Neuralink julkaisi tietoja aivoihin tulevista antureistaan

Viestiketju alueella 'Uutisia lyhyesti' , aloittaja hkultala, 19.07.2019.

 1. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 324
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Elon Muskin perustama Neuralink-firma julkaisi myöhään tiistai-illalla tietoja aivoihin tulevista antureistaan.

  Neuralinkin N1-piiri asennetaan käyttäjän pään sisälle ihon alle, ja siitä lähtee aivoihin 1024 hyvin ohuissa johdossa olevaa anturia, jotka mittaavat aivojen neuronien aktivoitumista. Näistä antureista 64 on kaksisuuntaisia, eli niillä voidaan myös stimuloida aivojen neuroneita aktivoitumaan.

  Alustavien suunnitelmien mukaan piirejä asennettaisin potilaalle aluksi n. 4-5 kappaletta. Piirit kommunikoivat pääkallon läpi langattomasti NFCllä korvan taaksen ihon ulkopuolelle laitettavalle irroitettavalle vastaanottimelle, joka lähettää datan eteenpäin puhelimeen.

  Anturien asentamiseksi yritys on kehittänyt leikkausrobotin, joka pystyy asentamaan anturijohdot aivoihin tuottamatta aivoille merkittävää vahinkoa; Anturijohdot ovat aivan liian ohuita että ihminen pystyisi niitä asentamaan, ja niitä asennettaessa pitää esimerkiksi väistellä aivoissa olevia hyvin pieniä verisuonia.

  Aluksi järjestelmää on tarkoitus käyttää halvaantuneiden apuvälineenä, mutta myöhemmin myös terveiden ihmisten toimintakyvyn kasvattamiseen, integroimaan ihmisäly ja tietokone toisiinsa.

  Eläinkokeissa apina on jo onnistunut käyttämään tietokonetta neuralinkin piirin (ilmeisesti langallisen) prototyypin avulla. Ihmiskokeet on tarkoitus aloittaa ensi vuoden aikana, kun lupa FDAlta saadaan ja ensimmäinen langaton piiri saadaan valmiiksi.


  Yhdistäisitkö omat aivosi tekoälyyn? Elon Muskin yhtiö hakee lupaa testata ihmisillä uutta sensoria, joka antaa meidän kontrolloida laitteita ”ajatuksen voimalla”

  https://techcrunch.com/2019/07/16/elon-musks-neuralink-looks-to-begin-outfitting-human-brains-with-faster-input-and-output-starting-next-year/

  Eniten tietoja löytyy tuosta vajaan parin tunnin esityksestä, jos vaan jaksaa katsoa läpi:  Neuralinkin whitepaper:

  An integrated brain-machine interface platform with thousands of channels
   
  Viimeksi muokattu: 19.07.2019
  njake, anonyymi, leripe ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 2. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 324
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Suunnitelmat Marsin asuttamisesta kuulostaa tämän rinnalla mielestäni melko pieniltä - tällä on paljon suuremmat mahdollisuudet mullistaa koko maailma, ja tavalla, jonka vaikutuksista ei vielä osaa varmuudella sanoa.

  Mahdollistetaan toisaalta todella paljon kaikkea kivaa ja hienoa ja tekninen singulariteetti, toisaalta tämä avaa myös ihan uusia mahdollisuuksia dystopioille.
   
  Mawe, caustic, Loisteho ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 3. eba

  eba Tukijäsen

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  04.09.2018
  Alkaa kuulostaa Deux Ex menolta :D
   
  Uglukman ja HiTec tykkäävät tästä.
 4. elmu01

  elmu01

  Viestejä:
  193
  Rekisteröitynyt:
  06.02.2017
  On kyllä uskomattoman mielenkiintonen.
  Lähinnä mietin, että jos toi nfc:llä toimii, niin pystytkö ton yhdistämään kaverin älylaitteeseen ja ajatuksella ohjailemaan sitä sen ollessa auki?:bored:
   
  Viimeksi muokattu: 19.07.2019
 5. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 885
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En tiedä, mutta voi ainakin maksaa kaupassa laittamalla korvan kiinni päätteeseen. Epäilen tosin, ettei tämäkään teknologia mahdollista kuin maksimissaan yhden bonuskortin liittämiseen järjestelmään. :D

  Ei vaan, onhan tuo mielenkiintoista tekniikkaa, mutta minkäänlaiseen käytännön toteutukseen on vielä pitkä pitkä matka.
   
  ovastu02, Mawe, Peni ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 6. jive

  jive

  Viestejä:
  894
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Eiköhän kyberneettiset proteesit ja erilaiset eksorangat ole se humaani kulma mistä tullaan, mutta kaukana ei ole Evangelionin tai Avatarin tyyppinen sovellus.
  Isoin Pandoran lipas avataan jos suoralla neuronilinkillä opetetaan neuroverkkoja tai jotain kehittyneempää laskentamallia kaksisuuntaisesti.
  Suomessa on paljon aivotutkimusta. En yllättyisi jos jotakin tutkimusyhteistyötä olisi tai tulisi.
   
 7. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Planeettoja asuttamaan lähtiessä muutetaan koko galaksi, ainakin omasta mielestä mikään tekninen singulariteetti joka jää vain tälle pallolle, ei ole niin suuri asia.

  Kiva lukea näitä kovimman teknologian saavutuksia myös täältä, vaikkei ne kuuluisivatkaan perinteiseen io-techin teemaan. :D
   
 8. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  En nyt näkisi että planeetan asuttaminen muuttaa galaksin kannalta mitään, hyvä jos aurinkokuntatason muuttamisesta voidaan puhua ja meidän omalla Linnunradalla on arviolta 200 miljardia aurinkokuntaa ellei ylikin
   
  Mawe tykkää tästä.
 9. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 324
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  [offtopic]

  Ei muuteta. Mars asuttamalla muutetaan hiukan yhtä planeettaa. Muiden aurionkokuntien asuttamainen on aivan eri suuruusluokan juttu.

  [/offtopic]

  Tekninen singulariteetti johtaa kaiken muunkin kehityken nopeutumiseen.

  Tämähän nimenomaan kuuluu teemaan. Tässä on kyse tietokoneen käyttöliittymälaitteesta, vieläpä erittäin hienosta ja teknisestä sellaisesta. Onhan täällä ollut juttua hiiristä ja näppiksistäkin, vaikka ne ovat palon low-techimpää kamaa.
   
  Kaotik tykkää tästä.
 10. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 324
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  :facepalm:

  Ensimmäinen käytännön toteutus lienee valmis ensi vuonna. Järjestelmän prototyyppiversio toimii jo nyt langallisena apinoilla, mutta puuttuu vain 1) langattoman version viimeistely/loppuunkehitys 2) luvat FDAlta että tuon saa asentaa ihmiseen.

  Turvallisuus- ja käytettävyyssyistä langallista versiota ei tulla asentamaan ihmiseen.
   
  mmst1 ja Kaotik tykkäävät tästä.
 11. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Siinä vaiheessa kun saadaan ihmiskunta ensimmäisen kerran toiselle pallolle, toisten maailmojen valloittaminen on enää vain ajan kysymys, eikä edes yhden pallon maailmanloppu estä sitä. Vain tälle pallolle jäävä tekninen singulariteetti voi myös tuhota tämän pallon, hyvinkin nopeasti, juuri tuosta erittäin nopeasta kehityksestä johtuen. Maailmankaikkeuden muuttamiseen vaaditaan molempia, uusien planeettojen asuttamista ja teknista singulariteettia ihmisaivojen teknistä hyödyntämistä myöten, mutta alkuun on lähdettävä tuosta pallojen valloituksesta tai muuten homma leviää liian helposti reisille.

  Tosin tuo on vain oma ajatuskuva, joku tuhannesti fiksumpi tekoäly voi olla eri mieltä. Vaipumatta edes filosofiaan ja koko olemassaolon tarkoitukseen. Fermin paradoksiin oma ratkaisuni on, että muut kansakunnat ovat joko löytäneet teknologialla oman tietokoneilla pyörivän taivaansa tai tuhonneet sillä itsensä, ennen kuin ovat kerinneet lähtemään muualle.
   
 12. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 885
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kaikella kunnioituksella sinun pitäisi ihan oikeasti yrittää lakata keskustelemasta noilla facepalm-hymiöillä, kun ne ovat sinun kommenteissa menettäneet merkityksensä jo vuosia sitten. Tässäkin tapauksessa vastasit pelkällä hymiöllä vitsiin, josta tulee väkisinkin mieleen, että joko et ymmärtänyt vitsiä tai sitten istut vähän liian totinen hattu päässä. Relax ja silleen. :D

  Lähinnä ne luvat siinä minua juuri mietityttävätkin ihmisten kohdalla. Eläinkokeet ovat eri asia. En jaksa uskoa, että lupia irtoaa vuodessa tai edes kahdessa, mutta se riippuu tietenkin monesta asiasta.
   
  AvatarX, Lagittaja, ttjm ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 13. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Marsiin on matkaa lyhimmillään noin 54,6 miljoonaa eli 54 600 000 kilometriä. Lähimpään tähteen on matkaa noin 4,24 valovuotta eli noin 37 840 000 000 000 kilometriä. Ero on siis yli 693 040 kertainen. Ei se ihan vain ajan kysymys ole.
  ((korkki on auki, toivoittavasti ei tullut pilkkuvirheitä))
   
  leripe ja skiip tykkäävät tästä.
 14. spede

  spede

  Viestejä:
  2 152
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei tarkoitus olekaan, että näitä asennetaan ihan tavan ihmisille vuoden parin sisään. Ensikädessä näitä testataan neliraajahalvaantuneilla ja muilla vastaavia raskaasti elämää rajoittavia sairauksia sairastavilla ihmisillä. Tälläisessa käytössä jo nykyään on saman tyylistä tekniikkaa, mutta se tekniikka ei ole yhtä edistynyttä ja "helppokäyttöistä" kuin Neuralink suunnittelee järjestelmän olevan.
   
 15. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Sata vuotta sitten kuljettiin hevosilla naapurikylään, viisikymmentä vuotta sitten mentiin Kuuhun, joidenkin vuosien päästä, eli reippaat viisikymmentä vuotta siitä mennään jo yli sata kertaa kauemmas Marsiin. Ei tarvitse kovin montaa vuosisataa ynnäillä nähdäkseen mihin olisi mahdollista päästä.
   
 16. Mendel

  Mendel

  Viestejä:
  717
  Rekisteröitynyt:
  21.09.2017
  Ajattelet ehkä liian suppeassa mittakaavassa. Marsiin mennään. Se on varmaa, jos ei ennen sitä ehditä jotenkin tuhota itseämme.
  Kun marsiin on menty, noin tuhannessa vuodessa se voidaan maankaltaistaa jos halutaan.
  Muutamassa tuhannessa vuodessa saadaan varmasti siirtokuntia muuallekkin tähän aurinkokuntaan.
  Ja kyllä. Muutamassa kymmenessä tuhannessa vuodessa varmasti ehditään lähettää jonkinlainen miehitetty alus toiselle tähdelle.
  Se on vain ajan kysymys. Pitkän ajan kysymys. Ja edellyttää että ihmiskunta osaa siihen asti pelata resurssinsa oikein.


  Mitä tulee implanttihommaan niin olisihan se kiva jos voisi vain ajatella, mitä vaikkapa riisi on kiinaksi ja saman tien piiriltä tulee ensin mainos riisiviinasta ja sitten ajatus että ai niin sehän on 飯. Tai jos voisi vain miettiä että mitähän Erkille kuuluu ja samantien sieltä tulee Wix mainoksen jälkeen kommentti että just olin nukkumassa, äläpä ajattele nyt minua.
   
  Lagittaja, Härkönen, Tommy Goldfish ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 17. King Im Jo

  King Im Jo

  Viestejä:
  297
  Rekisteröitynyt:
  14.07.2019
  Kunhan ensin saa luvat tuohon ensimmäiseen asteeseen eli yksisuuntaisiin(laitteelle päin), niin seuraava askel onkin jo sitten täydellinen ajatuksien hallinta. Jokaiselle laite ja piuhat päähän jos ei ole samaa mieltä. Tai jos vähän positiivisemmin ajattelee, niin ehkä näistä piuhan päässä olevista ihmisistä(tai miksei eläimistäkin) sais rakennettua yhtenäisen ajatusserverin(saa keksiä paremman nimen) jotka ratkaisee yhteiskunnallisia ongelmia, kuten miten saisi kylmän kaljan pienimmällä vaivalla.
   
 18. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kun huomioidaan että ensimmäisestä korkeakulttuuriksi laskettavasta on kulunut vasta reilu 5500 vuotta niin muutamista kymmenistä tuhansista vuosista puhumista tuskin voidaan laskea "vain ajan kysymykseksi". Mutta eiköhän tämä offtopic aiheesta riitä, jatketaan jossain sopivammassa ketjussa YK:lla vaikka
   
 19. skiip

  skiip Tukijäsen

  Viestejä:
  152
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2019
  Mutta kun lähdetään matkustamaan kunnolla avaruuteen, niin nuo mittasuhteet paisuu niin käsittämättömiksi. Ihminen, tai mikään materia kun ei voi kulkea valonnopeutta. Ja jos jonkun ihmeen kaupalla pystyttäisiin kulkemaan edes pientä osanopeutta siitä niin matkat kestäisivät tuhansia vuosia, eli pidempään kuin aikaa on meillä laskettu. Ja pelkkä viesti sieltä "löysimme kivan planeetan" kestäisi vuosia tulla takaisin ja uusi retkikunta paikalla taas tuhansien vuosien päästä.

  Olisikohan tälle parempaa topikkia, mielenkiintoinen aihe kyllä :think:

  edit: Kirjoittaminen kesti pidempään ja ylläpito ehti siinä välissä kommentoimaan ot:sta, pahoitteluni :)
   
  Kaotik, Loisteho ja King Im Jo tykkäävät tästä.
 20. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  2 055
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @hkultala

  Alkuperäinen Neuralinkin kanavalla:

   
 21. Kautium

  Kautium IOdootti

  Viestejä:
  6 885
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei tietenkään, mutta ihminen lääketieteellisten tutkimusten ja uusien kokeilujen kohteena on kuitenkin sellainen haaste byrokratiamielessä, että mitä vaan voi sattua aikataulujen kanssa, jos ei saa sopivaa porukkaa voideltua matkalla. Ei sillä, etteikö Muskilla olisi millä voidella, mutta kuitenkin.
   
 22. Loisteho

  Loisteho

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2017
  Suhteellisuusteoria puolestaan kertoo mukavasti, että mittasuhteet kirjaimellisesti supistuu mitä nopeammin kuljetaan. Vaikka rakettitieteissä tulisi sama hidaste vastaan kuin mooren laissa, on maailmassa aikaa riittämiin kaikkien ongelmien ylitse pääsemiseksi.

  Voi tosiaan olla, että tälle topikille vaaditaan parempi paikka. :D
   
  Kaotik ja skiip tykkäävät tästä.
 23. Rockbear

  Rockbear

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  16.05.2017
  Voi perhana mitä missasin? Samaan tapaan toimii myös psykiatrisesti tehtävä aivojen hallinta, anturit asentamalla. Näin ei tarvita enää lääkkeitä ja potilas voi aloittaa kuntoutumisen.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2019
 24. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 300
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ei nyt yksinkertaisteta asioita sentään liikaa. Nykylääketieteellä ei ole "aavistustakaan" monista aivojen toimintaan vaikuttavista asioista (lue: miten ongelmia voitaisiin korjata, kun edes samat oireet aiheuttavat ongelmat eivät ole samanlaisia eri ihmisillä, saati sitten että tiedettäisiin miten niitä aivokemian vinoumia saatasisiin korjattua minkään tason varmuudella). Tämäkään tosin ei tähän ketjuun kuulu
   
 25. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  2 316
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ja NSA kuuntelee jengin aivoja sitten päivästä 0 alkaen.
   
  Härkönen, eba ja Rockbear tykkäävät tästä.
 26. jive

  jive

  Viestejä:
  894
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  höpsistä. Korkki kiinni ja käypähoitoa selaamaan Sähköhoidon käyttö skitsofreniassa
   
 27. Rockbear

  Rockbear

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  16.05.2017
 28. Rockbear

  Rockbear

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  16.05.2017
  Jeps echelon ja muut toimijat sekä järjestelmät.
   
 29. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  2 316
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllähän tuo esim VR-peleihin(varsinkin niissä liikkumiseen) toisi uusia mahdollisuuksia.
   
 30. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  189
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Muiden ylistäessä Cyberpunk 2022 visioita minä jään odottamaan versiota missä ei tulisi sitä merkityksetöntäkään vahinkoa, ei kuulosta houkuttelevalta optiolta jos merkityksetön osoittautuukin merkitykselliseksi o_O
   
  eba tykkää tästä.
 31. njake

  njake get string from object Make ATK Great Again

  Viestejä:
  497
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pelkästään tuo leikkausrobotti jo yksistään on iso juttu toimiessaan, sitä voidaan käyttää moneen muuhunkin.
   
 32. Habazon

  Habazon

  Viestejä:
  1 396
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tällähän toteutetaan sitten etänä ohjattavia apinoita, ei tarvi enää ihmistä käyttää "vaarallisissa" hommissa.