Tässä ihmetellyt eri nopeustestien eroja. Onko jollain selitystä miksi erot ovat noin suuret?
Mitattu kuidulla, 1 giganen, elmonet, samalta koneelta. Jossain vaiheessa Telia antoi vain 6 Mbps lataukseksi ja ping oli 60ms. Elisalta on tullut samaa koko ajan.
Kuvat tuo mieleen että olet ajanut muiden operaattorien omia testejä, jotka suunnattu operaattorin omille asiakkaille. (voi testata tilaajayhteyden ja omien laitteiden kykyjä)
Noin yleisesti nopeustesteissä on merkittäviä eroja niin toteutuksessa , palvelimissa ja siinä miten asiat esitetään. Lisäksi testillä voi olla erilaisia asiakasohjelmia, osalla ihan natiiveja ohjelmia eri käyttöjärjestelmille ja monista selainpohjaiset. Jälkimmäinen laitteen, sen käyttöjärjestelmän lisäksi eroja syntyy sillä millä selaimella ja selaimen asetuksilla ajaa. Soppaa sekoittaa vielä tieturvaohjelmat ja reititin minkä läpi ajetaan. Unohatamaa sitä millaisella yhteydellä testilaite on operaattorin verkkoon (kotiverkkon läpi, laiteessa oma modeemi jne).
Suomessa suosituin testi on Ooklan Speedtest.net mihin on tarjolla sovelluksia eri alustoille että se selain ympäristö. Silläkin saa eroja aikaan riippuen ohjelman asetuksista, ja vaikka se varsin hyvä selainpohjaisenakin niin selaimissa on eroja varsinkin jos isoja nopeuksia testataan.
Speedtest vahvuuksiin kuuluu se että sillä on paljon testipalvelimia ja muistettava että testissä arvioidaan suosituskykyä testilaitteesta valittuun testipalvelimeen, eli isoja eroja voi syntyä eri testipalvelimien välillä , jos haluaa testata omaa tilaajayhteyttä + kotiverkon suorituskykyä niin kokeilemalla etsiä se parhaan tuloksen antava palvelin. Jos haluaa testa suorituskykyä jonnekkin tiettyyn verkkoon (palvelimeen) niin sitten testata sinne. Vaikka Speedtest palvelussa hyvin paljon palvelimia niin ei niitä ihan jokaisella operaattorille ole, saati jokaisen ison palvelun tarjoajan salissa.
Esim Speedtest palvelussa kuorman aikaiseen viiveeseen vaikuttaa isosti se ajetaanko yhden yhteyden testiä, vai useita yhtäaikaisia yhteyksiä. Se myös vaikuttaa siihen mitattuun nopeuteen.
Testeissä on mittaustavan lisäksi myös eroja miten tulokset esitetään, ping ei välttämättä ole ping testi, vaan jokin parempi(* tapa arvioida yhteyden viivettä, viivettä voidaan mitata useita kertoja ja paras esitetään, ajatus kuvata sitä kuin pieni viiveinen yhteys reitti kohteeseen on. Voidaan myös esittää viive sieltä hitaammasta päästä, IP liikenteen luenteen takia silloin voi tulla hyvin isoja vaihteluja eri testi kertojen välillä. Jotkin testit esittää molemmat, ehkä siivoten ääripäät pois.
Yleisimmät testit on parantuneet, joskus ei ollut lainkaan harvinaista että esitetyt tulokset saatto olla hyvinkin kaukan todellisuudesta, ADSLllä satamegaa viiveet millisekuntteja. Nopealla yhteydellä liianpieni testisiirto voi mennä läpi ennenkuin liittymän nopeusleikkuri astuu kuvioon, eli se ei välttämättä ole häiriöä jos satamegasalle liittymällä menee lähemmäs giga hetkellisesti. (Se varsinainen yhteys voi olla esim giganen ethernet ja netti yhteys sitten rajattu tilattuun), jokin testi voi tänäpäivänäkin tämän takia näyttää mitä sattuu.
Testilaitteelle, kotiverkossa niin testit ei näytä sitä mitä muuta liikennettä verkossa on testin aikana. Jos vain yksilaite yhteydessä niin kokonais liikennettä voi seurata laitteen/käyttöjärjestelmän/reittimen omasta näytöstä.
(*
Ping paketit voi verkossa kadota, tai mennä isomman prosessin läpi.
Speedtest palvelussa ei osunut silmään Elmonetin omaa testipalvelinta, ja aina sen oman operaattorin palvelin ei ole paras tuloksiltaan, Suomessa yleensä saa hyvän kuvan kun testaa Espoo/Helsinki suunnan Speedtest palvelimiin.
Elisa,Telia, DNA,Valoo, niillä tukevat yhteydet solmupisteisiin. Maakuntapalvelimiin reitit voi olla pitkiä ja vieraalta operaattorilta voi olla vähän tukkosta nopeilla tilaaja yhteyksillä. Tietenkin jos itselle on tärkeää suorituskyky Kaisanetin verkkoon, niin sitten se on hyvä testi kohde.
Edit:
Mainitaan vielä suosittu Fast.com se on Netflixin testi ja tarkoitettu arvioimaan suorituskykyä Netflixin palvelimiin.
Palvelu kohtaisi testejä monella muullakkin palvelulla, ne ei useinkaan ole hyviä arvioimaan nopean kotinettiyhteyden max suosituskykyä, vaan enemmänkin riittävää suorituskykyä ko. palveluun.