäkin hän olisi voinut kieltäytyä vastaamasta kysymykseen ollenkaan, mutta toisaalta hän tuskin olisi pystynyt luettelemaan jokaikistä asiaa, teosta, ihmistä jne. mistä oli kenties saanut omille teoksilleen vaikutteita.
Tekoäly ei kuitenkaan ole ihminen vaan tietokoneohjelma, johon koulutuksessa käytettävä lähdemateriaali on
tietoisesti kerätty ja ajettu kokonaisuudessaan sisään. Toisin sanoen esimerkiksi OpenAI:lle tai Googlelle ei ole millään tasolla epäselvää se, että millä datalla heidän tekoälymallit on luotu. Mikä toisaalta vaikuttaisi olevan epäselvää on se, että
kenen dataa käytetään ja käytetäänkö sitä luvan kanssa.
Tekoälymallit ovat tuotteita ja niillä tehdään bisnestä. Ne eivät ilmesty tyhjästä, vaan muiden tuottaman materiaalin käytön tuloksena. Sen vuoksi näiden tuotteiden kehitykseen ei voida käyttää sellaisten tahojen materiaalia, jotka eivät ole lupaa siihen antaneet.