Build Olohuoneeseen pelikykyinen HTPC: Silverstone SST-FTZ01, Ryzen 5 3600, RX 5700 Xt...

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Andep
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
26.03.2020
Viestejä
38
Oma edellinen PC:n kasaus tuli toteutettua 2012 ATX-kokoonpanona (Fractal Design Refine R3: i5-3570K, GTX 560Ti jne.). Sillä on tähän päivään saakka menty ja jatkossakin olisi peruskäytössä (nettiselailua) tullut pärjättyä, mutta jo pari vuotta ajatuksissa on ollut ajatus hieman sisustuksellisesti paremmin olohuoneeseen soveltuvasta surffauskoneesta. Samallapa sitä uudesta laitoksesta voisi kaivaa tarvittaessa tehoja myös hyvillä asetuksilla pelaamiseenkin asti?

Tärkeimpinä kriteereinä suunnittelussa olivat hiljaisuus sekä TV-tasoon sopiva kotelo. Ensimmäisenä soveltuvana kotelona ja suunnittelun pohjana oli hyvin pienikokoinen Fractal Design Node 202 -kotelo, mutta jossakin vaiheessa tämän rajoitukset (esim. prossujäähyn korkeus, näytonohjaimen mitat jne.) alkoivat rajoittamaan rakentamisajatusta.

Kotelon valinta osoittautui lopulta yllättävän vaikeaksi.. Mutta alkuvuodesta 2020 tuli hankittua hifipuolelle päivitystä ja tuolloin tuli hankittua hopean värinen stereovahvistin Denon PMa-1600NE. Samalla siis varmistui värimalli myös tulevan HTPC-kotelon ja tämän pohjalta lopulliseksi kotelovalinnaksi tuli Silverstone SST-FTZ01 (luonnollisesti hopeisena). Plussana myös, että tämän sisälle mahtui Nodeen verattuna mm. korkeampi prosessorijäähy ja tilaa ehkä tarjolla yleisestikin paremmin.

Kyseisen kotelon sisään tuli pikkuhiljaa suunniteltua sopivia komponentteja, jotka olisivat useammiksi vuosiksi eteenpäin riittävät myös ajoittaista pelailua ajatellen. Suunnitteluvaiheessa yksi tärkeimmistä kriteereistä oli mahdollisaimman hiljainen kokoonpano. Alunperin jo mietin josko pääsisi korkeilla asetuksilla 4K-pelaamisesta nauttimaan TV:n kautta, mutta mutta se näyttää olevan vasta tulevaisuuden juttu korkeilla asetuksilla pelattavaksi (sopusuhtainen hinta huomioituna). Lopulta maaliskuun lopulla (noin 5 kuukautta suunnittelun alkamisesta) tuli täräytettyä tilaus seuraavasta paketista:

Kotelo: Silverstone SST-FTZ01S
DVD-asema: SilverStone SOD04
Virtalähde: Seasonic Focus SGX 650 (Corsair SF600 Platinum)
Emolevy: Asrock Fatality B450 Gaming-ITX/ac
Muisti: 1x16GB Kingston HyperX Fury 3600 MHz CL17
Prosessori ja jäähy: AMD Ryzen 5 3600 + Noctua NH-L12S
Näytönohjain: Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC
Kotelotuulettimet: 3xNoctua NF-A12x15 PWM
NVMe: Samsung 500GB 970 Evo
SSD: Samsung 1TB 860 Evo
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home
Muut: Silverstone ES02, virta/reset -kaukosäädin (parasta ikinä!)
Muut: Logitech G603-hiiri + G613-näppäimistö

Kotelon ja DVD-aseman toimitusaika oli tilauksesta arvioituna 10-20 työpäivää. Kyseiset tulivatkin noin 20 työpäivässä tilauksesta (mm. Pääsiäinen välissä), pitkään siis meni. Tasan kuukausi tilauksesta (23.3.2020 - 23.4.2020) tuli paketti kotia saakka. Mutta odotusaikana kävi myös tuuria, koska alkuperäisessä tilauksessa oli virtalähteenä Corsair SF600 Platinum, jossa oli havaittu vikaa ja valmistajan puolelta näihin tuli takaisinkutsu. Virtalähde vaihtui hintaluokassaan Seasonicin vastaavaan.

Seuraavissa viesteissä kuvia projektista.
 
Viimeksi muokattu:
Paketti saapui lopulta perille, joten into pinkeänä rakentamaan!

Nuo kaikki pitäisi saada tuon harmaan laatikon sisään mahtumaan? (Noctuan jäähyt jäi kuvasta pois).
IMGP4925.jpg


Kasailua:
IMGP4927.jpg


Emolevy ja poweri/HDD koteloon ruuvattuna. Ei ollut Noctuan prossujäähy suora/symmetrinen muun kokoonpanon kanssa (prkl).
IMGP4929.jpg


Kotelon pohjalle tuli 2xNoctua NF-A12x15 PWM -tuuletinta imemään ilmaa ensisijaisesti näytönohjainta jäähdyttämään. Vastaavasti yksi samanlaisista tuulettimista löysi paikkansa kotelon katosta prosessorijäähyn yläpuolelta (mahtui hienosti) ja toimii tässä tapauksessa jopa toisena prosessorijäähyn tuulettimena.
IMGP4931.jpg


Näytönohjain olikin yllättävän iso:
DSC_0594.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Sitä osien mahtuvuutta mietti pakettia suunnitellessa, mutta eniten tuskaa tuotti kaapelien järjestäminen fiksusti. Onneksi sisältö ei jää näkyviin, joten kaapelinhallinta saa mennä joustavasti tilan mukaan. HDD-tuli tässä vaiheessa vielä poistettua kokooonpanosta ÄÄNEKKYYTENSÄ vuoksi.
IMGP4939.jpg


IMGP4940.jpg


IMGP4943.jpg


IMGP4944.jpg


IMGP4949.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Hitusen sotkuista oli vielä siinä vaiheessa kun pääsi konetta käynnistelemään ja käyttöjärjestelmää asentelemaan.
IMGP4932.jpg


IMGP4935.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Suunnitteluvaihe oli erittäin mielenkiintoinen ja komponentteja tuli kyllä vaihdeltua tiuhaan tahtiin pakettia viimeistellessä. Alussa mentiin sillä ajatuksella, että tuleeko tällä pelailtua niin paljoa että kannattaisi sijoittaa rahaa enemmänkin kuin perus nettisurfailuun vaadittavalta kokoonpanolta. Lopulta tuli otettua varman päälle.

Tuskaa kasailtaessa tuotti vähemmän yllättäen kaapelienhallinta. Muuten rakentaminen meni aika mukavasti.

Lämpötilat pysyvät hyvin kontrollissa. Kaikki kotelotuulettimet ovat koko ajan käynnissä pienimmillä kierroksilla. Joskus kävi mielessä, että kotelotuulettimet voisivat käynnistyä vasta kun lämmöt nousevat. Ovat niin hiljaiset nykyisellään, että pidetään näitä päällä nyt koko ajan. Tuulettimet kuitenkin seuraavat mm. prosessorin lämpöjä, joten tarvittaessa ottavat kierroksia lisää.

Prosessorin lämmöt kevyessä käytössä/iddlenä noin 50 C. Näytönohjaimen lämmöt samaisessa tilassa noin 55 C. Rasituksessa prosu oli käynyt HWMonitorin mukaan korkeimmillaan 88 asteessa, mutta pelikäytössä ja muussa ollut normaalisti selkeästi alhaisempana ja esimerkisi eilen BF pelailtaessa lämmöt olivat maksimissaan 74 C. Näytönohjaimen lämmöt ovat käyneet korkeimmillaan raskaassa pelikäytössä 86 asteessa.

Tähän samaan kokoonpanoon tuskin tulee herkästi päivityksiä komponenttitasolla, korkeintaan helpot päivitykset kuten keskusmuistia ja SSD-levytilaa. Sen verran ahdas ja haasteellinen rakentamisprojekti oli kyseessä, että esim. prosessoria tähän tuskin tulisi ihan pikkukummassa vaihdettua.

Lopputuloksena saavutettu juuri sitä mitä haettu, eli erittäin hiljainen HTPC olohuoneeseen ja pääkäyttönä surffailu netissä. Samalla kyseinen kokoonpano kykenee erittäin hyvin 1440p pelaamiseen korkeilla asetuksilla eikä rasituksessakaan äänentasot nouse edes pahasti. Käytännössä kokoonpano on idlenä lähes äänetön ja rasituksessa äänentaso on hyvinkin maltillinen.

Nyt kaikki valmista ja pitää vaan nauttia uudesta, hiljaisesta ja nopeasta koneesta! Ja isompaa näyttöä odotellessa...
 
Viimeksi muokattu:
Pari viikkoa on ollut nyt kokoonpano käytössä. Käyttö lähes täysin vain nettiselailua, mutta mukana jokunen tunti kuvien käsittelyä lightroom/photoshop esim. edellisien viestin kuvien osalta. Yleisesti käyttö ollut työkiireidenkin vuoksi hyvin vähäistä. Arkisin aamuina/iltoina kone ollut auki yhteensä tunnin-parin luokkaa, viikonloppuna kuitenkin useita tunteja.

Pelejä "enemmän kuin vuosiin", mutta näköjään niitäkin tullut tahkottua radeonin ajureitten mukaan vain noin 200 min (3h 20 min). Pelikäyttöä on kuitenkin ollut suhteessa vähemmän kuin kuvittelin pakettia hankkiessani. Raskaammassa pelikäytössä (Battlefront II, Battlefield I, Battlefield V) on näytönohjain nyt lämmennyt kohtalaisesti. GPU temp on radeonin ajureitten ja MSI Afterburnerin mukaan ollut max 93 astetta, liitoskohdan lämpötila max 109 astetta. Korkeita ovat, mutta ainakin AMD:n mukaan hyväksyttäviä. Vakiokelloilla ajettu ajettu, alivoltitus voisi auttaa tähän "ongelmaan".

Täydellistä vakautta ei ikävä kyllä myöskään ole tullut havaittua: pari kertaa tehnyt 100% lukon (hiirikään ei liiku, mitään ei tapahdu) kun on esim. lähtenyt sammuttamaan windowsia ja hiirtä heilauttanut voimakkasti samalla. Kerran tehnyt vastaavan jäätymisen peliä käynnistettäessä. Kaksi kerta on tullut greenscreen, joista ensimmäistä kertaa en enää muista missä tapauksessa tuli mutta toisella kertaa tapahtui kun tuli casinolla pyöriteltyä rahapeliä (enkä ollut edes voittamassa, pöh).

Kesken pelin on nyt heittänyt muutamaan otteeseen Windowsin työpöydälle. Tarkempaa syytä en ole selvittänyt, mutta alustavasti kuvittelen että johtuu Radeonin ajureista ja/tai Firefoxista, joka ollut taustalla, tai Origin-sovelluksesta (tapahtunut vain näiden ollessa käytössä).

Silloin kun käyttö on käynyt prossulle esim. kuvankäsittelyn puolella raskaampana, niin on tuuletin herännyt hönkimään jonkin verran ja kuuluu läpi mutta maltillisesti. Näytönohjain myös ääntää selkeästi raskaassa käytössä. Nämä eivät kuitenkaan häiritseviä voimakkuuksia, varsinkaan kun tuossa parin metrin päässä on vertauskohteena vasta asennettu Mitsubishi Electric LN25 -ilmalämpöpumpun sisäyksikkö ja vaikka sekin on todella hiljainen niin äänekkäämmältä se kuulostaa kuin koneen hurinat. Rasituksessa toki pc:n äänet tulevat enemmän esille.

Eli kokoonpanon "haitat" painottuvat enemmän sinne näytönohjainpuolelle. Pelikäyttö niin vähäistä että ajuriongelmat ja lämmöt (pelatessa) ei meikäläistä haittaa eikä noista kaatumisistakaan ole tullut stressattua.

Tyytyväinen edelleen!
 
Alivoltitusta kannattaa ehdottomasti kokeilla sekä CPU:lle että GPU:lle. M-Itx kokoonpanoissa saavuttaneet todella kovia tuloksia alivoltittamalla
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 515
Viestejä
4 538 849
Jäsenet
74 817
Uusin jäsen
pepponen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom