En kyllä win 10 jättäisi 2 gb muistia, mutta kevyellä käytöllä voisin jopa 4gb olla päivittämättä.
Ei oikeastaan mitään. Jotain parannettua turvallisuutta, varmistetaan ettei käyttistä tai firmwarea ole kopeloitu, bitlocker ja windows hello.
Siinäpä ne kun pikasesti googletin.
No siis 2GB muistilla olevalla koneella ei oikeastaan selata edes nettiä tänä päivänä tai jos selataan kahdella välilehdellä niin siellä olis luonnollisesti Linux kevyellä ikkunoinnilla. Tosin se netin selaaminen vie saman verran molemmissa ja erikoisempi rauta yleensä vaatii Windowsin tai ainakin toimii paremmin ja suoriltaan. Yhdessä tälläisessä tapauksessa onkin 4GB, W11 uusi käyttöliittymä sopii itseasiassa tietyissä tapauksissa paremmin niin sillä ajattelin.
Ainahan sitä voi kokeilla, mutta totta puhuakseni ei kyllä kiinnostais mitenkään valtavasti, kahdella identtisellä koneella vierekkäin vielä menis, muttei dual boottia ja sekuntikelloja, ajattelin jos olis suoriltaan tietämystä noiden sielunelämästä, siis tarkemminkin kuin, netin "11 on kevyempi, Cortana on lähtenyt", turhat palvelut saa toki pois molemmista.
Vähän noin ajattelinkin, käyttiksen kopeloiminen ei onnistu jos on VeraCryptillä salattu kovo ja käsittääkseni BitLocker ainakin oli yhdessä vaiheessa lelu, joka säilytti melko epäturvallisesti salausavaimet vrt. VeraCrypt. Mikäli taasen pelkää, että joku ujuttaa vaihtaa UEFIn ja ujuttaa sinne keyloggerin ja vielä nettilähetyksen päälle ja pääsee siis fyysisesti koneeseen niin kai sellainen taho pienemmällä vaivalla vaihtais vaikka näppiksen, jossa on kaikki tuohon kykenevä rauta sisällä, se siitä TPM:stä.
Ei ole turhaa. Suorituskyky lisääntyy kun päivitä uudempaa rautaa.
Kerrotko vielä mihin tarvitaan sitä suorituskykyä jos koneen käyttötarkoitus on jokin hyvin kevyt ja yksinkertainen ja hypoteettinen kokoonpano suoriutuu siitä jo hyvin? Et varmasti huomaa mitään eroa jossain netin selaamisessa, toimistotyössä ja vastaavassa Sandy Bridgen ja Coffee Laken välillä. Huomanneeko staattiset testitkään. Läppäritason C2D vehkeissä alkaa jo huomaamaan eron, mutta ei mitenkään niin, etteikö ne olis edelleen täysin käyttökelpoisia kevyempään käyttöön.
Ja sitten tietysti vielä tärkein, eli tälläisen käytännössä turhan kyvykkyyden hinta niin rahassa kuin roskassa?
Eihän siinä mitään jos on ostamassa rautaa ja samalla hintaa saa joko C2D:tä tai Coffee Lakea niin selvähän se on, kumpaa kannattaa ostaa, mutta jos se on olemassa jo.
Aloittajan tapauksessa ja tuossa käytössä en todellakaan vaihtais Skylakesta Coffee Lakeen 400 eurolla syynä, että W10 tuki 3 vuoden päästä ja 3 vuoden päästä se Coffee Lake tai siis Coffee Lake Refresh, jota täällä jostain syystä pidettiin miniminä on yhtälailla vanhentunut.
Peruskäytössä näen x86 alustan muutenkin vanhentuneena jos haluaa jossain teknologian eturintamassa olla ja kyse pääosin peruskäytöstä.
ARM:lle on toki vielä melko vähän softaa Windowsin maailmassa ja emulaattorituki niin ja näin x86 puolelle, mutta 3 vuodessa tilanne on korjaantunut ja sähkösyöppöjen "isojen pönttöjen" hommaaminen toimistokäyttöön yms juttuihin on vähän sama kuin huoneen kokoiset tietokoneet aikoinaan.
Onhan se noin satasen käytetty puhelin nytkin tehokkaampi tai saman tasoinen C2D rauta käytännössä, softatuki yms toistaiseksi niin ja näin.
Pelaamisessa ja erikoiskäyttössä x86:lla mennään varmaan vielä pitkään. Vai tarkoittaako mielestäsi tilanne silloin sitä, että se Alder Lake pitää heittää menemään, jotta voi asentaa Windows 12 ARM:n (kuvitteellinen) johonkin Qualcommin (tai pikemminkin sen SoCn sisältävään) miniboksiin?