Miten uuden läppärin tuuletin hiljaiseksi?

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet' , aloittaja Atlantean, 05.07.2018.

Tagit:
 1. Atlantean

  Atlantean

  Viestejä:
  492
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017
  Hommasin uuden Asus VivoBook 15 X542UN läppärin. Muuten olisi ihan okei laitos, mutta tuuletin pyörii koko ajan ärsyttävän luja äänisesti. Vaikka CPU käyttö olisi vain 2-3 % ja CPU lämmöt ovat alle 40 c, niin tuuletin hurisee yli pirteän iloisesti kokoajan. Tämä on todella ärsyttävää. Joten kertokaapa Io-Techit miten tästä hurinasta pääsisi eroon vai pääseekö? Biosista yrittänyt katsella siellä ei ainakaan omaan silmää osu mitään Fan speed kohtaa mistä voisi säätää. Windowsista olen laittanut power optionseista system cooling policyn passiiviseksi jne. Myös poistanut turhat ohjelmat koneesta. Koneessa win 10.

  Vanha koneeni (hp joku) on täysin hiljainen vaikka se on puolet tehottomampi ja siinä myös win10. Ja vaikka sillä tekisin jotain kuvankäsittelyä tjms se on silti hiljaisempi kun tämä Asus millä ei tehdä mitään, mutta tuuletinta pitää kyllä pyörittää kovalla tarmolla. Tämä on itseasiassa toinen tai kolmas täysin uusi kone mitä testaillut ja kaikki pitää hirveetä suhinaa...

  Mikä lämpötila on muuten vaaraksi koneelle? Mietin koska netistä ladatulla notebook fan control ohjelmalla saa kyllä tuuletimmen niin ettei se pyöri. Silloin lämmöt ovat normi käytössä surffailu jne n. 38-40c, siis kun tuuletin ei pyöri ollenkaan. Tämä ei varmaan silti oikein viisas ratkaisu. Eikä sitä saa säädettyä oikein mitenkään, se on joko off tai on hurinan osalta. Löytyyköhän jotain ohjelmaa millä voisi säätää, että tuuletin lähtee päälle siinä ja siinä lämpötilassa vasta ja pyörii sillä ja sillä teholla mitä määritetään. Tai siis parempi kysymys, miksei laitevalmistajat tee noihin rakkineisiin mahdollisuutta itse säätää tota, ettei tarttisi pitää peltoreita päässä kun käyttää läppäriä. :) Vai johtuukohan tämä windowsista jotenkin..

  Tuhat kiloa virtuaalista kiitosta jo etukäteen mahdollisista neuvoista ja avusta.
   
  Viimeksi muokattu: 05.07.2018
 2. Mazzu1

  Mazzu1

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kaikki alle 60c lämmöt on heittämällä turvallisia. SpeedFanilla voi säätää tuulettimet aktiiviseksi tietyssä lämpötilassa, joillakin koneilla onnistuu suoraan emolevyn valmistajan omalla työpöytäsoftalla joka on tietysti paljon helpompaa kuin SpeedFanin käyttö. Jos windowsilla on liian vähän tilaa kovalevyllä niin se saattaa jollakin logiikalla joka menee oman ymmärryksen yli, vaikuttaa siten että tuulettimet huutaa tarpeettomasti (ainakin Matebook X Prossa).
   
 3. Atlantean

  Atlantean

  Viestejä:
  492
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017
  Speedfan ei taida toimia tässä läppärissä tai sitten en osannut käyttää sitä. Toi olisi kyllä kätevä että tuulettimen saisi säädettyä, nyt sen saa säädettyä vain päälle tai pois notebook fan controllerilla. Silloin kun tehoja ei tarvitse esim surffailessa jne. ei jaksas millään kuunnella hurinoita. Pikku juttu kyllä, mutta yllättävän ärsyttävä. :)
   
 4. Jahonnes

  Jahonnes

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itse ratkaisin saman ongelman tekemällä erillisen powerplanin kevyemmälle käytölle, jossa power asetuksissa max processor state 99%. Tällöin coret eivät boostaile yli peruskellotaajuutensa, minkä vuoksi lämmöt pysyvät jatkuvasti niin alhaalla, ettei tuuletinten tarvitse pyöriä. Lisäksi vaihdoin tähän power planiin cpu jäähdytystavan aktiivisesta passiiviseksi, vaikka en ole täysin varma mitä tuo asetus tekee. Lisäksi olen alivoltittanut prossua 100mV verran, joka ei tosin kovinkaan paljoa lämpöihin vaikuttanut. Isoin vaikutus tuli tuolla kellojen boostailun rajoittamisella.
   
 5. 2·pirkka

  2·pirkka

  Viestejä:
  140
  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Eikös passiivinen jäähdytys tarkoita sitä, ettei tuuletin ole ollenkaan käytössä? Eli hiljaista on, mutta lämpö haihtuu vain säteilemällä.
   
 6. Jahonnes

  Jahonnes

  Viestejä:
  244
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eipä tuo omassa koneessa vaikuttanut vaikuttavan tuuletinten pyörimiseen mitenkään erityisesti. Tosin pikaisesti testasin vain cinebenchiä activella ja passivella, jolloin tuuletinten äänet ja prossun lämmöt testin aikana olivat lähestulkoon identtiset. Tarkemmalla tutkimisella olisi saattanut löytyä erojakin. Googlekin osaisi varmasti kertoa oikean vastauksen, mutta oma arvailu ja mutuilu tuntuu kivemmalta.