Ongelma uuden koneen kanssa, tökkii välillä

Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Hei.

Uusi kone on palttiarallaa tämmöinen:

Fractal Design Define R6 USB-C kotelo.

Asus PRIME x570-p emolevy.

Ryzen 3800x prosessori.

Scythe Mugen 5 rev. b jäähy.

Msi:n 2080S näytönohjain.

G.Skillin 2x16 ripjawit @3200mhz (laitoin biosista automaattisen asetuksen).

Intellin m2 2 teran ssd.

Ja parit vanhasta koneesta siirretyt samsungin evo ssd:t ja seasonicin poweri.

Ongelma on sellainen, että kone on tässä kuukauden aikana jo useammasti tehnyt niin, että esim. työpöytäkäytössä se rupeaa yhtäkkiä pätkimään paljon, eli hiiren liikekin tökkii ruudulla, jatkuu pari sekuntia ja pätkäisee uudelleen jne. Tässä "kohtauksessa" kaikki toimii myös älyttömän hitaaasti, esim. Ctrl+alt+del kun painanut ja yrittänyt päästä sulkemaan ohjelmia.

Yleensä tilanteessa minulla on ollut kakkosnäytöllä auki 2-3 ns. idlepeliä jotka ruksuttaneet jo tovin aikaa vieden muutaman gigan muistia. Sitten olen päänäytöllä alkanut tekemään jotain, esim. Blenderillä 3D mallia tai käynnistänyt pelin (Vermintide 2). Esim. eilen kävi, niin että kone alkoi kesken pelin ja roundin vaihtuessa latailun päätteeksi tökkimään ja molemmat näytöt vilkkuivat välillä mustana, liike lagasi pelissä niin ettei sitä voinut lainkaan pelata ja alt+tabbailu kesti valtavan kauan. Samaan aikaan peliäänet kuulosti taustalla normaalilta, mutta oli kuitenkin discordin pätkäissyt taustalta, kun kaveri ei enään minua kuullut. Ongelma poistui vasta virtanäppäimestä koneen sammuttamalla ja käynnistämällä uudelleen.

Tätä tapahtuu aika ajoin, ehkä kerran päivässä. Muuten pelit ovat toimineet täydellisesti pätkimättä. Missä voisi olla vika, mistä lähden tätä selvittelemään?

edit: Ainiin unohtu mainita, että win10 on asennettu vanhemmille SSD kovoille. Ensin luulin ongelman johtuvan siitä, että se olisi oikutellut uuden kokoonpanon vuoksi ja asensin koko win10 uusiksi tyhjentäen SSD:n samalla. Mutta tällä ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
06.04.2017
Viestejä
300
Kaiketi asensit käyttiksen uudelleen, etkä vaan siirtänyt sitä vanhan SSD:n mukana uuteen kokoonpanoon?
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Ensin siirsin mukana ja sitten kun toiminta oli takkuavaa, niin laitoin ns. korjausasennuksen ja vaihtoehtona se missä tyhjentää samalla levyltä kaiken.

edit:

Lämmöt näyttäisivät HWinfon mukaan pysyvän kurissa pelien aikana. Puolisen tuntia Vermintide 2 rallatusta ja GPU lämmöt keskiarvo 58 astetta, hieman on 600-700RPM tuulettimet pyörähdelleet. Muu osa koneesta myös 30-60 asteen välillä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
06.04.2017
Viestejä
300
Jos vaan mahdollista, niin kannattaa kokeilla käyttiksen asennusta kokonaan uudelleen. Onhan kaikille koneen komponenteille asennettu uusimmat ajurit/firmwaret?
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Tuo win10 asennus tietääkseni oli sellainen, joka ei jättänyt mitään vanhoja juttuja koneelle. Olikohan tämä se linkki mistä työkalun sai: Lataa Windows 10

Ja melko iso vaiva oli laittaa kaikki softat ym. uusiksi, eli mielellään en siihen operaatioon uudelleen lähtisi. Eli asentelin kaiken alusta alkaen uusiksi tuon yhteydessä. Näyttiksen ajurit ja biosin olen päivittänyt uusimpiin versioihin. Ainoastaan mitä "vanhaa" on koneella, on nuilla muilla kovalevyillä olleet pelit joista osan olen steam libraryissä järjestellyt uusiksi ja verifoinut filut. Tähän mennessä minulla on aina ollut 2-3 idlepeliä taustalla ja sitten olen alkanut tekemään jotain muuta raskaampaa, kun kone on saanut kohtauksen. Voisi tietenkin kokeilla vielä jättää nuo pelit taustalta pois vähäksi aikaa, mutta tuntuisi oudolta että ne aiheuttaisivat täydellistä tahmaamista ja näytön vilkkumista mustana. Yhden kerran kone on tuon jälkeen "palautunut normaaliksi", mutta sen muutaman muun kerran olen joutunut koneen reboottaamaan. Eilen kohtaus oli sen verran totaalinen, että joutui sen virtanäppäimestä katkaisemaan, kun ei tahtonut mikään näppäin toimia että olisi päässyt käynnistysvalikkoon. Ja tosiaan vain kahta näyttöä käyttäessä, kun tapana yleensä ollut ennen kohtausta alt+tabata itteni toiseen näyttöön ja sieltä takaisin päänäytöllä olevaan peliin.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
5 092
Katselehan tapahtumienvalvonnasta ja mikä luotettavuushistoria (aukeaa "perfmon /rel" komennolla) se lieneekään Suomeksi, että näkyykö siellä ongelmia noille ajankohdille.

Oireiden perusteella ehkä voisi mahdollisesti alkaa näytönohjaimen ajurit pykiä.
Niitähän tuskin on tehty (tai ainakaan testattu) sietämään useampi päällä oleva peli ja mitä lie.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Luotettavuushistoriasta löytyy laitteisto-ongelmaa ja sitten keskeytyneitä pelien .exejä. Mutta nuista osa johtunee siitä, että siinä joutui virtanäppäimestä hommat sulkemaan. Virheet olivat esim. ekassa laitteisto-ongelmassa:

Lähde
Windows

Yhteenveto
Laitteistovirhe

Päivämäärä ja aika
‎3.‎1.‎2020 0.54

Tila
Ei raportoitu

Kuvaus
Laitteisto-ongelma keskeytti Windowsin virheettömän toiminnan.

Ongelman kuvaus
Ongelmatapahtuman nimi: LiveKernelEvent
Koodi: 141
Parametri 1: ffffb40404b35050
Parametri 2: fffff805218ea998
Parametri 3: 0
Parametri 4: 1b40
Käyttöjärjestelmän versio: 10_0_18362
Service Pack: 0_0
Tuote: 768_1
Käyttöjärjestelmän versio: 10.0.18362.2.0.0.768.101
Aluekohtaisten asetusten tunnus: 1035

Ja mitä ajureihin tulee, se voi toki olla mahdollista. Mutta aiemmalla vanhalla nuhapumppukoneella ei ollut mitään ongelmaa pyörittää näitä kaikkia yhtäaikaa ja siinä oli käytössä 7-8 vuotta vanha laitteisto + GeForce 1060. Kumma jos on menty huonompaan suuntaan. Toki voisi vanhempia ajureita kokeilla...
 
Liittynyt
18.07.2017
Viestejä
1 390
Itsellä teki moista kun oli SSD kuolemassa. Winukan asennus yms onnistui ja toimi kone mutta randomilla cpu usage tappiin ja vastaili pirun hitaasti mihinkään. Lähti kun kloonasin SSD:n ja revin vanhan poies.
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
2 180
Voisi koittaa pistä vaikka HW monitor taustalle tai joku toinen ohjelma ja katsoa sieltä mitä tapahtuu kun se alkaa tökkimään.
Itsekin ehdottaisin täydellinen win10 uudelleen asennus ja vaikka aluksi minimi määrällä ohjelmia pyörimässä taustalla ja sitten pikkuhiljaa lisää niitä.
Myös jos on jotain emon tai tuuletin rgb softaa voi syy löytyä niistä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Ok kiitos vinkeistä. Pitääpä alkaa selvittelemään nuita asioita. Kovalevyn kuoleminen tuntuisi jotenkin "Liian aikaiselta" ja ennen tähän koneeseen asentamista ne toimivat vielä ihan hyvin. Mutta toki se on mahdollista. Peli itsessään on asennettu tuolle uudemmalle kovolle. Pitääpä selvitellä sen firmwaretukset, kyseessä siis tämmöinen: Intel 2TB 660p series M.2 NVMe SSD-levy, 1800/1800 MB/s, retail - 234,90€

HW rullaa nyt taustalla, mutta eilen ei pätkinyt lainkaan ja tämäkin päivä toistaiseksi mennyt nikoittelematta. Tosin olen vain pitänyt idlepelejä taustalla ja värkännyt 3D malleja blenderillä, kaikki yhdellä näytöllä. Vika ei selvästikään halua tulla paljastetuksi liian helpolla.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Poweri on Seasonic FOCUS Plus 750 Gold. Aiempi vanha kone ainakin toimi täysin kaatuilematta ja ongelmitta. Tämänkin päivän uusi kone toiminut hyvin pätkimättä ja lagaamatta, vaikka ollut monenlaista peliä ym. päällä. Vaikuttaa siltä, että ongelmia tulee eniten alt+tabbailusta kakkosnäytölle ja takaisin kesken jonkin muun toiminnan. Tämän päättelisin siitä, että nyt parin päivän ajan ei ole ollut ongelmia kun toiminta keskittynyt yhdelle näytölle ja kakkosnäytöllä on rullannut vain HWinfon sensorit (eli sinne ei ole tarvinut hiiren kanssa mennä säätämään kesken pelailujen). Onkohan tämä mahdollisesti jotain ajuriongelmaa sitten... tai näytönohjaimessa häikkää, paha mennä sanomaan?
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
5 092
Eiköhän tuo jotain näytönohjaimeen/sen ajureihin liittyvää ole.
Tuskin Nvidia paljoa testailee esim. usean pelin pyörimistä eri näytöillä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 507
LiveKernelEvent on laitteistovirhe.

Asenna nyt kaikista tuorein ajuri (Näytönohjain, AMD Chipset (AMD:n sivuilta!), oheislaitteet).

--

Lisäksi Asuksen emolevyn kanssa pistäisin muistit 2400MHz ja jos virheet meni pois, taas on muistiongelma.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Pitääpä kokeilla yksi asia kerrallaan ja koittaa paikantaa, että mikä se syy lopulta on. Laitan vaikkapa ajurit alkuun uusiksi. Tänäänkään ei yhdellä näytöllä värkätessä ole ongelmia tullut, vaikka blenderi pyörinyt ja renderöinyt ison osan päivästä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Nyt meni kolme päivää ongelmitta ja taas alkoi lagittamaan ihan älyttömästi. Tulin koneelle takaisin ja näyttö oli mustana. Ei meinannut millään herätä takaisin windowsiin ja hetken odottelun päästä kuva tuli näkyviin ja kaikki tahmasi kovasti. Sain kuitenkin laitettua HWinfon päälle ja siellä kaikki ok. Lämmöt tosi matalalla. Taustalla muutama idlepeli ja firefox. Kun ne sammuttelin, niin oire kyllä lievittyi ja nyt sama mitä tekee, niin toimii hitaast ja nykieni. Eli kun vaikka käynnistän notepadin, firefoxin tai minkä tahansa jutun niin se jumittaa ja lagailee hiireen liikkeeseen asti. Laitteiston ongelmaa tutkaillessa tulee seuraavia ilmoituksia:

Ensimmäinen oli klo 18:09 Microsoft Outlookin kanssa, mutta liekö tämä liittyy seuraavaan joka timestampattu samalle minuutille.

Kuvaus
A problem caused this program to stop interacting with Windows.
Virhesovelluksen polku: C:\Program Files\WindowsApps\microsoft.windowscommunicationsapps_16005.12228.20410.0_x64__8wekyb3d8bbwe\HxOutlook.exe

Ongelman kuvaus
Ongelmatapahtuman nimi: MoAppHang
Package Full Name: microsoft.windowscommunicationsapps_16005.12228.20410.0_x64__8wekyb3d8bbwe
Application Name: praid:microsoft.windowslive.mail
Application Version: 16.0.12228.20388
Application Timestamp: 5df2c01f
Hang Signature: 61bd
Hang Type: 2097152
Käyttöjärjestelmän versio: 10.0.18362.2.0.0.768.101
Aluekohtaisten asetusten tunnus: 1035
Additional Hang Signature 1: 61bdbc77c167e50edda6da76eb143c0a
Additional Hang Signature 2: f47f
Additional Hang Signature 3: f47f835e319913cb76a4d165e979d645
Additional Hang Signature 4: 61bd
Additional Hang Signature 5: 61bdbc77c167e50edda6da76eb143c0a
Additional Hang Signature 6: f47f
Additional Hang Signature 7: f47f835e319913cb76a4d165e979d645

Lisää tietoja ongelmasta
Bucket-tunnus: 81b95eafe333c4c48a71915ab1f3b279 (1905463936073052793)


Toinen ongelma klo 18:09 myöskin. merkattu laitteistovirheenä:

Ongelmatapahtuman nimi: LiveKernelEvent
Koodi: 141
Parametri 1: ffffb9826afcc410
Parametri 2: fffff8077242a998
Parametri 3: 0
Parametri 4: 3d44
Käyttöjärjestelmän versio: 10_0_18362
Service Pack: 0_0
Tuote: 768_1
Käyttöjärjestelmän versio: 10.0.18362.2.0.0.768.101
Aluekohtaisten asetusten tunnus: 1035

Ja laitampa nyt tähän vielä tuon kuvan, niin näkee että näitä on tullut nyt ryppäänä:

upload_2020-1-9_18-54-51.png


Olen asentanut tuon aiemmin vinkatun AMD Chipsetin ja varmistanut, että näytönohjain on uusimmassa versiossa. Kun homma pari päivää toimi ongelmitta, niin melkeen jo luulin kyseen olleen siitä. Nyt kone kuitenkin ramppasi täysin ilman kovempaa rasitusta. Seuraavaksi varmaankin kokeiltava nuiden muistikellojen pudottamista alas, vaikka luulisi niiden toimivan normaalilla luvatulla 3200 asetuksilla.

edit:

Nuissa toistuu nyt tuo koodi 141. Netistä googlatessa sanotaan seuraava:

"System error code 141 means "The system tried to SUBST a drive to a directory on a joined drive." This error code may also display as "ERROR_SUBST_TO_JOIN" or as the value 0x8D."

Mihinkähän ihmeeseen tuo voi viitata?

Ahaa, wikierroreissa (How To Fix (Error 141) ?) puhutaan ainakin windowsin jostain ongelmasta. Joka vaatisi system restorea, eli olisikohan siellä voinut sitten jokin bitti mennä vikaan. Toisaalta toisella tech-foorumilla puhutaan tämän tulleen näytönohjaimen vaihdon jälkeen ja lopulta vika korjaantunut palauttamalla rikkinäinen näytönohjain. Ota tästä nyt selvää.
 
Viimeksi muokattu:

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
5 092
Nyt meni kolme päivää ongelmitta ja taas alkoi lagittamaan ihan älyttömästi. Tulin koneelle takaisin ja näyttö oli mustana. Ei meinannut millään herätä takaisin windowsiin ja hetken odottelun päästä kuva tuli näkyviin ja kaikki tahmasi kovasti. Sain kuitenkin laitettua HWinfon päälle ja siellä kaikki ok. Lämmöt tosi matalalla. Taustalla muutama idlepeli ja firefox. Kun ne sammuttelin, niin oire kyllä lievittyi ja nyt sama mitä tekee, niin toimii hitaast ja nykieni. Eli kun vaikka käynnistän notepadin, firefoxin tai minkä tahansa jutun niin se jumittaa ja lagailee hiireen liikkeeseen asti.
Kokeilehan käynnistää näytönohjaimen ajuri uudestaan.
How to Restart Video Driver in Windows 10
Löytyy siihen jokunen työkalukin, jos ei tuo Windowsin pikakomento toimi.
https://www.nextofwindows.com/windows-10-tip-how-to-restart-video-driver-without-rebooting-computer

DPC latenssejakin voisi kokeilla tarkkailla tuon tökkimisen tapahtuessa:
Resplendence Software - LatencyMon: suitability checker for real-time audio and other tasks
Drivers-tabilta näkee sitten mikä ajuri olisi mahdollisesti syypää.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Perhana kun kerkesin sammuttaa koneen ja tsekkasin kaikki kaapelit yms. liitännät koneesta että ovat ok. Nyt tietenkin taas homma toimii tovin aikaa ongelmitta, eli tuosta ajurin uudelleenkäynnistämisestä ei varmaankaan apua ole?
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Tuo LatencyMon ainakin sanoo seuraavaa:

upload_2020-1-10_15-18-3.png


Minulla on tässä myös hamachi, jos sillä jotain vaikutusta tuohon.

Ja kun nuista ajureista/dpc jutuista @E.T puhuit niin drivers välilehdellä löytyy seuraavanlaista listaa:

upload_2020-1-10_15-21-4.png


Näyttäisi listan melko ylhäällä olevan NVIDIAN kerneli, ajuriversio 441.66. Voisiko tällä olla jotain tekemistä asian kanssa? Eli kokeilenko vanhempia ajureita tms?

edit.

Ja tärkeä lisäys, eli tämän testin aikana pelasin Vermintide 2 peliä ja kaikki toimi täydellisesti pätkimättä ennen ja jälkeen. Nyt vain seuraavaa kohtausta odotellessa... Haluaisi saada tämän vian selville, jos joku komponentti vaikka sattuu olemaan rikki, niin saisi takuuseen.
 
Viimeksi muokattu:

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
5 092
Tuo tosiaan viittaa vahvasti siihen että näytönohjaimen ajuri jumittaa jotenkin.
2ms suoritusaika on nimittäin todella pitkä.
Tuo DirectX kernelikin on vahvasti kytköksissä siihen.

Tuo ndis.sys taas viittaa että jokin lähiverkkoon liittyväkin voisi olla osallinen.
Tuon Asuksen käyttämälle Realtekin verkkopiirille vain on hyvin hankala löytää ajureita ja on emolevyvalmistajan varassa.
(Intelin NICien uusimmat ajurit saa suoraan Intelin sivuilta)
Sekin kyllä voisi olla jokin heijastevaikutus bugaavasta GPU ajurista, kuten tuo Wdf01000.sys (Windows Driver Frameworkin osa) aika varmasti on.


Kokeiliitko tuota kikkaa näytönohjaimen ajurin uudelleenkäynnistämiseksi?
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Luulin että siitä olisi hyötyä vasta jumitilanteessa ja sellaista ei ole vielä tullut edellisen jälkeen. Nyt koitin ja laitan tuon tarkkailuohjelman uudelleen rullaamaan. Luultavasti tulos on sama. Jännä juttu, että saattaa toimia pitkiäkin aikoja täysin ongelmitta kone ja esim. nuo testiohjelmat ovat antaneet täysin normaaleja scoreja ja sitten myös Blenderin renderöinnit toimivat nopeasti, pelit eivät pätki jne. Eli vaikka nyt kone antaa taustalla tuollaista virhetilastoa jatkuvalla syötöllä, niin käytössä se ei näy mitenkään ennen sitä kohtausta, joka saattaa tulla vaikkapa vasta huomenna ja poistuu heti uudelleenkäynnistyksen jälkeen.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Joops. Nyt olen asentanut pariin kertaan näytönohjaimen ajurit uudelleen ja lisäksi myös koko win10 laitoin uudelleen, sillä tuo nvidian kernelin osoittama tiedosto nvlddmkm.sys ei ollut millään muotoa koskettavissa kun valitteli käyttäjäoikeuksia tilille jota ei ollut olemassakaan. Oletin vian johtuvan tästä, kun kone meni sen suhteen täysin lopulta sekaisin vikaa korjatessa ja netin ohjeita seuratessa. Nyt on siis koko C-asema taas puhdistettu windowsin oman palautuksen ja "puhtaan asennuksen" kautta, joka tyhjentää koko kovalevyn. Vika on edelleen läsnä ainakin latencymonin mukaan, mutta pätkimiskohtausta en ole päässyt todentamaan. Alkaa pikkuhiljaa ideat loppumaan, että mitä tälle voisi tehdä vai onko näytönohjaimessa vikaa. Tosin miksi se sitten välillä toimisi täysin ongelmitta ja läpäisisi testit hyvin verrokkeihin nähden... ei jymmärrä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Jahas palataampas taas tämän ongelman äärelle. Kerkesin tässä välissä jo luulla, että oireet ovat takanapäin. Asensin meinaan win10 vielä kertaalleen uusiksi ja kaikki ohjelmat. Kone toimi hyvin noin viikon ja nyttenkin täysin ok, ennenkuin menin koneelta pois n. 10min ajaksi ja palasin takaisin. Huomasin hiiren liikkeissä heti pientä nykimistä ja hyvin pian se menikin tilaan, jossa esim. yksi idlepeli kaatui. Kokeilin näyttiksen ajurien resetointia, mutta siitä ei ollut apua. Näytön pitäisi käydä mustana vain hetki, mutta nykimisen vuoksi siinä meni isompikin tovi, eli noin 20sek. Latencymoni ei näyttänyt mitään poikkeavaa kun sen käynnistin. Sammutin myös kaikki mahdolliset ohjelmat ja oheislaitteiden softat pois, mutta mikään ei asiaan auttanut. Speccyssäkin näytti kaikki olevan ok.

Vian selvittäminen pätkivällä koneella on vain todella vaikeaa. Jos vaikkapa mozillan avaan, niin prosessorin teho nousee jyrkästi, tulee pätkäisy ja sitten tilanne palaa toimivaksi. Muistien kohdalla kaikki tasaista, kovojen käppyrät hieman hetkellisesti nousevat normaalin oloisesti. Jos ei tee yhtään mitään ja koneella ei ole mitään päällä, niin paikoin näyttää että hiiri liikkuu nätisti työpöydällä pätkimättä. Mutta heti jotain tehdessä, vaikka mozillan pikakuvaketta klikatessa kone hyytyy täysin ja ruutu jähmettyy muutamaksi sekunniksi.

Onko mitään ajatusta, missä vika voisi olla tai mitä vielä voin testata? Kun olisikin yksittäinen kauppa, mistä kone on ostettu niin veisin tämän riivatun vehkeen takaisin. Mutta kun osat on haalittu niin verkkikseltä, kuin Jimssiltä, niin paha tästä lähteä asiaa selvittelemään myyjätahonkaan kanssa.

edit:

Ja tosiaan vielä se, että uudelleenkäynnistyksen (jossa koneen sammuminen on hiiiiiiiidasta) jälkeen kone toimii taas täysin moitteetta ja kestää kuormitusta.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Intellin firmwaren ajelin joo ja emon ajurit taisi pystyä biosin kautta päivittämään, nappaampa ne vielä tuosta linkistä. Nyt minusta tuntuu, että ongelma on selvästi enemmän esillä pienen idleajan jälkeen. Nyt esim. kävin avaamassa koneen ja kävin lapset heittämässä päiväkotiin, niin kone oli kerennyt mennä ns. "lepotilaan" ja siitä herääminen näyttö mustana kesti pitkään ja pätkiminen oli heti päällä.

edit:

Virranhallinta-asetuksissa näyttää olevan joku AMD Ryzen Balanced -asetus päällä, joka on "kustomoitu AMD Ryzen prosessoreille". Kuulostaa ihan joltain pommiasetukselta, vai onko hyvä juttu?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
721
Mites on windowsin fast startup? ootko kokeillu disabloida?
Sehän tunnetusti aiheuttaa yhtä sun toista ongelmaa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
340
@bonekuukkeli Hyvin samanlaista vikaa. Vika oli minulla viallinen ajuri BayHub Integrated MMS/SD controllerissa. Oli tosi vaikeaa löytää syyllinen. Ainoa näkyvä juttu oli system-prosessin CPU:n n. 30% taakka. Normaalisti se kun on 0.
ProcessExplorerilla ja näillä High CPU Usage by Ntoskrnl.exe (System) Process in Windows 10 | Windows OS Hub sain kuin sainkin vian selvitettyä.
Laitteen tai ajurien poisto tosin ei onnistunut, käyttis vain kaatui. Piti ajurit poistaa System32- ja SysWOW64-kansioista käsin ennen kuin kone palasi kuntoon.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Mites on windowsin fast startup? ootko kokeillu disabloida?
Sehän tunnetusti aiheuttaa yhtä sun toista ongelmaa.
Voihan sitä kokeilla, kaikki oljenkorret tarkastettava. Se on nyt disabloitu.

Pitääpä tutustua myös tuohon toiseen vaihtoehtoon. Huomioitava nyt toki myös se, että kone on asennettu nyt 2 kertaa uudelleen puhtaalta pöydältä. Eli aikalailla "oletusasetuksilla" mennään ajurien asenteluja lukuunottamatta.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
340
Ajurit yleensä syypää. Kokeilitko pelkästään käyttiksen asennuksen toimittamia ajureita?
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Homma on mennyt niin, että ensin olen asentanut käyttiksen ja sitten vain näytönohjaimen ajurit + muutamia perussoftia, kuten mozillaa, discordia, steamia ja vastaavaa. Steamista ottanut pelikirjastot käyttöön ja ruvennut värkkäilemään. Ongelmien ilmaannuttua sitä oikeastaan on vasta lähtenyt nuita muita vaihtoehtoja etsimään. Windowsista olen toki kaikki spyware seurannat laittanut pois päältä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
339
Ootko asentanut winukkaa eri levyille? Tuola jo aiemmin joku vinkkasi syypääksi rikkinäistä ssd:tä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
En ole vielä kokeillut, kun kaikki aiemmin toiminut siinä täysin ongelmitta ja levy ei vielä ihan älyttömän vanha ole. Sen voisi kyllä seuraavaksi testata, jos ei muut keinot auta. Onko jotain hyviä levyntarkastus softia mitä suositella? Windowsin omat eivät ainakaan löydä mitään virhettä levyssä.

edit:

Myös CrystalDisk näyttäisi 100% kuntoa kaikille SSD levyille.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
228
Pari vuotta taaksepäin tuli käsittämätöntä pätkimistä peleissä enkä millään löytänyt syytä. Lopulta pätkiminen loppui SSD:n sata johdon vaihdolla. En tiedä sitten kuinka yleistä, tuskin sun tapauksessa tästä kyse, mutta helppo testata.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
721
Pari vuotta taaksepäin tuli käsittämätöntä pätkimistä peleissä enkä millään löytänyt syytä. Lopulta pätkiminen loppui SSD:n sata johdon vaihdolla. En tiedä sitten kuinka yleistä, tuskin sun tapauksessa tästä kyse, mutta helppo testata.
Meinasin aikasemmin kirjottaa samaa, kunnes huomasin että @bonekuukkeli :lla on m.2 käytössä ja windows varmasti siihen asennettu, vai onko? Itsellä aiheutti viallinen sata johto myös aikoinaan mitä eriskummallisempia oireita, kaikki katosi uudella sata piuhalla.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Itseasiassa win10 on asennettu normaalille pienemmälle SSD kovolle. Eli voisimpa kokeilla tuon johdon vaihtamista, kun se tuossa koneen uusimisessa tullut vaihdettua ja jos uudessa on jotain vikaa. Jos hommat ei ala toimimaan, niin voisi kokeilla toki m.2 osiointia ja sinnekin win10 asentamista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 507
Kun asennat uusiksi:

  1. Päivitä BIOS uusimpaan versioon
  2. Anna muistien olla perusasetuksilla (esim. 2400MHz, ei valita 3200MHz profiileja)
  3. Älä hae yhtään ajureita emolevyn sivuilta, eikä yhtään ohjelmia sieltä, ei mitään - Windowsin mukana tulevat pitäisi riittää.
  4. Asenna AMD:n omat chipset-ajurit. Linkki AMD:n ajureihin ylempänä.
  5. Asenna Nvidian omat ajurit. Löytyy geforce.com.
  6. Asenna käyttämäsi ohjelmat normaalisti, mutta ei mitään tuuletinkontrolleria tai lämpötilantarkkailusoftia tai mitään, mikä käyttää hardwarea.
Jos tällä toimii, sitten vasta kellottelemaan muisteja ja asentamaan muita ajureita. Intelin ajurit (verkkokortti) löytyy myös muualta.

Siellä on nyt liikaa ohjelmia ja muuttujia, joiden kanssa on hankala tutkia virhettä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Kun asennat uusiksi:

  1. Päivitä BIOS uusimpaan versioon
  2. Anna muistien olla perusasetuksilla (esim. 2400MHz, ei valita 3200MHz profiileja)
  3. Älä hae yhtään ajureita emolevyn sivuilta, eikä yhtään ohjelmia sieltä, ei mitään - Windowsin mukana tulevat pitäisi riittää.
  4. Asenna AMD:n omat chipset-ajurit. Linkki AMD:n ajureihin ylempänä.
  5. Asenna Nvidian omat ajurit. Löytyy geforce.com.
  6. Asenna käyttämäsi ohjelmat normaalisti, mutta ei mitään tuuletinkontrolleria tai lämpötilantarkkailusoftia tai mitään, mikä käyttää hardwarea.
Jos tällä toimii, sitten vasta kellottelemaan muisteja ja asentamaan muita ajureita. Intelin ajurit (verkkokortti) löytyy myös muualta.

Siellä on nyt liikaa ohjelmia ja muuttujia, joiden kanssa on hankala tutkia virhettä.
Aikalailla nuin se on alunperin mennytkin. En ruukaa koneella pitää mitään ylimääräistä, vaan mennyt hyvin "oletusasetuksin". Speccyt ja HWinfot tuli kehiin vasta, kun ongelmatkin alkoivat ilmenemään. Mutta selvittely jatkuu ja laittelen tänne viestiä, jos jotain uutta ilmenee. Ongelmaa on vain vaikea paikantaa, kun sitä ei tule esiin päivittäin. Edellisen uudelleenasennuksen jälkeen pätkimiskohtauksia on tapahtunut vasta 2 kertaa.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Väliaikaraporttina tänne. Ongelmat ovat jatkuneet edelleen. Hiiri tahmaa, ohjelmien käynnistys hidasta (kohtauksen sattuessa). Nyt windowsin tapahtumavalvonnasta sain minuutilleen paikannettua seuraavanlaista.

"
Lähteen nvlddmkm tapahtumatunnuksen 14 kuvausta ei löydy. Tätä tapahtumaa kutsuvaa osaa ei ole asennettu paikalliseen tietokoneeseen tai asennus on vioittunut. Voit asentaa osan paikalliseen tietokoneeseen tai korjata sen asennuksen.
"

ja tästä 6min päästä:

"Näytönohjain nvlddmkm lakkasi vastaamasta ja palautui."

Tahmaaminen tosin tästä huolimatta jatkuu, kunnes tietokoneen käynnistää uudelleen.

Nopeasti nettiä selailemalla näyttäisi, että joillain vika on korjaantunut vasta näytönohjaimen vaihtamalla. Eli saattaapi siinä olla vikaa. Toki muitakin mahdollisuuksia tähän on... ei vain ole kakkoskonetta, jossa tätä voisi päästä todentamaan ja vanhan näyttiksenkin kerkesin myymään pois (paha moka!). Ja tietenkin tätä kerpeleen vermettä tarvitsee päivittäin. Väliaikoina kyllä täysin hyvin toimiikin, raskaammatkin pelit ja ohjelmat.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
189
Päivittelempä tätä aihetta taas. Elikkä nyt on koneen näytönohjain käytetty verkkokaupan huollossa ja siellä pitivät sitä vuorokauden testipenkissä tuloksetta. Tämän jälkeen olen vielä testannut muistikammat niin, että vain yksi on kerrallaan paikallaan. Vika on silti läsnä molemmilla kammoilla. Ensimmäisellä muistikammalla kone tökkäsi jo seuraavana päivänä. Toisella luulin jo ongelmien olleen ohi, mutta se rupesikin pätkimään noin viikon päästä muistikamman vaihtamisesta. Eli paluu lähtöruutuun jälleen.

Olisipa kristallipallo.... p*rkele. Pakko varmaan kokeilla eri johtoja, jos kaapeleissa olisi vikaa tms. Vaikea vain paikantaa vikaa, kun saattaa lähes viikkokin mennä välillä ongelmitta.
 
Liittynyt
15.05.2020
Viestejä
9
Itselläni on aikalailla identtinen ongelma, mutta erona on se, että reliability historyyn tai event logiin (paitsi tuo nvidian nvlddmkm.sys virheilmoitus) ei ongelmasta jää mitään jälkiä eikä näyttöni ole pätkinyt kohtauksen aikan. Eli kone alkaa tahmaamaan aivan yhtäkkiä jopa kevyessä käytössä (ja kerran myös jopa heti koneen käynnistyessä) tyypillisesti tapauksessa jossa on useampi eri sovellus päällä (pelkkä selain + pieniresoluutioinen, windowed Hearthstone on tämän onnistunut triggeröimään). Koskaan ei kuitenkaan oma käyttö ole ollut suurta, prossupiikkejä lukuunottamatta. Prossu kai maksimissaan ollut 15% ja näyttis pysynyt alle 40% ja lämmöt alle 40c. Olen käyttänyt konetta vain pelaamiseen (kevyitä pelejä kuten WoW classic, Hearthstone, Slay the spire jne) ja netin selailuun. Käytössä on vain yksi näyttö. Ongelma on ilmennyt minulla harvemmin: kerran viikossa - kerran kuukaudessa.

Ryzen 7 3700x
Asus Prime x570-Pro
Asuksen RTX 2070
EVO 970 1TB
Corsair 650W RM650x
Kingston 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz

Ongelma ilmeni heti koneen alkutaipaleilla ja olen kokeillut windowsin asennusta uusiksi (2x), drivereiden päivitystä, chipsettien päivitys (sekä emolevyn että amd:n sivuilta), biosin päivitystä ja asetusten resetointia (optimized defaults), D.O.C.P päälle/pois, sfc /scannow, chkdsk ja mikään ei ole auttanut. Oudointa on, että kone menee heittämällä läpi kaikenlaisista stressi- ja komponenttitesteistä sillä ongelma ilmestyy niin satunnaisesti. Olen jo kahdesti vienyt koneen huoltoon jossa mitään vikaa ei ole löydetty. GPU, CPU ja RAM on vaihdettu, mutta ongelma jatkuu edelleen. Ongelman ilmetessä task manager näyttää GPU:n käytön hyppivän piikikkäästi 0:sta sataan aina toeten hetkellisesti kunnes tahmaus ja piikit alkavat jälleen.

Edit. Ja lisään vielä, että kaikki osat olivat ongelman ensimmäisellä ilmestymiskerralla alle kuukaden ikäisiä. Ongelma jatkunut jo yli puoli vuotta.
tahmaus.PNG
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
31.10.2017
Viestejä
19
Itellä oli joskus vastaava ongelma uuden koneen kanssa. SSD-kovalevy pistin vaihtoon niin eipä ole sen koommin tapahtunut.
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 133
Itselläni on aikalailla identtinen ongelma, mutta erona on se, että reliability historyyn tai event logiin (paitsi tuo nvidian nvlddmkm.sys virheilmoitus) ei ongelmasta jää mitään jälkiä eikä näyttöni ole pätkinyt kohtauksen aikan. Eli kone alkaa tahmaamaan aivan yhtäkkiä jopa kevyessä käytössä (ja kerran myös jopa heti koneen käynnistyessä) tyypillisesti tapauksessa jossa on useampi eri sovellus päällä (pelkkä selain + pieniresoluutioinen, windowed Hearthstone on tämän onnistunut triggeröimään). Koskaan ei kuitenkaan oma käyttö ole ollut suurta, prossupiikkejä lukuunottamatta. Prossu kai maksimissaan ollut 15% ja näyttis pysynyt alle 40% ja lämmöt alle 40c. Olen käyttänyt konetta vain pelaamiseen (kevyitä pelejä kuten WoW classic, Hearthstone, Slay the spire jne) ja netin selailuun. Käytössä on vain yksi näyttö. Ongelma on ilmennyt minulla harvemmin: kerran viikossa - kerran kuukaudessa.

Ryzen 7 3700x
Asus Prime x570-Pro
Asuksen RTX 2070
EVO 970 1TB
Corsair 650W RM650x
Kingston 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz

Ongelma ilmeni heti koneen alkutaipaleilla ja olen kokeillut windowsin asennusta uusiksi (2x), drivereiden päivitystä, chipsettien päivitys (sekä emolevyn että amd:n sivuilta), biosin päivitystä ja asetusten resetointia (optimized defaults), D.O.C.P päälle/pois, sfc /scannow, chkdsk ja mikään ei ole auttanut. Oudointa on, että kone menee heittämällä läpi kaikenlaisista stressi- ja komponenttitesteistä sillä ongelma ilmestyy niin satunnaisesti. Olen jo kahdesti vienyt koneen huoltoon jossa mitään vikaa ei ole löydetty. GPU, CPU ja RAM on vaihdettu, mutta ongelma jatkuu edelleen. Ongelman ilmetessä task manager näyttää GPU:n käytön hyppivän piikikkäästi 0:sta sataan aina toeten hetkellisesti kunnes tahmaus ja piikit alkavat jälleen.

Edit. Ja lisään vielä, että kaikki osat olivat ongelman ensimmäisellä ilmestymiskerralla alle kuukaden ikäisiä. Ongelma jatkunut jo yli puoli vuotta.
Itellä oli joskus vastaava ongelma uuden koneen kanssa. SSD-kovalevy pistin vaihtoon niin eipä ole sen koommin tapahtunut.
Onko SSD:ssä uusin firmware?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 507
Minulla on ollut Intel 660p kahdessa koneessa ja ei ole kyllä mitään tällaista tapahtunut..

edit: hanki Ryzen Master ja pistä kone Creator Modeen tai muuten alikellota vähäsen ja ota PBO pois.
 
Viimeksi muokattu:

Fenotype

Tukijäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 063
voi olla ssd,hdd, voi olla pci-e signaali ongelmaa (tarkasta mikä on pcie nopeus ja tee reseat), voi olla maadoitus ongelma (nouset tuolilta ja tulee bluescreen tai black screen)
 
Liittynyt
31.10.2017
Viestejä
19
SSD:n siirsin vanhasta koneesta johon asensin windowsin uusiks. Kaikki muut osat olivat siis uusia. En mitään firmiksiä päivitellyt siihen kun oli muutenkin tarve uudelle isommalle ssd:lle.
 
Liittynyt
06.10.2017
Viestejä
71
vähän vierestä, mutta vanhan samsung pro SSD kanssa oli ihme ongelmia, windows bootatessa (event viewer) valitti että joku asema ei vastaa ja käyttäessä tahmasi windows silloin tällöin, luulin että ajurit ei pelitä. Ajureiden vaihtaminen ei auttanut. Nooh fdiskillä etsin event viewer koodia vastaavan levyn, kyseinen SSD osottautui ongelmaksi. No samsungista latasin firmware päivityksen ja yritin päivittää. Päivitys ohjelma valitti että asema on lukittu ei voi päivittää... lukituksen sai pois päältä poistamalla muistaakseni virta johdon joksikin aikaa levystä. Ja levy alkoi toimimaan normaalisti ja toimii eri käytössä vieläkin, nykyisin on pcie nvme ssd sen tilalla.
 
Liittynyt
15.05.2020
Viestejä
9
Onko SSD:ssä uusin firmware?
Tästä en ole varma enkä sitä voi vielä tarkistaa (odotan konetta taas huollosta). Toivoisin, että huollossa (sama paikka josta koneen tilasin) olisivat tämän tarkastaneet. Luulisi heidän kokeilevan kaikkea mahdollista ettei heidän tarvitsisi turhaan vaihdella toimivia komponentteja. Voi kuitenkin olla mahdollista, että tämä on jäänyt heiltäkin tarkistamatta. Ainakaan korjausraporteissa ei ole tästä mainintaa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
93 085
Viestejä
1 906 164
Jäsenet
39 858
Uusin jäsen
Joutilas

Hinta.fi

Ylös Bottom