Mobiililaitteiden muistikortit / tallennusmediat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kiila
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
1 462
Mitä muistikortteja käytätte puhelimissa, tabeissa tai muissa mobiililaitteissanne?
  • CF / SD / microSD / microSDHC / microSDXC / yms
  • Nopeusluokat UHS / UFS / yms
  • Miksi juuri kyseinen kortti?
  • Muistikortin specsit / nopeudet / kestävyys ?
  • Hinta / laatu?
  • Milloin kannattaa sijoittaa kallisiin ja nopeisiin kortteihin, saako hinnalle vastinetta ?
  • Järjestelmäkamerat / 4k videokamerat voivat vaatia nopeita ja kalliita kortteja, mutta mikä kortti on riittävä missäkin tilanteessa?
  • Testejä / vertailuja / arvosteluja
  • yms...
En löytänyt ketjua liittyen mobiililaitteiden muistikortteihin, joten tässä sellainen.

Oma kysymykseni on, että onko esimerkiksi halpa Samsung Evo Micro SDXC UHS-3 muistikortti 128 GB järkevä hankita puhelimeen? Vai onko tuo laaduton, vikaherkkä ja hidas kortti ja parempi katsella arvokkaampia ja "laadukkaampia"?
 
Jos muistikorttia aikoo käyttää puhelimen sisäisenä tallennustilana (adoptable storage), niin silloin kannattaa ehdottomasti hankkia markkinoiden nopein muistikortti. Nopeimmat UFS muistikortit vastaavat teoreettiselta nopeudeltaan puhelimissa käytettyjä tallennusratkaisuja mutta ovat aika hintavia. Alla nopeuseroja (peräkkäislukunopeus) mobiililaitteissa käytetyissä muistityypeistä. Lippulaivoissa alkaa olemaan jo UFS mutta edullisemmista malleista löytyy vielä eMMC.
  • UFS 3.0: noin 1875 MB/s (tulossa)
  • UFS 2.1: 700-800 MB/s
  • UFS 2.0: 500-600 MB/s
  • eMMC 5.1: alle 300 MB/s
Muistikorttien teoreettinen maksimi lukunopeus:
  • DS: jopa 12.5 MB/s
  • HS: jopa 25 MB/s
  • UHS-I: jopa 104 MB/s
  • UHS-II: jopa 312 MB/s
  • UHS-3: yli 312 MB/s
  • UFS: jopa 530MB/s
Jos muistikorttia käyttää median tallennukseen, niin hitaammatkin muistikortit käyvät oikein hyvin. 4K videoita kuvatessa pitäisi tosin olla vähintään UHS-1 Class 3 (30MB/s) kortti. AndroidCentral oli koonnut jonkin listan 2018 korteista:
 
Nopeammissa korteissa käytetään yleensä parempia muistipiirejä (esim. MLC vs TLC) joten niiden kestävyys on todennäköisesti hitaampia jämäpiirejä parempi.

Ja itse asiassa videokuvaus ei ole lähellekään vaativinta.
Esim jonkin 4K videon bitrate voi olla 100Mbps mikä on vain 12,5 megatavua per sekunti.
Vastaavasti yksi RAW kuva on yleensä vähintään 20MB ja paremmat kamerat pystyvät kevyesti yli 10 kuvaa sekunnissa sarjakuvausnopeuteen.
Ääripäässä sitten esim Olympuksen EM-1 MkII:n kaltaiset kamerat jotka sähköisellä sulkimella voivat ottaa muistaakseni noin 50 kuvan purskeen 60 kuvan sekuntivauhdilla.
 
Oma kysymykseni on, että onko esimerkiksi halpa Samsung Evo Micro SDXC UHS-3 muistikortti 128 GB järkevä hankita puhelimeen? Vai onko tuo laaduton, vikaherkkä ja hidas kortti ja parempi katsella arvokkaampia ja "laadukkaampia"?
Minä olen ostanut pitkään pelkästään Samsungin kortteja, kun niistä ei ole vielä yhtäkään hajonnut. Evo ja Evo+ korteissa on melko hyvä random luku- ja kirjoitussuorituskyky joten sopivat hyvin sekalaiseen mobiili-käyttöön.
 
Laitoin tulemaan Samsung EVO+ 128 GB kortin kun se oli pienessä alessa CDONissa. Riittänee tulevalle Xperia XZ2 Compactille.
 
Minulla on käytössä tuollainen Samsung Evo Plus 128 GB. Hyvä kortti. Amazon.de:stä olen omani tilannut ja näyttää olevan nyt 44€ posteineen.
 
Samsung Evo Plus 256GB UHS-I.
Todella kallis tuo oli aikanaan, mutta olen tyytyväinen. Toiminut nyt puolitoista vuotta oikein hyvin. Eikä lopu tila kesken.

Helpottaa elämää huomattavasti, kun ei tarvitse luottaa online palveluihin pätkivän verkon alueella, vaan voin huoletta ladata kortille kaikki mahdolliset kartat, musiikit, leffat, äänikirjat, tärkeimmät työtiedostot jne.
Ja jos puhelin sattuu hajoamaan, niin arvokkaat valokuvat löytyvät helposti muistikortilta.
 
Ja jos puhelin sattuu hajoamaan, niin arvokkaat valokuvat löytyvät helposti muistikortilta.
Kyllä ne paremmatkin kortit voi hajota, kannattaa varmistaa pilveen. Mm. Google Photosiin saa tallentaa kevyellä pakkauksella rajattomasti kuvia.
 
Kyllä ne paremmatkin kortit voi hajota, kannattaa varmistaa pilveen. Mm. Google Photosiin saa tallentaa kevyellä pakkauksella rajattomasti kuvia.

Aivan totta. Googlen rajaton tallennustila on aivan ykkönen, vaikkakin heikentää vähän laatua. Ja tietenkin kuvat tulee lopulta kopioitua kotikoneelle turvaan.

Tarkoitin tietenkin kun on reissulla eikä ole mahdollisuutta nopeaan dataan. Hotellien hikisten ~200kbps Wifien kautta ei videot mahdu pilveen. Luuri kun putoaa ja hajoaa, niin SD-kortti usein säilyy sisällä ehjänä, mutta täytyy olla melkoinen guru jos aikoo hajonneen puhelimen sisäisestä muistista poimia dataa ulos.
 
Luuri kun putoaa ja hajoaa, niin SD-kortti usein säilyy sisällä ehjänä, mutta täytyy olla melkoinen guru jos aikoo hajonneen puhelimen sisäisestä muistista poimia dataa ulos.
Jos Developer options on ollut päällä ja "paritettu" valmiiksi johonkin tietokoneeseen, niin voi saada tiedostot pelastettua.
 
https://www.karkkainen.com/verkkoka...-i-16gb-microsdhc-microsdxc-muistikortti#spst

Tuommoinen kortti on nyt paitsi että mulla se on 32GB. Ei ollut hinnalla pilattu kun 20€ maksoin kortista ja pitäisi olla vielä 10 vuoden takuu, joten ei ehkä hajoa heti. Tai ainakin oletan ettei tuommosia takuuaikoja anneta ihan huonosti kestäville korteille.

Aiemmin on ollut Kingstonia ja Samsungia, tosin viimeisin 32GB Kingston korruptoi tiedostot joten tilalle tuli Lexar.

Toisessa älypuhelimessa on ollut monta vuotta joku Samsungin 8GB:n kortti, se on toiminut hyvin päivittäisessä käytössä.
 
Nopeammissa korteissa käytetään yleensä parempia muistipiirejä (esim. MLC vs TLC) joten niiden kestävyys on todennäköisesti hitaampia jämäpiirejä parempi.

Yleisin tekniikka nostaa muistikortin nopeutta on pistää piirejä "raidiin".

Aikanaan törmäsin työn puolesta tilanteisiin (kuvitteellinen esimerkki numeroiden suhteen) joissa yhden valmistajan 1GB kortti oli aluksi nopea kun se oli toteutettu 4 x 256MB piirillä, sitten se alkoi hidastumaan kun se toteutettiin 2 x 512MB piireillä. Miksi? Koska 2 x 512 piirien valmistaminen on halvempaa kuin 4 x 256. Aluksi tuotantoteknologia ei välttämättä kyennyt hyvään saantiin 512 piirien suhteen, mutta tekniikan parantuessa piirit sitten vaihdettiin isompiin kaikessa hiljaisuudessa vaikka mallinimeä/numero ei muutettu, kuluttajalle tämä näkyi kortin hidastumisena jos asiaa sattui seuraamaan.

Jotkut valmistajat miettivät että nopeutta olisi rajoitettu jo alussa keinotekoisesti hitaammaksi että kuluttaja ei huomaisi hidastumista kun piirit vaihdetaan isompiin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 388
Viestejä
4 554 964
Jäsenet
74 961
Uusin jäsen
miirismoi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom