Microsoft julkaisi ensimmäiset testiversiot Chromium-pohjaisesta Edgestä

Viestiketju alueella 'Uutisia lyhyesti' , aloittaja Kaotik, 09.04.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 360
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Microsoft ilmoitti viime joulukuussa tulevansa vaihtamaan Edge-selaimen moottorin omasta EdgeHTML:stään useimpien selaimen käyttämään Chromiumiin. Päätös sai aikaan vahvaa kritiikkiä mm. Googlen valta-aseman pönkittämisestä, mutta yhtiö piti päätöksestään kiinni.
  Nyt Microsoft on julkaissut ensimmäiset Canary- ja Developer-koontiversiot tulevasta Chromium-pohjaisesta Edge-selaimesta.
  Selaimet ovat ladattavissa Edge Insider -sivustolta ja Canary-kanavaan julkaistaan uusi versio päivittäin, kun Developer-kanavaan tulee uusia koontiversioita kerran viikossa. Beeta-versioita tullaan päivittämään kuuden viikon välein kunhan ne tulevat saataville myöhemmin. Ensimmäiset koontiversiot ovat vain Windows 10 -yhteensopivia, mutta yhtiö tulee myöhemmin julkaisemaan myös Windows 7- ja 8(.1) -yhteensopivat koontiversiot sekä macOS-version.

  Lähde: Microsoft Edge preview builds: The next step in our OSS journey | Windows Experience Blog
   
 2. antero

  antero

  Viestejä:
  2 343
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Viimeksi muokattu: 10.04.2019
  Dudem, Ormu ja Stringer tykkäävät tästä.
 3. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  364
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Niinhän siellä lukee. Poistettu tai korvattu
   
 4. antero

  antero

  Viestejä:
  2 343
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Lähdekoodi on ilmeisesti täällä, jos kirjoittaa edge hakuun.
  Vai onko se chromium lähdekoodi jota microsoft käyttää pohjana.
  Third Party Disclosures
   
 5. Samat

  Samat

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Chromiumiahan tuo käyttää.
   
 6. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 517
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Microsoftia ei kiinnostanut koskaan panostaa Edgen kehittämiseen tai sitten sen kehittäjät olivat epäpäteviä. Joka tapauksessa Edge laahasi aika pahasti teknisesti muiden selainten perässä. Osittain vika oli Microsoftin hitaassa kehitysmallissa, kun Edgestä taidettiin julkaista uusi versio puolen vuoden välein. Firefox ja Chrome päivittyvät kuuden viikon välein. Itse asiassa alkuperäinenkin Edge oli hyvin pitkälti mallinnettu Webkitin mukaan.
   
 7. Anomuumi

  Anomuumi

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  24.03.2017
  Vähän offtopic mutta takavuosina ihmiset pyrki eroon spywaresta ja nykyään asennetaan Chrome vapaasta tahdosta.
   
 8. svk

  svk R&T Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 773
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ja ostetaan windows 10 koneita ;) Maailma hieman muuttunut, kun ansaintalogiikka vaatii enemmän tai vähemmän tietojen keruuta.
   
 9. Xanthe_

  Xanthe_

  Viestejä:
  233
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Luitko kun Edge:n kehittäjät kiroili Googlen koodauksista?
   
 10. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Sisäpiirivitsi "browser is special" pitää siinä mielessä paikkaansa että web-sisältö on kirjavan speksiviidakon johdosta ihan oikeasti hankala renderöidä hyvin ja kattavasti ilman että performanssi menee reisille tai että sisältöjen toteutukset olisi ristiriidassa toistensa kanssa (olen tutustunut varsinkin webkitin sisuksiin riittävästi jotta tunnen sympatiaa ja sääliä kenelle vaan joka yrittää selainmoottoria toteuttaa).

  Tämän lisäksi on syytä huomata että nykyisellään käytössä olevat selainmoottorit kaikki pohjautuvat viime vuosituhannella aloitettuihin projekteihin: Gecko (Firefox) ja KHTML (josta tuli webkit josta tuli chromium josta tuli Blink (Opera) ja Edgen uusi pohja). Vaikka koodirivit on varmasti kaikki kirjoitettu parikin kertaa uusiksi matkan varrella, kukaan ei ole onnistunut tekemään tyhjästä uutta eikä yrittäjiä ylläolevasta syystä juuri ole edes ollut.

  Sitä taustaa vasten on helppo ymmärtää että ihan vaan tahdolla ei kattavasti toimivaa selainmoottoria polkaista ylös, josta syystä Microsoftkin heitti kädet pystyyn ja hyppäsi chromium-kelkkaan.

  edit: Tarkennetaan sen verran että yllä "josta tuli" tarkoittaa siis että alkup. projekti forkattiin omaan käyttöön, webkit toki on edelleen elossa safarin pohjana vaikka siitä chromium forkattiinkin jne.
   
  Viimeksi muokattu: 11.04.2019
 11. Zetteri

  Zetteri

  Viestejä:
  1 005
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Siis mitäs vikaa Edgen käytettävyydessä muka oli/on ?
  Toimii nimittäin Atom pohjaisilla (tai muilla hitailla) tableteilla/läppäreilla paljon paremmin kuin Firefox tai Chrome. Eikä ole tullut eteen mitään ongelmia minkään sivun kanssa jollei lasketa kun Google muutti sivujaan (selvästi tahallaan) niin että ne hyytyivät edgellä ja firefoxilla.
  Laajennokset ym. saa Edgeen helposti MS Storesta ja kosketusnäytöllä edge toimi valovuosia paremmin kuin muilla selaimilla. Joten mitä vikaa tuossa oli/on ?

  Itse käytän Edgeä tabletissani (kyllä windows 10 tabletti) ja läppärissä kun toimii niissä niin paljon parempi kuin Chrome. Pöytäkoneessa käytin tosin Chromea, mutta nyt hyppäsin tähän Edgen chromiumiin. Tosin sen verran vielä kehitysvaiheessa että sync toiminto ei vielä pelaa, joten en asenna vielä tablettiin tai läppäriin.
  Puhelimessa käytän myös Edgeä joka on käyttänyt chromiumia alustasaakka. Löytyy dark teema mitä google ei ole vieläkään saanut chromeensa (androidissa siis) ja muutenkin paljon mukavempi käyttää kuin Chrome.
   
  Kaotik tykkää tästä.