NTDEV viritti Windows 7:n toimimaan 5 MHz:n prosessorilla

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 615


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Kehittäjä NTDEV on julkaissut vuosien varrella pitkät liudat erilaisia opasvideoita ja muita vastaavia Windowsin saralta. Mukaan mahtuu myös mielenkiintoisia kokeiluja, kuten Windows XP:n pyörittäminen 1 MHz:n (virtuaali)prosessorilla.

Tuoreimmassa tempauksessaan NTDEV on viritellyt Windows 7:n toimimaan selvästi alle laitteistovaatimustensa: 5 MHz:n kellotaajuudella sykkivällä (virtuaali)prosessorilla ja 128 Mt:llä muistia. Tarkemmin kyse on 86Box-emulaattorin emuloimasta Pentium-S (P54C) -prosessorista, joka vielä käynnistyksessä tunnistuu 50 MHz:n taajuudella toimivaksi. NTDEV kertoo sorkkineensa 86Boxin lähdekoodia hidastaakseen sen toimimaan 5 MHz:n taajuudella, eli 995 MHz käyttöjärjestelmän minimivaatimuksissa listatun taajuuden alle. Myös muistivaatimukset jäävät vajaiksi, Windows 7 vaatii virallisesti minimissään gigatavun muistia.



Mistään mukavasta käyttökokemuksesta ei voida puhua, sillä kaikesta viilailusta ja kikkailusta huolimatta pelkkä käynnistyminen vie yli 28 minuuttia. NTDEV oli muokannut Windowsin BCD:n (Boot Configuration Data) siten, että käyttöjärjestelmä käynnistyy aina Vikasietotilaan. Lisäksi hän poisti käytännössä kaikki muut, kuin välttämättömät ajurit ja palvelut kokonaan. Hän mainitsee lisäksi, että alle 50 MHz:n taajuudella Windowsin kirjautumisruutu ei käytännössä suostu latautumaan lainkaan, jonka vuoksi hän joutui puukottamaan Windowsin luulemaan olevansa OOBE-tilassa (Out Of Box Experience) ja poistamaan OOBE:n kansiosta kaiken, ettei käyttöjärjestelmä pysty lataamaan itse OOBE-rutiinia. Komentokehote on kuitenkin käynnistettävissä tällöinkin ja NTDEV osoittaa videolla, että Windows on teoriassa käytettävissä ja jopa moniajo toimii huolimatta hitaasta prosessorista ja olemattomasta muistista. Samanaikaisesti käynnissä ovat ainakin WCPUID, Windowsin version ikkunassa näyttävä Winver ja Muistio.

NTDEV kertoo muokanneensa käyttöjärjestelmää muutoinkin karsimalla siitä kaiken ns. turhan. Käyttöjärjestelmä vie asennettu gigatavun ja asennustiedosto vaivaiset 350 Mt. NTDEVin mukaan hän on saanut Windows 7:n toimimaan myös 3 MHz:n kellotaajuudella, mutta se oli jo liian hidas käyttää. Lisäksi hän kertoo saaneensa käyttöjärjestelmän pystyyn vaivaisella 36 Mt:n muistilla, mutta käytännön syistä hän päätyi 128 megatavuun mikä mahdollisti Page Filen kytkemisen pois päältä. Pyöriessään edellä mainitussa konfiguraatiossa Windows 7 kulutti 70 Mt muistia.

Lähde: Tom's Hardware

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
31.10.2017
Viestejä
547
Aika kaamea bloattikikkari tämä windows.

Moderni linux kerneli pyörii sentään 8-bittisellä RISC prosessorilla ja varsinaisella raudalla
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 043
Kyllä windowssinkin kerneli pyörii vaikka millä.

En nyt äkkiä osaa kaivaa windows core-editionin järkeviä minispeksejä, mutta ei täyden desktop-os:n ja linux from scratchin välinen vertailu ole missään määrin järkevää.

Täysi ubuntu/vastaava syö ihan toisella tavalla resursseja vs. pelkkä linux-kerneli busyboxilla
 

Dudem

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 851
Noniin siinä voi käydä lounaalla kun odottelee, että kone käynnistyy ja pääsee käyttöjärjestelmään. :geek:
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 768
Ihan hauska testi sinällään.
Ja jep samaa mieltä. Kerneli ja graafinen käyttöjärjestelmä on ihan eri asia. Sekä se seikka, että nykyuiset tylpöytäkäyttikset suunnitellaan tämän päivän tehoille.
Sama asia, kuin että laitettaisiin 1920 luvun auton kumit nykyautoon ja todetaan, että toimii! Ei vain saa ajaa liian lujaa…
 

Guggenheim

tä?
Tukijäsen
Liittynyt
20.01.2017
Viestejä
276
Joskus aikanaan kokeilin vanhassa 300MHz Pentium II:sessa ihan täysiveristä Windows 7:aa, muistia taisi olla se 512MB, toimihan se tietysti kunhan ei ollut kiire..
 

sushukka

Premium-jäsen
Liittynyt
16.04.2017
Viestejä
1 359
Kyllä windowssinkin kerneli pyörii vaikka millä.

En nyt äkkiä osaa kaivaa windows core-editionin järkeviä minispeksejä, mutta ei täyden desktop-os:n ja linux from scratchin välinen vertailu ole missään määrin järkevää.

Täysi ubuntu/vastaava syö ihan toisella tavalla resursseja vs. pelkkä linux-kerneli busyboxilla
No aika väsynyttä lähteä argumentoimaan mitään tällaista. Mites Windows-applikaatiot CoreOS:lle, ristiinyhteensopivuus, yleisyys noin ylipäätään jne? Ja mitä hittoa edes tarkoittaa "täysi deskop-os" kun niitä desktoppeja on Linuxille useita ja niistä voi enabloida juuri sen minkä haluaa. Samoin sillä shelli-Linuxilla tekee jo oikeastikin hyödyllisiä asioita ja sovelluspaketteja voi asentaa juuri sen verran kuin näkee tarpeelliseksi. Windows ilman graafista käyttöliitymää on sellainen outolintu ettei sellaista näy tuotannossa oikeastaan missään. Maailma taas pyörii nykyään aika lailla Linux-kernelin varassa ja usein ilman desktoppia. Ihmiset eivät oikein tunnu tajuavan kuinka kapeaan segmenttiin Windows on oikeasti jäänyt; on PC-puolen graafinen käyttöliittymä ja nykyään aina vain surkeampikin sellainen (Win11, käyttäjän yksityisyys...). Kaikkialla muualla Microsoft on OS-tappelunsa hävinnyt mukaan lukien nämä IoT-CoreOS-mobiili-ARM-mitkäliesäädöt.

Ihan knoppitietona vaikka kaikki tämän jo varmaan tietävästkin että Microsoftilla oli sen kaksi kerneliä Windows XP:hen asti: Kuluttajapuolen DOS-historiaa kantava kerneli ja sitten yrityspuolelle suunnattu IBM:n kanssa alkuun yhdessä kehitetty OS/2-kerneli. Yrityspuolella sukset meni ristiin IBM:n kanssa ja syntyi IBM OS/2 ja Windows NT. Kuluttajapuolen himmeli oli hyvinkin epävakaa ja kuoli tosiaan Windows ME:n myötä pois. Windows NT oli taas vakaampi ja mitä nyt track recordeja katsoo niin todennäköisesti ansio siitä kuului pitkälti IBM:lle, jolla tuolloin jo takana pitkä historia mm. OS/390-, AS400-, AIX-yrityskäyttöjärjestelmistä. OS2/Warp olisikin ollut huomattavasti pätevämpi käyttöjärjestelmä kuin sen aikaiset MS-räpellykset, mutta IBM ei onnistunut saamaan sovellustukea puolelleen ja sitten oli tietysti MS:n Office-tuoteperheen dominointi markkinoilla ja sen saaminen ainoastaan Windowsille. Office-tuoteperhe on edelleenkin se Microsoftin ykköshirttonaru millä esim. ovat nyt saaneet niin vahvasti kasvatettua Azure-pilveään. Toki nykyään NT-kerneli on varmasti Microsoftin näköinen, mutta siemen siihen kuitenkin tuli IBM:ltä. Samoin muuten NT:n oma TCP/IP-stäkki oli aikanaan surullisen epävakaa ja sen tilalle tuli melkein copy-pastettuna BSD-Unixin TCP/IP-stäkki. Nykyään taitaa kuitenkin olla MS:n oma implementaatio.

Itse uskon että yksi syy OS2 Warpin häviämiseen oli IBM:n silloinen maine ja ote it-markkinoista ylipäätään. Olivatpahan rahastaneet hävyttömästi vuosikaudet ja näppinsä vähän joka paikassa eikä aina niinkään herttaisella tavalla. Microsoft oli pienempi paha kunnes alkoivat sitten perseilemään omalla monopoliasemallaan (Netscape, omat pakotetut suljetut protokollat esim SMB, NTFS, HTML-sotkeminen, openOffice-dokumentit, kyynärpäätaktikointi missä vain mahdollista). Linux taas sai taas tästä tuulta alleen ja pian levisi joka paikkaan paitsi sinne työpöydälle. Samoin mobiilipuolella MS otti pataan vaikka yrittivät pitkään ja kovaa (kämmenlaitteet, Nokia). Uskon että mobiilipuolella markkinat katsoivat että Microsoftille olisi tullut liian määräävä markkina-asema jos olisivat vielä päässeet Androidiksi Androidin paikalle. Nyt rahaa ei tule enää työpöydältä samaan malliin, mutta pilvestä tulee, joka onkin se MS:n strategian ykköskohde nykyään. Siksipä tehtiin työpöytäkäyttäjistä tuotteita eli sinne meni se yksityisyyden suoja Windowsissa. Asennuksessa on aina vain pidempi lista asioita mitä pitää kieltää ja siltikin niitä mainoksia tursuaa sinne työpöydälle asti ja tietty määrä käyttäjätietoa menee joka tapauksessa vaikka mitä vastaisi. Nyt ollaan myös taas sen Netscape-historian äärellä kun koko ajan on vaikeampaa enää ottaa omia selaimia, sähköposti-, kuvankäsittely-, musiikin kuunteluohjelmia jne. kun ensin tulee nalkutus että oletko nyt ihan varma ja Win11:ssä valinnat on jo silputtu tiedostotyyppien mukaan joka tekee vaihdon taviskäyttäjlle entistä hankalammaksi. Konteksimenut näyttäsivät olevan oletuksena suojattu eli esim. 7zipin käyttö on taas yhden klikin kauempana ja mitä nyt muuta. Uutta oikeusjuttua odotellessa...

Pahoittelut seinätekstistä, mutta olipahan pitkästä aikaa hetkosen verran aikaa istua alas ja purkaa tänne mieltään.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
241 148
Viestejä
4 213 650
Jäsenet
71 009
Uusin jäsen
S0mpa

Hinta.fi

Ylös Bottom