(Opas) Puhelujen nauhoitus Android 12:ssa Galaxy Z Flip3:lla (ja muut Snapdragon-mallit)

Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Juuri muutama tunti sitten innostuin lopulta hakemaan Gigantista Galaxy Z Flip3:n, joka samalla korvasi edellisen S21+:ni (Tekniikka - Samsung Galaxy Z Flip3 699€ (extra 300€ hyvitys vanhasta laitteesta)). Vaikka S21+ on muotoilustaan huolimatta "parempi" puhelin (esim. kameran, akunkeston, jne. suhteen), niin yksi asia, mikä tässä Z Flip3 -mallissa tuo lisäarvoa, on tuo Snapdragon-siru. Suomessa myytävissä Galaxy-puhelimissa on tavallisesti Exynos-sirut, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Esim. Galaxy S20 FE (kuin myös S21 FE), Z Flip3 sekä Z Fold3 ovat kaikki Snapdragon-siruilla varustettuja.

Miksi Snapdragon-siru kiinnostaa? En niinkään ole innostunut pelaamisesta tai mistään sellaisesta, mutta Samsung-puhelimilla, joissa on Snapdragon-siru, on mahdollista nauhoittaa puhelut ilman "roottia". Edellinen S21+:ni oli siis "rootattu" ja käytin (luultavasti muillekin tuttua) "Call Recorder - SKVALEX" -sovellusta, joka on kuitenkin maksullinen. Tämän lisäksi "roottaus" (käyttäen esim. Magiskia) aiheuttaa kaikenlaista säätämisen tarvetta saadakseen mm. pankkisovellukset toimimaan (Pankkisovellukset ja custom ROM/root). Puhelujen nauhoitus ei kuitenkaan ole oletuksena mahdollista. Mitä nyt?

----------------------------------------

Tarvitset kaiken seuraavan (sekä käsityksen siitä, että jokin voi mennä pieleen ja etten ota mitään vastuuta töhöilystäsi):
  1. "Frija v1.4.4" (Releases · SlackingVeteran/frija)

  2. "Odin3 v3.14.1_3B_PatcheD" (hae Googlesta)

  3. USB-C -kaapelin (huom. puhelimen mukana tullut kaapeli ei minulla toiminut, lopulta käytin USB-C - USB-C -kaapelia, jonka kytkin suoraan PC:ni emolevyyn kiinni)
ENNEN KUIN JATKAT, NIIN PUHELIN ON KOKONAAN ALUSTETTAVA, JOTTA TÄMÄ MUOKKAUS PUHELIMEN OHJELMISTOON TOIMII. OTA SIIS ENSIN KAIKKI TALTEEN JOHONKIN MUUALLE, MITÄ IKINÄ KAIPAATKIN.

----------------------------------------

A. Sopivan firmware-ohjelmiston lataaminen

Avaa Frija, laita malliksi "SM-F711B" (Galaxy Z Flip3) ja CSC:n kohtaan "XID". Tämä hakee Indonesialle räätälöidyn firmware-ohjelmiston, jonka asennamme puhelimeemme, vaikka minunkin Gigantista hakemani Z Flip3 on eurooppalainen malli. Voit myös varmuuden vuoksi hakea CSC:llä "EUX" alkuperäisen eurooppalaisen firmwaren ja ladata sen talteen myöhempää käyttöä varten, jos esim. kaipaat palauttaa puhelimen tehdasasetuksiin eurooppalaisin asetuksin. Miksi Indonesia? Ainakin oman kokemukseni mukaan se toimii ja siinä on tuo puhelujen nauhoitus mahdollinen.

Meidän eurooppalaiset puhelimet käyttävät CSC:tä (ikään kuin aluekoodia) "EUX", joka tulee osana laajemmassa käytössä olevasta Samsungin "OXM"-aluepaketista. Tuohon "OXM"-aluepakettiin kuuluvat mm. meidän puhelimet, kuin Ukrainan ("SEK") ja jopa Vietnamin ("XXV") CSC-aluekoodit. Tämä tarkoittaa, että vaikka ukrainalaisessa CSC:ssä "SEK" on puhelujen nauhoitus mahdollinen, on firmware-ohjelmisto samaa perhettä ("OXM") meidän suomalaisten puhelinten kanssa, jolloin puhelin hakee asennetun SIM-kortin perusteella sopivat asetukset (ja täten palaten CSC:hen "EUX"). Eli puhelujen nauhoitusta ei näin saada käyttöön.

Yksi tapa, joista moni on verkossa maininnut, on ns. "SamKey"-palvelun käyttö. Tätä en ole kokeillut, mutta se on maksullinen palvelu, jolla puhelimen aluekoodin lukitus voidaan purkaa. Tällöin on mahdollista vapaasti valita mikä tahansa CSC-aluekoodi puhelimessa aktiiviseksi. Tavallisesti tätä ei tietenkään sallita. "SamKey" on siitä kiva, että sillä voi CSC:n vaihtaa lennosta, ilman tietojen menettämistä. Mutta edelleen, se vaatii maksun, enkä ole sitä kokeillut, joten en tiedä siitä ja sen toiminnasta yhtään mitään. Asiaan voi kukin paremmalla ajalla perehtyä, hakemalla esim. XDA Developers -foorumilta lisätietoa CSC:hen, ym. liittyen.

Takaisin Frijaan. CSC:llä "XID" tosiaan paina nyt "Check Update" ja lopulta "Download", kun Frija ehdottaa uusimman päivityksen lataamista. Valitse tiedostolle jokin sopiva paikka ja Frija lähtee lataamaan firmware-ohjelmistoa suoraan Samsungin palvelimilta. Huom. firmware-tiedostot voivat olla melkoisen suuria (jopa 7GB), niin kannattaa varata tähän aikaa, koska latauksen päätyttyä Frija vielä purkaa tiedoston salauksen ja vasta sitten pääsemme käyttämään ladattuja tiedostoja Odinissa. Mutta, eipäs vielä hätäillä Odiniin asti. Ensin on poistettava "bootloaderin" lukitus... Tehdäänpä se samalla, kun lataus on käynnissä.

----------------------------------------

B. "Bootloaderin" lukituksen poistaminen

Tämä on askel, jonka mm. Odin vaatii, jotta voimme ylipäänsä asentaa firmware-ohjelmistoja tietokoneen avulla. Odinia varten tarvitsemme muuten PC:n, minun käytössäni Windows 10 on toiminut aivan hyvin. Vaikka on muita vaihtoehtoja olemassa (esim. Heimdall) mm. Mac- ja Linux-käyttäjille, niin en ole saanut niitä luotettavasti toimimaan. Odin on kokemuksessani kaikkein luotettavin vaihtoehto ja siihenkin liittyy riskejä. Kyseessä on näemmä Samsungin sisäisessä käytössä oleva työkalu, joka on tietysti vuotanut julkiseen levitykseen asti. Varovaisuutta siis näiden ohjelmien kanssa. Tosiaan, vielä emme avaa Odinia, malttia siis.

Ota puhelimesi asetukset auki. (Minulla kieli on englanniksi, ihan vain ettei jotain hassua tapahtuisi valikkojen ollessa suomeksi. Kärryillä pysyt silti, vaikka valikkosi olisivat suomeksi. Jos nimittäin et pysy kärryillä, älä edes jatka tämän oppaan lukemista.) Rullaa aivan alas kohtaan "About phone". Täältä ota auki "Software information". Napauta nyt "Build number" kohtaa niin kauan, kunnes aktivoituu "Developer mode". Kun tämä on aktivoitu, löytyy asetusten päävalikosta alimpana nyt uusi "Developer options" -otsake. Paina siitä ja kytke "OEM unlocking" päälle. Tulee varoitus, että puhelimen tietoturvaan liittyvät toiminnat saattavat lakata toimimasta. Ymmärrä, mitä olet tekemässä ja hyväksy valinta. Nyt vielä vähän alempana on kohta "USB debugging", kytke sekin päälle ja paina taas "OK".

Nyt käynnistetään puhelin uusiksi ns. "Download mode" -tilaan, jotta voimme vihdoin ja viimein käyttää Odinia ja saada indonesialainen firmware-ohjelmistomme asennettua. Sinulla täytyy olla USB-C -kaapeli kytkettynä tietokoneeseen, muutoin erikoistilaan ei pääse. Toimi sitten seuraavasti:

Paina lukitusnäppäintä ja äänenvoimakkuutta "alas" pitkään pohjassa, kunnes puhelimen näyttö sammuu. Nyt nopeasti paina molempia äänenvoimakkuuden näppäimiä pohjassa ja samalla painele lukitusnäppäintä, kunnes tulee sinertävä ruutu näkyviin. Tämä on ns. "Download mode". Seuraa ohjeita "bootloaderin" lukituksen poistamiseen eli paina äänenvoimakkuutta "ylös" pitkään pohjassa, sitten hyväksy vielä valintasi ja puhelin käynnistyy uusiksi. Tee nyt sama temppu uusiksi, jotta pääset "Download mode" -tilaan takaisin. Nyt riittää painaa äänenvoimakkuutta "ylös" vain pikaisesti, jotta voimme siirtyä seuraavaksi käyttämään Odinia.

----------------------------------------

C. Indonesialaisen firmware-ohjelmiston asennus

Nyt koittaa totuuden hetki. Frijan lataama firmware-ohjelmisto on toivottavasti valmis eli Frijan latauspalkin tilalla lukee "Download complete". Voit sulkea Frijan, kun näin on. Käy vielä purkamassa Frijan lataama .zip-tiedosto, mihin ikinä sen pistitkään latautumaan. Avataan viimein Odin. Tulee heti varoitusikkuna. Kaikki mahdollinen voi mennä pieleen. Olemme uhkarohkeita, painamme "OK". Nyt kryptiseltä näyttävä sovellus on täynnä hepreaa sinulle, eikä siitä saa tolkkua. Tarkistapa ensin, että sinun puhelimesi näkyy "ID:COM" -rivillä (esim. "0:[COM3]"). Jos mitään ei näy, sulje Odin ja asenna ensin Samsungin USB-ajuri: "Samsung Android USB Driver for Windows v1.7.56" (Samsung Android USB Driver | Samsung Developers).

Nyt pitäisi Odinissa viimeistään näkyä puhelimesi jonain COM-laitteena. Ei ole väliä, onko COM1, COM7 tai jokin muu. Oikealla näet painikkeet "BL", "AP", "CP", "CSC". Klikkaa näitä kukin kerrallaan ja valitse vastaava tiedosto (ihan tiedostonimen perusteella) firmware-kansiosta, jonka sait purettuasi .zip tiedoston, jonka Frija latasi sinulle. Eli kun klikkaat "BL"-painiketta, valitset siihen tiedoston, joka alkaa kirjaimilla "BL", jne. Huom. Odin tarkistaa kunkin valitsemasi tiedoston sormenjäljen ja siinä voi hetki kestää. Erityisesti omalla kohdallani valittuani "AP":n, jähmettyi Odin pieneksi toviksi. Tämä on normaalia. Kun kaikki on valittu, voimme jatkaa varsinaisella "flashaamisella" eli firmware-ohjelmiston kirjoittamisella.

Huom. varmista, että "CSC"-kohtaan valitsit tosiaan "CSC"-alkuisen tiedoston, et siis "HOME_CSC"-alkuista tiedostoa! Lisäksi, mihinkään muuhun ei kosketa. "USERDATA"-tiedostoa ei ole, emmekä sellaista tarvitse. Älä tee yhtään mitään muuta, älä edes uteliaisuudesta klikkaille mitään välilehtiä. Nyt sitten, paina "Start". Odota, kunnes päivitys suoriutuu loppuun asti. Tällöin Odinissa lukee "PASS" vihreällä pohjalla ja puhelin käynnistyy uusiksi. Voit huoletta irroittaa USB-C -kaapelin tässä vaiheessa. JOS MIKÄÄN EPÄONNISTUI, kirjoita tänne. Toivottavasti osaan auttaa, mutta jos en osaa, niin oikeasti on riski, että puhelimesi on paperipaino tämän jälkeen.

----------------------------------------

D. Ja mitä mä nyt teen?

Puhelimen käynnistettyä uusiksi, älä ota sitä vielä käyttöön! Käynnistä puhelin taas uusiksi "Download mode" -tilaan edellisiä ohjeita noudattaen ja tällä kertaa lukitse bootloader uusiksi! Puhelin käynnistyy tämän jälkeen uusiksi ja alustaa kaiken sisällön toistamiseen. Nyt puhelimen voi käynnistää taas käyttöönottoa varten. Jatka seuraavia ohjeita noudattaen.

Jos kaikki meni oikein, voit ottaa puhelimesi uusiksi käyttöön! Huom. nyt se käyttäytyy, kuin olisi Indonesiasta ostettu. Kielen voi onneksi vaihtaa ainakin englanniksi, en nyt tarkistanut, saako sitä suomeksi. (edit: Kyllä saa myös suomeksikin kielivalinnan!) Käyttöönotto poikkeaa hieman tavallisesta, eli sinne latautuu Samsungin indonesialaisia vakio-ohjelmia, yms. Älä suotta hätäänny, tämä ei vaikuta mihinkään oleellisesti, esim. Google Play pysyy edelleen suomalaisena, jos vain Google-tilisi on määritelty käyttämään Suomen palveluita, jne.

En ole varma, toimiiko Samsung Pay tämän jälkeen. "Bootloaderin" lukituksen poistaminen ei ainakaan itsessään riko Samsung Knox -suojausta puhelimessa, eikä myöskään indonesialaisen firmware-ohjelmiston asennus, koska se on muokkaamaton Samsungin firmware-ohjelmisto. Vain, jos lähtisit tässä vaiheessa "roottaamaan" esim. Magiskin avulla, tulet peruuttamattomasti rikkomaan Samsung Knox -suojauksen. Eli jos toimit juuri, kuin ohjeistinkin, sinulla ei ole hätää ja voit aina tehdä paluun alkuperäiseen, lataamalla Frijalla CSC-aluekoodille "EUX" sopivan firmware-ohjelmiston ja käymällä Odinin askeleet läpi uusiksi.

Nyt sitten, avaapa puhelinsovellus! Sieltä löytyy asetuksista puhelujen nauhoitukselle oma kohtansa. Voit automaattisesti nauhoittaa puhelusi tai, jos kokeilet soittaa tai kenties vastaanotat puhelun, niin nauhoituksen voit aktivoida puhelussa ollessasi. Huom. tämähän koskee vain perinteisiä puheluja eli esim. WhatsApp-puhelut eivät tallennu tätä pitkin. Eikä tämä tosiaan toimi missään Exynos-sirulla varustetussa Samsung-puhelimessa. Jos meinaat näitä ohjeita seurata Galaxy S21 FE:lläsi tai Z Fold 3:llasi, niin käytä Frijassa oikeaa mallitietoa.

----------------------------------------

E. Onko tämä edes laillista?!

Kyllä.

Kansalainen saa nauhoittaa sellaiset puhelut, joihin itse osallistuu joko soittajana tai vastaajana. Oman viestinnän taltioiminen on Suomen perustuslain mukaan mahdollista, eikä sitä ole kriminalisoitu myöskään viestinnän suojaa koskevissa rikoslain säännöksissä.

Eri asia on, miten nauhoitteita aikoo jatkossa käyttää. Jos nauhoitteita antaa toisten kuultavaksi, tulisi varmistaa, ettei samalla syyllisty esimerkiksi toisen kunnian loukkaamiseen, levitä yksityiselämää loukkaavaa tietoa tai paljasta esimerkiksi salassa pidettävää tietoa (esim. terveydentilaa koskevat tiedot). Tältä osin lainmukaisuutta ei voi arvioida ennen kuin tiedetään, mitä nauhoite sisältää, mihin tarkoitukseen sitä aiotaan käyttää ja kenen kuunneltavaksi se annetaan.
----------------------------------------

Jos joku tietää, onko muita "rajoituksia" tai outouksia tällä indonesialaisella firmwarella, niin jakakaa kokemuksianne toki. Itseäni ei kiinnosta Samsung Pay, niin en jaksa sen kanssa venkslata. Ainakin sovellus käynnistyy, mutta ehdottaa vain indonesialaisia maksukortteja lisättäväksi. En tiedä, toimiiko, jos kirjautuu Samsung-tilillä sisään, jossa on jo suomalaisia kortteja valmiina. Itseäni kiinnostaa lähinnä tuo puhelujen nauhoitus ja Snapdragon-malleissa se toimii näin ilman mitään roottaamista eli edelleen toimivat pankkisovellukset, ym. mallikkaasti.

Kertokaapa myös toisenlaisia ohjeita, jos keksitte parempia!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 185
Ihan vaan tiedoksi, että tuo myöskin aiheuttaa sen, että OTA päivitykset voi tulla tai ei ja myöskin tottakai käyttäytyy Indonesian aikataulun mukaan. Tästä on erinäisissä ohjeissa varoituksia netissäkin, että saattaa vaikuttaa moneenkin asiaan, jota ei ota huomioon...
Monessakin noissa "kehitysmaissa" on aluerajoituksia, mitkä tosiaan saattaa vaikuttaa OTAn toimintaan, eli kannattaa nyt sitten seurata, että tuleeko päivitykset joka kuukausi, kuten pitäisi.
Ainakin varmistaa että tuossa lataamassasi firmwaressa on kesäkuun tietoturvapäivitykset jo mukana.

Ja ainakin ennen, bootloaderin unlock Samsung luureissa trippaa Knoxin, epäilen että edelleen, joten voipi olla, että sun luurista on ns. "sulake" napsahtanut. Voit tsekata sen:

[Edit]: Itseasiassa tuo "OEM unlock" toiminto ei ole sama kuin bootloaderin unlockaus, joten oletettavasti Knox edelleen toimii sinulla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Ihan vaan tiedoksi, että tuo myöskin aiheuttaa sen, että OTA päivitykset voi tulla tai ei ja myöskin tottakai käyttäytyy Indonesian aikataulun mukaan. Tästä on erinäisissä ohjeissa varoituksia netissäkin, että saattaa vaikuttaa moneenkin asiaan, jota ei ota huomioon...
Monessakin noissa "kehitysmaissa" on aluerajoituksia, mitkä tosiaan saattaa vaikuttaa OTAn toimintaan, eli kannattaa nyt sitten seurata, että tuleeko päivitykset joka kuukausi, kuten pitäisi.
Ainakin varmistaa että tuossa lataamassasi firmwaressa on kesäkuun tietoturvapäivitykset jo mukana.

Ja ainakin ennen, bootloaderin unlock Samsung luureissa trippaa Knoxin, epäilen että edelleen, joten voipi olla, että sun luurista on ns. "sulake" napsahtanut. Voit tsekata sen:

[Edit]: Itseasiassa tuo "OEM unlock" toiminto ei ole sama kuin bootloaderin unlockaus, joten oletettavasti Knox edelleen toimii sinulla.
Kyllä me tuossa ihan bootloaderin lukitus poistetaan, eikä se sellaisenaan vaikuta Knoxiin. Mulla edelleen on 0x0.

Hyvä huomio, että päivitykset saapuvat sitten "Indonesian ajalla". Sinänsä en usko olevan suurempi ongelma, kun tällainen säätäminen menee melkeinpä samaan kastiin roottaamisen kanssa eli käyttäjä toimii oman arvioinninsa mukaisesti.

Tästä huolimatta helppo ja selkeä opas lopputulokseen, josta on vaikeasti hyvää tietoa verkossa. Esim. toimiiko Android 12:ssa, onko rootattava, täytyykö maksaa SamKey-palvelusta?

Ainakin itse ajelen nyt tällä firmwarella eteenpäin. Päivittelen toki tänne, jos ongelmia on tullakseen. Pankkisovellukset ja kaikki toimii, kuin myös tietysti se puhelujen nauhoitus! :)
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Mitähän ihmettä. Gigantillakin näemmä. Nyt on jotain kyllä oudosti...
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 185
Kyllä me tuossa ihan bootloaderin lukitus poistetaan, eikä se sellaisenaan vaikuta Knoxiin. Mulla edelleen on 0x0.
Kuten jo korjasin aikaisempaan viestiini, eli OEM unlock ei ole sama kuin bootloader unlock! Jotta bootloader lukituksen voi poistaa, niin silloin pitää tehdä tuo OEM unlock ja sen lisäksi vielä ajaa fastboot komentoja komentoriviltä (sekä asentaa siihen tarvittavat ohjelmat). Siksi sinulla siis ei ole Knox "sulake" napsahtanut.
To unlock the bootloader and enable partitions to be reflashed, run the fastboot flashing unlock command on the device. After setting, the unlock mode persists across reboots.

Devices should deny the fastboot flashing unlock command unless the get_unlock_ability is set to 1. If set to 0, the user needs to boot to the home screen, open the Settings > System > Developer options menu and enable the OEM unlocking option (which sets the get_unlock_ability to 1). After setting, this mode persists across reboots and factory data resets.

When the fastboot flashing unlock command is sent, the device should prompt users to warn them that they might encounter problems with unofficial images.


Bootloader lukituksen poisto tehdään silloin, kun halutaan asentaa Custom ROM jne... viralliset ei tuota vaadi.
Ja bootloader unlock tosiaan sitten rikkoo Knoxin, jos sen tekee.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 185
Näköjään Samsung on tässäkin asiassa sekava, joissakin laitteissa on ja joissakin ei ja asiat tehdään eri tavalla riippuen laitteesta. Eli joissakin voidaan bootloader lukitus avata suoraan tuolla Download tilassa, jotkut vaatii sitten fastbootin käyttöä.

Liekkö uudemmissa sitten tullut tämä tapa...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Näköjään Samsung on tässäkin asiassa sekava, joissakin laitteissa on ja joissakin ei ja asiat tehdään eri tavalla riippuen laitteesta. Eli joissakin voidaan bootloader lukitus avata suoraan tuolla Download tilassa, jotkut vaatii sitten fastbootin käyttöä.

Liekkö uudemmissa sitten tullut tämä tapa...
Joo, on jo pitkään ollut näin! Ainakin Galaxy S8:sta asti. Näitä tullut roottailtuakin pitkin matkaa. Samsungit ovat helppoja :)
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 046
Miksi tuota puhelujen tallennusmahdollisuutta ei euroversiossa ole?
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Miksi tuota puhelujen tallennusmahdollisuutta ei euroversiossa ole?
Se on vaan kytketty pois päältä mm. meille suomalaisille, tiedä ja ihmettele. Indonesialaiseen ohjelmistoon ei tarvitse vaihtaa, jos käytät maksullista SamKey-palvelua, koska voit koodata silloin nykyisen ohjelmistosi esim. ukrainalaiseksi, jossa tuo toimii. Samaten roottaamalla aina onnistuu.

Jos siis omistaisit ukrainalaisen SIM-kortin, sellaisellakin voisi aktivoida puhelujen nauhoituksen Suomesta ostetulla luurilla muuttamatta mitään. Tämä opas kuitenkin auttaa tilanteessa, jossa kaipaa helpon ja ilmaisen vaihtoehdon ja ilman pysyviä muutoksia puhelimeen (kuten esim. Samsung Knoxin deaktivointi).
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.09.2017
Viestejä
432
Miksi tuota puhelujen tallennusmahdollisuutta ei euroversiossa ole?
Käsittääkseni suomalaisen lainsäädännön mukaan puhelujen nauhoitus ilman että toinen osapuoli on tietoinen nauhoituksesta, on laitonta. Varmaan tuon takia ominaisuus otettu pois käytöstä.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 185
Käsittääkseni suomalaisen lainsäädännön mukaan puhelujen nauhoitus ilman että toinen osapuoli on tietoinen nauhoituksesta, on laitonta. Varmaan tuon takia ominaisuus otettu pois käytöstä.
Itseasiassa, tämähän on jo tuolla aloitusviestissä, nyt kun varmistin varulta.
Noh, kertaus on opintojen äiti, vai miten se menikään...


Laitetaas linkki, josta voi asian lukea ja varmistaa jokainen tarvittaessa.

Kansalainen saa nauhoittaa sellaiset puhelut, joihin itse osallistuu joko soittajana tai vastaajana. Oman viestinnän taltioiminen on Suomen perustuslain mukaan mahdollista, eikä sitä ole kriminalisoitu myöskään viestinnän suojaa koskevissa rikoslain säännöksissä.

Eri asia on, miten nauhoitteita aikoo jatkossa käyttää. Jos nauhoitteita antaa toisten kuultavaksi, tulisi varmistaa, ettei samalla syyllisty esimerkiksi toisen kunnian loukkaamiseen, levitä yksityiselämää loukkaavaa tietoa tai paljasta esimerkiksi salassa pidettävää tietoa (esim. terveydentilaa koskevat tiedot). Tältä osin lainmukaisuutta ei voi arvioida ennen kuin tiedetään, mitä nauhoite sisältää, mihin tarkoitukseen sitä aiotaan käyttää ja kenen kuunneltavaksi se annetaan.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Itselläni puhelujen nauhoitus on tärkeä yritysten kanssa asioidessani. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun aspa lupaa jotain puhelimessa, sitten onkin "eioota" myymälään saapuessani sovitusti tai jos reklamaatiossa on jotain epäselvää. Tietysti yrityksen on ilmoitettava, jos nauhoittaa soittonsa asiakkaalle, mutta meidän asiakkaiden on mahdollista nauhoittaa ilman ilmoittamista, ihan vain omaksi puolustukseksi vaikka! Usein riittää omassa kokemuksessani ilmoittaa, että on nauhoittanut puhelun, sitten loppuu kitinä. Ei kukaan koskaan ole uskaltanut vaatia, että toistaisin mitään. Käräjillekin asti on ollut apua nauhoitetuista puheluista. Siksi hyvä keskustella näistä, kun ei laitonta ole kuitenkaan.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 708
Jos siis omistaisit ukrainalaisen SIM-kortin, sellaisellakin voisi aktivoida puhelujen nauhoituksen Suomesta ostetulla luurilla muuttamatta mitään.
En tiennytkään että sen voisi noin aktivoida. Täytyykö tässä etsiä joku jolla sopiva simmi että saa nauhoitteet toimimaan. Toimisikohan jollain prepaid virityksellä? :think:

Ilmeisesti ohje on käytännössä tämä käännettynä:
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
En tiennytkään että sen voisi noin aktivoida. Täytyykö tässä etsiä joku jolla sopiva simmi että saa nauhoitteet toimimaan. Toimisikohan jollain prepaid virityksellä? :think:

Ilmeisesti ohje on käytännössä tämä käännettynä:
Tuo on aivan eri tapa ja kuten mainitsin, mm. vietnamilainen CSC ei toimi. Tieto on usein vanhentunutta tai yksinkertaisesti väärää, mun ohjeeni toimii varmasti uusimmillakin Samsung-puhelimilla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
141
Onko kertynyt kokemuksia Indonesian firmwaresta?
Toimiiko päivitykset?
Samsung Pay?
Google Pay?
Samsung Health Monitor ml. Galaxy Watch verenpaine?

Tuolla S21 FE- ketjussa kaipailtiin kameran äänen mykistystä. Onko tässä Indonesian versiossa tuokin ominaisuus valittavissa?

Onkos nyt niin että, jos haluaa palata alkuperäiseen niin, flashaa EUX- firmwaren, poistaa Developper valikosta käytöstä OEM unlocking. Tämän jälkeen ollaa siinä tilassa, että puhelin kelpaisi vaikka takuuhuoltoon?

Onkos tästä tavasta jossain (esim. XDA) ketjua, josta saisi laajemmin kuvaa toiminnasta ja useampien kokemuksia?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
141
Eikös tuo mene system äänet nollissa pois kuten normaalisti?
Saa tai käyttämällä jotain muuta kamera appia, roottaamalla ja muokkaa ääni tiedostoja tai ilmeisesti Bixby rutiinilla, josta ei kokemusta.
Ilmeisesti joissaki firmware versioissa on bitti millä äänet saa hiljaiseksi vain laittamalla ominaisuuden päälle.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Onko kertynyt kokemuksia Indonesian firmwaresta?
Toimiiko päivitykset?
Samsung Pay?
Google Pay?
Samsung Health Monitor ml. Galaxy Watch verenpaine?

Tuolla S21 FE- ketjussa kaipailtiin kameran äänen mykistystä. Onko tässä Indonesian versiossa tuokin ominaisuus valittavissa?

Onkos nyt niin että, jos haluaa palata alkuperäiseen niin, flashaa EUX- firmwaren, poistaa Developper valikosta käytöstä OEM unlocking. Tämän jälkeen ollaa siinä tilassa, että puhelin kelpaisi vaikka takuuhuoltoon?

Onkos tästä tavasta jossain (esim. XDA) ketjua, josta saisi laajemmin kuvaa toiminnasta ja useampien kokemuksia?
Moro. Ketjun kirjoittamisesta lähtien olen tosiaan käyttänyt tätä indonesialaista CSC:tä. Tässä parhaimpani mukaan vastaukset:

1. Päivitykset eivät toimi. Ks. kuva. Siitä huolimatta aina voi hakea Frijalla uusimman firmwaren ja sitten käyttää HOME_CSC -tiedostoa, jolloin tiedot säilyy. Silti vaatii tietysti manuaalisen päivittämisen PC:n kautta.

2. Samsung Pay ei toimi, koska elää Indonesiassa. Ei siis voi lisätä suomalaisia maksukortteja palveluun.

3. Google Pay ei toimi. Ks. kuva.

4. Palaan tähän Health monitor appiin pian. Galaxy Watch4 mulla onkin jo, mutta odotin panssarilasin saapumista ennen käyttöönottoa. Palaan asiaan ensi viikolla viimeistään.

5. Pitäisikö tälle olla jokin erillinen asetus kamerasovelluksessa? Sellaista en löytänyt, mutta kun puhelin on mykistetty, niin kamera ei pidä ääntä.

6. Kyllä, oikein. EUX CSC -ohjelmisto sisään, lukitse bootloader Download Modessa, puhelin sitten palautuu entiselleen jälkiä jättämättä.

7. En ainakaan mitään hyvää lähdettä ole itse löytänyt, hajanaisesti porukka jakaa kokemuksiaan. Mitä kaipaat vielä tietää?
 

Liitteet

Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 185
Varoittelin silloin heti, että päivitysten kanssa varmaan tulee ongelmia, kannattaa ehkä laittaa varoitus asiasta tuonne ensimmäiseen viestiin heti alkuun, että mitä on odotettavissa tuon operaation jälkeen. Ettei jollekin tule yllätyksenä tälläiset pienet asiat, jos sattuvat operaation tekemään...
Ei mitenkään kätevää ole manuaalisesti kuukauden välein alkaa päivittelemään luuria PCn kautta, jos haluaa pitää tietoturvat kunnossa.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Varoittelin silloin heti, että päivitysten kanssa varmaan tulee ongelmia, kannattaa ehkä laittaa varoitus asiasta tuonne ensimmäiseen viestiin heti alkuun, että mitä on odotettavissa tuon operaation jälkeen. Ettei jollekin tule yllätyksenä tälläiset pienet asiat, jos sattuvat operaation tekemään...
Ei mitenkään kätevää ole manuaalisesti kuukauden välein alkaa päivittelemään luuria PCn kautta, jos haluaa pitää tietoturvat kunnossa.
Mulla on kutina, että mun pitäis lukita bootloader asennettuani indonesialaisen CSC:n. Sitä en tehnyt. Vaatii tietojen alustamisen. Teen ensi viikolla kokeilun. Oli jo alusta lähtien pieni fiilis, että ei ole täydellinen prosessi, mutta väitän että valtaosa tästä on user erroria.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 185
Mulla on kutina, että mun pitäis lukita bootloader asennettuani indonesialaisen CSC:n. Sitä en tehnyt. Vaatii tietojen alustamisen. Teen ensi viikolla kokeilun. Oli jo alusta lähtien pieni fiilis, että ei ole täydellinen prosessi, mutta väitän että valtaosa tästä on user erroria.
Juu, se pitää lukita, jotta päivitykset varmaan lähtee rullaamaan (ellei ole region estoja) ja ikävänä puolena vaatii luurin tyhjentämisen.
Aina joutuu säätämään, harvoin ekalla kertaa menee kaikki nappiin...
 
Liittynyt
08.01.2017
Viestejä
503
Vähän asiaa sivuten, niin eihän se roottaus exynosinkaan kanssa tarvitse tehdä kuin csc:n vaihtamisen ajaksi. Yhdessä sovittiin puhelimen kanssa, että se on skandinavian intialainen. (INU/EUX/NEE) Sitten palautus stockrommiin ja bootloaderi lukkoon. Kaikki päivitykset yms toimii. Halusin puheluiden nauhotuksen, mutta ei kiinnosta muuten kikkailla, niin päädyin vaan muuttamaan csc:n.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Vähän asiaa sivuten, niin eihän se roottaus exynosinkaan kanssa tarvitse tehdä kuin csc:n vaihtamisen ajaksi. Yhdessä sovittiin puhelimen kanssa, että se on skandinavian intialainen. (INU/EUX/NEE) Sitten palautus stockrommiin ja bootloaderi lukkoon. Kaikki päivitykset yms toimii. Halusin puheluiden nauhotuksen, mutta ei kiinnosta muuten kikkailla, niin päädyin vaan muuttamaan csc:n.
Sulla siis Knox trippasi. Itse tein saman edellisellä S21, eikä vaikuttanut omaan käyttöön, mutta kuitenkin... Se on kuitenkin peruuttamaton askel. Kaiken tämän mitä ohjeessani tehdään Snapdragon-siruisilla Samsungeilla voi täysin perua. Mutta tosiaan ei Exynoksilla mahdotonta.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Moro. Ketjun kirjoittamisesta lähtien olen tosiaan käyttänyt tätä indonesialaista CSC:tä. Tässä parhaimpani mukaan vastaukset:

1. Päivitykset eivät toimi. Ks. kuva. Siitä huolimatta aina voi hakea Frijalla uusimman firmwaren ja sitten käyttää HOME_CSC -tiedostoa, jolloin tiedot säilyy. Silti vaatii tietysti manuaalisen päivittämisen PC:n kautta.

2. Samsung Pay ei toimi, koska elää Indonesiassa. Ei siis voi lisätä suomalaisia maksukortteja palveluun.

3. Google Pay ei toimi. Ks. kuva.

4. Palaan tähän Health monitor appiin pian. Galaxy Watch4 mulla onkin jo, mutta odotin panssarilasin saapumista ennen käyttöönottoa. Palaan asiaan ensi viikolla viimeistään.

5. Pitäisikö tälle olla jokin erillinen asetus kamerasovelluksessa? Sellaista en löytänyt, mutta kun puhelin on mykistetty, niin kamera ei pidä ääntä.

6. Kyllä, oikein. EUX CSC -ohjelmisto sisään, lukitse bootloader Download Modessa, puhelin sitten palautuu entiselleen jälkiä jättämättä.

7. En ainakaan mitään hyvää lähdettä ole itse löytänyt, hajanaisesti porukka jakaa kokemuksiaan. Mitä kaipaat vielä tietää?
Päivitystä näihin. Pikkuisen venyi lupaamani aikataulu kokeilla tätä kunnolla eli nyt taas kerran puhelin tyhjennetty ja ohjeita noudatettu, mutta lisäyksenä vielä, että bootloaderin lukitsin indonesialaisen firmwaren asennettuani, joka omalta osaltaan taas kerran alustaa puhelimen tyhjäksi, mutta nyt puhelin on otettu käyttöön taas ja näin oikeaoppisesti myös toimivat nyt nämä kriittisetkin asiat. Eli ohjetta päivitetty huomauttamaan tästä.

Ohjelmistopäivitykset toimivat. Google Pay (nykyisin Wallet) myös toimii, lisäsin OP Visani kokeiluksi. Samsung Health Monitor kaikkine lisukkeineen Watch4:n kanssa toimii. Kaikki siis toimii... paitsi Samsung Pay. Se edelleen "elää" Indonesiassa. Vaikka lataisi "suomalaisen" version tilalle (ilmeisesti Samsung myöskin vaihtanut nimen Walletiksi), koska herjaa väärästä alueesta. Mutta Google Walletin toimiessa, en tiedä onko tuo niin suuri menetys?
 

Liitteet

Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Tähän päivitystä. Onkin jo 4kk vierähtänyt. En ole muuttanut mitään, edelleen indonesialaisella firmiksellä mennään. Kaikki toimii hyvin ja päivityksiä saapunut kokoajan.

Tosin. Android 13 päivityksen saapuessa mun etäyhteydet firman juttuihin lakkasi toimimasta (kyseessä L2TP VPN, en voi asialle mitään). Tämä siis ihan laajasti tiedossa oleva puute, ei vain Samsungilla eikä liity tähän indonesialaisuuteen mitenkään.

Downgreidaan siis heti joulukiireiden jäljiltä takaisin Android 12:aan. Mutta ihan tiedoksi, OTA:na tuli Android 13 päivitys, joka asentui nätisti ja puhelujen nauhoitus toimii edelleenkin. Kuitenkin itselleni tuo VPN-yhteyden toimivuus tärkeä, niin palaan takaisin Android 12:aan.

Tässä hyvä esimerkki, miksi kannattaa säilyttää ne firmikset, kun Frijalla saa haettua aina vain uusimman! Ei kuin taas Odinilla flashaamaan vanha firmware tilalle. Varmuuskopiot, varmuuskopiot, varmuuskopiot...
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 009
Löytyisi tuollainen Gall Recorder, joka nauhoittaa puhelut.... :hmm:
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Löytyisi tuollainen Gall Recorder, joka nauhoittaa puhelut.... :hmm:
En tiedä, mistä puhut, mutta koko ketjun idea on:

- Saada natiivi nauhoitus toimimaan
- ...käyttämättä mitään rahaa siihen
- ...tekemättä pysyviä muutoksia puhelimeen

Googlasin "Gall Recorder" ja en löytänyt mitään. Jos tarkoitat SKVALEXin sovellusta, siitä jo mainintaa aloituksessa.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
1 604
Päivitystä tähän, jos jotakuta kiinnostaa:

Galaxy S23+:aan tuli vaihdettua ja sama ohje toimii edelleen. Nyt skulaa puhelujen nauhoitus ja Knox ei tripannut ja Google Pay, jne. toimii. Vain tuo Samsung Pay jää pelistä pois. Ohjelmoinkin nyt vanhaan Z Flip3:een taas eurooppalaisen firmwaren eli muuten samat ohjeet, mutta CSC:ksi voi laittaa vaikka "SEK" (Ukraina), joka on sama Suomellekin ("EUX"-perhettä).
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 464
Viestejä
4 162 933
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
domppaaaa

Hinta.fi

Ylös Bottom