Mainos Näin Wi-Fi 6 toimii – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää 802.11ax:sta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mainos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
49
asus-wifi6-otsikko.jpg



Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Asuksen kanssa.

Uusi Wi-Fi-sukupolvi tuli äskettäin markkinoille, eikä se sisällä ainoastaan tärkeitä ja uusia toimintoja, vaan sillä on myös uusi nimi. Wi-Fi 6:n (802.11ax) avulla useampia laitteita voidaan käyttää tehokkaammin samassa verkossa ja suuremmilla tiedonsiirtonopeuksilla. Samalla tekniikka säästää akkua matkapuhelimissa ja älykodin laitteissa. Tässä artikkelissa perehdytään tarkemmin siihen, mitä uutta Wi-Fi 6:ssa on. Aloitetaan uudesta nimestä.



Wi-Fi 6:n julkaisun yhteydessä Wi-Fi Alliance otti käyttöön selkeämmät nimet eri Wi-Fi -sukupolville. Aiemmista sukupolvista 802.11n on nyt Wi-Fi 4, 802.11ac on Wi-Fi 5 ja uusin 802.11ax on Wi-Fi 6.

asus-wifi6-versionlogos.png




asus-wifi6-wifi-versions.png


Se on tervetullut muutos tavalliselle kuluttajalle, jonka ei enää tarvitse osata tulkita hankalia numero-kirjainyhdistelmiä ja jonka on sen myötä hieman helpompi ymmärtää ja selvittää, mitkä tuotteet tukevat minkäkin sukupolven Wi-Fi:ä.

Kuten Wi-Fi:n aiemmat versiot, myös Wi-Fi 6 on julkaistu aalloissa (wave). Ensimmäisen aallon (wave 1) Wi-Fi 6 -tukiasemat löytyvät jo markkinoilta, kun taas toisen (wave 2) aallon tukiasemia ja tuotteita odotetaan markkinoille vuosina 2021-2022.

Mitä uutta Wi-Fi 6 tuo tullessaan?
  • Parempi verkon suorituskyky - erityisesti, kun liitettyjä laitteita on useita
  • Korkeammat datansiirtonopeudet
  • Parempi kantama
  • Parempi verkon tehokkuus
  • Liitettyjen laitteiden pienempi virrankulutus

Jotta voisi ymmärtää paremmin, mitä uutta Wi-Fi 6 tarjoaa, on ensin tutustuttava miten nykyiset ja aiemmat Wi-Fi-standardit toimivat.


Wi-Fi 5:n ja vanhempien sukupolvien rajoitukset


Wi-Fi:n aiempia sukupolvia vaivaa yksi ja sama merkittävä ongelma - kommunikointi useiden kytkettyjen laitteiden kanssa samanaikaisesti. Vuonna 2016 MU-MIMO (multi-user, multiple input, multiple output) mahdollisti jopa neljän laitteen samanaikaisen kommunikoinnin langattoman reitittimen kanssa. Se vaatii kuitenkin, että liitetyt laitteet sekä langaton reititin ovat AC Wave 2 -sertifioituja.

Näin Wi-Fi 4 ja 5 toimivat:
  • Reititin voi keskustella vain yhden laitteen kanssa kerrallaan tai enintään neljän kanssa MU-MIMO:n avulla
  • Kaikkien laitteiden täytyy odottaa omaan vuoroaan
  • Kaikilla liitetyillä laitteilla on yksinoikeus verkkokanavaan

Mitä tapahtuu, kun verkkoon liitetään useampia laitteita? Kodeissa on yhä useampia älylaitteita ja muuta IoT-varustusta, jotka mielellään yhdistetään Wi-Fi-verkkoon. Vaikka ne lähettävät ja vastaanottavat vain hyvin pienen määrän dataa, kukin laite näkyy omana asiakaslaitteena (client) langattomalle reitittimelle.



Moni on varmasti yrittänyt muodostaa yhteyden julkiseen langattomaan verkkoon ja huomannut sekä pitkän vasteajan että hitaan siirtonopeuden. Syynä tähän on aiempien sukupolvien Wi-Fi-verkkojen tyypillinen heikkous, eli kyvyttömyys käsitellä tehokkaasti montaa samanaikaista liitettyä laitetta.


Nopeampi Wi-Fi, jossa enemmän dataa joka paketissa


Langattoman verkon suorituskyky riippuu useista tekijöistä, kuten vastaanottimesta ja liitettyjen laitteiden lukumäärästä, mutta myös siitä, kuinka paljon dataa mahtuu jokaiseen langattomaan reitittimeen lähetettyyn pakettiin. Viimeksi mainittuun käytetään tekniikkaa nimeltä QAM.

Mikä QAM on? QAM – Quadrature Amplitude Modulation, tai kvadratuuriamplitudimodulaatio, on tekniikka, jota käytetään tietoliikenteen alalla, jossa dataa siirretään radiotaajuuksien kautta. Se on standardi moduloitujen radioaaltojen vaihtelujen tulkintaan, joka lopulta näkyy tietoina laitteissamme.

Wi-Fi:n aiemmissa versioissa on päästy nauttimaan 256-QAM:sta 8-bittisellä tuella. Vaikka joissain Wi-Fi 5 -tukiasemissa onkin ollut 10-bittinen 1024-QAM kokeellisena toimintona, se on standardina Wi-Fi 6 -tukiasemissa. 1024-QAM 10-bittisellä tuella tarkoittaa, että samalla tekniikalla voidaan sisällyttää 25% enemmän tietoa, ja näin nopeudet ovat suurempia. Teoreettiset siirtonopeudet kasvavat siten WiFi 6:ssa edellisen sukupolven 866 Mb/s nopeuksista 1201 Mb/s nopeuteen yksittäisen yhteyden yli.
Yli kaksinkertainen siirtonopeus kuluttajareitittimissä

RT-AX88U on Asuksen kaksikaistainen reititin, joka tukee Wi-Fi 6 -tekniikkaa ja 10-bittistä 1024-QAM:a, joiden myötä teoreettinen lähetysnopeus on jopa 6000 Mb/s. Se on enemmän kuin kaksinkertainen teoreettinen nopeus verrattuna Wi-Fi 5 -pohjaiseen kaksitaajuiseen reitittimeen.

asus-wifi6-rx88u.jpg


Tehokas järjestys langattomassa verkossa


Wi-Fi 6 ei ole pelkästään uusi langaton standardi, joka tarjoaa nopeammat siirtonopeudet, vaan se on myös suurin kehitysaskel Wi-Fi-tekniikkaan tällä vuosikymmenellä. Ensimmäistä kertaa meillä on langaton tekniikka, joka pystyy hallitsemaan tehokkaasti verkon liikennettä useisiin laitteisiin samanaikaisesti. Tästä on kiittäminen OFDMA:ta (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access)!

asus-wifi6-kuvitus-1.jpg


Näin OFDMA toimii:
  • Jakaa ja vastaanottaa dataa samanaikaisesti useista liitetyistä laitteista
  • Luo alikanavia tehokkaasti kaistanleveyden jakamiseksi
  • Se jakaa yhden tai useamman alikanavan laitteelle liikenteen perusteella
  • Parantaa kantamaa ja siirtonopeuksia raskaasti kuormitetussa verkossa

Toisin kuin aiemmassa OFDM-tekniikassa, OFDMA voi luoda langattomaan verkkoon alikanavia, joita liitetyt laitteet voivat käyttää kommunikointiin langattoman reitittimen kanssa. Näin langaton Wi-Fi 6 -reititin voi määrittää laitteillesi tehokkaasti niin monta alikanavaa kuin ne tarvitsevat kaistanleveystarpeiden perusteella. Älylamppu tarvitsee vain pienen määrän kaistanleveyttä (alikanavia), kun taas tietokone, joka striimaa 4K-resoluutioista Netflixiä, tarvitsee paljon enemmän kaistanleveyttä, ja siten se saa useampia alikanavia.



OFDMA:n strukturoitu tekniikka on siis erittäin hyödyllinen voimakkaasti kuormitetuilla Wi-Fi-vyöhykkeillä, kuten esimerkiksi toimistoissa ja monikerroksisissa taloissa, joissa monet eri laitteet taistelevat tukiaseman huomiosta ja rajoitetusta kaistanleveydestä.

Toinen positiivinen puoli OFDMA:ssa on se, että alikanavien strukturoitu liikenne luo enemmän vapaata tilaa, joka parantaa myös kantamaa. Aiemmin kanavia on jouduttu vaihtamaan vähemmän varatuiksi parhaan mahdollisen vastaanoton ja suorituskyvyn saavuttamiseksi, mutta OFDMA:n ja alikanavien kanssa tilaa ja järjestystä on yhtäkkiä enemmän jo muutoin sankassa Wi-Fi-avaruudessa.

OFDMA ja MU-MIMO yhdessä tarjoavat nopean ja tehokkaan yhteyden

OFDM-tekniikkaa ei ole kehitetty ainoastaan Wi-Fi 6:lla, vaan myös MU-MIMO:lla. MU-MIMO:n, joka on ollut pelastus aiempien sukupolvien Wi-Fi:lle samanaikaisten yhteyksien suhteen, avulla Wi-Fi 6 -tukee jopa kahdeksaa samanaikaista yhteyttä verrattuna vain neljään Wi-Fi:n aikaisemmissa sukupolvissa. Edellisen sukupolven tapaan MU-MIMO-kanavien määrää hallitaan sillä, kuinka monta antennia langattaomassa reitittimessä on. Esimerkiksi neljä antennia tarkoittaa neljää MIMO-kanavaa.



Kehitys ei sitä vastoin ole vain tuplannut samanaikaisten yhteyksien määrää, vaan Wi-Fi 6:n MU-MIMO-tuki voi nyt myös käsitellä siirtoa. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteissa, jotka tukevat MU-MIMO-tekniikkaa, voidaan toisen aallon Wi-Fi 6 langattoman reitittimen kanssa käyttää vielä useampia raskaasti kuormitettuja laitteita samanaikaisesti, huolimatta siitä, ladataanko tietoa vai siirretäänkö sitä verkkoon.
Ensimmäisen aallon Wi-Fi 6 -reititin, jossa on MU-MIMO ja OFDMA

Asus RT-AX88U tukee sekä OFDMA- että MU-MIMO-tekniikkaa, mikä tarkoittaa, että se pystyy käsittelemään samanaikaisesti monia laitteita, jolloin kaikki kaistanleveyttä kuluttavat laitteet saavat tarvitsemansa kaistanleveyden. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi kodin älylaitteet ja pelitietokoneet.

asus-wifi6-ax88u.jpg


Kaikkien liitettyjen laitteiden parempi akun kesto


Kun laitteilla ei ole mitään sanottavaa, ne voivat levätä. Tämä on perusajatuksena Wi-Fi 6:n yhdessä uusista toiminnoista, TWT:ssä (Target Wake Time).

TWT mahdollistaa liityntäpisteen ja siihen liitetyn laitteen yhteistyön sen suhteen, milloin laite voi lähettää tietonsa tukiasemaan ja milloin se voi levätä. Otetaan esimerkiksi älykodin anturi, jonka tarvitsee päivittää tilaansa vain kerran päivässä.



Ennen Wi-Fi 6:tta ja TWT:tä tämän anturin oli taisteltava jatkuvasti saadakseen kertoa tilansa tukiasemalle. TWT:n avulla tukiasema ja siihen liitetty laite voivat nähdä ja määrittää, milloin ja kuinka usein laitteen täytyy olla hereillä, vapauttaa kaistanleveyttä ja säästää liitettyjen laitteiden akunkestoa.
Langaton reititin, joka säästää akkua

Asus RT-AX88U:ssa on TWT-tuki (Target Wake Time) ja voi laitteesi älykkäällä tiedonsiirron aikataulutuksella pidentää akun kestoa liitetyssä Wi-Fi 6 -laitteessa jopa 7-kertaisesti. Tämä on todella hyvä ominaisuus kaikille akkua käyttäville kytketyille laitteille, kuten matkapuhelimille, tableteille ja älykodin laitteille.

asus-wifi6-ax88u-2.jpg


Älä anna naapureiden häiritä verkkoasi


Yksi suurimmista haasteista langattomissa verkoissa ovat häiriöt. Yleisin häiriöiden syy on, että lähellä on useita aktiivisia langattomia verkkoja.

Kuvitellaan, että olet tukiasema ja keskustelet laitteidesi kanssa, mutta kuulet, kun yläpuolella olevassa asunnossa joku toinen puhuu. Nouset ylös kuuntelemaan, puhuvatko he sinulle, mutta heillä ei ollutkaan mitään asiaa, joten jatkat keskustelua omien laitteidesi kanssa. Kuvittele, että sama tapahtuu monta kertaa, lähes koko ajan, joka päivä, eikä sinulla ole aavistustakaan siitä, mitä omat laitteesi ovat kertoneet sillä aikaa, kun kuuntelit naapuria. Kadonnut data aiheuttaa viiveitä.

asus-wifi6-bss.jpg


Wi-Fi 6:n toisessa aallossa ratkaisu ongelmaan on toiminto, jota kutsutaan nimellä BSS Coloring. BSS Coloring antaa verkolle värin, jotta muita tukiasemasi häiritseviä verkkoja voidaan torjua. Tukiasema ja laitteesi kuuntelevat ja keskustelevat laitteiden kanssa, joilla on tietty väri. Se tarkoittaa, että voit käyttää lähellä olevia Wi-Fi-kanavia ilman, että ne häiritsevät omaa liikennettäsi. Tukiasema ja laitteet kuuntelevat ja keskustelevat vain tietyn väristen laitteiden kanssa.


Parempi kantama mesh-verkolla


Aiemman sukupolven Wi-Fi (Wi-Fi 5) hyppäsi 2,4 GHz:n taajuusalueen yli ja toi uudet ominaisuudet tarjolle 5 GHz:n taajuudella. Wi-Fi 6:ssa kaikki uudet toiminnot toimivat sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuusalueilla. Mutta miten on asian laita kantaman kanssa?

Kantama on edelleen rajoitettu suurimpaan sallittuun signaalinvoimakkuuteen sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuusalueilla, mutta mesh-tekniikan avulla langattomien verkkojen kantavuutta voidaan nykyisin laajentaa helposti.

Luo saumaton verkko vanhan kanssa ja uusia langattomia reittejä

AiMesh on Asusin toiminto, joka mahdollistaa Mesh-verkon luomisen jo olemassa olevista Asus-reitittimistä. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjällä voi olla jo Asusin langaton reititin ja laitteistoa päivittäessä voidaan hyödyntää AiMesh-toimintoa luomaan saumaton Mesh-verkko vanhan ja uuden Asus-reitittimen välille.

asus-wifi6-kuvitus-2.jpg


AiMesh tarjoaa joustavuutta, sillä voi yhdistää Asusin eri tyyppisiä langattomia reitittimiä tarpeiden mukaan.

Näin pääset alkuun AiMeshin kanssa:
  1. Varmista, että kaikki reitittimet on kytketty ja päivitetty uusimpaan ohjelmistoversioon.
  2. Käytä sitten Asus-sovellusta tai kirjaudu pääreitittimeen osoitteesta router.asus.com lisätäksesi mesh-solmuja verkkoosi.

Katso alla olevasta diaesityksestä, miten voit lisätä AiMesh-solmun reitittimen käyttöliittymän kautta:



Älä unohda aiempaa opastamme, jos haluat tarkemmin, miten Mesh-verkko toimii.

Laitteet ja taaksepäin yhteensopivuus


Mitkä laitteet voivat nyt hyödyntää kaikkia Wi-Fi 6:n uusia ominaisuuksia? Tavanomaisessa järjestyksessä reititinvalmistajat tuovat ensin tekniikan, joka kykenee kaikkeen mahdolliseen ja sen jälkeen markkinoille tulee Wi-Fi 6 -tuettuja laitteita. Wi-Fi 6 -tuetut matkapuhelimet ovat jo löytäneet kauppoihin ja yhä useammat laitteet, kuten tietokoneet ja älykodin laitteet, tulevat pian perässä.

Kun muita Wi-Fi 6 -tuettuja laitteita odotetaan vielä markkinoille, voidaan samalla iloita siitä, että Wi-Fi 6 on taaksepäin yhteensopiva standardi. Tämä tarkoittaa, että kaikki nykyiset laitteet toimivat aivan kuten ennenkin.

Tässä artikkelissa esitellyt Asus-tuotteet ovat esimerkkejä langattomista reitittimistä, jotka tukevat Wi-Fi 6:n ensimmäistä aaltoa. Jos haluat tietää lisää Asus Wi-Fi 6 -tuotteista, löydät lisätietoa täältä:

Tämä oli tiivistetty katsaus eräisiin Wi-Fi 6:n tärkeimmistä ominaisuuksista. Kerro meille Wi-Fi-kokemuksistasi kommenttikenttään - mitä Wi-Fi-sukupolvea käytät nyt ja/tai käytätkö mesh-ratkaisua kotiverkossasi? Toivotamme oikein langatonta kesää!

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Aihe hyvä, mutta tekstin laatu surkea.

Esim. järjetön "Wi-Fi:n aiemmissa versioissa on päästy nauttimaan 256-QAM:sta 8-bittisellä tuella, vaikka joillakin Wi-Fi 5 -tukiasemilla onkin ollut 10-bittinen 1024-QAM kokeellisena toimintona, joten 10-bittinen 1024-QAM on standardina Wi-Fi 6 -tukiasemissa."
 
Aihe hyvä, mutta tekstin laatu surkea.

Esim. järjetön "Wi-Fi:n aiemmissa versioissa on päästy nauttimaan 256-QAM:sta 8-bittisellä tuella, vaikka joillakin Wi-Fi 5 -tukiasemilla onkin ollut 10-bittinen 1024-QAM kokeellisena toimintona, joten 10-bittinen 1024-QAM on standardina Wi-Fi 6 -tukiasemissa."

Kiitos palautteesta. Kyseessä mainos ja teksti ulkopuolisen tahon käsialaa. Kyseistä lauseen rakennetta muokattu selkeämmäksi.
 
Ihan kivoja vekottimia varmasti sinänsä, mutta en ymmärrä miksi niitä kuristetaan 1Gb:n LAN-liittimillä. Eikö nyt ainakin yhden SFP+ paikan voisi laittaa, että saa 10gb paikallisverkon kytkettyä.
 
Ihan kivoja vekottimia varmasti sinänsä, mutta en ymmärrä miksi niitä kuristetaan 1Gb:n LAN-liittimillä. Eikö nyt ainakin yhden SFP+ paikan voisi laittaa, että saa 10gb paikallisverkon kytkettyä.
Ei todellakaan jatkoon 1Gb LAN:eilla.
 
Onko jossain AX-wifi benchmarkkeja joiden perusteella 1GbE jää pullonkaulaksi?

Ainakin smallnetbuilderin testissä jäädään vielä kauas.
-
Itse saan omalta läppäriltä speedtest.net testissä internettiin kuituliittymällä 530/800Mbps lukemat AC-wifillä kun tukiasemassa on kymmeniä laitteita kiinni samaan aikaan jne.

Saisiko AX:llä viimein gigan linkin saturoitua?
 
Onko jossain AX-wifi benchmarkkeja joiden perusteella 1GbE jää pullonkaulaksi?

Ainakin smallnetbuilderin testissä jäädään vielä kauas.
-
Itse saan omalta läppäriltä speedtest.net testissä internettiin kuituliittymällä 530/800Mbps lukemat AC-wifillä kun tukiasemassa on kymmeniä laitteita kiinni samaan aikaan jne.

Saisiko AX:llä viimein gigan linkin saturoitua?
Sain gigasen verkon tukkoon jo seuraavalla kokoonpanolla. Tuo testi siis sisäverkossa.

Verkkokortti: Asus PCE AC88 802.11AC
Reititin: Asus ROG Rapture GT-AC5300

zrZzmVt.png

ck6fa4e.png
 
Onko jossain AX-wifi benchmarkkeja joiden perusteella 1GbE jää pullonkaulaksi?

Ainakin smallnetbuilderin testissä jäädään vielä kauas.
-
Itse saan omalta läppäriltä speedtest.net testissä internettiin kuituliittymällä 530/800Mbps lukemat AC-wifillä kun tukiasemassa on kymmeniä laitteita kiinni samaan aikaan jne.

Saisiko AX:llä viimein gigan linkin saturoitua?

Ei kannata tähän keskusteluun sotkea internetin linkin nopeutta. Harvalla jos kellään tuskin on vielä 10gb linkkiä ulkomaailmaan. Nyt puhutaan paikallisverkkojen suorituskyvystä.
 
Ihan kivoja vekottimia varmasti sinänsä, mutta en ymmärrä miksi niitä kuristetaan 1Gb:n LAN-liittimillä. Eikö nyt ainakin yhden SFP+ paikan voisi laittaa, että saa 10gb paikallisverkon kytkettyä.
Onneksi on tuloillaan lähiaikoina myös kuluttajareitittimiin näitä 2,5Gb ja 5Gb ETH toteutuksia.
Tuossa GT-AX11000 mallissakin näyttää olevan yksi 2,5Gb. Esitelty omituisella Gaming Port termillä, eikä ole edes siis WAN portti.
 
Kiitokset mielenkiintoisesta mainoksesta :). Harvemmin tulee mainostekstiä luettua näin tarkasti. Eipä ole juuri WiFin eroihin perehdyttyä, niin ainakin itselle oli hyödyllinen info.
 
"Teoreettiset siirtonopeudet kasvavat siten WiFi 6:ssa edellisen sukupolven 866 Mb/s nopeuksista 1201 Mb/s nopeuteen yksittäisen yhteyden yli."

Tässä oikeastaan ainoa hyöty 802.11ax-standardista kotikäytössän (näin kärjistetysti sanottuna). 802.11ax on suunnitelty lähinnä suuriin verkkoihin, joissa halutaan päästä parempaan hyötysuhteeseen. Suurin uudistus ja samalla hyödyllisin uudessa standardissa on se, että laitteille voidaan tarjota aikaisempaa vähemmän kaistaa. Aikaisemmissa standardeissa pienin kaistanleveys on ollut 20 MHz, jonka sai yksi laite kerrallaan. Standardissa 802.11ax laitteelle voidaan tarjota jopa vain 2 MHz:n kaistanleveys ja käyttää useita kapeita kaistanleveyksiä yhtaikaa rinnakkain.

Mitä suurempi kaistanleveys on ollut sitä suurempi data rate ja sitä suurempi osa data framen lähettämiseen kuluvasta ajasta on mennyt muuhun kuin itse datan lähettämiseen.

802.11b-standardissa lähetys menee näin.

nvhQwc2.png


Ilmoitetut nopeude kuten 11 Mbps jne, koskevat vain MPDU-osaa. Kaikki muut osat lähetään aina samalla hitaammalla nopeudella. Vaikka data rate olisi ääretön (aika t_tr nolla), ei todellinen keskimääräinen nopeus nouse kovin korkeaksi. Uudemmissa standardeissa (802.11n ->) hyötysuhdetta on yritetty parantaa sallimalla lähettää useita ethernet kehyksiä yhtaikaa yhteenniputettuna, jolloin datan suhteellinen osuus kasvaa. Standardissa 802.11ax lähtetään useita rinnakkaisia hitaita lähetyksiä eri laitteille, jolloin datan osuus on suuri ja hukkaan menevän ajan osuus pieni.

Sama idea toimii 802.11ax:ssä myös laitteilta tukisemaan päin. Tukiasema määrää miten laitteet pääsevät lähettämään.

Pelaajat saattavat tykätä rinnakkaisista lähetyksistä, jos lähetys toimi hyvin myös tukiasemaan päin. Jos esim. tukiasemalla on puskurissa lähetys neljälle eri laitteelle, pääsee kaikki lähetysvuoroon samaan aikaan eikä lähetysten (kehysten) tarvitse odottaa puskurissa.

Edit:
802.11ax tuonee paremmin tukea 160 MHz:n kaistanleveydelle, mutta 160 MHz:n kaistalla ei saa kaksinkertaista nopeutta yhdelle laitteelle verrattuna 80 MHz:n kaistaan. Parannus lienee ehkä 50 %.

Edit 2:
5 Things To Know Before You Buy A Draft 11ax Router - SmallNetBuilder
First Peek At Wi-Fi 6: ASUS RT-AX88U & NETGEAR RAX80 - SmallNetBuilder - Results from #2
160 MHz Wi-Fi Channels: Friend or Foe? - SmallNetBuilder
 
Viimeksi muokattu:
Aihe hyvä, mutta tekstin laatu surkea.
Päin vastoin. Tekstissä jopa osattiin käyttää termiä virrankulutus toisin kuin IO:n omissa kyhäelmissä, joissa yleensä hourutaan jostain tehonkulutuksesta. (Teho tarkoittaa virrankulutusta ja "tehonkulutus" on siten "virrankulutuksen kulutus" eli aloittelijamainen virhe. Harrastelijatoimittelijoiden ylpeys käy kuitenkin sen edellä, että virhe myönnettäisiin ja korjattaisiin.)
 
Päin vastoin. Tekstissä jopa osattiin käyttää termiä virrankulutus toisin kuin IO:n omissa kyhäelmissä, joissa yleensä hourutaan jostain tehonkulutuksesta. (Teho tarkoittaa virrankulutusta ja "tehonkulutus" on siten "virrankulutuksen kulutus" eli aloittelijamainen virhe. Harrastelijatoimittelijoiden ylpeys käy kuitenkin sen edellä, että virhe myönnettäisiin ja korjattaisiin.)
Virta ja teho on tosiaankin kaksi aivan eri asiaa. Onneksi et sotkenut vielä jännitettäkin soppaan.
 
Virta ja teho on tosiaankin kaksi aivan eri asiaa. Onneksi et sotkenut vielä jännitettäkin soppaan.
Fysikaalinen yksikkö sähkövirta on tosiaan aivan eri asia kuin virrankulutus. Onneksi melkein ymmärrät muutakin kuin yhdyssanan toisen puolikkaan. Sovit toisaalta palstan yleiseen tasoon. :facepalm:
 
Lievästi offtopic, mistäs vatusta johtuu että RT-AC66U-B1 antaa yhdistää max. 192Mbit/s 2,4GHz taajuudella kun laitteena on Samsungin luuri (S5, S7 ja/tai S10)? Tälle ei ole mitään järkevää selitystä vielä löytynyt.

N-only, kanavalla ei merkitystä kun muita verkkoja ei lähistöllä ole.

Juu, AC on toki myös, mutta se kantavuus...
 
Virta ja teho on tosiaankin kaksi aivan eri asiaa. Onneksi et sotkenut vielä jännitettäkin soppaan.
Fysikaalinen yksikkö sähkövirta on tosiaan aivan eri asia kuin virrankulutus. Onneksi melkein ymmärrät muutakin kuin yhdyssanan toisen puolikkaan. Sovit toisaalta palstan yleiseen tasoon. :facepalm:
Onneksi näitä itsensä jalustalle nostajia on kohottamassa palstan tasoa!

Kiitos artikkelista, vaikka mainos olikin. Juuri muuton yhteydessä miettinyt, miten järjestäisi uuden kortteerin sisäverkon ja kaipa se WiFi 6 on future prooffin kannalta järkiratkaisu.
 
Tietääkseni tätä uutta X hommaa tukevia laitteita ei vielä hirveesti ole markkinoilla :confused:
Muutenkin kun nettinopeudet pyörii 15-150mb/s niin vaikuttaa turhalta ellei tarvitse kodin sisällä syystä tai toisesta valtavaa tiedonsiirtonopeutta?
 
Itsellä kotona jo toistakymmentä langatonta laitetta, eikä vielä mitää älytaloja ja älykääkaappeja joita varmaan ovat seuraavien päivitysten yhteydessä. Eli hyviä uudistuksia, jos todellakin auttavat isommilla asiakasmäärillä.
 
Fysikaalinen yksikkö sähkövirta on tosiaan aivan eri asia kuin virrankulutus. Onneksi melkein ymmärrät muutakin kuin yhdyssanan toisen puolikkaan. Sovit toisaalta palstan yleiseen tasoon. :facepalm:

Näyttää olevan tämän palstan yleinen taso sen verran heikompaa kuin sinulla, joten oman etusi takia lienee parempi siirtyä kaltaistesi joukkoon. Hyvästi.
 
Kiitoksia hauskasta pikku tekstistä, tuli luettua ihan mielenkiinnolla läpi, varsinkin kun tietoliikennetekniikkaa ei io-techissä muuten käsitellä :)
 
Itte rakentelin juuri kotiin liki kaikki sisäverkon laitteet lankayhteyksillä, jossain olivat testanneet hiirillä wlanin vaikutusta niin olikohan niin(hatara mielikuva) että neljännen säteiletetyn sukupolven jälkeläiset olivat pysyvästi menettäneet kykynsä jatkaa sukua. Ja olikohan parisataa tiedemiestä vetänyt nimensä johonkin vetoomukseen ettei 5G verkkoja alettaisi ollenkaan ottamaan käyttöön ilman pitkän aikavälin testejä. Itte kun en ole lääkäri enkä tiedemies niin suoritan pidemmät mittakaavan ihmiskokeet mieluummin muiden lapsilla, saati omillani, ehkä jälkipolvet kiittää.
Ei, ei tähän ketjuun tällaista jauhantaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 314
Viestejä
4 490 909
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom