• Live: io-techin Tekniikkapodcast. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa tänään n. klo 15:15 alkaen. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Mainos Opas: Näin saat parhaan mahdollisen televisiokokemuksen

Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
33Teoriassa television tekniset ominaisuudet, kuten paneeli, kuvakoko ja kuvaprosessori, määräävät katselukokemuksen laadun, mutta on myös muita tärkeitä asioita pohdittavaksi. Käymme nopeasti läpi, mitä kannattaa pitää mielessä, kun haluaa maksimoida televisiokokemuksen – mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä.


TL:DR – paras televisiokokemus

1. Valo television takana muttei edessä – vältä ikkunoita​

2. Kalibrointi on monille turha toimenpide – muista kuitenkin vaihtaa kuvatila​

3. Jalkapallon MM-kisat televisiossa – HD-kanavat ja urheilutila näyttävät tietä​

4. Pelit ja elokuvat – harkitse HDR:ää ja varo kuvaviivettä​

5. Television helpompi ohjaaminen – yleiskaukosäädin ja ääniohjaus​

6. Hyvä seura – järjestä elokuva-, peli- ja televisioiltoja​Kaikki alkaa television sijoittamisesta. Keskustelimme jo osto-oppaan ensimmäisessä osassa siitä, miten television koko ja katseluetäisyys ovat erittäin tärkeitä katselukokemukselle. Asettelussa on pelkän etäisyyden lisäksi myös muita tärkeitä seikkoja.


1. Sopivat valonlähteet sekä TV-taso vastaan seinäasennus


Pääsääntöisesti paras elokuva- ja televisiokokemus saadaan pimeässä huoneessa. Ei ole sattumaa, että elokuvateattereissa sammutetaan valot. Vaikka televisio toimiikin projektoria paremmin valoisassa huoneessa, kannattaa silti pyrkiä välttämään television sijoittamista ikkunaa tai muita kirkkaita valonlähteitä vastapäätä. Television valovoimasta tai heijastamattomuuskäsittelystä riippumatta aurinkoiset kesäpäivät ovat turhauttavia, jos ikkuna on televisiota vastapäätä. Huoneen pimentämisestä on etua, jos siihen on mahdollisuus, mutta huoneessa on hyvä olla joitain valonlähteitä. Kun sijoitat heikon valonlähteen television taakse tai sivulle muutoin pimeässä huoneessa, silmäsi rasittuvat vähemmän ja pitkäkään katselu ei aiheuta jännityspäänsärkyä eikä väsymystä. Jotkin televisiovalmistajat käyttävät tekniikoita, joilla simuloidaan television ruudulla näkyviä värejä ruudun takana hienona tehosteena. Silmiä rasittaa kuitenkin valovoimakkuuden vaihtelu pimeässä huoneessa. Tasainen kylmä valo television takana on paras ratkaisu katsojalle, joka haluaa mahdollisimman miellyttävän ja aidon kuvakokemuksen (aito tarkoittaa tässä elokuvan tekijän tarkoittamaa kokemusta). Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin nykyisenä HDR-televisioiden aikana – valovoimakkuus saattaa ajoittain olla erittäin kirkas.

Vinkki: Suunnittele television korkeus hyvin. Ohjeena on, että katsojan silmien korkeus osuu tv:n keskikohtaan. Muista samalla, että jalkapari korkealla sohvapöydällä voi peittää TV-näkymän, kun sohvassa lojutaan rennosti puolimakaavassa asennossa. Seinäasennus on hyvä ratkaisu, kun halutaan siisti televisiotaso tai poistaa televisiotaso kokonaan. Muista kuitenkin, että silloin televisio sijaitsee kauempana katsojista.
2. Pitääkö minun kalibroida televisioni?


Useimmat tavalliset kuluttajat saavat tasapainoisen televisiokokemuksen, kunhan muistavat valita sopivan kuvaprofiilin käyttötarkoituksen mukaan. Elokuville elokuvatila, peleille pelitila ja niin edelleen. Eri valmistajat paneutuvat asiaan eri tavalla, ja yleensä kalliimmissa televisioissa on parempi esikalibrointi. Muista vaihtaa kuvatilojen välillä ja kokeile, mikä tila sinusta sopii parhaiten käyttötarkoitukseesi. Esimerkiksi iltakatseluun voi sopia eri tila kuin päiväkatseluun valoisassa huoneessa.

Jos haluat kuitenkin maksimoida televisiokokemuksesi, kannattaa harkita ylimääräistä kalibrointia. Se on parasta suorittaa kotonasi, ja kannattaa käyttää asiantuntijaa, jolla on parhaat työvälineet ja osaaminen. Kuvalaadun paraneminen riippuu televisiosta ja henkilöstä, mutta se on ainoa keino tietää, mihin kaikkeen televisiosi kykenee. Useimmille kuitenkin riittää, kun muistaa vaihtaa standarditilasta sopivaan esiasetettuun kuvaprofiiliin.

Vinkki: Jos haluat kokeilla television kalibrointia itse, asenna puhelimeen tai tablettiin kalibrointisovellus, esimerkiksi THX Tune-Up. Toinen nopea keino on googlata "kalibrointiasetukset" sekä oman television malli ja käyttää muiden hyväksi havaitsemia asetuksia, ne ovat riittävät useimmille katsojille.


3. Paras TV-kokemus jalkapallon MM-kisojen katseluun?
Vihreitä nurmia ja nopeita palloja. Jalkapallo on jännittävä ja viihdyttävä kokemus, mutta samalla eräs suurimmista haasteista televisiolle. Urheilu ja jalkapallo hyötyvät lisätarkkuudesta ja progressiivisesta kuvasta. Jos olet ostanut uuden television tämän vuoden jalkapallon MM-kisoja varten, on velvollisuutesi itseäsi ja televisiotasi kohtaan hankkia myös HD-paketti. Tulevaisuudessa 4K-tarkkuus ja HDR ovat hieno lisä katselukokemukseen, mutta tällä hetkellä Pohjoismaissa pitää tyytyä tavalliseen HD-tarkkuuteen.

Televisiosta pitää muistaa valita oikeat asetukset. Useimmilla televisiovalmistajilla on erillinen kuvatila urheilua varten, ja se poikkeaa merkittävästi standardiasetuksista sekä myös elokuva-asetuksista, joita usein käytetään television peruskatseluun.

Vinkki: Ota käyttöön urheiluasetukset, ja kokeile itse, miten esimerkiksi valovoimakkuuden, kontrastin ja televisiosi päivitystaajuuden muuttaminen vaikuttaa katselukokemuksesi. Mielellään ennen kuin koko naapurusto on istahtanut sohvaasi kisakatsomoon.


Lyhyesti: LG α (Alpha) 9 urheilua varten

Kuvaprosessorin tarvitsee olla tehokas ja sen lisäksi käyttää resurssit oikein ja mahdollisimman tehokkaasti. LG:n α9-prosesori tukee yksityiskohtien tarkkuuden taajuusperustaista käsittelyä, ja joka kuvasta voidaan analysoida, mitkä osat liikkuvat ja mitkä ovat staattisia. Jos meneillään on kova kamppailu pallosta, tarkkuuden pitää olla parhaimmillaan, samoin kuvaprosessori osaa optimoida pitkien ja nopeiden pallojen näyttämisen.

– Lue lisää LG α (Alpha) 9:stä täältä.​


4. Paras peli- ja elokuvakokemus


Kuten aiemmin mainittiin, on tärkeää valita sopiva kuvaprofiili niin elokuville kuin peleille. Useimmat televisiot on hyvin optimoitu elokuvia ja television katselua varten, mutta pelien näyttämisessä voi ilmetä suurempia eroja. TV- ja tietokonepelit vaativat nopeiden liikkeiden käsittelyä, lisäksi ne ovet erityisen herkkiä kuvaviiveelle. Se tarkoittaa aikaa, joka kuluu peliohjaimen tai hiiren painalluksesta siihen, että se näkyy television ruudulla. Mitä lyhempi odotusaika, sen parempi ja todellisempi pelikokemuksesta tulee.

Tarkista myös, tukeeko televisiosi HDR:ää pelitilassa, HDR-signaalien käsittely matalalla kuvaviiveellä on vaikeaa, mutta myös tärkeää, sillä HDR-tekniikka on laajenemassa myös peleihin. Jos liität PC:si televisioon pelaamista varten, tarkista myös, että televisiosi vastaanottaa 60 Hz:n signaalia (HDMI:n korkein taajuus tällä hetkellä) ja että kuva peittää television koko ruudun. Jos näin ei tapahdu, voit kokeilla muuttaa kuvasuhdetta juuri tälle yhteydelle "overscan"-ongelman ratkaisemiseksi. Asetuksen nimi vaihtelee eri televisioissa, esimerkiksi "vain skannaus" tai "koko kuva".

Vinkki: Lyhennä signaalireittiä pelikonsolista tai tietokoneesta, jotta kuvaviive vähenee ja pelikokemus paranee. Paras vaihtoehto on liittää pelikonsoli/PC suoraan television HDMI-sisääntuloon. Jos liität ne soundbarin tai vastaanottimen kautta, tästä syntyy vielä lisää kuvaviivettä, koska kuvasignaalin pitää kulkea television kautta.
Lyhyesti: LG HDR Game mode

LG on kehittänyt räätälöidyn pelitilan OLED-televisioilleen. Sen kuvaviive jopa HDR:n ollessa käytössä, on luokkansa paras, 21,3 millisekuntia (4K HDR). Pelitila vuoden 2018 malleissa tukee black frame insertion -toimintoa, jolloin liikkeiden terävyys paranee, sekä dynamic tone mapping -toimintoa, joka tuottaa kirkkaamman kuvan HDR-tilassa. Jos haluaa optimoida peliasetukset, HDR-pelitila on käyttäjän kalibroitavissa. Voit valita asetukset myös niin, että HDMI-portti, johon pelikonsoli tai PC on liitetty, käyttää aina samaa asetusta, esimerkiksi HDR-pelitilaa.

Lue lisää LG OLED -televisioista täältä.​


5. Television helpompi ohjaaminen


On turhauttavaa, kun tarvitaan viisi näppäimen painallusta viimeisimmän suosikkisarjan katseluun, puhumattakaan siitä, että ensin pitää löytää oikea kaukosäädin. Jos haluat miellyttävän kokemuksen sohvalla, kannattaa hankkia yleiskaukosäädin, jonka avulla voi vähentää kaukosäätimien määrää sekä käynnistää laitteita ja ohjelmia yhdellä painalluksella.

Vielä kätevämpää voi olla television hallinta äänellä tai eleisiin perustuvalla kaukosäätimellä. Käynnistä televisio ja aloita oikean jakson katsominen yhdellä äänikomennolla tai osoittamalla television valikkoja. Voit myös hakea elokuvan näyttelijöitä puhumalla television kanssa. Se voi kuulostaa hullulta eikä sovellu kaikkiin tilanteisiin, mutta kokeile itse ja ylläty sen kätevyydestä.

Vinkki: Jos televisiossasi on integroitu Google Home -avustaja, voit ohjata erilaisia kodin älylaitteita, kuten lamppuja ja virtakatkaisijoita suoraan televisiostasi (ei tue toistaiseksi suomenkieltä).
6. Hyvää seuraa ja televisioiltoja


Haluatpa sitten laulaa mukana kansallislaulua jalkapallon MM-kisoissa tai kiihdyttää sohvalla kiihkeän autopelin voittoon, parhaat televisiokokemukset saat yleensä parhaassa seurassa. Seuraa kirjallisuuspiirien esimerkkiä ja perusta oma televisiopiiri/-ilta. Varatkaa yksi ilta viikossa samanmielisten kanssa ja jakakaa televisiokokemus yhdessä – jännittäkää MM-otteluja tai ahmikaa suosikkisarjan uusi kausi. Älä myöskään unohda tärkeitä lisävarusteita, kuten hyödyllisiä/hyödyttömiä snacksejä, juotavaa ja pelipaitoja.

Jotta saisit ylivertaisen kokemuksen uudesta 4K HDR -televisiostasi, olemme keränneet lyhyen listan peleistä, elokuvista ja televisiosarjoista, joilla voit benchmarkata uuden televisiosi.


Vinkkejä hyvästä materiaalista 4K HDR -televisiosi testaamiseen ja siitä nauttimiseen  • Far Cry 5 (PC-peli, jossa on HDR-tuki)
  • God of War (PS4-peli, jossa on HDR-tuki)
  • Assassin’s Creed Origins (Xbox One X -peli, jossa on HDR-tuki)
  • Forza Motorsport 7 (Xbox One X -peli, jossa on HDR-tuki)
  • Gran Turismo Sport (PS4 Pro -peli, jossa on HDR-tuki)
  • Witcher 3: The Wild Hunt (PC, Xbox ja PS4, HDR-tuki konsoliversioissa)
  • Planet Earth 2 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Planet Earth 2049 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Stranger Things (4K HDR Netflixissä)
  • Star Trek: Discovery (4K HDR Netflixissä)

Toivottavasti sait hyviä vinkkejä lyhyestä artikkelisarjastamme, joka käsittelee yhtä kodin suurimmista tekniikkaostoksista. Kirjoita kommentteihin omia vinkkejäsi niin laitteista kuin sisällöstä, jota mieluiten nautit televisiostasi.

Lue lisää LG OLED -televisioista täältä.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 127
Ihan hyvä setti. Joko LG:n telkat tukee uutta HDMI:tä ettei pudota aina 4:2:2 tilaan 4:4:4:n sijasta?
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
931
Jos televisiossasi on integroitu Google Home -avustaja, voit ohjata erilaisia kodin älylaitteita, kuten lamppuja ja virtakatkaisijoita suoraan televisiostasi. Ainakin kun Google ottaa käyttöön ruotsin kielen, mikä todennäköisesti tapahtuu vielä tänä vuonna.
Miten me suomalaiset kostutaan siitä, että Google Homeen tulee ruotsin kielen tuki? Näyttää muutenkin siltä, että teksti ja kuvat on alunperin kohdistettu Ruotsiin.
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
GYMLife
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
10 176
Miten me suomalaiset kostutaan siitä, että Google Homeen tulee ruotsin kielen tuki? Näyttää muutenkin siltä, että teksti ja kuvat on alunperin kohdistettu Ruotsiin.
Muokattu tuo ruotsi-tuki pois ja pitää paikkaansa, nämä on toteutettu Pohjoismaisella tasolla, ei Suomi-spesifisesti.
 
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
58
Siis ei hemmetti.
Vaikka ihan vinkkinä, että Kalibrointi ohje, että kopioidaan netistä asetukset. Hitto mitä kakkaa rehellisesti. Pitää ymmärtää se, et tv on yksilö kokonaisuudessaa.
Nyt taas mainostajalle järki käteen
Ymmärrän, että tietyt säädöt kopiodaan.
Esim: Rtings löytyy hyvät ohjeet millää saa input lagia, turhia kohina suodattimia yms.pois päältä.
Valoisuuden ja kuvan tummuuden säätämisen pystyy tarvittaessa just noilla thx-softilla/ vastaavilla ohjelmilla minkä pystyy puhelimesta / muusta kuva lähteestä syöttää, mutta edelleenkin se ei ole kalibrointia.
Kalibrointiin tarvitaan sopivat laitteet.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
267
Siis ei hemmetti.
Vaikka ihan vinkkinä, että Kalibrointi ohje, että kopioidaan netistä asetukset. Hitto mitä kakkaa rehellisesti. Pitää ymmärtää se, et tv on yksilö kokonaisuudessaa.
Nyt taas mainostajalle järki käteen
Ymmärrän, että tietyt säädöt kopiodaan.
Esim: Rtings löytyy hyvät ohjeet millää saa input lagia, turhia kohina suodattimia yms.pois päältä.
Valoisuuden ja kuvan tummuuden säätämisen pystyy tarvittaessa just noilla thx-softilla/ vastaavilla ohjelmilla minkä pystyy puhelimesta / muusta kuva lähteestä syöttää, mutta edelleenkin se ei ole kalibrointia.
Kalibrointiin tarvitaan sopivat laitteet.
Mielestäni kalibrointiohje on erinomainen. 99.9% ihmisistä jutun vinkit ovat riittävät, ja erot tämän jälkeen ovat huuhaata, kuten juttukin tuo läpinäkyvästi esille. Tarkat ihmiset ja ammattikäyttäjät osaavat ja tietävät kalibroinnista joka tapauksessa tarpeeksi, jotta kunnolliseen kalibrointiohjeeseen kannattaa tällaisessa jutussa paneutua.

Mielestäni erinomaista, ettei lähdetty kusetuslinjalla myymään Gigantin kalibroitipalvelua tai kalibroinilaitteita ihmisille, jotka eivät niitä tarvitse.
 

Nerkoon

Se ainoa oikea
Platinum-jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 644
Siis ei hemmetti.
Vaikka ihan vinkkinä, että Kalibrointi ohje, että kopioidaan netistä asetukset. Hitto mitä kakkaa rehellisesti. Pitää ymmärtää se, et tv on yksilö kokonaisuudessaa.
Nyt taas mainostajalle järki käteen
Ymmärrän, että tietyt säädöt kopiodaan.
Esim: Rtings löytyy hyvät ohjeet millää saa input lagia, turhia kohina suodattimia yms.pois päältä.
Valoisuuden ja kuvan tummuuden säätämisen pystyy tarvittaessa just noilla thx-softilla/ vastaavilla ohjelmilla minkä pystyy puhelimesta / muusta kuva lähteestä syöttää, mutta edelleenkin se ei ole kalibrointia.
Kalibrointiin tarvitaan sopivat laitteet.
99% ihmisista ei omista kalibrointilaitetta, joten menee hifistelyn puolelle
 

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 580
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 592
Reilulla satkulla kaikki saa ostettua kunnollisen kalibrointi laitteen jolla saa kaikki mökin ja kavereiden laitteet laitettua oikeisiin säätöihin jos vaan viitsii.

Datacolor Spyder 5 Express näytönkalibrointilaite - 119,00€

Itsellä toi ja toimii 100%. Eikä ole hifistelyä vaan nautintoa silmille kun saa näytöstään kaikki irti.
Ja jos kaupallisey liian kallista ja tee se itse kiinnostaa niin kannattaa tututustua tähän sivuun löytyy softaa ja kalibrointi laitteen teko ohje.
HCFR Mag
Softa toimii myös useilla kaupallisilla vermeillä
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 127
Alle satkulla saa tänne mainoksen, joka vaikuttaa erehdyttävästi uutisartikkelilta. Oppia on haettu itse Otavamedialta, mutta olemmehan silti hieman parempaa väkeä...
Mielestäni näissä artikkeleissa on kyllä oikeaakin sisältöä. LG:n artikkeleista yhdestäkään ei ainakaan itsellä ole tullut sellainen mainokselle ominainen "sä tarviit tän.."- tai "ostakaa meidän ku se on paras, koska me sanotaan niin"-fiilis.
 

Jill Valentine

Mestari
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 683
Olisihan tuo kiva tietää miltä kuva näyttäisi kalibroituna, sitä kun tulee vain summamutikassa omalle silmälle sopivaksi laitettua.

Telkkarilla juurikin peli- ja leffatilat käytössä jne
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 796
Alle satkulla saa tänne mainoksen, joka vaikuttaa erehdyttävästi uutisartikkelilta. Oppia on haettu itse Otavamedialta, mutta olemmehan silti hieman parempaa väkeä...
Heti otsikkokuvassa lukee niin isolla "mainos", ettei pitäisi olla kennellekään epäselvää mistä on kyse.

Keskustelua io-techin sisältomarkkinoinnista yleisellä tasolla voi jatkaa asianmukaisessa ketjussa täällä: Kokeilu: Sisältömarkkinointi io-techissä
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 132
Olisihan tuo kiva tietää miltä kuva näyttäisi kalibroituna, sitä kun tulee vain summamutikassa omalle silmälle sopivaksi laitettua.

Telkkarilla juurikin peli- ja leffatilat käytössä jne
Voin sanoa, että ainakin PC näyttöä kalibroituna käyttävänä henkilönä voin suositella.

On huomattavasti miellyttävämpää katsoa kalibroitua näyttöä kuin kalibroimatonta ja varsinkin kuvaeditoinnissa tuo on ihan ehdotonta, mutta myös samalla näytöllä leffoja katsovana tuo kalibroinnin jälkeinen kuva on luonnollisempi kuin kalibroimaton.

Spyderillä kalibroinnin kun tekee niin siinä menee se 10min. kerran puolessa vuodessa ja pysyy kalibraatiot kohdillaan.

Olipas tässä artikkelissa aika paljon kirjoitusvirheitä, muuten hyvää lisäsisältöä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 294
Spyderilla vaan on mittareissa niin paljon yksilöllistä heittoa ettei kalibroinnin jälkeenkään ole mitään takeita että kuva olisi tarkka.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
131 709
Viestejä
2 559 689
Jäsenet
50 614
Uusin jäsen
Juzu27

Hinta.fi

Ylös Bottom