• Live: io-techin Tekniikkapodcast poikkeuksellisesti tänään perjantaina noin klo 15:45 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Nokia 5.3 voi muuttua toimintakyvyttömäksi tehdasasetusten palautuksesta Android 12 -päivityksen jälkeen

Diizzel

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 958


Diizzel kirjoitti uutisen/artikkelin:
HMD Global aloitti parin vuoden takaiselle Nokia 5.3:lle Android 12 -päivitysten jakelun marraskuussa. Valitettavasti päivitys osoittautui bugiseksi ja se on sittemmin vedetty jo pois jakelusta. Päivityksen jo ladanneiden ei kuitenkaan kannata nollata puhelintaan tehdasasetukset palauttamalla, sillä sen on havaittu mahdollisesti "brickaavan" puhelimia. Laitteiden ohjelmisto on siis mennyt rikki tehden puhelimista käyttökelvottomia.

Ongelman takana on Android-puhelinten päivityksiin mahdollistettu anti-rollback-ominaisuus, jonka tarkoituksena on estää vanhempaan käyttöjärjestelmäversioon palaamista. Vakiona ohjelmistopäivityksiä varten puhelimissa on erilliset A- ja B-osiot, joihin päivitykset latautuvat ja toisesta osiosta voi palauttaa puhelimen edellisen päivitysversion. Nyt Nokia 5.3:n tapauksessa tehdasasetusten palautus pyrkii palauttamaan toiseen osioon jääneen Android 11:n, mikä ei anti-rollbackin myötä ole mahdollista.

Ohjelmiston korjaus ei mitä ilmeisemmin onnistu kotioloissa, vaan "brickannut" puhelin on vietävä huoltoon.

Vastaavasta syystä tapahtuvia ohjelmiston rikkoutumisia on havaittu aiemmin myös Pixel-puhelimissa ja Googlen virallinen ohjeistus on ollut asentaa Androidin versiopäivitys useaan otteeseen. Tällöin molemmissa osioissa olisi asennettuna tuorein Android eikä anti-rollback siten pääsisi aiheuttamaan ongelmia.

HMD Globalin tapauksessa anti-rollback on käynnistynyt ilmeisesti 14. marraskuuta jakeluun saapuneessa Android 12 -päivityksessä. Jo ennen sitä puhelimiin olisi ollut tarkoitus tulla jo Android 12:n sisältävä päivitys, jonka jakelu on aloitettu 31. lokakuuta. Jostain syystä osa käyttäjistä on kuitenkin mitä ilmeisimmin saanut suoraan tuoreemman päivityksen, josta tehdasasetusten palautus ei ole enää toiminut, sillä anti-rollback on asettunut päälle ja toisella osiolla onkin ollut vanhempi Android 11 -käyttöjärjestelmäversio.

HMD Global on kertonut aiheesta uutisoineelle AndroidWorldille olevansa tietoinen osaa Nokia 5.3 -käyttäjiä koskevasta ongelmasta ja työskentelevänsä sen parissa korjatakseen tilanteen. Toistaiseksi HMD Global kehottaa Nokia 5.3:n omistajia olemaan palauttamatta puhelinta tehdasasetuksiin, jos se toimii Andorird 12:lla.

Kiitokset uutisvinkistä ja kattavasta pohjatyöstä lähteineen TechBBS-foorumin käyttäjälle Flying Antero. Tarkemmin Nokia 5.3:n päivityksen mukanaan tuomiin haasteisiin voi tutustua lähdelinkkien takaa.

Lähteet: Nokia Community, PiunikaWeb, AndroidWorld, Twitter-käyttäjät (1), (2), (3), Android Police, TechBBS

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 575
Hmd Global on aktivoinut anti-rollback ominaisuuden myös muissa laitteissa, joten periaatteessa vastaava ongelma voi tulla vastaan muillakin laitteilla. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tullut raportteja brickatuista laitteista Nokia 5.3:n lisäksi, joten ehkä anti-rollback on aktivoitu vasta useamman saman Android-version OTA-päivityksen jälkeen (eli molemmilla sloteilla sama Android--versio, kun anti-rollback menee päälle).Joka tapauksessa tuntuu käsittämättömältä, että näin paha tilanne on päässyt syntymään. Hmd Globalin track-record päivitysten laadussa ei ole muutenkaan kaksinen. Sinänsä kyseinen vika on leivottu osittain Androidin A/B-rakenteeseen mutta valmistajien pitäisi olla tarkkana, missä vaiheessa anti-rollback aktivoituu, ettei käyttäjät joudu ongelmiin.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 575
Kuten tuossa edellä vähän ounastelin, niin ongelma koskee mahdollisesti useampia laitteita. Nokia T20 tabletti on saanut Android 12 päivityksen ja käyttäjät ovat raportoineet pimeäksi menneistä laitteista.

Screenshot_20221209-092746_YouTube_1_1.jpg

Screenshot_20221209-092900_YouTube_1.jpg

Screenshot_20221209-092918_YouTube_1.jpg

Kuvakaappaukset kommenteista:
Android 12 päivityksen on raportoitu kuluttavan akkua kovaa vauhtia (kts. Twitter1 ja Twitter2). Minun teoria on, että tabletti päivittyy Android 12 versioon ja akku kuluu loppuun jonkin bugin vuoksi. Tabletti yrittää bootata uudelleen mutta boottaus epäonnistuu vähäisen virran vuoksi. Tässä vaiheessa tabletti vaihtaa slotin automaattisesti ja yrittää bootata Android 11 version -> laite brickaantuu ehkä anti-rollbackin vuoksi? Osa laitteista päätyy mustaan ruutuun ja osa bootlooppiin Nokia 5.3:n tavoin.
Nokia T20 on myös saanut kaksi Android 12 päivitystä tähän mennessä Nokia 5.3:n tavoin. Jos syynä on anti-rollback, niin se on aktivoitu jommassa kummassa (jälkimmäinen?) ja riippuen päivitysten järjestyksestä, niin käyttäjä voi ajautua ongelmiin. T20:n Android 12 päivitys on ainakin ollut buginen, niin joku päivitys on saatettu vetää takaisin (kts. Nokia T20 Android 12 update?).

En nyt varmaksi mene väittämään, että sama ongelma kyseessä uutisen aiheen kanssa, mutta kovasti vaikuttaa samalta :hmm:.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
192 690
Viestejä
3 485 224
Jäsenet
62 197
Uusin jäsen
abexi

Hinta.fi

Ylös Bottom