1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Mitä amerikkalaiset tietävät tieteestä?

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja Diziet Sma, 04.05.2019.

 1. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Pew Research Center teki tammikuussa 2019 uusimman kyselytutkimuksensa amerikkalaisten tiedetuntemuksesta:

  What Americans Know About Science

  Eri maiden tiedebarometrien vertaaminen on aika hankalaa, mutta amerikkalaiset eivät näytä kuitenkaan olevan ihan niin tyhmiä ja tietämättömiä, kuin eurooppalaisten ilkkumisen perusteella voisi kuvitella. Koulutus on joka tapauksessa suurin selittävä tekijä tietämyksen eroissa. Pätee varmastikin niin maiden sisällä kuin niiden välilläkin.

  Tutkimuksessa ja sen tuloksissa on muutamia mielenkiintoisia seikkoja, joiden takia katsoin paremmaksi aloittaa ketjun suoraan Politiikka ja yhteiskunta -alueella.

  - Republikaanien ja demokraattien tietämyksessä ei ole juuri eroja. Ero löytyy ryhmien sisältä: kummankin puolueen maltilliset ovat tietämättömämpiä kuin hard core -kannattajat.

  -Jostakin syystä evoluutioon ja ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä ei ollut mukana. Aiempien tutkimusten perusteella poliittiset mielipiteet ajavat republikaaneilla tieteellisen tietämyksen yli.

  - Miehet, vanhat, koulutetut ja valkoihoiset ovat tietävämpiä kuin naiset, nuoret, kouluttamattomat ja mustat tai latinot.

  - Etnisten ryhmien erot säilyvät, vaikka koulutustaso vakioidaan.

  Kannattaa kokeilla myös itse vastata kysymyksiin, niin pääsee vertailemaan omaa tulostaan tutkimuksessa mukana olleisiin:

  https://www.pewresearch.org/science/quiz/science-knowledge-quiz
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 2. Jurppii

  Jurppii

  Viestejä:
  8 087
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  No oli kyllä sellainen kyselykin että 11/11 vieraalla kielellä joten... En ymmärrä mitä pointtia tuollaisessa on jos halutaan jotain USA:n puoleiden välisiä eroja selvittää ja sitten jätetään juuri "uskontokysymykset" ja muut väliin. Se on nimenomaan tiedon puutetta, jos sanoo jumalan luoneen sitä ja tätä.
   
  JaySon, untitled ja TeeDee tykkäävät tästä.
 3. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Päätarkoitus tuskin oli selvittää puolueiden kannattajien välisiä eroja. Se oli vain yksi seikka, joka näkyi, kun vastaajien taustatiedot oli selvitetty.

  Kysely koski tiedettä ja sen ymmärtämistä. Uskonnollisten näkemysten kysyminen sopisi vastaajien taustoittamiseen (jota ei muuten taidettu tehdä, miksiköhän?), mutta varsinaisina kyselyn kysymyksinä ne olisivat turhia. Tai sitten tutkimuksen laajuutta ja tavoitetta pitäisi muuttaa.

  Ihmisillähän on omituinen kyky omata keskenään täysin ristiriitaisia näkemyksiä ja sulkea niitä tarpeen vaatiessa pois käytöstä. Siksi ulkopuolisen silmissä täysi hihhuliuskovainenkin pystyy periaatteessa olemaan pätevä tutkija ja tekemään hyvää tiedettä, kun vain tieteenala ei liippaa liian läheltä dogmeja. Esim. nuoren maan kreationisti voi olla pätevä matemaatikko, mutta geologina voi olla vaikeaa.
   
 4. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  516
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Menetin loputkin uskoni rippeet ihmiskuntaan. Nuohan olivat aivan lapsellisen helppoja kysymyksiä.
   
  paha_kuukkeli tykkää tästä.
 5. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 763
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kysymykset olivat kuin lapsille tehdyt.
   
 6. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 445
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nämähän oli kaikki todella lapsellisen helppoja kysymyksiä vaikka vieraskielisiä olivatkin. Vai olenko vain itse niin sivistynyt? Kyllä minusta aika huolettavia nuo amerikkalaisten tulokset.
   
 7. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  3 711
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Sovinisti voisi tarttua tulokseen ja todeta, että jälleen osoitettiin että naiset on tyhmempiä kuin miehet... ;) ;)

  Itse sain oikein 11/11, mutta niin pitikin saada tällä ÄO:lla ja yleissivistyksellä, eikä toi mun mielestäni ole mikään "saavutus". Mutta voin hyvin kuvitella, että kaikilla ei lahjat ole yhtä hyvät eivätkä voi pärjätä yhtä hyvin, enkä usko, että suomalaisetkaan välttämättä paljon paremmin pärjäisi verrattuna amerikkalaisiin, jos verrataan kanta-suomalaisia valkoisiin amerikkalaisiin. Eri etnisyydet sekoittaa pakkaa.

  Toisaalta jos verrataan suomensomaleita mustiin amerikkalaisiin, tuskin siinäkään välttämättä suurta eroa on.. Ja jos on, niin jenkkien eduksi.
   
 8. Kaaaapo

  Kaaaapo

  Viestejä:
  186
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No huhhuh. Tuosta kyllä nyt pitäisi jokaisen ns. normaalijärjellä varustetun aikuisen saada täydet pisteet.
   
 9. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Luultavasti saakin. Mutta kaikki eivät ole ns. normaalijärkisiä.

  Suomessakin on ihan liikaa järjeltään alle normaalin jäävää porukkaa. Esim. vuoden 2016 tiedebarometrin tuloksissa vain alle puolet oli täysin samaa mieltä väitteestä, että ihminen on kehittynyt vuosimiljoonien aikana muista, varhaisemmista eläinlajeista (minä ainakin katson, että kaikki muu kuin täysin samaa mieltä oleminen on väärä vastaus). Kysymyksissä homeopatiasta, horoskoopeista, telepatiasta yms. näkyi myös huolestuttavan paljon tyhmyyttä ja/tai tietämättömyyttä.

  http://www.tieteentiedotus.fi/files/tiedebarometrikuvat2016.pdf

  Olisi mielenkiintoista nähdä sama Pew'n tutkimus Suomessa tehtynä, ja vielä samalla tavalla vastaajien taustat selvitettyinä.
   
  Tonnin Seteli ja TeeDee tykkäävät tästä.
 10. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 047
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Suomessa on huomattavasti pidemmälle viety peruskoulutus ja sen laatu vrt. muihin maailman maihin ja länsimaiden kesken eteenkin verrattuna USA:n. Siihen nähden pitäisin jopa noita jenkkien saamia pisteitä yllättävänkin korkeina.

  Toki myös näissä foorumikyseilyissä on aina se ongelma että ne jotka saavat huonot/matalat pisteet eivät vastaa ketjuun ollenkaan tai sitten valehtelevat. Sama kun kysyttäisiin henkilön ÄO:ta niin 90-95% vastaajista on kelpoisia mensan jäseniksi ja sitten ne keskenään ihmettelevät että "heheh olipa helppo".
   
 11. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Menee taas omakehun puolelle, mutta koen olevani jonkin verran ns. tuulipukua älykkäämpi ja olen usein ihmetellyt, että miksi ihmiset ympärilläni ovat niin saatanan tyhmiä. Ehkä keskimääräinen ihminen vain on sellainen vaikka oma naiivi käsitykseni on se, että totta kai kaikki muut ovat samanlaisia kuin minä itsekin. Eivät ne vain ole. Tai sanotaanko, että keskimääräisen ihmisen ymmärryksessä ja toiminnassa on paljon enemmän aukkoja kuin ns. vähän älykkäämmän. Siis he joskus tekevät aivan käsittämättömiä asioita vaikka yleensä vaikuttavat toimivan järjen sääntöjen mukaan.

  Tuon 11-kohtaisen kyselyn jakaisin kahteen osaan: ensimmäinen testasi yleissivistystä ja toinen sanakirjatietoutta. En minä kehtaisi haukkua ihmisiä tyhmäksi, jos he floppaavat kumman tahansa. Ei kaikkia kiinnosta muu kuin urheilu-uutiset ja käsityölehdet. Silloin jää väistämättäkin sivistyksessä jälkeen niistä, jotka seuraavat edes oikeita uutisia säännöllisesti.

  Sanakirjatietous taas vaikuttaa olevan jenkeille jokin fetissi, jolla karsitaan kai kielellisesti heikommassa asemassa olevat (mustat ja latinot) pois. Heikon kielitaidon omaavan ihmisten yhteisössä myös lapset saavat heikomman kielitaidon, ellei siihen kiinnitetä erityistä huomiota koulussa.

  Silloin kuulut tyhmien ihmisten joukkoon. Sori.

  Jossain määrin parempi kuvaus ihmisten älystä saadaan vertaamalla kysymystä evoluutiosta ilmastonmuutokseen. "Vain" 71 % ihmisistä oli samaa mieltä siitä, että ihminen on evoluution tuotos ja osa muuta eläinkuntaa, mutta peräti 84 % ihmisistä piti ilmastonmuutosta vakavana uhkana ja uskoi, että sitä voidaan hallita poliittisilla päätöksillä. Prosentit kuvaavat hyvin myös median valtaa mielipiteitä tehtaillessa.

  Näyttää myös siltä, että evoluutiousko saa laajemmin tukea vanhojen ihmisten kuollessa ja nuorten syntyessä (prosentit kasvavat kyselystä toiseen 2007–2016). Ilmastonmuutoksen osalta kyselyn tulokset ovat olleet hyvin vakaat jo vuodesta 2004 lähtien.
   
  Viimeksi muokattu: 05.05.2019
 12. Stud

  Stud

  Viestejä:
  216
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mielenkiintoisia nuo eri väestörakenteiden tulokset. Kysymykset testasivat lähinnä yleissivistyksen tasoa, paitsi viimeinen kysymys (A car travels at a constant speed of 40 miles per hour. How far does the car travel in 45 minutes?), joka vaatii luetun ymmärtämisen lisäksi yksinkertaisen laskusuorituksen, ollen näin ÄO-testi. Naisista tämän sai oikein vain alle puolet (vrt. miehet 68%) ja mustista vain 23% (vrt. valkoiset 66%)... :rolleyes:
   
 13. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 769
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Siis hetkonen, mihin viittasit tuolla?
  Väite:
  "ihminen on kehittynyt vuosimiljoonien aikana muista, varhaisemmista eläinlajeista" on tieteellisesti niin totta kuin vain voi olla.
   
 14. Jurppii

  Jurppii

  Viestejä:
  8 087
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Tieteellistä osaamistahan tuo testi mittasikin eikä mitään sen kummempaa. Ihminen voi olla hyvin älykäs tietämättä sanan "hypoteesi" merkitystä tieteessä tai että deforestaatio (?) aiheuttaa eroosiota. Suuri osa noista oli kyllä myös järkeiltävissä, jos ei muuten niin poissulkien ilmeisen väärät vaihtoehdot.

  edit: Metsäkato. Ironista, että jos olisi ollut kysymys, johon sitä olisi haettu vastauksena suomeksi, en olisi tiennyt sanaa :D
   
 15. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  You answered 11 of 11 questions correctly.
   
 16. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihminen, joka ei erota mielipidekyselyä tieteellisestä todistelusta, on vaan yksinkertaisesti tyhmä. Mutta viestini oli sarkastiseen sävyyn kirjoitettu, sillä absoluuttinen jaottelu jonkin gallup-kysymyksen pohjalta on ihan yhtä tyhmää kuin vastata "väärin" kyseiseen kysymykseen. Tieteen puolelle asettuminen ei koskaan ole väärä vastaus vaikkei tuulipukuna uskaltaisikaan olla sataprosenttisen varma. Kaikista tyhmin on se ihminen, joka on jotain mieltä vain koska auktoriteetti sanoo niin, vaikkei itse tuntisi asian taustoja.
   
 17. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  3 711
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  On kyllä harvinaisen noloa naisten ja etenkin mustien kannalta... Mutta yllättävääkö? Ei todellakaan, paitsi itsepetoksessa elävälle vihervasemmistolle korkeintaan, ja sehän varmasti keksii tällekin tulokselle miljoona tekosyytä.

  Toisaalta olisi hauska tietää, paljonko amerikanaasialaiset saa oikein, sehän ei tuloksista selviä. Hypoteesi kuuluu, että enemmän kuin muut, ja tuskin olen väärässä.
   
  FireFly Renaissance ja kusiainen tykkäävät tästä.
 18. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse en kyllä pysty pitämään lyhyestä tekstistä ja yksinkertaisesta prosenttilaskusta koostuvaa tehtävää kovin tehokkaana ÄO-testinä. Kysymykseen liittyvä matematiikka lienee kuitenkin ala-asteen tasoa.
   
 19. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  516
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Nin, ala-astetasoa meikäläisittäin. Amerikkalaisille neekereillle se oli hyvin vaativa tehtävä josta suurin osa ei selvinnyt.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 20. skirne

  skirne

  Viestejä:
  202
  Rekisteröitynyt:
  13.04.2018
  Vai että lasten tasoinen testi. Jos yksikään englantia äidinkielenään puhumaton alle 15v saa 11/11 oikein niin taitaa olla joku ihmelapsi. Eikä techbbs kirjoittelijat kuvasta millään tavalla keskivertokansaa, täällä nyt ainakin suurin osa on keskivertoa henkisesti lahjakkaampia ja tekniikasta ja tieteistä kiinnostuneita ihmisiä. Jenkkien koulutus on ihan perseestä, vanhemmilla pitää olla pätäkkää et oma lapsi pääsis samalle viivalle muiden kanssa. Ps. Itse sain 9/11 oikein, en jaksanut panostaa, oon ottanu enemmän ku pitäis jne.
  edit. siis henkisesti lahjakkaampia eikä hengellisesti. näitä idioottien aivopieruja
   
  FireFly Renaissance tykkää tästä.
 21. Stud

  Stud

  Viestejä:
  216
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyseessä on kuitenkin ongelmanratkaisutehtävä. Tuon oikein saaminen ei suinkaan vielä kieli korkeasta älykkyydestä, mutta tuossa feilaaminen ei anna kovin suuria odotuksia Mensan testeissä menestymiseen. Noiden eri demografioiden tulokset puhuvat puolestaan.
   
 22. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siltikin testi jonka läpäisemiseen vaaditaan vain kengännumeroa suurempi ÄO ja minimalistinen yleissivistys ei kerro juuri muuta kuin sen, että henkilä on/ei ole mistään mitään tietämätön vajukkitolvana.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 23. Stud

  Stud

  Viestejä:
  216
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Senpä tuon kyselyn lopputulos esittääkin, näitä vajukkitolvanoita on Yhdysvalloissa melkoisen paljon. Joissain väestöryhmissä jopa ällistyttävän paljon...
   
  kusiainen tykkää tästä.
 24. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Musta ne oli aika hyviä kysymyksiä, jos haluaa kartoittaa keskimääräisen tavan tallaajan ymmärrystä. Toki lähtökohta luonnontieteitä opiskelleelle on vetästä täydet pojot.
   
 25. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyllä noita tolvanoita riittäisi tässäkin maassa yllättävän paljon.
   
 26. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Keskimäärin Suomalainen aikuinenkaan ei selviä edes alkeellisista prosenttilaskuista. Siksi kauppoihinkin piti viedä alennustaulukot, koska sekin laskutehtävä oli liian haasteellinen.

  Prosenttilasku saa monen aivot solmuun – Opettajat: Kiire pois matikantunnilta

  Ei kannata ihan liikaa nauraa Amerikkalaisille...
   
 27. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei pidäkään pelkästään amerikkalaisille vaan ihan kaikille joilla ei tuon vertaa ole älliä päässä.

  Ainakin minun on vaikeaa ottaa vakavasti aikuista (tai edes teiniä) joka ei ymmärrä prosentin käsitettä, eikä osaa lukea ja/tai kirjoittaa.
   
 28. Tommy Goldfish

  Tommy Goldfish

  Viestejä:
  2 673
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Onko tämä nyt sitten ketjun aiheeseen kuuluvaa vai yleistä politiikkaa... Minkähän puolueen edustajat suomessa olisivat eniten tuota mieltä että arabialaisien numeroiden opettaminen ei pitäisi kuulua Suomessa opetussuunnitelmaan?
   
  CryptoKid ja kusiainen tykkäävät tästä.
 29. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  3 711
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Nukkuvien puolueen varmaan, mutta en usko, että suomalaiset on läheskään noin tyhmiä..
   
  kusiainen tykkää tästä.
 30. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 769
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Menee samaan kategoriaan kuin tämä klassikko vaarallisen divetymonoksidin kieltämisestä :smoke:
   
  kusiainen tykkää tästä.
 31. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  5 543
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No, yksi meni väärin. Toi mahahomma, missä annettiin antacid minkä oikea vastaus oli bases.
  Multa näköjään loppui jo kielitaito, kun en edes tiennyt mistä oli oikeasti kysymys enkä jaksanut tavata sitä sanakirjan kanssa.

  Mutta olen täysin varma, että aika moni suomalainen ihan selväjärkisenä pidetty aikuinen voisi vetää tuosta yllättävän huonot pisteet. Olen täysin varma, että suunnilleen kaikki, jotka eivät ole matematiikan ystäviä mokaavat ton viimeisen auton kulkumatkakyssärin.
   
 32. Miguel

  Miguel genderfluid sapiosexual demisexual questioning

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]

  Ei tämäkään nyt ihan tieteellinen tulos ole, mutta aika huolestuttava tulos silti 800 vastaajan otoksella. Sattumalta tuli vain juuri viikolla vastaan tämäkin. En tiedä kuinka heterogeeninen yhteisö "Miestenhuone" on, joten se osaltaan voi tehdä esikarsintaa.
   
 33. Tommy Goldfish

  Tommy Goldfish

  Viestejä:
  2 673
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Näköjään Suomalaisten miesten osalta ollaan tyhmempiä kuin amerikkailaiset, toivottavasti ovat nukkuvien puolueessa eikä äänestämässä kaltaisiaan :D
   
 34. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  4 769
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Noh, menee tämä näköjään toiseenkin suuntaan:
   
 35. cman

  cman Make ATK Great Again

  Viestejä:
  324
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Melko sama oli eräässä nimeltämainitesettomassa FB ryhmässä. Ja mitä vastaajia katsoin, ainakin heti ensimmäisenä vastasivat ei kaikista kovaäänisimmät Suomi-ensin ja Persujen kannattajat. Go figure...

  [​IMG]
   
 36. Jurppii

  Jurppii

  Viestejä:
  8 087
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Seuraava kysymys isämmaanpuollustajille: Pitäisikö Arabian astioiden valmistus siirtää Suomeen?
   
 37. cman

  cman Make ATK Great Again

  Viestejä:
  324
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minkähän moinen "jytky" tulis seuraavissa vaaleissa, jos ei-vastaajat alkaisivat käyttää jotain muuta numerojärjestelmää kun käyvät äänestämässä?
   
  kusiainen tykkää tästä.
 38. Tommy Goldfish

  Tommy Goldfish

  Viestejä:
  2 673
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kahden kysymyksen äänestyslippu:
  1: Pitäisikö tämä äänestyslappu hyväksyä jos ehdokkaan numero on merkattu arabialaisin numeroin?
  2: Ehdokkaasi numero

  Olis kova.
   
  kusiainen tykkää tästä.
 39. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 865
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tähän pieni jatkohypoteesi:

  Sama saadaan varmaankin aikaan demareilla, kun kysymykset valitaan oikein. Toisaalta reppujen osaltakaan tämä ilmiö ei rajoitu ilmastoteorioihin(eikä ilmiö ilmastoteorioiden osalta reppuihin vaan koskee käänteisesti myös demareita) ja evoluutioon sun muuhun vanhatestamenttihörhöyteen. Uskonto osana poliittisia mielipiteitä saattaisi paljastaa tietämättömyyttä repuilla liittyen mm. raskauden keskeytykseen, ehkäisyyn tai päihteisiin.

  Sehän ei kai ketään yllätä, että miehistä naisia suurempi osa ylittää luonnontieteellisen sivistyksen karkean minimitason.

  Erityisen huomionarvoista on, että suureen osaan kysymyksiä "mustaksi" itsensä identifioineet vastasivat lähes samalla tarkkuudella kuin satunnaisesti vastattaessa. Vain helpoimpiin kysymyksiin he osasivat vastata niin, että tulos eroaa merkitsevästi satunnaisesta.

  Toki kokeilin, mutta raporttia lukiessani tajusin että sekin parin minuutin vaiva oli turha. Kyllähän uutisesta selviää miten helppoja nuo kysymykset olivat - olihan jopa amerikkalaisilla yleisin variaatio "kaikki oikein", vaikka pelottavan huonosti osasivatkin. Eiköhän jokainen tieteellisesti tai teknisesti suuntautunut melko kouluttamatonkin suomalainen, jolla on normaali, hyvä tai parempi englannin kielen taito(kuvaukseni mukaiseen ryhmään tunnustan kuuluvani), osaa vastata kaikkiin tai kenties vähän ryssiessään 10/11.

  En toki lähde kehumaan että sivistymättömyys olisi vain amerikkalainen ilmiö ja tiedän kyllä ettei jokainen aikuinen suomalainen osaa - joko kielitaidon takia tai koska lukion tasoinen koulutus tai vastaava itseoppinut sivistys muuten osittain puuttuu. Kyllähän moni nainen luistelee lukion läpi osaamatta edes Ohmin lakia lukien jotain ranskaa, kirkkohistoriaa ja töhertelykursseja.

  Sanoitkin heti seuraavassa virkkeessä sen, mitä olin juuri kommentoimassa. Ei se minusta ole ensisijaisesti väärä vastaus, vaan huolestuttava tai pelottava vastaus.

  Toki "lasten tasoinen" on tulkinnasta riippuen liioittelua ja suomalaiset 14-vuotiaat eivät kiitettävästi pärjäisi tuossa englanninkielisessä testissä. On silti niinikään liioittelua sanoa, että ihmelapsi. Kiinnostus koulussa opetettuihin asioihin riittää. Eiköhän ylimmästä yleisälykkyysdesiilistä melkoinen osa saa 11/11 siinäkin ikäryhmässä. Toki huomattava osa parista seuraavastakin, ja kohtalainen osa keskiverroistakin. Kiinnostus todellisen maailman tärkeisiin asioihin ei ole vain älykkäiden ominaisuus, vaikka älykkyyden kanssa korreloikin. Koulutus on kuitenkin niin hyvä, että sokeakin kana löytää jyviä ja joskus kaikki.
   
  Viimeksi muokattu: 19.06.2019