Modeemi ei toimi? FIBERA2HOME

Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Tuosta löytyi ruotsinkielinen PDF, josta irtosi kakkossivun alareunasta merkkivalojen selitykset:

PWR on virta, FDX on full-duplex (= tieto voi liikkua kahteen suuntaan yhtä aikaa).
Sitten on kaksi paria valoja, vasemmanpuoleinen (FX) tarkoittaa kuitua, oikeanpuoleinen (TP) twisted-pair eli tavallinen verkkokaapeli.
Kummassakin parissa on linkki/aktiviteettivalo (LNK/ACT) ja käytettävää nopeutta osoittava valo (SPD).
Nopeusvalon pitäisi palaa vihreänä gigabitin nopeutta käytettäessä, punaisena jos saadaan vain 100Mbps nopeus, ja (verkkokaapelipuolella) pimeä nopeusvalo tarkoittaa että verkkokaapelin toisessa päässä olevan laitteen kanssa on saatu yhteys vain wanhalla 10Mbps ethernet-standardilla.

Valojen sanoma voisi olla että verkkokaapelin yhteys kaapelin toisessa päässä olevaan laitteeseen on tunnistettu ja ilmeisesti toimii täydellä nopeudella, mutta sitten kuitupuolen yhteys on pimeänä,

Tuo sininen valokuituliitin vasemmassa alakulmassa näyttäisi olevan jotenkin vinksallaan, onko se kunnolla paikallaan? Vai valehteleeko kuva?

Valokuituyhteys voi käyttää joko yhtä kuitua molempiin suuntiin, tai sitten kahta rinnakkaista kuitua, jolloin yhtä kuitua käytetään lähtevään ja toista saapuvaan liikenteeseen. Noita gigabitn Fiber2home-modeemeita löytyy kumpaakin tyyppiä: onko tuolle siniselle valokuituliittimelle kaksi paikkaa vai vain yksi? Jos on kaksi paikkaa, molemmissa pitää olla kuitu kiinni, ja vielä oikein päin: lähettävä portti pitää kytkeä kuituun joka johtaa toisen pään vastaanottimeen, ja toisin päin.

Vaara: älä kurkista suoraan sisään kuituliittimen "bisnes-päähän". Jos tuo purkki on pitkän matkan versio (ja yksikuituinen on ilmeisesti aina), kuidussa kulkee voimakasta infrapunaista valoa jota ei näe paljaalla silmällä, mutta joka suoraan silmään osuessaan voi tehdä vahinkoa ennen kuin huomaatkaan. Periaatteessa tuossa pitäisi olla varmistus joka kytkee täyden tehon päälle vasta kun toisesta päästä saadaan edes heikosti oikeanlainen signaali, mutta näön kanssa ei kannata leikkiä. Valo tulee liittimestä hyvin kapeana keilana, joten jos liittimen pituusakseli ei osoita suoraan silmää kohti, olet melkoisen varmasti turvassa.

Varsinainen valokuitu lähetin/vastaanotinkomponentti on aika pitkäikäinen mutta periaatteessa kuluva osa: ajan myötä sen hyötysuhde heikkenee ja jossain vaiheessa signaalitaso ei vain enää riitä. Tämä tulee näkyviin lähinnä valokuitukytkimissä joissa noita komponentteja on vieri vieressä, ja ne käyvät sen seurauksena suhteellisen lämpiminä. Kytkimissä käytetäänkin aika yleisesti vaihdettavia SBC-kuitumoduuleja, jotka tarpeen vaatiessa voidaan vaihtaa uuteen. Tuollaisessa koti-valokuitumodeemissa on vain yksi lähetin/vastaanotin ja kotelossa on reilusti ilmatilaa, joten sen pitäisi toimia viileämpänä ja olla pitkäikäisempi.
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 473
Jos pääsee boksin asetuksiin niin katso sieltä mitä tietoja se näyttää ip osoite varman sama mitä kaikki muut reittimet/ modeemit käyttävät.
Sieltä kannattaa lähteä etsimään.
 
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Tuo boksi taitaa olla pelkkä kuitu <-> kupari mediamuunnin, jolloin siinä ei välttämättä ole mitään asetuksia säädettävänä. Se että FX LINK/ACT valo on pimeänä osoittaa että kuitupuolen yhteys ei toimi, eli joko tuo boksi on rikki, tai kuitu on poikki, tai sitten kuidun toisessa päässä oleva laite ei ole yhteistyöhaluinen. Tällöin ei saada DHCP:llä mitään IP-osoitetta, vaan Windows ottaa käyttöön 169.254.x.x-muotoisen linkkikohtaisen osoitteen, joka ei lähtökohtaisesti toimi yhtä verkkosegmenttiä pitemmälle.

Jos käytettävissä ei ole kuitusignaali-ilmaisinta joka kertoisi tuleeko kuidusta boksia kohti infrapunavaloa vai ei, helpoin tapa testata voisi olla lainata jostain toinen toimivaksi tiedetty vastaava boksi. Kun kuitu on kytkettynä uuteen boksiin ja boksissa on virrat, jos uuden boksin FX LINK/ACT valo syttyy, silloin kuitu on ehjä ja vanha boksi ilmeisesti rikki.

Jos FX LINK/ACT valo ei syty uudessakaan boksissa, sitten on otettava yhteys kuidun toisessa päässä olevan laitteiston ylläpitäjään ja aloitettava vianselvitys heidän kanssaan.
Kuidun toisessa päässä on todennäköisesti kytkin, jolloin helpoin testi on kytkeä tämä kuitu ainakin tilapäisesti toiseen, toimivaksi tunnettuun kytkimen porttiin ja testata uudestaan vanhalla & uudella boksilla kuidun lähipäässä. Jos vanha boksi toimii -> etäpään kuitukytkimen lähetin/vastaanotinmoduuli todennäköisesti paahtunut kypsäksi ja vaihdettava uuteen.

Jos kumpikaan boksi ei toimi -> kuitu on todennäköisesti poikki tai vaurioitunut, jatkot valokuituasentajan testaustyökalujen kanssa mitaten, meneekö kuidusta läpi valoa ja kuinka pitkän matkan päässä kuidun päästä vikakohta saattaisi olla.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
242 403
Viestejä
4 236 217
Jäsenet
71 205
Uusin jäsen
Envarmastihuijaa

Hinta.fi

Ylös Bottom