Nokia visioi tulevaisuutta 2003

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Sampsa, 30.11.2017.

 1. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream RTX ON Team H2O

  Viestejä:
  6 624
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  [​IMG]


  Vuonna 2003 Nokian markkinaosuus matkapuhelimista oli 38 %, uusia puhelinmalleja julkaistiin 40 kappaletta, joista 14 oli varustettu kameralla. Avainominaisuuksia olivat muun muassa multimediaviestit ja 3G WCDMA -yhteys ja päivänvalon näki myös N-Gage-pelipuhelin. Puhelinliiketoiminnan koko vuoden liikevaihto oli 23,6 miljardia euroa ja liikevoitto 5,48 miljardia euroa. 10 vuotta myöhemmin Nokia myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla.

  Vuonna 2003 Nokia visioi tulevaisuutta 3-5 vuoden päähän ja yksiin kansiin kerätyn WorldMap-kirjasen tarkoituksena oli antaa yrityksen avaintyöntekijöille käsitys markkinoiden trendeistä ja toimialamurroksesta, joilla voisi olla vaikutusta Nokian liiketoimintaan. Sisällön piti myös haastaa yrityksen sisälle juurtuneita oppeja ja toimia työkaluna uusien bisnesmahdollisuuksien tunnistamiseen.

  io-tech sai kirjasen käsiinsä ja poimimme 15 vuotta sitten visioiduista trendeistä mielenkiintoisimmat ennusteet tähän juttuun.


  Yhtenevän digitaalisen toimialan murros


  [​IMG]

  Kirjasen mielenkiintoisinta antia ovat Nokian näkemykset disruptiosta eli toimialamurroksesta, jossa esimerkiksi jokin uusi innovaatio haastaa alan perinteiset toimintatavat.

  [​IMG]

  Listan ensimmäiseksi on nostettu kuvaaminen ja sen digitalisoituminen sekä yhdistyminen matkapuhelimiin. Nykyään käyttäjien puhelimillaan ottamat ja internettiin jakamat kuvat ovat arkipäivää. Nokia pohti vuonna 2003 omaa rooliaan mobiilikuvaamiseen liittyen ja erityisesti mobiilivideon kehitystä. Teknisesti todellisen läpimurron Nokia teki mobiilikameroihin liittyen kuitenkin vasta 2010, kun se esitteli 12 megapikselin kameralla varustetun Nokia N8:n ja pari vuotta myöhemmin Pureview-brändillä varustetun Nokia 808:n.

  [​IMG]

  Musiikkiala muuttaa muotoaan digitaalisuuden ja internetin myötä. Nokia hahmotteli markkinoiden kehitystä tiukan tai löysän kontrolloinnin kautta.

  [​IMG]

  Vuonna 2003 musiikin piratismi oli valloillaan ja lailliset musiikkipalvelut olivat vain marginaalisessa roolissa. Jälkikäteen voidaan todeta, että suurin murros nähtiin Applen huhtikuussa 2003 julkaiseman iTunes Store -verkkomusiikkikaupan myötä, johon Applen toimitusjohtaja Steve Jobs onnistui saamaan mukaan viisi suurta levy-yhtiötä ja yksittäiset kappaleet maksoivat aluksi 0,99 dollaria.

  [​IMG]

  Mukana kulkevasta tallennustilasta tulee kulutushyödyke ja se mahdollistaa uudenlaiset median kulutustottumukset. Apple oli julkaissut iPodin markkinoille 2001 ja sen suosio oli noteerattu myös Nokialla. Avainkysymykset Nokialla liittyivät kuitenkin käyttäjien sisällön turvallisuuteen, yksityisyyteen ja varmuuskopioihin. Tuote-esimerkiksi nostettiin palvelulla varustetut laitteen, kuten TiVO taskussa. Siinä missä N-Gage-pelipuhelimessa oli vuonna 2003 tallennustilaa 3,4 megatavua (+ muistikortti), vuonna 2007 lanseerattu iPhone oli varustettu 4-16 gigatavun tallennustilalla.  Oman sisällön räjähtäminen. Nokia näki haasteita käyttöliittymissä ja sisällönhallinnassa, kun käyttäjien sisällön, kuten kuvien, musiikin, elokuvien ja datan määrän uskottiin kasvavan räjähdysmäisesti. Oman sisällön julkaisun ja jakamisen nähtiin kasvavan ja Nokia mietti, mihin asiakkaiden oma sisältö tulisi sijoittaa ja miten siihen pääsisi käsiksi kaikkialta. Vuonna 2003 verkkotallennus nähtiin kalliina ja hitaana vaihtoehtona.

  [​IMG]

  Digitaalisen mediasisällön liikkuvuus. Mobiilikäyttö olisi mahdollista ilmaisten tai kiinteähintaisten WLAN-verkkojen ansiosta, jotka olivat tuohon aikaan nopeampia kuin puhelinverkot. Nokia pohti, olisiko WLAN mahdollista integroida puhelimiin, joissa käytettäisiin digitaalista mediasisältöä.

  [​IMG]

  Avoin lähdekoodi ajavat ohjelmistoja yleishyödykkeiksi. Avoin lähdekoodi kiinnosti Nokiaa selvästi ja se mainitaan useissa eri asiayhteyksissä. Avointa lähdekoodia pidettiin muun muassa nopeampana ja halvempana vaihtoehtona sovelluskehitykseen ja virheiden löytämiseen. Nokia mietti myös Linux-työpöytää tukevan puhelimen kehittämistä ja ensimmäinen Linux-pohjainen kämmenlaite Nokia 770 Internet Tablet julkaistiin vuonna 2005.

  [​IMG]

  Välittömästi käytössä olevat palvelut. Matkapuhelin kulkee ihmisten mukana kaikkialle, joten se mahdollistaisi palveluiden aktivoinnin esimerkiksi läheisyysteknologialla. Mobiilipalveluiden käyttöönotto oli kuitenkin osoittautunut odotettua hitaammaksi ja palveluiden löytäminen oli koettu haasteelliseksi.


  Polttokennot korvaavat akut


  [​IMG]

  Teknologian kehitys oli merkittävässä roolissa Nokian tuotteita, mutta ainakaan vielä vuonna 2003 kosketusnäyttöä ei oltu nostettu tulevaisuuden trendien joukkoon.

  [​IMG]

  Sen sijaan polttokennojen odotettiin saapuvan vuoteen 2006 mennessä ja niiden odotettiin olevan avainasemassa mobiililaitteiden suorituskyvyn kehityksessä ja kaksinkertaistavan akkujen suorituskyvyn.

  [​IMG]

  Ohjelmiston ja ohjelmien merkitys oli tiedossa jo 2003, vaikka Nokiaa on pidetty hyvin rautakeskeisenä. Pohdinnassa oli keinoja siirtymisestä rautakeskeisestä ohjelmistokehityksestä käyttäjäkeskiseen sovelluskehittämiseen.


  Makro- ja bisnestrendit
  Muilta osin Nokia WorldMap 2003 -kirjanen käsittelee muun muassa makro- ja bisnestrendejä. Makrotrendeissä käydään läpi muun muassa ihmisten ikääntymistä avainmarkkinoilla, Kiinan ja Intian nousua, hallitusten investointeja sotilastekniikkaan, geopolitiikkaa, joukkokanteita, turvallisuutta ja terveydenhuollon kriisejä. Fokus tuntui olevan muualla kuin Yhdysvalloissa, josta lopulta ponnisti Googlen, Applen ja Facebookin tapaiset uudet pelurit. Bisnestrendeissä pohdittavia aiheita ovat muun muassa, minkälaisen alustan Nokia pystyisi kehittämään mobiilisisällön luomiseen ja jakeluun, mobiililaitteiden mahdollistamien uusien bisnesmallien luominen ja startup-yritysten tekemien innovaatioden hyödyntäminen.

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 01.12.2017
  zZzz tykkää tästä.
 2. 91danger91

  91danger91

  Viestejä:
  349
  Rekisteröitynyt:
  02.01.2017
  On täysin käsittämätöntä että firmassa oli mahdollisuuksia ja resursseja vaikka mihin. Tulevaisuudennäkymätkin olivat selvillä ja silti he sössivät melkein kaiken.
   
  Xiyng tykkää tästä.
 3. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Sama ongelma tuppaa olemaan kaikissa isoissa firmoissa. Teknologian murrokseen on vaikea sopeutua ison firman byrokraattisuuden ja sisäisten valtataisteluiden takia.
   
  djtob tykkää tästä.
 4. Tomak89

  Tomak89

  Viestejä:
  303
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Oliskohan jonkun ulkoisen konsulttifirman kirjoittama.
  Tuossahan on nimittäin paljon kaikenlaista järkevää, mitä ei kyllä sitten käytännössä nähty 2010-luvulle tultaessa. :D

  Jos en ihan väärin muista niin Nokiallahan oli Symbian aikoina joku app- ja musiikkikauppa? (Ovi Store/Kauppa, joku tämmöinen)
  Noina 2000-luvun alkuvuosina ne ongelmat rakentui. Yksi merkittävä syy oli johtamispolitiikka.
  Nykyään sitten tyytyväisenä taputellaan selkään, kuinka käytännössä "kuollut" matkapuhelinten osuus liiketoiminnasta myytiin Microsoftille kovalla rahalla. Hyvä kauppa, mutta ei ne matkapuhelinten markkinat mihinkään kadonneet. Applen liikevoitto on jo yksistään 40 miljardia dollaria.

  Kaikkea hyvää kuitenkin toivon HDM Globalille. :tup: Harmi että Android kelkkaan päästiin hyppäämään näin myöhässä.
  Toisaalta varmasti mukava aloittaa puhtaalta pöydältä ja toimivaksi todetusta ympäristöstä.
   
  oisqi tykkää tästä.
 5. jultsu

  jultsu

  Viestejä:
  289
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  Nokialta löytyi sovelluskauppoja, ohjelmia ja uusia projekteja kyllä riittämiin. Kiva vaan kun ne aina tapettiin ja kuopattiin vuoden-kahden sisään julkistuksesta ja pakotettiin käyttäjät taas siirtymään uuteen ja mahdollisesti vielä ostamaan maksulliset sisällöt uudestaan (esim. drm musiikki)

  Tämän vuoksi syvä inho kaikkeen missä lukee NOKIA. Jos taas olet ostanut sen mp3-tiedoston itunesin kautta vuonna 2004 niin todennäköisesti saat sen edelleen ladattua ja kuunneltua äbleltä.
   
  Kaiser Soze ja Kääriäinen tykkäävät tästä.
 6. Frezeh

  Frezeh

  Viestejä:
  320
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2016
  Ei tullut aikoinaan seurattua puhelinmarkkinoita ja kehitystä sen tarkemmin, mutta Microsoftin kanssa Windows sekoilut ja Elop -keissi olivat viimeiset naulat vanhan Nokian arkkuun.
   
 7. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Yleensä firman sisällä tiedetään oikein hyvin mitä pitäisi tehdä (siis siellä missä oikeasti tehdään), mutta firman sisältä ei kysytä, vaan sen sijaan pitää palkata joku ulkopuolinen konsultti.
   
  Xiyng tykkää tästä.
 8. Tc4pb

  Tc4pb

  Viestejä:
  494
  Rekisteröitynyt:
  20.07.2017
  Nimenomaan. Täysin käsittämätöntä.
  Tähän voisi lisätä että vastaava tunarointi onnistuu vain suomessa. Mikähän firma seuraavana?
   
 9. antero

  antero

  Viestejä:
  1 734
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tuo Nokia ennustus on niin fiksua, ettei tuola strategialla olisi voinu epäonnistua.


  Saman tyylisiä ajatuksia, kauppa uusiutui joka vuosi ja entiset puhelinmallit hylättii, näin karrikoidusti.

  Suomen posti, maailmalla pelaa pakettin seuranta miltei reaaliaikaisesti, suomessa mennään vaan taaksepäin. Pian posti haetaan jostain postikeskukseta.

  Toinen on Nokian jämä, verkot, 5G valmistus ja tuotekehitys annettiin Ranskaan, on vain ajan kysymys kun 4G verkkoja ei enää rakenneta uusia.

  Sitten on Fortum, aikoo ostaa saksasta saastuttavat hiilivoimalat ja ajaa ne sitten alas.  Otetaan täysin alaa tietämätön henkilö ja aletaan toimia sen oppien mukaan, miten muuten voisi käydä.
   
  Viimeksi muokattu: 30.11.2017
 10. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  5 911
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No jaa. Yleensä sieltä suorittavalta tasolta ei tule mitään sen tason tietoa josta olisi iloa. Pieniä parannuksia ja optimointeja kyllä varmasti.
   
 11. Wilfa

  Wilfa

  Viestejä:
  446
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  :lol:
   
 12. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Niin, että meinaat vaikkapa Nokialla todellisen tietotaidon olleen siellä powerpointteja toisilleen pallottelevassa keskijohdossa eikä esimerkiksi niissä tuotekehitysorganisaatioissa jotka tuottivat satoja patentteja vuodessa?

  Mutta juu, juuri tuon takia palkataan se konsultti joka kertoo samat itsestäänselvyydet mitkä olisi voinut käydä kysymässä joka kahvihuoneessa. Mutta kun ei se suorittava porras mistään mitään tajua niin turha sieltä on mielipiteitä kysellä.

  Ongelma ei siis todellakaan Nokialla ollut se ettei olisi tietoja ja ideoita vaan se, että johto/keskijohto tappoi ja tunaroi ne kaikki ideat jotka olivat vähänkin jotain muuta kuin "pieniä parannuksia ja optimointeja".
   
  Viimeksi muokattu: 01.12.2017
 13. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  5 911
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En kyllä usko että tuotekehityksen kahvihuone osaa markkinatutkimusta kauhean hyvin. Luuleehan ne toki tietävänsä mitä ihmiset haluaa mutta luulo ei ole tiedon väärti.

  En meinaa mitään niistä sanoista joita suuhuni tuossa yrität laittaa.
   
 14. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 167
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eniten tuossa kirjasessa kummastuttaa Open Source kohta, jossa sanotaan ettei kuluttaja välitä laitteen käyttöjärjestelmästä. Sinällään tämä on ihan totta, sillä kuluttaja tekee ostopäätöksiä ekosysteemin ja palveluiden perusteella. Käyttöjärjestelmällä on kuitenkin merkittävä rooli tähän kokonaisuuteen, joten käytännössä ostopäätöksiä tehdään (ainakin nykyään) käyttöjärjestelmän perusteella. Ehkä 2000-luvun alussa tekniset ominaisuudet määrittelivät hyvin pitkälti laitteen ominaisuudet mutta viimeistään iOS:n App Storen esittely vuonna 2008 muutti tilannetta ja teki kuluttajat tietoiseksi myös itse käyttöjärjestelmästä.

  Nokialla ei ollut selkeää visiota matkapuhelimen ekosysteemin rakentamisesta, mikä johti väistämättä nähtyyn tulokseen. Ajattelu oli ehkä liian insinöörimäistä yksittäisten ominaisuuksien ympärillä eikä kokonaisuutta osattu ottaa huomioon.
  Käyttöjärjestelmiä oli yksinkertaisesti liikaa, mikä johti kulujen nousuun. Sitten kun kuluja lähdettiin karsimaan, niin lopputuloksena oli puolivalmiita tuotteita. Tuohon kun yhdistetään vielä ajattelumalli, jossa pyrittiin tuottamaan halvalla mahdollisimman paljon sovelluksia ilman laatukontrollia, niin lopputulos on selvä.

  PS. Loistava artikkeli! Tällaisia voi olla minun puolesta lisääkin :).
   
  Temeee, Digimonkey ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 15. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Vielä kun keksisi mitä ihmeen tekemistä markkinatutkimuksella on tässä minkään kanssa. Maalitolpat taisi lentää juuri komeasti seuraavalle pelikentälle. Kehityksestä täysin pihalla olevalta asiakkaalta nyt viimeisenä kannattaa kysyä minkälaisia laitteita se käyttää 10 vuoden kuluttua.

  Näinhän tosin taidettiin toimia juuri Nokialla, kun viimeiseen asti estettiin mm. kosketusnäyttöpuhelimien kehitys talon sisällä ja etenkin markkinoille tuonti, koska "ei sellaisia kukaan halua". Applella sen sijaan ei kysytty haluaako asiakkaat kenties lisää samaa vanhaa vai uutta ja mullistavaa ja tuotiin myyntiin se uusi ja mullistava. Tulokset ovat tiedossa.

  Alkaa olla vähän hankala pysyä kärryillä mitä sinä meinaat.
   
  Viimeksi muokattu: 01.12.2017
 16. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  5 911
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Asia kunnossa. :rolleyes:
   
 17. jive

  jive

  Viestejä:
  568
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Väittäisin kyllä että suurimmat menestyjät ovat palveluntarjoajat, kuten Google, Facebook, Spotify, Netflix etc ... Näiden yhteinen nimitys on etteivät ne ole alustariippuvaisia.
   
 18. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 167
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt en ihan ymmärtänyt, mitä tarkoitit? Tuon minun pohdinna lähtökohtana oli, että Nokian tarkoituksena oli pysyä matkapuhelin bisneksessä. Toki Nokia olisi voinut etsiä uusia liiketoimintamalleja jo aiemminkin. Toisaalta Applella menee kuitenkin paremmin kuin yhdelläkään luettelemistasi yrityksistä ja itseasiassa Spotifylla kulkee aika heikosti.
  Jos taas tarkoitit, että luettelemasi palvelut eivät ole alustariippuvaisia älypuhelimissa, niin se ei pidä paikkaansa. Käyttökokemus voi olla ihan erilainen riippuen alustasta. YouTube pyörii useimpien mielestä näppärämmin omassa sovelluksessa kuin selaimessa. Lisäksi on eri palveluja, jotka eivät toimi jokaisella alustalla (esim. WhatsApp). Käyttöjärjestelmällä ja ekosysteemilla on ainakin minun mielestä iso merkitys älypuhelimissa ja Nokian olisi pitänyt sisäistää tämä paremmin.
   
 19. jive

  jive

  Viestejä:
  568
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  En kommentoinut matkapuhelimia vaan käyttöjärjestelmät vs. palvelut noin yleisesti. Apple on myös palveluntarjoaja, mutta siinä suhteessa erilaisessa asemassa että heidän palvelunsa ovat rajattu vain heidän omaan ympäristöönsä. Vastaesimerkkinä voisi sanoa että Microsoftilla menee huonommin kuin vuosiin vaikka heidän tuotteet ovat perinteisesti olleet täysin rajattuja. Apple on muutenkin vähän erikoinen firma, joka uhmaa kaikkia talouden klassisia perusperiaatteita.

  Olen parissa Nokian teknologiakeskuksen tilaisuudessa ollut ja kyllähän siellä tosiaan on ollut hyvä pöhinä. Vaikuttaa valitettavasti siltä että ylin johto kiinnitti huomiota enemmän oman kuvansa kuin firman kehittämiseen. Joku N Gage oli kymmenisen vuotta aikaansa edellä, mutta idea sinänsä oli oikea jos miettii millaista tiliä mobiilipelifirmat nykyään tekevät.
   
 20. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 225
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä itse olen Nokiasta lukenut (nyt viimeisenä DX200 - nokian jalokivi, jossa myöskin tuota matkapuhelinpuolta ja johtoa käytiin läpi) niin kyllähän tuo matkapuhelinpuolen katastrofi on täysin keski/ylä-johdon syytä kun yrityksessä kierros toisensa jälkeen myllyytettiin organisaatiota uusiksi. Tämä kun vielä lisätään siihen valtavaan kasvuun jonka nokia koki 2000 luvun alussa kun henkilöstön määrä lisääntyi rajusti niin onko ihme jos laiva huonolla kapteenilla karauttaa karille?
   
 21. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 183
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Toisaalta pitää muistaa, että ennen Applea kosketusnäytöt olivat enimmäkseen sontaa. Vanha käytäntö, jossa kosketusnäyttö oli käytännössä yksinappinen hiiri huonosti reagoivalla resistiivisellä kosketusnäytöllä, oli aika hirveää. Apple toi puhelimiinsa kapasitiivisen kosketusnäytön ja kehitti kovasti kosketusnäyttöjen käyttöliittymäkoodausta. Siinä on tarvittu kovasti visiota, että on saatu käyttäjiä miellyttävä ratkaisu aikaan.
   
 22. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eipä se silti ainakaan auttanut, että Internet tableteista poistettiin puheominaisuudet omien tuotteiden suojelemiseksi ja kosketusnäytölle suunniteltu s90 käyttöjärjestelmä ajettiin kokonaan alas. Sitten iPhonen jälkeen heikolla menestyksellä koitettiin saada jotenkin se kosketusnäyttö toimimaan s60:n päällä (No kyllähän se lopulta onnistui, mutta sitten lopetettinkin jo koko alusta by Elop) ja Internet tabletista puhelin hirvittävällä sekoilulla (No sekin kyllä lopulta onnistui, mutta senkin tappoi Flop). Sampsahan tekikin jälkimmäisestä hyvän artikkelin Muroaikoina.

  Nokiahan muuten kieltäytyi myös pitkään kategorisesti tuomasta kapasitiivista näyttöä puhelimiin.

  Kannattaa myös muistaa, että niin kauan kuin Nokia oli tuotekehitys(yksikkö)vetoinen firma, sen tuotteiden käytettävyys oli markkinoiden parasta.
   
 23. blaah

  blaah

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  10.12.2017
  Nokia teki paljon virheitä. 2000-luvulla osti 19 miljardilla eurolla omia osakkeita ja mitätöi ne, eli toisin sanoen antoi kiertoteitse osakkeenomistajille "ilmaista" arvonnousua. Lisäksi Elopin palkkaus oli ilmeisesti sovittu Washingtonissa: jenkit piti saada vakoilemaan kaikkia maailman mobiilialustoja, mitä siinä sitten voi tehdä, jos suomalaiset olivat sellaisia vellihousuja, varsinkin eräs.

  Meegossa oli täysin järjetöntä tehdä yhteistyötä Intelin kanssa, olisi kannattanut keskittyä ARM-pohjaisiin lautoihin. Symbian olisi pitänyt ajaa hallitusti alas, ja keskittää voimia N-sarjalaisiin puhelimiin, eli siis Linux-pohjaisiin puhelimiin.
   
 24. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  "People who have built the past, will fail the future." - Hamel & Prahalad (mukaillen)

  Huvitta yksityiskohta tuo 2005-> käytössä Fuel Cells.

  Ei oltu sitten kysytty Nokia fyysikoilta, kysyttiin näköjään insinööreiltä ja tulevaisuusspedeiltä.

  Fyysikot olisivat voineet repiä tuon alas heti (ja repivätkin, ref, Ulf Bossel).
   
 25. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 644
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olihan näillä jossain vaiheessa se oma "Apple Music/Spotify" mutta sekin tosta vaan tapettiin.. Samaan aikaan menestyvät yrtitykset pitävät usein näennäisesti kannattamattomia liiketoimintoja pystyssä.
   
 26. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 547
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Olisiko Nokia vieläkin maailman suurin valmistaja, jos olisivat toimineet eri tavalla?
   
 27. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  2 925
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos se tapa olisi ollut fiksu, niin ilmanmuuta olisi, siitä ei ole mitään epäilyä.
  Käytännössä kuitenkin tuollainen jossittelu jälkeenpäin on täysin turhaa. Pitää tietää etukäteen. Esim voi todeta, että AI teknologiaan sijoittavat firmat ja siinä menestyvät tulevat oikeasti tahkoamaan paljon rahaa seuraavan 20 vuoden aikana. Sensijaan on typerää todeta: Olisi pitänyt ostaa silloin aikoinaan googlen osakkeita.
   
 28. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 547
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Tai sitten olisi kannattanut ostaa esim. 100000kpl bitcoinneja, niin nythän sitä ois oikeasti miljonääri. Ja nokiahan olisi tarvinnut samanlaista visionääriä johtoon kuin Jobs teki Appelle.
   
 29. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sekin olisi varmaan riittänyt, jos johto olisi kuunnellut niitä visionäärejä mitä firmassa oli. Koko organisaatiorakenne taisi todellisuudessa olla täysin mahdoton millekään visionääriselle tuotteelle.

  Minkähänlainen organisaatio Applella on ollut Jobsin aikana?
   
 30. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  2 925
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Muistelisin, että nousun aikana Jobs sanoi, mitä tehdään ja asiasta ei juuri voinut valittaa..
   
 31. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Joo, mutta kenelle? Jos esim. sanoo mitä tehdään Nokia tyyliin sille managerille, joka kertoo sille managerille, joka kertoo sille managerille, joka kertoo sille managerille, joka kertoo sille managerille, joka kertoo sille managerille, joka kertoo sille managerille, ..., joka kertoo sille koodarille, että mitä tehdään, niin eipä se jees miehien ketju ainakaan auta.
   
 32. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  2 925
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Riippuu paljon siitä, miten sen sanoo ja alkaako päitä tippua, jos tiedonkulku tyssää. Ja turha lie tosiaankin sen siivoojan kanssa puhua, joka puhuu ovimiehelle, joka sanoo ilmastointiasentajalle, joka mainitsee toimistonsomistajalle, joka sanoo harjoittalijalle, joka puolestaan muistuttaa ohjelmoijaa asiasta. Ehkä Jobs ei antanut tuollaisten ketjujen kasaantua, vaan kenki Uunot sieltä välistä ulos. Ilmeisesti Jobs myös etupäässä piti kiinni nimenomaan omista visioistaan, eikä antanut porukan väännellä asioita, mitensattuu, vaan työn lopputulos tarkistettiin aina itse.
   
 33. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eipä oikeastaan riipu. Kun organisaatio on tarpeeksi pöhöttynyt, siiloutunut ja byrokratisoitunut ja jokainen juurikin suojelee vain omaa persettään niin silloin nimenomaan ei tapahdu mitään. Vaikka siitä joku kaveri vaihdettaisiinkin keskeltä, niin homma tuskin muuttuisi yhtään mihinkään.

  Mutta jos organisaatio on matala ja Jobsi käveli itse sinne tuotekehitysosastolle kertomaan mitä tehdään niin silloin se viestikin menee oikeasti perille. Ja tämän takia minä alunperin kyselin, että minkähänlainen se organisaatio oli.
   
  halcyon tykkää tästä.
 34. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Pöhö. Jo vuonna 2005 oman ulkopuolisen konsulttifunktioni yläpuolella oli 7 johtajaa, ennen toimaria

  Järkyttävä määrä raportointia dokumenttien hautuumaalle (kukaan ei koskaan lukenut niitä), politikointia, varmistelua, presentaatioita, kokouksia ja erilaisia klikkejä, jotka kaikki olivat todellisen työn teon ja keskeisten päätösten tiellä.
   
 35. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  2 481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Niin siis Apple vai Nokia? :) Yllä siis arvelin, että olikohan Applella "hieman" toimivampi organisaatio aikanaan.
   
 36. jkv

  jkv

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2017
  Itse muistan joskus nähneeni intranet sivuilla powerpoint esitelmän/suunnitelman jostain projektista jonka joku jenkki tiimi oli tehnyt johtoryhmälle ennen iphonea..

  Se ei ollut mikään niistä ekoista tableteista vaan ihan kosketusnäytöllinen puhelin konsepti sormiohjauksineen. Projekti hyllytettiin tietenkin hinnan takia ja varmaan koska ei haluttu symbianille kilpailijaa talon sisältä.

  Näin jälkikäteen olisi pitänyt ottaa kopio siitä.. :D
   
  Threadripper tykkää tästä.
 37. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  N siis. Toki Applekin on pöhöytynyt aivan sairaasti 90-luvulta. Sitten oli Jobsin omat lemppariprojektit, jotka raportoivat suoraan. Ei Jobsikaan kaikkea ehtinyt suoraan huseerata. Nythän se on ihan sapluunalla ajettu formaattitalo, kuten Samsung ja muut. Innovaatio on hyvin kaukana. Ja hitaus alkaa vaivata Appleakin.