Luultavasti eniten tuottaa tuon ikäiselle (ja paljon paljon vanhemmallekin!) nassikalle iloa tavallinen kahden silmän stereomikroskooppi, jossa kokonaissuurennos on typillisesti enintään 40x, ja johon valaisimeksi käy mainiosti joutsenkaulainen 15 euron Ikea Jansjö LED-spottivalaisin. Muuttuva suurennos (portaaton zoom tai MBS-10 -mikroskoopille tyypillinen revolveri) on plussaa. Sellaisella voi mainiosti tutkia kaikkea pientä, kuten perhosen siipiä, elektroniikkaa, kuollutta kärpästä "stereona", sormenpäiden kuvioita, setelirahan mikropainatuksia ja vaikka mitä muuta, joka päivälle löytyy varmasti jokin uusi tarkastelun kohde. Hyvä stereomikroskooppi on elinikäinen ostos, siihen kannattaa pari sataa euroa satsata, ja sillä näkee myös pienet yksityiskohdat kolmiulotteisesti toisin kuin tyypillisillä aloittelijan mikroskoopeilla.
Ns. biologinen mikroskooppi eli näytelasilla olevan preparaatin läpi katsova ja alavalolla varustettu laite on halvassa hintaluokassa huono, sillä sen käyttökohteet ovat kovin rajalliset ja syvyysterävyys olematon (noin 0.01 mm). Vaikka näitäkin on olemassa kahdella okulaarilla varustettuja, ne näyttävät kohteen kuitenkin kaksiulotteisena. Lisäksi näissä joutuu säätämään alavalon kondensorin aukkoa ja fokusta hyvinkin pikkutarkasti. Biologinen halpismikroskooppi, jossa ei ole kunnollista kondensoria tai laadukkaita objektiiveja, on roskaa ja sellainen kannattaa unohtaa vaikka kuinka halvalla saisi.
Halvassa satasen tai parin hintaluokassa joku käytetty tai uusikin Lomo Biolam on siedettävä näytelasipreparaattien tarkasteluun, kunhan siinä tulee mukana kaikki objektiivit ainakin 40x asti, 10x okulaari(t) sekä kondensori alavaloineen. Maksimisuurennos on käytännössä noin 400x tällaisella yhdistelmällä ja saavutettavissa vain hyvälaatuisilla objektiiveilla, joissa on suuri ns. numeerinen apertuuri, joka määrää erottelukyvyn. Objektiivissa saattaa esimerkiksi lukea 20x ja sen alla 0.30, jolloin suurin käytännön suurennos on 300x, käytettäessä enintään 15x suurentavaa okulaaria. Jostain 1000x suurennoksesta on käytännössä turha haaveilla muilla kuin oikeilla ammattilaitteilla, joissa objektiivin ja näytelasin väliin laitetaan pisara vettä tai immersioöljyä. Riippumatta siitä mitä mainosmies sanoo!
USB-mikroskooppi on mielestäni huono korvike oikealle stereomikroskoopille, sillä sen käytössä jää kaikki kolmiulotteisuuden ja hyvän erottelukyvyn sekä "omilla silmillä" katsomisen tuoma ilo kokonaan pois.