Napostelut illan istujaisiin

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mikkos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
15 101
Aina silloin tällöin tulee tilanteita että on kotona jonkinlaista juhlantynkää jolloin saa vapaammin rakentaa jotain syötävää porukalle, mutta sitten sitten on tilanteita jolloin tulee kutsu muualle ja pitäisi keksiä jotain "napostelusyötävää" tuliaisiksi. Ei mitään tyyliin sipsiä ja dippiä ja pähkinöitä vaan joitain ihan syötävää.

Tähän asti on ollut käytössä coctailtikkuvartaat, joissa juustoa, lihapullaa jne tikuissa joita helppo dippailla. Sitten pikku leipäset eli tikkuihin pieniä "täyteleipiä" jossa välissä erinäisiä täytteitä.

Saa heittää suosikkeja tuollaisista "sormiruuista" joita voisi sitten rakentaa matkaan kun tulee lähtö muualle iltaa istumaan.
 
Patonkia + tuorejuustoa. Myös tapenadea voi tehdä patongin kaveriksi. Marinoituja oliiveja, juustoja ja makkaroita (ilmakuivattu kinkku, salami yms.) . Erilaiset kylmät wrapit pilkottuna pienemmiksi palasiksi. Erilaiset voileivät myös hyvä, kunhan käyttää vähän mielikuvitusta tai reseptejä.
Ja vanhan ajan klassikko, joka on vähän unohdettu: piirakka. Esim. kinkku-sienipiirakka.
Sitten tulee vielä mieleen omatekoinen hummus + kasvikset. Sopii myös leivälle.

Ja ne sipsitkin on hyvä idea, kunhan näkee vähän vaivaa. Kotitekoiset sipsit dipillä maistuu varmasti. Tai tortilla-lastut kotitekoisella salsalla ja quacamolella.
 
Toimii.
 
Minä olen viime aikoina suosinut Meze-henkistä settiä. Eli Lähi-Itä tyyppisiä mössöjä (hummus, baba ganoush, herne/papu-mössöt, tms.). Näiden kanssa voi sitten tarjoilla leipää tai kylmiä falafel/lihapulla/leikkele/juusto juttuja sekä kasviksia.
Sopivat vegeille ja muillekin rajoittuneille. Ja ovat aikalailla helppoja valmistaa. Valmiiden hinnat ovat kovia, joten jos yhtään enempää tekee, niin kannattaa tehdä itse, ostaa falafelit ja lihapullat sitten valmiina.
 
Osta joku kilon flank steak ja paista se. Toimii hyvin lämpimänä ja kylmänä. Lisukkeeksi kimchiä
 
Nachojen kanssa vähän ruokaisampi salsa, niin että laittaa esim. jauhelihaa sekaan. On vähän kevyempi versio nachopellistä, joka sekin voisi sellainen olla?
 
Tein jotain tapastyylisiä napostelupatonkeja.

Patonki leikataan tapastyylisiksi siivuiksi vähän vinottain. Paahdetaan uunissa pinta rapeaksi. Sitten hierotaan rapealle pinnalle raakaa valkosipulia (tarttuu yllättävän hyvin, joten kannattaa laittaa maltilla). Sen jälkeen hirotaan pintaan tomaattia niin että mehua imeytyy leipään. Tämän päälle sitten hiukan merisuolaa. Ja sitten päälle vielä jotain muuta, itse laitoin ilmakuivattua Serranoa viipaleen.
Oli ihan törkyhyvää. Tulee kyllä tehtyä toistekkin ja pitää keksiä jotain muuta päälisiä, mutta suht tuoreina ja rapeina on kyllä toimivia. Ajan kanssa menee sitten vähän pehmeemmäksi niin ei ole ihan niin hyvää.
Pitääpä kokeilla laittaa vielä jotain chorisoviritystä ja paahdettua paprikaa päälle. Eikä anjoviskaan ole pois suljettu.
 
Meillä on suuren suosion saavuttanut tortillarullat.
Tortillalätyn sisään käärittyna perusjauhelihamössö maustettuna jollain santamarian texmex mausteella. Täytettyrulla "tiukalle" kääreelle ja jääkaappiin viilentymään. Viilennyttyä leikkaa vaan suupaloiksi.
Nämä saa tuunattua todella helposti mihin suuntaan tahansa, esim. sisälle jotain kasviksia ituhipeille (jokainen päättäköön mikä tähän soveltuu, ei ole tullut harrastettua :D ) ja viimeksi isojen poikien kyläillessä jauhelihamössö tuunattiin naga morich chileillä, jotta kaikki muisti seuraavana aamuna miten hyviä olivat.

Toinen mikä kaikissa juhlissa on aina loppunut kesken, on lohitahna ja ruisnapit. Tahnaan tulee savustettualohta, tuorejuustoa, tilliä, sitruunaa, ruohosipulia, ja maun mukaan mustapippuria.
Tätäkin saa tuunattua moneen suuntaan oman maun mukaan,
 
Meillä on välillä tehty juhliin "tortillasushia", eli pehmeän vehnälätyn päälle ruohosipulituorejuustoa ja ohuita kylmäsavulohiviipaleita. Sitten rullalle ja paloiksi.
 
Tortillalettu muunnoksia: PizMexSlice. Kaksi tortillalettua joiden väliin soosit, täytteet ja juustoraaste. Paistetaan pannulla molemmin puolin, hieman jäähdyttyä leikataan slaisseiksi. Tähän voi lisätä tarjottavaksi pari dippikastiketta lautasenreunalle laitettavaksi johon slaissit voi dipata.

Jos enempi täytettä, kasvata juuston määrää joka liimaa kakun kasaan pannulla paistaessa. Täytteiksi vaikka naudanliha-emmental ja broiler-cheddar.
 
Aina silloin tällöin tulee tilanteita että on kotona jonkinlaista juhlantynkää jolloin saa vapaammin rakentaa jotain syötävää porukalle, mutta sitten sitten on tilanteita jolloin tulee kutsu muualle ja pitäisi keksiä jotain "napostelusyötävää" tuliaisiksi. Ei mitään tyyliin sipsiä ja dippiä ja pähkinöitä vaan joitain ihan syötävää.

Tähän asti on ollut käytössä coctailtikkuvartaat, joissa juustoa, lihapullaa jne tikuissa joita helppo dippailla. Sitten pikku leipäset eli tikkuihin pieniä "täyteleipiä" jossa välissä erinäisiä täytteitä.

Saa heittää suosikkeja tuollaisista "sormiruuista" joita voisi sitten rakentaa matkaan kun tulee lähtö muualle iltaa istumaan.
Jos järjestäisin jonkinlaiset coctail-nyyttärit niin hankkisin lautasiin kiinnitettävän viinilasin pidikkeen ja haarkukoita syömiseen. Tuollaisella kattauksella on useasti naposteltu maailman keittiöiden makuplaoja ongelmitta. Toki jos "sormilla syöminen" on se juttu niin sillon se rajoittaa paljon tarjoiluja ja makumaailmoja.
 
Kinkkupasteijat, tonnikala, jauheliha, feta ja tietty kun soveltaa esim. kinkkufeta tai aurajuusto tonnikala.... tai sitten tekee noista rullia miten vaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 472
Viestejä
4 539 043
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom