MWC-ensituntumakooste: CAT, Energizer, ZTE

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 216



Suurimpien valmistajien tuotejulkistusten ohella ehdimme kiertelemään MWC-messuilla tarkistamassa myös muutaman muun pienemmän valmistajan uutuuksia. Piipahdimme tutustumassa CAT:n ja Energizerin massasta poikkeaviin uutuuspuhelimiin sekä ZTE:n osastolla Blade V9- ja Axon M –malleihin. Lisäksi alustavissa suunnitelmissa oli käydä ihmettelemässä Asuksen, Blackberryn ja Motorolan uutuusmalleja, mutta niitä ei joko tullut lainkaan tai emme olleet enää paikanpäällä julkaisun tapahduttua.

Aiemmin julkaistuja erillisiä ensituntumajuttuja MWC-messuilta ovat:


CAT S61






Caterpillar (CAT) brändin oikeudet puhelinpuolella omistava brittiläinen Bullitt Mobile esitteli MWC:ssä uutta S61-huippumalliaan. CAT-puhelimet ovat suunnattu työkäyttöön sekä rajuun menoon ja asia käy heti selville myös S61:n käteen ottaessa. 5,2-tuumainen näyttökoko (IPS Full HD) huomioiden S61 on varsin tukevan kokoinen ja paksuinen laite (150 x 76 x 13 mm).

Melko kulmikkaassa kuorirakenteessa on käytetty alumiinia ja hieman kumimaista mustaa muovia. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 5 –lasi, jonka päällä vaikutti olevan lisäksi jonkinlainen paksu pirstoutumisen estävä kalvo. Valmistaja lupaa S61:n kestävän jopa 1,8 metrin pudotuksen betonille sekä upotuksen suolaveteen kolmen metrin syvyyteen jopa tunnin ajaksi.

USB Type-C -liitäntää sekä korttipaikkoja suojaa tiivistetyt suojaläpät ja näytön alapuoliset navigointipainikkeet ovat niin suurikokoiset, että niiden painelu onnistuu tarvittaessa myös vaikkapa hanskat kädessä. Käyttöjärjestelmänä on Androidin viime syksynä julkaistu 8.0 Oreo –versio, joka on toteutettu puhelimeen hyvin pienillä kustomoinneilla. Valmistaja lupaa laitteen saavan aikanaan myös Android P –päivityksen.





Takakuoren pinnassa on kumimainen nypytetty tekstuuri ja laitteen yläosaan on muotoiltu kyhmy, joka johtuu ilmeisesti Flir:in lämpökameratekniikan mahduttamisesta laitteeseen. Lämpökamera käyttää Lepton 3 –sensoria, jonka ottaminen lämpökuvien tarkkuus on 160 x 120 pikseliä ja kamera yhdistää ne HD-tason valokuviin. Myös lämpökameran lämpötilahaarukka on aiempaa laajempi – 20 pakkasasteesta 400 plusasteeseen.

Takakuoren alaosaan on puolestaan sijoitettu etäisyyssensori, joka mittaa laserin avulla etäisyyttä kohteeseen aina 10 metriin saakka. S61:n erikoisominaisuuksiin lukeutuu lisäksi Sensirioinin sisäilmanlaatua mittaava sensori, joka on tarkoitettu erityisesti VOC-yhdisteiden (haihtuvat orgaaniset yhdisteet, kuten maalihöyryt) tunnistamiseen.

Rautapuolelta S61:stä löytyy kelpo alemman keskihintaluokan rautaa: Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, Cat.12-luokan LTE-yhteydet, neljä gigatavua RAM-muistia, 64 Gt tallennustilaa sekä 16 megapikselin takakamera 4K-videokuvauksella. Sisäinen akku on kooltaan mukavat 4500 mAh.



Kokeilimme nopeasti S61:n keskeisimpiä erikoistoimintoja, eli lämpökameraa, etäisyysmittausta ja ilmanlaatumittaria, joille kaikille löytyy omat sovelluksensa aloitusnäytöstä.

Lämpökuvan yhteyteen liitettävä tavallisen kameran kuva on nyt HD-tarkkuuksinen, joka helpottaa kuvattavan kohteen hahmottamista. Kuvasta voi myös mm. valita halutun mittauspisteen, jonka tarkan lämpötila-arvon kamera näyttää. Ainakin esittelykappaleessa lämpökameran ruudunpäivitysnopeus oli hitaanpuoleinen, joka johtuu lämpökamerasensorin 8,8 FPS:n päivitysnopeudesta.

Mittaussovellus on käyttöliittymältään varsin simppeli. Etäisyys lasertähtäimen sijaintiin näkyy näkymän ylänurkassa ja näytöllä oleva etsin korostaa laserpisteen vihreällä laatikolla. Sovellus mahdollistaa myös kaksiulotteisten tasojen määrittelyn ja niiden pinta-alan automaattisen laskemisen.

Ilmanlaatusovellus mittaa jatkuvasti ilmasta löytyviä yhdisteitä ja näyttää keskeisimmät vallitsevien olosuhteiden tiedot, kuten lämpötilan, kosteuden ja ilmanpaineen, sekä tekee ilmanlaadusta arvioin, joka testaushetkellä on puhelimen mukaan huono. Sovelluksessa on tarjolla on myös taulukot mittausarvojen muutoksista sekä historiatiedot aiemmilta päiviltä.

Kokonaisuutena CAT S61 vaikutti ensituntumien perusteella varsin kestävän oloiselta älypuhelimelta sellaisten ammattilaisten käyttöön, jotka tarvitsevat työssään lämpökameran kaltaisia erikoisominaisuuksia. Älypuhelinominaisuuksien kannalta S61:n 899 euron suositushinta on todella suolainen, mutta erikoisominaisuudet huomioiden sitä kuitenkin voi pitää loogisena, sillä erikseen myytävän puhelimeen liitettävän Flir One Pro –lämpökameran suositushinta on Flirin verkkokaupassa noin 490 euroa. S61 tulee myyntiin vuoden toisen neljänneksen aikana, eli huhti-kesäkuussa.


Energizer PowerMax P16K Pro




Ranskalaisen Avenir Telecomin lisenssillä valmistamien Energizer-puhelimien joukosta pisti MWC-messujen kynnyksellä silmään uusi PowerMax P16K Pro –malli, jonka mainostettiin sisältävän jättiläismäisen 16 000 mAh akun. Tätä kummajaista oli tietysti piipahdettava ihmettelemään Energizerin messuosastolla. Heti sinne saavuttuani sain todeta, että en ollut ainoa uutuuslaitteesta kiinnostunut, sillä edessäni oli kolmen toimittajan odotusjono.

Hyvin nopeasti kävi myös selville, että näytillä oli vain yksi demolaite, joka sekään ei ollut toistaiseksi toimintakunnossa. Toisin sanoen kyseessä oli Avenir Telecomin edustajan mukaan muotoilultaan, mitoiltaan ja painoltaan täysin lopullista puhelinta vastaava esittely-dummy.





Ulkoisesti P16K Pro on melkoinen tiiliskivi sanan varsinaisessa merkityksessä. Melko kulmikkaasti muotoillun laitteen paksuus on arviolta lähemmäs pari senttiä ja paino valmistajan mukaan noin 350 grammaa. Kaikesta huolimatta puhelin ei tuntunut kädessä käyttökelvottoman suurelta, jos käyttäjä on lähtökohtaisesti valmis hyväksymään suuret ulkomitat vaihdossa pitkästä akunkestosta.

P16K Pron ulkopinnat ovat lasia ja muovia, jonka lisäksi kyljissä on metalliset koristelistat. Rakenteeltaan laite tuntuu tukevalta, eikä se elä yhtään väänneltäessä. Laaduntuntu ei ole premium-tasoa, mutta siinä ei myöskään ollut havaittavissa suurempaa valittamista.

Näyttö on kooltaan 5,99 tuumaa ja kuvasuhteeltaan 18:9. Tarkkuus on 1080 x 2160 pikseliä. Näytön yläpuolelta löytyy 13 ja 8 megapikselin kaksoiskameraratkaisu.



Laitteen takakuori on lasia ja sopivassa valossa sen pintaan muodostuu pystysuuntaisia heijastuskuvioita. Lasipinta vaikutti olevan myös hyvin herkkä sormenjäljille.

Rautapuolelta P16K Prosta kerrottiin löytyvän MediaTek Helio P23 –järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muistia sekä 128 Gt tallennustilaa. Kuten jo alussa mainittiin, sisäisen akun kapasiteetti on suorastaan järjettömän muhkeat 16 000 mAh, jonka kerrottiin riittävän 40 päivän valmiusaikaan. Käytännön toiminta-ajan kerrottiin riippuvan täysin käytöstä. Käyttöjärjestelmänä kerrotaan olevan Android 8.0 Oreo.

Laitteen kerrotaan tukevan USB Power Delivery –standardia ja latautuvan tyhjästä täyteen vain 1,5 tunnissa. Lopullisesta versiosta pitäisi löyty USB Type-C –liitäntä, vaikka esittelykappaleessa oli vielä micro-USB.



Takakuoren yläosaan on sijoitettu metallikehys, jonka keskeltä löytyy sormenjälkitunnistin sekä kaksi kameraa. Kameroiden tarkkuudeksi kerrottiin 16 ja 13 megapikseliä ja parina on kaksois-LED-salama. Tarkempia speksejä kameroista tai niiden toiminnasta ei kuitenkaan toistaiseksi ollut tarjolla.

Ensituntumien perusteella Energizer PowerMax P16K Pro on melkoinen möhkäle, jolle saattaa kuitenkin löytyä riittävästi kiinnostuneita ostajia kapeilta niche-markkinoilta. Tarkempaa analyysiä laitteesta on hankala tehdä, koska mallikappale ei ollut vielä edes toimintakuntoinen. Avenir Telecomin mukaan P16K Pro tulee myyntiin ensi syyskuussa 499 euron suositushintaan. Laite saattaa tulla myyntiin myös Suomessa, sillä neuvottelujen kerrottiin olevan käynnissä ainakin S-ryhmän Prisma-hypermakettien kanssa.


ZTE Axon M






ZTE:n osastolle päädyimme uusien Blade V9 –mallien perässä, mutta juutuimmekin ensin ihmettelemään viime syksynä julkistettua Axon M –mallia, joka on saapumassa myös Euroopan markkinoille kevään aikana.

Axon M vaikuttaa ensimmäistä kertaa käteen otettaessa melkoisen kulmikkaalta ja tuhdilta tapaukselta, mutta sille on hyvä syynsä. Laite on nimittäin varustettu kahdella näytöllä sekä saranoidulla kaksiosaisella rakenteella.

Metallirakenteisen laitteen käsituntuma on varsin kulmikas ja raskas, mutta samalla myös varsin laadukas, tukeva ja jäykkä. Axon M on 12,2 mm paksu ja painaa 230 grammaa, joten kyse ei olekaan mistään tavallisen kokoisesta luurista. Jos painon ja paksuuden on valmis hyväksymään, Axon M tuntui vielä suhteellisen käyttökelpoisen kokoiselta.



Axon M:stä löytyy vain yksi 20 megapikselin kamera (Sony IMX350, f1.8), joka tukee PDAF-tarkennusta ja 4K-videokuvausta. Kamera on suunnattu päänäytön suuntaan, mutta laitteen kahden näytön ansiosta sitä voidaan käyttää sekä etu- että takakamerana.



Laitteen rakenne on toiselta pitkältä sivulta saranoitu ja ”sisäpuolelta” puhelin on käytännössä täysin umpinainen. Saranamekanismi on mukavan jäykkä ja tuntuu erittäin tukevalta.

Axon M:n sisuksista löytyy hieman erikoinen rautakattaus, sillä järjestelmäpiiri on toissavuodelta peräisin oleva Snapdragon 821 ja sen parina on neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Akku on kooltaan 3180 mAh ja se ladataan USB Type-C –liitännän kautta.





Axon M:n erikoisuus tiivistyy kahden 5,2-tuumaisen IPS-näytön ratkaisuun, joiden toimintatapaa voi vaihdella navigointipalkista löytyvää M-näppäintä painamalla. Näytöt vierekkäin avaamalla tarjolla on läpimitaltaan noin 6,75-tuumainen näyttöpinta, jonka resoluutio on 1920 x 2160 pikseliä.

Näyttöjen toimintatilavaihtoehtoja on neljä: näyttöjen sisällön kahdentaminen, kuvan laajentaminen yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi molempien näyttöjen alalle, kahden erillisen työtilan rajaaminen näytöille tai takanäytön sammuttaminen kokonaan.

Kokeilimme nopeasti kaikkia näyttötiloja ja niiden välillä liikkuminen sekä niiden käyttäminen tuntui toimivan varsin sujuvasti. Vaatisi kuitenkin selvästi pidemmän käyttöjakson, jotta voisi todeta kahden näytön ratkaisun todelliset hyödyt ja mahdolliset haitat käytössä.

Ensituntuminen perusteella Axon M on varsin hauska ja massasta poikkeava älypuhelin, jonka kaksoisnäyttöratkaisu vaikutti suht toimivalta, mutta toteutukseltaan hieman kömpelöltä. Yleisesti ottaen on kuitenkin mukava nähdä, että jotkin valmistajat uskaltavat edelleen koittaa jotain hieman erilaista. Kuten sanottua, Axon M on tulossa Eurooppaan, mutta Suomen saatavuudesta ei ole mitään takeita.


ZTE Blade V9 ja V9 Vita


ZTE:n varsinaisia MWC:ssä julkaistuja uutuuksia olivat Blade V9 ja Blade V9 Vita, jotka sijoittuvat hintahaitarin edullisempaan päähän. Molemmat käyttävät trendikästä 18:9-kuvasuhteen näyttöä.



Blade V9 tarjoaa positiivisen ensivaikutelman, sillä se näyttää ja tuntuu varsin solakalta. LG:n valmistaman 5,7-tuumaisen Full HD+ -näytön pitkät reunat ovat edullisen hintaluokan puhelimeksi melko kapeat näyttölasi pyöristyy mukavasti alumiinirunkoa kohden. Alumiinikehys on muotoiltu persoonallisesti tavalla, joka yhdistää kulmia ja pyöristettyä viimeistelyä. Väännellessä rakenne tuntuu tukevalta, eikä elä tai pidä ääniä. Painoa V9:llä on kevyet 140 grammaa.

Rautapuolella Blade V9 tarjoilee Snapdragon 450 –järjestelmäpiirin, kolme tai neljä gigatavua RAM-muistia sekä 32 tai 64 Gt tallennustilaa. Käyttöjärjestelmänä laitteessa pyörii erittäin sujuvan tuntuisesti Android 8.1 Oreo, joka vaikutti olevan lähes alkuperäisessä asussaan.



Blade V9:n takakuori on kahdeksankerroksista lasia, joka tarjoaa näyttävän heijastusefektin sekä on samalla melkoinen sormenjälkimagneetti. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan. Takakuoren alla piilottelee mm. 3200 mAh akku sekä NFC-vastaanotin.



Takakamera perustuu Omnivisionin 16 megapikselin sensoriin, joka tuke PDAF-tarkennusta, ja sen parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi. Lisäksi takaa löytyy myös viiden megapikselin lisäkamera, jota käytetään hyväksi syvyysterävyysefektin muodostamisessa. Etukameran tarkkuus on 13 megapikseliä.



Vita on Blade V9:n edullisempi ja hieman pienikokoisempi versio. Muotoilu on samankaltaista, mutta takakuorirakenne on valmistettu muovista. Siitä huolimatta laite on varsin asiallisen ja tukevan tuntuinen, eikä elä juurikaan väänneltäessä. Kokoluokka on varsin näppärän oloinen myös yhden käden käyttöä ajatellen.

Vita 18:9-kuvasuhteen näyttö on 5,45-tuumainen ja tarkkuudeltaan HD+-tasoa. Kuvanlaatu ja katselukulmat vaikuttivat nopealla kokeilulla asiallisilta. Laitteen sisältä löytyy Snapdragon 435 –järjestelmäpiiri, 2 tai 3 Gt RAM-muistia sekä 16 tai 32 Gt tallennustilaa. Käyttöjärjestelmänä on sisarmallin tapaan tuore Android 8.1 Oreo lähes vakioasussaan.



Blade V9 Vitan takakuori on mattapintaista muovia ja se pyöristyy miellyttävästi yhtenäisenä pintana laitteen kylkiin. Sormenjälkitunnistimen ja kameran sijainnit ovat identtiset sisarmallin kanssa. Takakuori ei tunnu premiumilta, mutta on siitä huolimatta asiallinen. Akun koko on 3200 mAh ja myös NFC kuuluu varustukseen.



Vitan takakamera on myös kaksoisratkaisu, mutta niistä ensisijaisen tarkkuus on 13 megapikseliä ja kakkoskameran vain kaksi megapikseliä. Kakkoskameran funktio on sama – tuottaa kuviin syvyysterävyysefektiin vaadittavat syvyystiedot.

Uudet Blade V9 –mallit yllättivät positiivisesti, eivätkä vaikuttaneet kokonaisuutena lainkaan hullummalta paketilta. Molemmat tulevat myös Euroopan markkinoille, mutta niiden saatavuudesta Suomessa ei ole vielä varmuutta. Mahdottomuus se ei kuitenkaan ole, sillä ZTE:n puhelimia on aiemminkin nähty mm. Verkkokauppa.comin ja Elisan valikoimissa. Blade V9:n hinta on alkaen 269 euroa ja Vitan 179 euroa.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
236 384
Viestejä
4 146 780
Jäsenet
70 248
Uusin jäsen
arm257

Hinta.fi

Ylös Bottom