Kuitu hakkaan toimiessaan kunnolla 4G mennen tullen ihan kaikessa.
Tämä oletus on itselläkin. Kumma homma vaan, että testeissä ei mitään oikein saa kiinni sellaista, että tässä kuidussa olisi jotain erityistä vikaa kuitenkaan. Ei katko muuta kuin silloin, kun operaattorilla on jotain häikkää.
Jos käytössä on vaikka win10/win11 tietokone, niin eipä tuo nyt mikään suuri riski ole palomuurit ym. suojaukset päällä kokeeksi laittaa kone nettiin. Harvalla on puhelimessakaan erillistä palomuuria vaikka onkin suoraan netissä mobiilidatan kautta. Jos sen ongelman haluaa selvittää, niin vähän pakko siinä on alkaa sulkemana vaihtoehtoja pois. Tuo IP-vapautumisen odottaminen toki hankaloittaa testaamista.
No puhelimet on kuitenkin pääsääntöisesti ajateltukin laitettavan suoran nettiyhteyden päähän. Johonkin iPhoneen et saa mitään tartutettua vaikka yrittäisi tarkoituksella toisin kuin Windows, jossa sopiva haavoittuvuus sattuu olemaan. Toki paljon teoreettista tuokin Winkkarilla on mutta silti. Eniten tuo parin tunnin odottelu tuossa haittaa, kun menee tuo HomeKitin kodinohjaus täysin solmuun joka kerta, kun netti katkeaa.
Toinen homma tietty on se, että jos Winkkarin panee suoraan nettiin niin siinä pitää ottaa käyttiksen palomuuri päälle, joten siinä on taas yksi variaabeli päällä mitä ei muulloin ole käytössä taas...
Itse kyllä ensimmäisenä testaisin ettei se reititin aiheuta ongelmaa.
Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla elävästä elämästä eteen tullut tilanne, jossa reititin voisi aiheuttaa ongelman, että se juuri kuidun kanssa tekee kuten nyt tekee? Niin ja mikä sellaisessa tilanteessa oli sitten lopulta tarkalleen ottaen syynä? Eli sama pääreititin (Asus TUF AX6000) itselläni koko ajan samoilla astuksilla ja vaihdan ainoastaan sen WAN-porttiin kuitumuuntimen sijaan 4G-reitittimen. Reitittimessä ei mitään sisällönsuodatusta tai QOS päällä.
Onko sitten yksinkertaisesti niin, että tuossa Asuksessa ei vain riitä puhti ja kamelin selkä katkeaa jo jossain parin sadan megan vauhdeissa? Tosin tuo 4G:kin purskeina pukkaa tuota välillä ja silti toimii salamannopeasti.
Luultavasti operaattorikin haluaisi varmistaa, ettei ongelma johdu asiakkaan omista laitteista.
Tiedän mutta tämä nyt on joka vehkeessä se riesa, että mistä tahansa valitat niin ekana pitää palauttaa tehdasasetukset tai formatoida kovalevy jne. Tyyliin soitat tukeen, että televisio haisee palaneelle niin siellä todennäköisesti neuvotaan ajamaan ensiksi tehdasasetukset.
Yksivaihtoehto olisi operaattorilta pyytää IPv6 käyttöön, niin ei olisi rajoitettuna yhteen IP-osoitteeseen.
Ei ole tullut otettua IPv6:tta käyttöön tuossa pääreittimessä lainkaan. Mutta tuli mieleen, että voisiko tuo 4G käytännön säpäkkyys selittyä tuolla osin? Kuidusta saan IPv4 osoitteen ja taas tuossa 4G-reittimellä testatessa se saa oletuksena IPv6 osoitteen ja se tekee nattauksen ja jakaa sitten IPv4 sisäverkon IP:n tuolla pääreittimelle. Luulisi toki, että tuo 4G-reittimen ylimääräinen nattaus tekisi jotain viivettä mutta voihan olla, että tuossa Sagemcomissa on tehokkaampi rauta (muistaakseni vuodelta 2018 tjsp.). Tai sitten tuo Asus pelaa jostain syystä nopeammin, kun saa WANin puolelta sisäverkon IP:n vaikka silloinkin se edelleen nattauksen tekee.