Mainos Muistiopas - HDD:n ja SSD:n ero

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mainos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
52
samsung-ssd-000-1024x556.jpg



Tämä artikkeli on Samsungin kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö, artikkelin on laatinut Samsung.

Autoon mekaaninen vai sähkömoottori? Voit kysyä saman kysymyksen, kun valitset muistia tietokoneeseesi. Erot ovat suuria!

Kaiken pitää olla nopeaa ja tapahtua samalla kertaa. Nykyiset prosessorit tableteissa, droneissa, matkapuhelimissa ja tietokoneissa ovat yhä nopeampi ja tehokkaampia. Hyvän käyttäjäkokemuksen luomiseen tarvitaan kuitenkin selkeästi enemmän kuin pelkkää laskutehoa. Usein unohtuva näkökohta on, että tarvitaan tallennustekniikkaa, joka pysyy mukana muutoksissa. Jos muistisi ei voi tuottaa dataa niin nopeasti kuin prosessorisi haluaa, kaikki hidastuu. Turhautumisen vähentämiseksi ja tietokonekokemuksen parantamiseksi on tärkeää valita oikea muistiratkaisu.

Muistiopas osa 1 - tiivistetty yhteenveto:
  • SSD-asemat ovat nopeita kaikessa, mutta erityisesti ohjelmien ja pelien käynnistämisessä.
  • HDD-kiintolevy on hintaansa nähden paras suuren datamäärän tallentamiseen.
  • Fyysisesti pienempi SSD voi olla merkittävästi nopeampi kuin isompi HDD-kiintolevy.
  • SATA, M.2, PCIe ja NVMe ovat termejä, jotka kannattaa opetella.

Tässä kolmiosaisessa artikkelisarjassa teemme sukelluksen muistiviidakkoon, tärkeimpiin muistettaviin termeihin, tallennusvinkkeihin ja temppuihin, sekä millaisia tai mitä tallennusratkaisuyhdistelmiä suositellaan eri käyttäjille. Lopuksi näytämme, miten asennat eri muistit. Aloitamme perusteista, mitä eri formaatteja on saatavilla, ja miten SDD eroaa kiintolevystä?


HDD ja SSD– mekaaninen vai sähkömoottori?


Tiivistettynä: SSD-asema on usein moninkertaisesti nopeampi tiedonsiirrossa kuin HDD-kiintolevy, ja omassa sarjassaan monien pienten tiedostojen käsittelyssä, esimerkiksi kun käynnistät ohjelmaa tai peliä. Käytä aina SSD-asemaa tietokoneesi ensisijaisena tallennuslaitteena. Kiintolevy on perinteisesti kömpelömpi ja herkempi kuin SSD, mutta tarjoaa edelleen enemmän tallennustilaa ja on edullisempi.

Aloitamme ilmeisellä kysymyksellä - mitä eroa HDD:lla ja SSD:lla on ja miksi "SSD-levy” ei sovi keittiöön tai muistisanalistaan.

Klassinen mekaaninen kiintolevy eli HDD (Hard Disk Drive), on tuttu useimmille tietokoneenkäyttäjille. Se on ollut olemassa 50-luvulta lähtien ja sitä on pidetty tallennusyksikkönä tietokoneissa pitkän aikaa. Kiintolevy sisältää yhden tai useamman pyörivän metallilevyn ja mekaanisen varren avulla lukupää liikkuu pyörivien levyjen yli etsiäkseen ja työstääkseen dataa, jota prosessorisi kulloinkin tarvitsee.



Kiintolevylle kirjoitetaan dataa jaksoittain ja se toimii tehokkaasti niin pitkään, kun se voi keskittyä yhden tai useamman suuren tiedoston käsittelyyn. Kiintolevy menettää samalla suorituskykyään, kun lukupää tekee monia fyysisiä siirtoja siirtääkseen useita pieniä tiedostoja, joita on eri paikoissa fyysisillä levyillä.

Tilanteissa, joissa suuri tallennustila on tärkeämpää kuin maksimisuorituskyky, kiintolevy on edelleen hyvä vaihtoehto kuluttajille. Kuluttajaluokassa hinta per gigatavu on kiintolevyillä alle 0,03-0,04 senttiä, kun se on SSD-asemissa noin 20-30 senttiä per gigatavu.

SSD-asema (Solid State Drive) on muutoin teknisesti ylivoimainen lähes kaikin tavoin. Muistiyksikkö on tarkoitettu täyttämään samaa tehtävää, kuin tavallinen mekaaninen kiintolevy, mutta vain digitaalisella tekniikalla. Tästä syystä välillä käytetty “SSD-levy” on nimenä harhaanjohtava (sillä siinä ei ole levyjä) ja ”SSD-asema” on sopivampi ja laajemmin tunnettu. SSD käyttää digitaalisia muistipiirejä (useimmin flash-muisti) ja se on samanlaista muistitekniikkaa, mitä löytyy puhelimista, USB-muisteista ja muista ohuista kuluttajaelektroniikan tuotteista.

[table id=6 /]



2,5″ SSD:ssä on vakioformaatti yhteensopivuuden takaamiseksi, mutta itse piirikortti muistipiireineen on usein pienempi.

Digitaaliset muistipiirit SSD-asemassa mahdollistavat jopa 10 kertaa nopeamman tiedonsiirtonopeuden siirrettäessä suuria tiedostoja, mutta suurempi ero on siinä, että se käsittelee monia toimintoja samanaikaisesti. Monia pieniä tiedostoja luettaessa ja kirjoitettaessa, kuten Windowsia tai ohjelmaa käynnistettäessä, SSD on paljon nopeampi kuin kiintolevy. Tämä on yksi syistä, miksi älypuhelimesi tai tablettisi käynnistyvät sekunnin murto-osassa ja käynnistävät vaikkapa sovelluksen heti.

HDD:n ja SSD:n väliset erot muistuttavat hieman automarkkinoita ja eri polttoaineita. Samoin kuin bensiinimoottorilla varustettu auto tarvitse kierroksia, ennen kuin teho on saatavilla, mekaaninen kiintolevy tarvitsee kierroksia tallennuslevyillään. Sähkömoottorilla varustetussa autossa sitä vastoin maksimiteho/vääntömomentti on saatavilla koko ajan. Samoin toimii SSD-asema, mutta vielä suuremmilla suorituskykyeduilla.

Ilman liikkuvia osia flash-muisti on täysin äänetön ja se kestää iskuja sekä ulkoisia vaikutuksia paremmin. Toinen mielenkiintoinen näkökulma on, että SSD-asema voi tallentaa enemmän dataa pienemmälle pinta-alalle, joten kuluttajat voivat valita monista kiinnostavista fyysisistä formaateista (form factor).




Tiesitkö, että SSD säilyy sekä sinulle että lapsenlapsillesi?

SSD-asemalle tehdyn riippumattoman pitkäkestoisen kulutustestin aikana testisivusto NordicHardware totesi, että kaikki alla olevat kolme "kidutettua" asemaa kestivät 200 vuotta vastaavan ajan päivittäistä käyttöä kuluttajatietokoneissa. Samsung 840 Evo kesti pisimpään, yhteensä 2 000 Tt tallennettua dataa, joka vastaa noin 400 vuoden tavallista käyttöä.​


3,5″ vai 2,5″ SATA, M.2 ja PCIe AIC – mitä eri formaatteja on olemassa?


Tiivistettynä: Vanhempaa tietokonetta päivitettäessä tai tiukan budjetin puitteissa 2,5″-formaatti on usein hyvä valinta, jossa on hyvä taaksepäinyhteensopivuus. M.2 sopii sinulle, joka haluat maksimisuorituskykyä ja/tai rakennat minimalistisen järjestelmän minimaalisella kaapelimäärällä.



Kuluttajamarkkinoiden tallennusratkaisut ovat perinteisesti olleet kahta eri kokoa, 3,5-tuumaiset pöytäkoneiden kiintolevyille ja 2,5-tuumaiset kannettaville. Nämä ovat kaksi yleisintä formaattia HDD-kiintolevyissä, joissa suuremmat 3,5-tuumaiset tallentavat eniten dataa sekä tarjoavat parhaan suorituskyvyn. SSD-markkinoilla asia on kuitenkin toisin.

Yleisimmät formaatit SSD:tä etsivälle kuluttajalle ovat 2,5" SATA ja M.2. Ensin mainittu on hyvä yhdistelmä taaksepäinyhteensopivuutta ja hyvää hintaa. Se on myös formaatti, joka toimii lähes kaikilla pöytäkoneilla viimeisimmän 5-10 vuoden ajalta ja korvaa helposti vanhan HDD-kiintolevyn.

2,5″-asema puolestaan on selkeästi fiksumpi kuin klassinen 3,5″-formaatti, joka näyttää edelleen kömpelöltä verrattuna M.2 SSD:hen. Tätä formaattia käytetään usein tehokkaissa kannettavissa tietokoneissa, mutta siitä on tullut suosittu myös pöytäkoneissa, joissa keskitytään maksimitehoon ja ohuempiin muotoihin. M.2 SSD:t voivat olla pienemmästä koostaan huolimatta nopeampia, kun fyysisesti suuremmat 2,5-tuuman SSD-asemat, mutta tästä myöhemmin lisää.



M.2 SSD asennetaan perinteisesti suoraan emolevylle, jolloin ei tarvita lisäkaapeleita virtaa ja dataa varten, eikä se tarvitse omaa asennuspaikkaa kotelossa.

Äärimmäisempää suorituskykyä varten on saatavilla laajennuskortti PCI Express-liittimellä (PCIe AIC, Add in Card), joka liitetään samanlaisiin portteihin, joita käytät näytönohjaimelle. Tätä formaattia käytetään eniten SSD-tuotteissa ammattimarkkinoilla, joka näkyy myös hinnassa.


SATA, PCIe ja NVMe – ei vain muistettavia liittimiä


Tiivistettynä: Tarkasta tietokoneesi ohjekirja tai emolevy nähdäksesi, mitä liitäntä- ja siirtostandardeja on tuettuna. Kaikki 2,5″ SATA- ja M.2-asemat SATA-rajapinnalla ovat rajoitettuja ~550 Mt/s:ssa. M.2 SSD:t PCIe 3.0 x4 -datarajapinnalla ja NVMe-tuella ovat selkeästi paras suorituskykyvalinta aina 3 000 Mt/s:iin asti.

SATA, M.2 ja PCIe (PCI Express) eivät riipu vain laitteesi käyttämästä fyysisen liitännän tyypistä, vaan myös siitä, millä tavoin SSD:si juttelee muun tietokoneesi kanssa.

Integroiduissa tallennusyksiköissä kaksi yleisintä fyysistä liitintä ovat SATA- ja M.2. SATA-liitin on tuttu tallennuslaitteiden liittämisestä emolevyyn datakaapelilla ja lisävirtakaapelilla tietokoneen virtalähteestä. M.2 puolestaan asennetaan suoraan emolevylle ja se lähettää sekä dataa että virtaa saman liittimen kautta. M.2-liittimessä on kapasiteettia käsitellä enemmän dataa kuin SATA-liitännässä. PCIe AIC-yksikkö liitetään samoin kuin M.2 suoraan emolevyyn ja se on fyysinen liitin, jolla on korkein datakapasiteetti.



Kaikki SATA-asemat käyttävät nykyisin siirtorajapintaa samalla nimellä sekä siirtostandardia nimeltä AHCI. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kaikissa SATA-asemissa (fyysisesti liittimestä huolimatta) on n. 550 Mt/s maksimitiedonsiirtonopeus.

M.2-formaatin ja sen fyysisesti tehokkaamman liitännän valmistajat voivat valita PCIe-rajapinnan datansiirtoon SATA:n sijaan. Nykyisin M.2 SSD:t käyttävät yleisimmin neljää PCIe 3.0 -datakanavaa (PCIe 3.0 x4), josta saadaan hieman yli 3 000 Mt/s maksimisiirtonopeus. Siis lähes 5 kertaa korkeampi datanopeus kuin M.2 SSD:ssä, jossa on SATA-rajapinta.

Jos SSD-asemasi olisi sähköauto, voidaan SATA-rajapintaa verrata yksikaistaiseen maantiehen, jossa on selkeä AHCI-standardin nopeusrajoitus. PCIe-rajapinta on monikaistainen moottoritie, jossa on kahdesta neljään kaistaa ja suurempi nopeusrajoitus NVMe-standardin ansiosta.

[table id=5 /]

On hyvä pitää huoli, että kannettava tietokoneesi tai emolevysi tukevat molemmat NVMe:a. NVMe-tuki tarvitaan nimittäin siihen, että voit käynnistää Windowsin SSD:ltä, jota PCIe NVMe-rajapinta käyttää.

Ulkoisia yksikköjä varten käytetään usein USB Type-A- tai uusinta USB Type-C -liitintä. Type-C on viimeisin fyysinen USB-liitin, jota käytetään kaikessa kannettavista tietokoneista älypuhelimiin ja ulkoisiin muistiratkaisuihin. Kun perinteinen USB Type-A -liitin vain kommunikoi eri USB-datarajapintojen kanssa teoreettiseen 1 250 Mt/s datanopeuteen asti, Type-C -liitintä voi käyttää Thunderbolt 3.0 NVMe -tuella. Rajapinnassa on teoreettinen kaista 5 000 Mt/s, mutta käytännössä sen siirtonopsu on 3 000 Mt/s tehokkaimmista ulkoisista SSD-asemista.




Mikä muisti pitäisi valita?


Kuten huomaat, vaihtoehtoja on paljon ja valintamahdollisuuksia sen mukaan, ostaako uuden tietokoneen vai päivittääkö vanhaa. Voimme kertoa jo tässä ensimmäisessä osassa, että SSD on paras valinta kaikissa tilanteissa, joissa tarvitaan suorituskykyä ja nopeaa vasteaikaa. Mekaaniset kiintolevyt ovat siten hyvä lisä, kun haluat tallentaa suuria määriä dataa mahdollisimman edullisesti. Sinulle, joka olet kiinnostunut artikkelisarjassa puhutuista SSD-asemista, ne löytyvät alla olevalta listalta:

Muistioppaan seuraavassa osassa kerromme enemmän siitä, miten suuren ja nopean SSD:n tarvitset ja pitäisikö satsata useampaan kuin yhteen tallennuslaitteeseen. Toinen osa muistioppaasta julkaistaan myöhemmin. Kerro omista ajatuksista ja kokemuksista SSD-asemista kommenteissa.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Tiesitkö, että SSD säilyy sekä sinulle että lapsenlapsillesi?

SSD-asemalle tehdyn riippumattoman pitkäkestoisen kulutustestin aikana testisivusto NordicHardware totesi, että kaikki alla olevat kolme kidutettua asemaa kestivät 200 vuotta vastaavan ajan päivittäistä käyttöä kuluttajatietokoneissa. Samsung 840 Evo kesti pisimpään, yhteensä 2 000 Tt tallennettua dataa, joka vastaa noin 400 vuoden tavallista käyttöä.​

Tavallinen käyttö = kirjoitettu data saa hävitä vaikka heti :smoke:
 
Muistiopas? Ja sitten puhutaan tallennustilasta.

"Mekaaninen- vai sähkömoottori" :facepalm:
Muistiahan se on. Keskusmuisti viittaisi sitten yksinomaan RAM-muistiin. Ja onhan tuo myös ihan ymmärrettävä maallikkoanalogia verrata eri "tallennustilamuisteja" moottorityyppeihin. Ehdota parempia termejä, jos noin kritisoit.
 
-Kaipasin tietoa, miksi M2-asema (lienee näin myös SSD:n kanssa?) hidastuu peräkkäin kirjoitettaessa? (HDD-levyissähän mainittiin lukupään siirtymisenmisen aiheuttavan hidastumisen)

- Myös solujen tyypin merkitys (SLC, MCL, TCL..) tallennuskertoihin ja sitä kautta kestoikään olisi hyvä selittää. Tuossa NordicHardware artikkelissahan käsiteltiin vain "TCL-asemia". Vai eikö niillä enää olekaan vaikutusta???
- Myös SSD-levyjen "huoltotarpeiden" selvitys; tarvitaanko niitä vielä? TRIM... mitä niitä muita "käskyjä "olikaan Sampsalla oli joskus muronsyönnin aikaan hyvä artikkeli asiasta.

Tuosss NordicHardware artikkelissa oli taulukossa Uncorrectable Errors; Samsung EVO840 823836 , muilla nolla (0) sekä Reallocated Sectors 319 muilla 1 tai 0 . Samsung EVO840 Speed 499 GB muilla 0GB päivä.
Mitä nuo termit tarkoittaa teoriassa ja käytännössä.

-200 vuoden käyttöikä (sinulle ja lapsenlapsille). Kestikö tuo testi n.6kk ja siitä päätellään tuollainen kestoikä... Vähän arveluttaa? Onko käytännön kokemusta kuinka kauan esim. Flash- muistikortit ovat kestäneet? Ovatko kaikki vielä ehjiä ja tiedot tallessa... oletan, ettei niitä ole
saatu kirjoittamalla käyttöikänsä loppuun.

Wikistä : "Flash-muisti on puolijohdemuisti, joka voidaan sähköisesti tyhjentää ja uudelleen ohjelmoida. Flash-muisti on haihtumaton muistityyppi, jossa tieto säilyy jopa 10 vuotta, vaikka virta kytkettäisiin pois."

Noista USB Type A ja Type C nopeuksista:
-Tässä tarkoitettanee USB 3.1:stä. Väärinkäsitysten välttämiseksi voisi olla hyvä vielä käsitellä
USB 3.1 Gen 1 ja USB 3.1 Gen 2 erot.

Muuten artikkeli on kiinnostava. Tällaisia tietopitoisia mainoksia on mukava lukea. Kiitoksia.
 
- Myös SSD-levyjen "huoltotarpeiden" selvitys; tarvitaanko niitä vielä? TRIM... mitä niitä muita "käskyjä "olikaan Sampsalla oli joskus muronsyönnin aikaan hyvä artikkeli asiasta.

Tämä kiinnostaa itseänikin. Olen lukenut jostain, että uuden mikrokontrollerin omaavat SSD hoitavat TRIM automaattisesti ilman käyttöjärjestelmän komentoa, mutta mistään ei tunnu löytyvän tietoa siitä mikä asema kykenee automaattiseen TRIM ja onko automaattinen TRIM yhtähyvä kuin manuaalisesti ajettu.
 
Tämä kiinnostaa itseänikin. Olen lukenut jostain, että uuden mikrokontrollerin omaavat SSD hoitavat TRIM automaattisesti ilman käyttöjärjestelmän komentoa, mutta mistään ei tunnu löytyvän tietoa siitä mikä asema kykenee automaattiseen TRIM ja onko automaattinen TRIM yhtähyvä kuin manuaalisesti ajettu.
Ask Ars: “My SSD does garbage collection, so I don’t need TRIM… right?”

TRIM doesn’t obviate the need for garbage collection—it works with garbage collection to more properly mark pages as stale. And you don’t need TRIM for garbage collection to work—but TRIM makes an SSD’s garbage collection more efficient.

Ja automaattisestihan se on päällä windowsin toimesta ellei mitään ihmeellistä ole tapahtunut.
 
Ja automaattisestihan se on päällä windowsin toimesta ellei mitään ihmeellistä ole tapahtunut.

Jostain syystä ainakin itselläni Windows 10 trim tapahtuu automaattisesti vain C asemalle, mutta win10 oma työkalu väittää, että muille koneessa oleville SSD leveylle ei ole koskaan ajettu TRIM jos sitä ei aja manuaalisesti.

En tiedä onko tuo bugi win10 että automaattinen trim ei nollaa päivämääriä milloin trim on viimeksi ajettu muutakuin C asemalle, mutta jos trim ajaa manuaalisesti silloin päivät nollautuvat aina. Asetuksista automaattinen trim on kytketty päälle kaikille SSD levyille ja sen pitäisi tapahtua kerran viikossa.

Tosin ainahan Mikkisoftan käyttöjärjestelmässä on ominaisuuksia, jotka ovat outoja, joten ei tämäkään silleen yllätä. :rolleyes:
 
Jostain syystä ainakin itselläni Windows 10 trim tapahtuu automaattisesti vain C asemalle, mutta win10 oma työkalu väittää, että muille koneessa oleville SSD leveylle ei ole koskaan ajettu TRIM jos sitä ei aja manuaalisesti.

En tiedä onko tuo bugi win10 että automaattinen trim ei nollaa päivämääriä milloin trim on viimeksi ajettu muutakuin C asemalle, mutta jos trim ajaa manuaalisesti silloin päivät nollautuvat aina. Asetuksista automaattinen trim on kytketty päälle kaikille SSD levyille ja sen pitäisi tapahtua kerran viikossa.

Tosin ainahan Mikkisoftan käyttöjärjestelmässä on ominaisuuksia, jotka ovat outoja, joten ei tämäkään silleen yllätä. :rolleyes:
Veikkaisin että tuo levyn optimointivalikko ei näytä edes muuta kuin ne "väkisin" suoritetut/ajoitetut toimenpiteet, eli voi olla trim ajeltu vaikkei siellä näykään. Jos sieltä manuaalisesti käy klikkaamassa optimoi niin se taitaa vaan lähettää force trim komennon ssd:lle, joka ei sekään välttämättä tapahdu heti.

Toisaalta jos levyn tiedostoihin ei ole koskettu pitkään aikaan niin eipä siellä hirveänä ole tehtävää muuta kuin kierrättää nand blokkien käyttöä. Tiedä sitten kuinka monesti ssd algoritmit näkee tuon tarpeelliseksi.
 
Sinänsä hyvin tehty artikkeli jota voisi suositella sellaiselle henkilölle joka miettii ehkä koneen kokoamista mutta ei ole vielä täysin perillä tietotekniikan saloista.
Hieman omaan korvaan tosin särähti tuo vertaukset autoiluun (suomessa esim. sähköauto varsinkin talvella ei todellakaan monen mielestä ole se suositeltava tai parempi vaihtoehto) samaten lupaus 200+ vuoden käyttöiästä SSD levyistä puhuttaessa epäilyttää.

Itselläni kun on sellainen tuntuma että jos ja kun kumpi tahansa versio (perinteinen HDD tai SSD) menee hajalle yleensä SSD:stä sitä dataa ei talteen tai ulos enää saa mutta perinteisen version tietoja voidaan useasti vielä pelastaa.

Toki jos luvattu "kestivät 200 vuotta vastaavan ajan päivittäistä käyttöä kuluttajatietokoneissa" Samsungin versio jopa 400 vuotta pitäisi paikkansa ongelmia ei (minun elinaikanani) ilmenisi kenellekään (kuluttajalle ainakaan). Valitettavasti itsellänikin ja usealla muullakin on SSD levyjä mennyt pimeäksi huomattavasti vähemmässä ajassa.
 
Tästä taulukosta + selityksestä tykkäsin erityisesti:
upload_2019-1-11_11-6-5.png


Se oli artikkelin parasta antia. Vaikka kuinka oli mainos.

--

Ja suurin kritiikki on tuota lausetta kohtaan:
Tiesitkö, että SSD säilyy sekä sinulle että lapsenlapsillesi?

Jos se säilyy, se säilyy. Mutta jos SSD kuolee, niin sieltä ei kukaan saa sitä dataa ulos kuluttajalle.

Kovalevyistä voi hintaluokassa 500-1000€ pelastaa vanhoja tiedostoja, mutta SSD kuolee lopullisen kuoleman, jos semmoinen sattuu.
 
HDD:n ja SSD:n väliset erot muistuttavat hieman automarkkinoita ja eri polttoaineita. Samoin kuin bensiinimoottorilla varustettu auto tarvitse kierroksia, ennen kuin teho on saatavilla, mekaaninen kiintolevy tarvitsee kierroksia tallennuslevyillään. Sähkömoottorilla varustetussa autossa sitä vastoin maksimiteho/vääntömomentti on saatavilla koko ajan. Samoin toimii SSD-asema, mutta vielä suuremmilla suorituskykyeduilla.

Vertauksia tulisi välttää.
Ja tuollaiset täysin epäonnistuneet vertaukset pitäisi siivota ehdottomasti pois, ettei lukijalle, joka ei tiedä mitään jää mitään vääriä käsityksiä..

Suurin vika tuossa on tuo "moottori", joka kyllä varmasti jää mieleen ja sitten väitetään jotain spedeshown "naisen logiikka" tasoisia väittämiä sen takia..
--------------
Toinen hyvin vakava asiavirhe on tuo tietojen säilyvyydessä väärän kuvan antava emämoka.
Kyllä mainosväenkin kannattaisi tututustua siihen, mitä valmistaja sanoo tietojen säilymisestä. Siellä sentään on hyvä, että jos puhutaan vuosista, kun SSD on virrattomana!

Joku vielä erehtyy noiden kanssa ja menettää korvaamatonta tietoa tuollaisen mainostöhöilyn takia. Joku raja pitäisi TIETOTEKNIIKKAFOORUMIN etusivulla olevissa mainoksissa sentään olla!
 
Viimeksi muokattu:
Muistiopas / kun valitset muistia tietokoneeseesi / oikea muistiratkaisu

Nyt on kyllä käsitteet menneet aivan väärin. Kun näissä piireissä puhutaan "muistista" on kyse vain ja ainoastaan RAM:sta, eli keskusmuistista, josta tiedot häipyvät virran katkaisun jälkeen.

"Kiintolevy" tarkoittaa tietokoneessa kiinteästi/kiintonaisesti/liikkumattomasti olevaa tallennusvälinettä, jossa tiedot säilyvät virran katkaisun jälkeen. Voidaan käyttää myös SSD:n nimitykseen, vaikkei niiden sisällä levyä olekkaan.

Parempi otsikko voisi olla vaikka "Kiintolevyopas - HDD:n ja SSD:n erot" tai "Tallennusopas - HDD:n ja SSD:n erot".
 
Muistiopas / kun valitset muistia tietokoneeseesi / oikea muistiratkaisu

Nyt on kyllä käsitteet menneet aivan väärin. Kun näissä piireissä puhutaan "muistista" on kyse vain ja ainoastaan RAM:sta, eli keskusmuistista, josta tiedot häipyvät virran katkaisun jälkeen.

"Kiintolevy" tarkoittaa tietokoneessa kiinteästi/kiintonaisesti/liikkumattomasti olevaa tallennusvälinettä, jossa tiedot säilyvät virran katkaisun jälkeen. Voidaan käyttää myös SSD:n nimitykseen, vaikkei niiden sisällä levyä olekkaan.

Parempi otsikko voisi olla vaikka "Kiintolevyopas - HDD:n ja SSD:n erot" tai "Tallennusopas - HDD:n ja SSD:n erot".
Tai massamuistiopas
 
Kovalevyistä voi hintaluokassa 500-1000€ pelastaa vanhoja tiedostoja, mutta SSD kuolee lopullisen kuoleman, jos semmoinen sattuu.

Suurin osa SSD levyjen hajoamisista johtuu jännite- tai virtapiikin hajottamasta ohjainpiiristä tai kosketusvioista ohjainpiirin ja muistipiirin välillä, jolloin tiedot ovat vielä palautettavissa, koska ne eivät ole mihinkään sieltä muistipiiriltä kadonneet.

Riippuen siitä mikä SSD levystä on hajonnut jos ohjainpiiri ammattilaisilla on tarvittavat laitteet kytkeä toimiva ohjauspiiri palautuksen ajaksi käyttöön tai ohittaa vikaantunut piiri. Myös SSD laitteen sisäinen muisti on mahdollista irrottaa ja lukea tarvittaessa erikseen jos palauttaja ymärtää SSD monimutkaisen tiedostorakenteen. Tämänkaltaiset ohjelmat ja työkalut ovat suunniteltu ammattilaisten käyttöön, eivätkä ole tavallisen tallaajan saatavilla. Työkalujen käyttö vaatii kokemusta ja vähintään AMK-insinööritasoista osaamista mikrotietokonetekniikasta, elektroniikasta, tiedostojärjestemien toiminnasta. Se ei ole mitään jokapojan hommaa, mutta on mahdollista ja sitä tehdään kokoajan KRP rikostutkinnassa, teollisuusvakoilussa (kun urkitaan kilpailijan tuotteita tai muita suunnitelmia) tai jos firmoilla on mennyt kriittistä tietoa.

Tosin SSD levyistä tiedon palauttaminen on niin kallista, että se ei ole ihan jokapojan saatavilla, koska se edellyttää kallista insinöörityötä, puhdastilaa, jossa herkkiä komponentteja voidaan korjailla, sekä hyvin kallista laitteistoa jonka käyttäminen vaatii erikoistunutta työvoimaa. Yleensä kuluttajat katoavat kun kuulevat hinta arvion tiedon palautukselle kiroillen mielessään miksi eivät ottaneet edes sitä ilmaista varmuuskopiointi softaa käyttöön silloin aikanaan.
 
Tosin SSD levyistä tiedon palauttaminen on niin kallista, että se ei ole ihan jokapojan saatavilla, koska se edellyttää kallista insinöörityötä, puhdastilaa, jossa herkkiä komponentteja voidaan korjailla, sekä hyvin kallista laitteistoa jonka käyttäminen vaatii erikoistunutta työvoimaa. Yleensä kuluttajat katoavat kun kuulevat hinta arvion tiedon palautukselle kiroillen mielessään miksi eivät ottaneet edes sitä ilmaista varmuuskopiointi softaa käyttöön silloin aikanaan.
Aivan varmasti ssd-levy ei välitä siitä, kolvaileeko kotihuoneessaan vai labrassa. Vaikeutena voi olla pienten komponenttien juotosten korjaaminen käsipelillä ja varaosien löytäminen, ellei omaa sellaista laitteistoa, johon muistipiirit voi vain "heittää" kiinni. Kiintolevyt ovat eri asia, koska tieto on tallennettu levyn hintaan hiukkasina ja kun kotelo aukaistaan, niin huoneessa leijaileva pöly voi mennä sekaan ja sotkea tietojen lukemisen.
 
Viimeksi muokattu:
Suurin osa SSD levyjen hajoamisista johtuu jännite- tai virtapiikin hajottamasta ohjainpiiristä tai kosketusvioista ohjainpiirin ja muistipiirin välillä, jolloin tiedot ovat vielä palautettavissa, koska ne eivät ole mihinkään sieltä muistipiiriltä kadonneet.

Riippuen siitä mikä SSD levystä on hajonnut jos ohjainpiiri ammattilaisilla on tarvittavat laitteet kytkeä toimiva ohjauspiiri palautuksen ajaksi käyttöön tai ohittaa vikaantunut piiri. Myös SSD laitteen sisäinen muisti on mahdollista irrottaa ja lukea tarvittaessa erikseen jos palauttaja ymärtää SSD monimutkaisen tiedostorakenteen. Tämänkaltaiset ohjelmat ja työkalut ovat suunniteltu ammattilaisten käyttöön, eivätkä ole tavallisen tallaajan saatavilla. Työkalujen käyttö vaatii kokemusta ja vähintään AMK-insinööritasoista osaamista mikrotietokonetekniikasta, elektroniikasta, tiedostojärjestemien toiminnasta. Se ei ole mitään jokapojan hommaa, mutta on mahdollista ja sitä tehdään kokoajan KRP rikostutkinnassa, teollisuusvakoilussa (kun urkitaan kilpailijan tuotteita tai muita suunnitelmia) tai jos firmoilla on mennyt kriittistä tietoa.

Tosin SSD levyistä tiedon palauttaminen on niin kallista, että se ei ole ihan jokapojan saatavilla, koska se edellyttää kallista insinöörityötä, puhdastilaa, jossa herkkiä komponentteja voidaan korjailla, sekä hyvin kallista laitteistoa jonka käyttäminen vaatii erikoistunutta työvoimaa. Yleensä kuluttajat katoavat kun kuulevat hinta arvion tiedon palautukselle kiroillen mielessään miksi eivät ottaneet edes sitä ilmaista varmuuskopiointi softaa käyttöön silloin aikanaan.
Ja silti palautus ei mitenkään välttämättä onnistu, jos:
-Levy on salattu ja avain on tuhoutunut. (tämä pätee mekaanisiinkin levyihin, mutta SSD levyissä salaus on käsittääkseni yleisempi).
- Minkään ei tarvitse edes hajota. Riittää, että levy sekoaa ja kuvittelee blokkien olevan vapaita. Tällöin ohjain alkaa nollaamaan niitä yleensä vauhdikkaasti, jolloin tietoa menetetään peruttamattomasti.
-----------------------
Kyllä, jos tietoa tarvitsee varastoida, niin valinta ei ole SSD. Ihan liikaa sudenkuoppia ja potentiaalisia ongelmia. SSD on erinomainen taas sitten puolestaan vain käyttis ym tauhkalevynä (varmuuskopioimage on suositeltava asia tällöinkin).
 
Ja silti palautus ei mitenkään välttämättä onnistu, jos:
-Levy on salattu ja avain on tuhoutunut. (tämä pätee mekaanisiinkin levyihin, mutta SSD levyissä salaus on käsittääkseni yleisempi).
- Minkään ei tarvitse edes hajota. Riittää, että levy sekoaa ja kuvittelee blokkien olevan vapaita. Tällöin ohjain alkaa nollaamaan niitä yleensä vauhdikkaasti, jolloin tietoa menetetään peruttamattomasti.
-----------------------
Kyllä, jos tietoa tarvitsee varastoida, niin valinta ei ole SSD. Ihan liikaa sudenkuoppia ja potentiaalisia ongelmia. SSD on erinomainen taas sitten puolestaan vain käyttis ym tauhkalevynä (varmuuskopioimage on suositeltava asia tällöinkin).

Ainakin omien testieni mukaan nykyiset SSD ovat aika varmoja olen nyt 3 vuotta käyttänyt ja yhtään korruptoitunutta tiedostoa tai virhettä en ole ikinä löytänyt SSD levyltä ja ajan säännöllisesti (kerran viikossa joka levylle) skannauksia jotka etsivät hash sormenjäljen perusteella muutoksia tiedostoista (joiden ei pitäisi olla muuttunut). Sen lisäksi etsin tiedostojärjestelmä virheitä chekdisk ja muutamalla muulla tiedostojärjestelmää analysoivalla softalle eikä tiedostojärjestelmästä tai partitiosta ole ikinä löytynyt korruptiota. Tuona aikana on ollut mm. sähkökatkoja eikä kone ole UPS vaan virta on mennyt poikki. Koneessani on 5 SSD levyä (kaikki Samsungin) ja yksi HDD (Westerndigital).

HDD levyiltä olen löytänyt korruptoituneita tiedostoja ja tiedostojärjestelmä virheitä erityisesti niitä ilmaantuu sähkökatkojen jälkeen. Virheitä ei SSD levyiltä ole löytynyt vaikka niitä on koneessa 5 kertaa enemmän kun HDD levyjä. Joten oletan, että SSD levyjen hätätallennus virtojen katoamistilanteessa toimii paljon paremmin kuin HDD levyijen kohdalla.

Sinällään tietojen pitempiaikaiseen tallennukseen HDD on parempi kuin SSD, mutta jos ottaa kaikki tekijät huomioon ei SSD ole epävarmempi kuin HDD normaalikäytössä.

Innostun tutkimaan tätä SSD epäluotettavuutta lähinnä sen takia kun joka puolella jankataan "tietona" että SSD ovat epäluotettavia. Minä en ainakaan ole sitä omalta kohdaltani 3 vuoden tutkimuksen aikana huomannut.
 
Viimeksi muokattu:
- Minkään ei tarvitse edes hajota. Riittää, että levy sekoaa ja kuvittelee blokkien olevan vapaita. Tällöin ohjain alkaa nollaamaan niitä yleensä vauhdikkaasti, jolloin tietoa menetetään peruttamattomasti.
Onko tämä pelkkää fudia vai onko sinulla esimerkkejäkin? Yrität vielä suurennella asiaa sanomalla, ettei "minkään tarvitse edes hajota".... Usko pois, rautavika on paljon, paljon, paljon suurempi riski kuin kuvitteelliset massiiviset bugit firmiksessä.

Kai tuota voi sitten sanoa vastineeksi, että kiintolevyn kovaa pyörivät platterit voivat räjähtää siruiksi sopivissa olosuhteissa, joten niidenkään kohdalla palauttaminen ei välttämättä onnistu. Kaikki hajoaa mutta onneksi meillä on backupit.
 
Innostun tutkimaan tätä SSD epäluotettavuutta lähinnä sen takia kun joka puolella jankataan "tietona" että SSD ovat epäluotettavia. Minä en ainakaan ole sitä omalta kohdaltani 3 vuoden tutkimuksen aikana huomannut.

Ongelmaksi näissä 100% omiin kokemuksiin perustuvissa tutkimuksissa tulee se että kyseessä on silloin vain OMA kokemus.
Esim. voin 100% faktana todeta että ITSELLÄNI ei koskaan yksikään IDE-väyläinen kiintolevy ole koskaan hajonnut. En silti uskaltaisi väittää ettei koskaan kenelläkään ole yksikään IDE-väyläinen kiintolevy lakannut toimimasta.

Toisena faktana voin todeta että ainoastaan 2Tb tai isommat (perinteiset)kiintolevyt ovat minulta hajonneet, kaikki SATA-väyläisiä.

Kolmantena faktana voin todeta että ainoastaan Kingston merkkinen SSD-levy on itselläni lakannut toimimasta, tämäkin oli "Kingston 480Gb SSDNow kc300" voidaanko siis olettaa että ainoastaan hieman ns. parempilaatuiset ja kalliimmat isokokoiset SSD-levyt jotka on tarkoitettu enempi yrityskäyttöön hajoavat?

Neljäntenä faktana voin todeta että sain ilmaiseksi Kingstonin asiakastuesta "Kingston 512Gb SSDNow kc400" tuotteen korvaamaan hajonnutta tuotetta.

Mikäli noiden perusteella alettaisiin nyt tekemään johtopäätöksiä voitaisiin faktoina todeta että:
a) yksikään IDE-väyläinen kiintolevy ei koskaan hajoa, ei vaikka niitä käyttäisi reilusti päälle 10 vuotta.
b) ainoastaan 2Tb tai suuremmat SATA-väyläiset kiintolevyt voivat hajota käytössä (hajonnut Seagate Barracuda 3Tb 64Mb SerialATA600 ja aiemmin joku 2Tb lätty)
c) ainostaan yrityskäyttöön tarkoitetut päälle 400Gb mutta alle 500Gb SSD levyt voivat hajota ja aina kun ne hajoavat ne lakkaavat tunnnistautumasta ollenkaan millekään laitteelle.
d) aina kun tälläinen laite hajoaa valmistaja lähettää sinulle ilmaiseksi kotiisi uudemman, isomman version

Tai sitten voimme ehkä todeta että kaikkia levyjä välistä nyt vain hajoaa... mutta kun kiintolevy hajoaa sieltä voi saada tietoa vielä ulos mutta SSD levyn hajotessa yleensä normaali kotikäyttäjä ei itse niitä tietoja ulos mitenkään sieltä enää saa vaan ne on ikuisiksi ajoiksi menetetty.
 
Omasta mielestä tietyllä tavalla turha ketju koska melkein kaikki tältä foorumilta tietävät ssdn ja hddn erot....
 
Omasta mielestä tietyllä tavalla turha ketju koska melkein kaikki tältä foorumilta tietävät ssdn ja hddn erot....
Niinpä, mutta pääasiahan tässä kuitenkin oli Samsungin tuotteiden mainostaminen. Ei tosin tälle yleisölle kuitenkaan mitenkään vakuuttavasti, johtuen jutun tasosta.
 
Ongelmaksi näissä 100% omiin kokemuksiin perustuvissa tutkimuksissa tulee se että kyseessä on silloin vain OMA kokemus.
Esim. voin 100% faktana todeta että ITSELLÄNI ei koskaan yksikään IDE-väyläinen kiintolevy ole koskaan hajonnut. En silti uskaltaisi väittää ettei koskaan kenelläkään ole yksikään IDE-väyläinen kiintolevy lakannut toimimasta.

Itselläni on kokemusta IDE ja SATA väyläisistä HDD levyistä 90-luvun alusta saakka ja on harrastusten ja töiden puolesta tullut käytettyä tuhansia HDD levyjä joten tiedän niiden vikaantumistiheyden aika tarkkaan. Silloin 90-luvulla HDD levyistä noin 10% hajosi aina ensimmäisen 3kk käytön aikana, joten jos siihen vertaa niin nykyiset SSD levyt ovat laadultaan ihan toisessa galaksissa vaikka SSD on nyt se uudempi tekniikka ja HDD on kypsynyttä tekniikkaa. SSD levyistä hajoaa ehkä 1% takuuaikana kovassa serveri käytössä eli ne ovat noin kymmenen kertaa varmempia kuin mitä HDD levyt olivat silloin kun HDD tekniikka oli uutta.Toki joillain voi olla eri kokemukset, mutta en ole väittänytkään näitä muuta kuin omiksi kokemuksekseni jokaisellahan voi olla vain ne omat kokemukset asiasta.

Joten kyllä Mr. Koneen Kokoajalla on sitä perpektiivia asioihin vähän pitemmältäkin ajalta toisin kuin Taneli täällä väität.
 
Itselläni on kokemusta IDE ja SATA väyläisistä HDD levyistä 90-luvun alusta saakka ja on harrastusten ja töiden puolesta tullut käytettyä tuhansia HDD levyjä joten tiedän niiden vikaantumistiheyden aika tarkkaan. Silloin 90-luvulla HDD levyistä noin 10% hajosi aina ensimmäisen 3kk käytön aikana, joten jos siihen vertaa niin nykyiset SSD levyt ovat laadultaan ihan toisessa galaksissa vaikka SSD on nyt se uudempi tekniikka ja HDD on kypsynyttä tekniikkaa. SSD levyistä hajoaa ehkä 1% takuuaikana kovassa serveri käytössä eli ne ovat noin kymmenen kertaa varmempia kuin mitä HDD levyt olivat silloin kun HDD tekniikka oli uutta.Toki joillain voi olla eri kokemukset, mutta en ole väittänytkään näitä muuta kuin omiksi kokemuksekseni jokaisellahan voi olla vain ne omat kokemukset asiasta.

Joten kyllä Mr. Koneen Kokoajalla on sitä perpektiivia asioihin vähän pitemmältäkin ajalta toisin kuin Taneli täällä väität.

Itse aloitin 80-luvulla. Toki töissä näki paljonkin hajonneita koneita sekä kovalevyjä mutta puhuinkin juuri OMASTA kokemuksesta. Ei asiakkaan.
Eli huomattavan lyhessä ajassa on myös tältäkin foorumilta löydettävissä hajonneista SSD levyistä kertovia ketjuja, esim:
Kingstonin kyseenalainen laatu
Tai käyttökokemuksia / yleistä:
SSD-levyjen yleistriidi

Tiedän myös että suhteessa perinteisiä kiintolevyä on hajonnut paljon enemmän kuin SSD levyjä (koska niitä on tehty useampia vuosikymmeniä pidempään ja myös myyty). Mutta silti en menisi allekirjoittamaan tuota väitettä että SSD levy kestää sen 200 vuotta tai jopa 400 vuotta mitä artikkelissa annettiin ymmärtää.
 
Itse aloitin 80-luvulla. Toki töissä näki paljonkin hajonneita koneita sekä kovalevyjä mutta puhuinkin juuri OMASTA kokemuksesta. Ei asiakkaan.
Eli huomattavan lyhessä ajassa on myös tältäkin foorumilta löydettävissä hajonneista SSD levyistä kertovia ketjuja, esim:
Kingstonin kyseenalainen laatu
Tai käyttökokemuksia / yleistä:
SSD-levyjen yleistriidi

Tiedän myös että suhteessa perinteisiä kiintolevyä on hajonnut paljon enemmän kuin SSD levyjä (koska niitä on tehty useampia vuosikymmeniä pidempään ja myös myyty). Mutta silti en menisi allekirjoittamaan tuota väitettä että SSD levy kestää sen 200 vuotta tai jopa 400 vuotta mitä artikkelissa annettiin ymmärtää.

Joo en mäkään SSD ottaisi siihen käyttöön, että tallennen sinne datat virrattomaan tilaan odottelemaan vuosiksi. Laitoin tässä muutama kuukausi sitten kiinni adapterilla koneeseen kasan 15 vuotta vanhoja HDD levyjä, jotka ovat olleet kaapinpohjalla virrattomana vähintään kymmenen vuotta. Ihan mielenkiinnosta miten paljon data on korruptoitunut. Yllätykseksini vain yksi levy viidestä ei lähtenyt ollenkaan käyntiin. Lopulta neljältä levyltä pystyi suurimman osan datasta lukemaan enkä testaamalla löytänyt juurikaan virheitä tiedostojärjestelmästä tai korruptoituneita tiedostoja zip paketeista. 95% zip paketeista oli täysin ehjiä eikä tarkistus löytänyt yhtään korruptoitunutta tiedostoa, jonkin verran virheitä kuitenkin oli ilmaantunut. Muistaakseni yksi levy ei suostunut joitain tiedostoja lukemaan ollenkaan vaan jumitti jos niitä yritti lukea. Kuitenkin aika hyvä tulos kun kyseessa on aikoinaan kovassa käytössä ollut museo tason HDD levyt.

Täytyy varmaan laittaa näitä SSD levyjä laatikon pohjalle odottelemaan ja sitten tehdä 15v päästä sama. Olettaen, että sopivat adapterit löytyy jos väylätekniikka ei enää ole taaksepäin yhteensopiva noin pitkällä. Katsoa saako niistä mitään ulos.
 
Niinpä, mutta pääasiahan tässä kuitenkin oli Samsungin tuotteiden mainostaminen. Ei tosin tälle yleisölle kuitenkaan mitenkään vakuuttavasti, johtuen jutun tasosta.
Jep. Aika monella foorumilaisellakin on vrm samsungin ssd levy, myös minulla.
 
Omasta mielestä tietyllä tavalla turha ketju koska melkein kaikki tältä foorumilta tietävät ssdn ja hddn erot....

Mainoksen tarkoitus on myydä uusia PCIe-väylän asemia luomalla kuvan käytännön erosta joka ei ole niin suuri kuin numerot antavat näyttää, ei ilmeisesti myynnit vastanneet odotuksia vaikka Samsung kelpo merkki onkin.


 
Viimeksi muokattu:
Onko tämä pelkkää fudia vai onko sinulla esimerkkejäkin? Yrität vielä suurennella asiaa sanomalla, ettei "minkään tarvitse edes hajota".... Usko pois, rautavika on paljon, paljon, paljon suurempi riski kuin kuvitteelliset massiiviset bugit firmiksessä.

Kai tuota voi sitten sanoa vastineeksi, että kiintolevyn kovaa pyörivät platterit voivat räjähtää siruiksi sopivissa olosuhteissa, joten niidenkään kohdalla palauttaminen ei välttämättä onnistu. Kaikki hajoaa mutta onneksi meillä on backupit.

Kiintolevyt ovat tietokoneita ja näinollen ne voivat seota.

Se, että datanvaraustaulukko vahingossa ylikirjoitettaisiin tai korruptoituisi ei ole mitenkään ihmeellinen skenaario / mahdoton. Erittäin harvinaistahan se on, mutta on hävinnyt osio sattunut joskus XP aikaan normi levyllä. Data ei tietenkään ollut hävinnyt mihinkään, koska oli magneettinen levy. Levyssä ei ollut bädejä.
SSD:n ongelma on tuo TRIM, joka korruptoi datan äkkiä. Joskus kokeilin:
Poistin 500 gigan SSD:ltä osiot. Tein uuden ison osion ja sinne aseman. Annon olla päällä tunnin, jonka jälkeen ajoin datanpalautusohjelman. Ainakin elokuvat oli tehokkaasti paskana, samoin monet kuvat ja muutenkin. Muistaakseni levy oli 500 gigan samsung 850 pro.

Normi magneettisella levyllä dataa ei juuri häviä tällaisen seurauksena ollenkaan. SSD levyissä pitäisi ehdottomasti olla writeprotect jumpperi, jonka päällepistämisen jälkeen kaikki blokkien kirjoittelu ja nollaus olisi mahdotonta. Ainoastaan lukeminen onnistuisi..

Eikä tarvita edes firmisbugia. Pieni sähköräpsy riittää.
--------------
BTW.. Juuri on tuossa kone, jossa on joku 500 Gigan kingstonin SSD (SUV400S37480G):
- Windows ei bootannut
chkdsk /f
ja sfc /scannow

ja Windows boottasi.
Crystaldiskinfo sanoo alle 2000 tuntia käytetyssä levyssä olevan 2 varasektoria otettu käyttöön rikkinäisten tilalle. Kunto on mukamas "hyvä". Hieman epäilen.

Korjaan imagen, päivittelen, koitan ja tarkistan powerin toiminnan scoopilla kylmänä.. Voi olla taas turhaa hieromista, mutta sittenpähän sen näkee..

Windows logeissa ei ollut mitään erikoista, paitsi että "väärin sammutettu" vikakuvauksesta päätellen levy lopettaa toiminnan välillä totaalisesti.. Pitää rääkätä sitä jollakin testisoftalla vielä yön tunteina ja katsoa, vieläkö aamulla on toiminnassa..
 
Eipä ole Samsungin tuotteista pahaa sanaa. 4 kpl F3 elossa vieläkin jossain päin maailmaa. Hinnat kyllä pysyneet aika vakioina noilla vuosikausia (vuosikymmenen?).
edit:ja kyseessä tietysti 1TB F1, ei F3.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
264 096
Viestejä
4 575 144
Jäsenet
75 359
Uusin jäsen
Onniukko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom