Modaajan virittämän kuvaputkinäytön virkistystaajuus jättää nykynäytöt häpeään

Retroiluun CRT:t sopivat mutta en ehkä enää ottaisi työkäyttöön. Itseltä löytyy 7 tuuman Sony Trinitron pvm ja 17 tuuman Nokia 447xi.

Löytyy myös vanha mv matka-tv. Ei näytä kuin valkoista vaakaviivaa. Yritin vähän tutkia mikä vikana mut en edes muista miten kuvaputkesta saa jännitteen purettua turvallisesti enkä löytänyt noin vanhaan mitään ohjetta. Lisäksi kuvaputken säteilysuojasta on lähtenyt palanen liekö sitä materiaalia enää missään saatavilla.
 
Itse jatkoin pöytäkoneissa CRT näytöillä todella pitkään, kunnes sitten lopulta annoin periksi ja siirryin ympäristön painostuksesta littunäyttöihin ja kyllähän se oli melkoinen pettymys kuvanlaadun suhteen, mutta toki pöytätila kiitti ja olikin paljon enemmän harrastusmahdollisuuksia saman pöydän äärellä kun PC ei enää ottanut yli puolta syvyyssuunasta.

Ja joo, harmittaa kyllä ihan täpöllä kun on tullut hävitettyä niin paljon hienoa toimivaa retrorautaa, mutta kun ei voi kaikkea säästää.
 
Harmittaa että vein 21” Dell P1100:n kaatikselle kun kuva alkoi olemaan liian kirkas. Netistä myöhemmin luin, että olisi ollut helppo korjata. Trinitron oli. Aivan huikea vehje Quaken luukuttamiseen :love:. Eka littu oli joku Hyundai 17” 60Hz ehkä about 2002-2003? Oli niin kehno että tuli vaihdettua takaisin Trinitron CRT:hen vuosiksi.
 
iiyama-vision-master-pro-512-600hz-20240724.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Virkistystaajuuskilpailu lähti käyntiin pikkuhiljaa ensin 120 ja sitten 144 hertsin näyttöjen myötä. Nyt tekniikka on edennyt siihen pisteeseen, että FullHD-resoluutiolla on jopa yli 500 hertsin näyttöjä ja 4K-resoluutiollakin päästään 240 hertsiin.

Nyt kilpaan on astunut RetroGamingBasen ohjastama musta hevonen ratsastaen historian hämäristä näyttämään uusille tulokkaille, mistä nopeat pikselit on tehty. YouTube-kanava otti käsittelyynsä Iiyaman HA202DT Vision Master Pro 512 -kuvaputkinäytön

-- Jopa 160 hertsin ero markkinoiden nopeimpaan nestekidenäyttöön on eittämättä ratkaisevan kuuloinen kilpapelaajille, olkoonkin että sen saavuttaakseen joutuu tekemään joitain kompromisseja, kuten tyytyä 320x120-resoluutioon.

Lähde: Tom's Hardware

Linkki alkuperäiseen juttuun
^ Tuossahan näkyy valokuvan mukaan resoluutiona olevan 320 x 150 px, eikä siis 320 x 120 px.
 
No älkähän nyt. Ei ne crt näytöt nyt niin hyviä olleet.

Kuultaakohan aika muistot?
Jos verrataan ihan ensimmäisiin passiivimatriisi littumonitoreihin kuvaputkea; niin kuvaputki voittaa kevyesti, kun alettiin tehdä aktiivimatriisi(TFT) näyttöjä niin päästiin melkein tasoihin. Myöhemmin sekin tekniikka kehittyi; tuli paremmat IPS, TN ja PVA paneelit; silloin mentiin ohi kuvaputkimonitorista.
Vanhoista kuvaputkinäytöistä vanha SD-tarkkuuden elokuva näyttää hyvältä, kuten myös VHS/S-VHS elokuvat ja nauhoitukset televisiota. Näitä, jos katsoo nykyisellä huonolla 4K televisiolla; näyttää se huonolta. Itselläni on paljon vanhoja VHS nauhoituksia ja jokunen Betamax nauhoitus; olisi iso tarve saada hyvä kuvaputkimonitori. Yksi hyvä televisio löytyy. Se on vanha hotelliTV. Se on laadukas ja 50 Hz mallia. Voi, kun saisi tehtyä tämän itse tehdyn kuvaputkimonitorin. Vaihtaisin vakio monitorikoneistoon paremman videovahvistimen ym. Sitten saisin niin hyvän kuvanlaadun, että pääsisin tuon Sony HR Trinitron monitorin kanssa tasoihin tai ylikin. Näissä uusissa kuvaputkista, joita minulla on, on erittäin tiheä rasteri; 0.26.
 
Itsehän siirryin litteisiin näyttöihin jo 2003-2004 ja heitin kuvaputket tuonne luontoon. En jäänyt kaipaamaan.
 
^ Tuossahan näkyy valokuvan mukaan resoluutiona olevan 320 x 150 px, eikä siis 320 x 120 px.
Siinä lukee myös 600 Hz. Halusin uutiskuvaan mukaan itse näytön, 700Hz löytyy videolta mutta siinä kohtaa ei näkynyt koko näyttö
 
Se oli se jokin Nokian/Sonyn Trinitron malli jota halusin, mutta ei rahkeet riittänyt ja piti tyytyä johonkin Samsungin Syncmasteriin, joka oli kieltämättä todella hyvä monitori hintaansa nähden.

Nykyään saa rahalla hyviä näyttöjä, mutta edelleenkin tuotetaan sellaista roskaa jota ei kehtaisi katsoa
 
SONY GDM-FW900 lienee yksi halutuin kuvaputkinäyttö. Se oli 24 tuuman 16:9 kuvaputkinayttö. Tämä voitti kuvanlaadultaan monen littunäytön.
 
Itse hain eilen LaCien Electron 22 Blue II pöntön alkuperäisen kalibrointilaitteen kera. Tuo on oikeastaan Mitsubishi Diamond Pro 2040U LaCien merkillä vaan. Pystykelloa ottaa 121kHz joten ei ihan ennätyksiin päästä mutta se 1600x1200@100Hz should be enough for everyone.
 
IMG_20240727_183344.jpg
Tuo on viimenen käytössä ollut putki.
En kyllä ole uskaltanut sähköjä tarjota enään vuosiin ennen puhdistusta.
 
Ensimmäiset littunäytöt olivat todella tyyriitä verrattuna kuvaputkinäyttöihin. Niiden hinnat alkoivat laskea vuonna 2005. Sanoisin, että vuonna 2006 littunäytöt alkoivat yleistymään. Tuolloin vuonna 2006 helmikuussa veljeni hankki ensimmäisen littunäytön Saksasta, koska Suomessa ne olivat vielä paljon tyyriimpiä.
YO:lla töissä ollessa työkaverit saivat DELL:in littunäyttöjä joskus tuolloin 2004 tms. Itselleni löytyi jostain sinänsä laadukas Samsungin putki.
 
CRT näytöllä kuva menee sutuksi suuremmalla virkistystaajuudella, suuremmilla resoluutiolla mm. kuvansiirtotien ja putken kapasitanssin takia, eikä se videopäätekään, joka ajaa putkea kykene mihinkään ihmeisiin..Edit: ja tokkopa dynaaminen fokuskaan kerkeää perässä loputtomasti.. Toki kun resoa tiputetaan kuvataajuuden kasvaessa, niin saadaan edes jotain selvää..

Lisäksi pitää todennäköisesti olla monitori, jossa suurjännitelähde ja vaakapoikkeutusosat ovat erotettu toisistaan, jotta päästään suurempiin taajuuksiin.. Kulkee siellä silti varmasti melkoiset virrat poikkeutusosassa..
Kuvan sutuksi meneminen johtui tietääkseni eniten videovahvistimen suorituskyvystä. Kun sellaisen suorituskyky tuli vastaan; meni kuva sutuksi. Parhaat videovahvistimet olivat todella tyyriitä. Niitä parhaita oli lähinnä todella vaativaan teollisuus käyttöön tehdyissä monitoreissa, joita teki Aspo(Finnvideo) ja Unigraf. Minulla on yksi kokonainen Unigraf monitorikoneisto. Se on niin hyvä, että sen suorituskyky riittäisi videovahvistimen osalta. Kyseinen monitorikoneisto on PAL televisiotarkkuuteen tehty 15 tuuman kuvaputkelle mitoitettu. Sekin projekti on vaiheessa, kun mistään ei ole vielä löytänyt 15 tuuman 90 asteen poikkeutuksella olevaa kuvaputkea. eBay:ssa olisi pari Philipsin 15 tuuman monitoria, uusia. Jomman kumman kuvaputki sopisi melko varmasti; jollei sitten ole Dual Focus tyyppiä. Sellainen ei käy. Omat rahavarat ei riitä molempien monitorin ostoon. Ne on Philips 105s61 ja vanhempi 105s.
 
IMG20240728210803_web.jpg

Unigraf monitorin virtalähdekortti. Aika järeä VGA monitoriin mielestäni.:) Tässä monitorissa, johon tämä kuuluu on useampi piirikortti eikä kaikki samalla piirikortilla, kuten normaalissa VGA monitorissa, joita massatuotettiin esimerkiksi kiinassa.
 
Mikäs tuossa on erityisen järeää? Onko tuossa oikealla alhaalla itse powerin ensiö? Mitä on oikealla ylhäällä? Onko jonkinlainen kytkentä kuvaputken demagnetoinnille, kun tuossa ei näy vakiomallista vdemaghnetointivastusta..

Ilmeisesti siten "hifi", että lie tahdistettu juovapäätteeseen tuon SYNC piuhan kautta..?

Muuntajan luona olevat tasuridiodit eivät vaikuta kovin tehonkestoisilta, ja ensiön sulkkeetkin on vain 2A...

Toki kyllähän analogiatekniikka on "kaunista" ja siitähyvää, jotta jos ICt on saatavissa, niin aina digi paskoja paremmin korjattavissa..
 
Tuossa on tosiaan tahdistus juovapäätteeseen. Minulla on alkuperäinen kytkentäkaavio. Pitäisi tutkia sitä tarkemmin. Se on vain paperilla tulostettuna. PDF muodossa ei ole.
 
Tässä kännykällä kuvattuna tuo kytkentäkaavio. Päältäpäin en saanut edes näin hyvää aikaiseksi. Skanneria en omista. Kaavio on A3 koossa. Sellaista skanneria ei ole missään. Kaupungissa ei ole valokopioliikettä.
IMG_20240729_164017_w.jpg

Kaaviosta näkee, että tässä on DC in. Eli ilmeisesti on ollut mahdollista käyttää akulla.
 
Tässä kännykällä kuvattuna tuo kytkentäkaavio. Päältäpäin en saanut edes näin hyvää aikaiseksi. Skanneria en omista. Kaavio on A3 koossa. Sellaista skanneria ei ole missään. Kaupungissa ei ole valokopioliikettä.
IMG_20240729_164017_w.jpg

Kaaviosta näkee, että tässä on DC in. Eli ilmeisesti on ollut mahdollista käyttää akulla.
Koita Microsoftin Lens -sovelluksella, kätevä "skannausten" ottamiseen puhelimella (löytyy sekä Androidille että iOS:lle)
 
Näyttäisi siltä, että tuo on suunniteltu toimimaaan myös DC:llä, melko harvinaista.. Sanoisin pikaisesti mulgastuna, että ehkä? 24V:n ajoneuvokäyttöön. Muistelisin, että UC3842 ei vielä 12..14 voltilla taida käynnistyä, mutta n20V:lla kyllä.. Datasheetistä sen näkis..

Ilmankos tuossa oli ihmeen paljonnäköisesti noita osia..
Jahas, nuo neljä isompaa trankkua ilman ripaa kuuluu demagnetointikytkentään.. Konkka tyhjennetään värähtelijään, joka heikkenee, kun konkan jännite hiipuu -> demagnetointi ja ei rasiteta poweria juurikaan, kun konkka latautuu hitaasti vastuksen läpi..

Muuten melko peruskytkentä. UC 3842 oli silloin melko yleinen hakkuriohjain, ja ihan ok hyvä sellainen..
 
Viimeksi muokattu:
Hmm, mistähän tietää onko oma trinitron (G420) minkä arvoinen, tuolla arvoketjussa kyselin, mutta ei taida olla kyseisen ketjun ominaisalaa Minkä arvoisia vanhat osani ovat
Riippuu aika paljon kunnosta. Ja kysynnän ja tarjonnan on kohdattava, jotta kauppa toteutuu myyjän kannalta hyvään hintaan.

Sanoisin 0-100€, riippuen käyttötunneista, onko putkessa mitään jälkiä, kuorissa kellastumaa/skraiduja ja vaatiiko elektroniikka akuuttia huoltoa (esim. Sonyille tyypillinen kuvan ylikirkastuminen).

Halutuimmasta päästähän Sonyn näytöt on, mutta sitten taas kyseessä on kuitenkin "vaan" 19" suht perusnäyttö, joskin ihan hyvä sellainen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 608
Viestejä
4 478 502
Jäsenet
73 962
Uusin jäsen
askor

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom