Pitäisi vielä tehdä lopullinen päätös kytkinten värin suhteen. Punainen vaikuttaisi olevan aika perusvalinta pelikäyttöön, mutta toisaalta ruskeat voisivat olla hieman mukavammat muussa käytössä. Joskus myös pyörittelin mielessäni mustia kytkimiä vaihtoehtona. Enpä usko, että tulen pettymään, valitsinpa kummat tahansa kytkimiksi. Tämän hetkisen näppäimistöni taso on kuitenkin sen verran huono.
@Team_Slow olen käynyt joskus liikkeessä hypistelemässä noita näppäimistöjä ja tämän lisäksi käyttänyt myös kavereiltani löytyviä mekaanisia. Tiedän siis suunnilleen, että missä äänentasoissa liikutaan.
Oliko sinulla jokin vaihtoehtoinen, hiljaisempi ehdotus kytkimiksi?
Ymmärtääkseni kuitenkin punaiset ja ruskeat ovat esim. sinisiin verrattuna ääneltään suht. ok. (Onko punaisten ja ruskeiden ero edes kovin merkittävä?) Toki Cherryllä on myös silent-versioita kytkimistä, mutta niillä olevien näppisten valikoima taitaa olla suppeahko.
Jos siis olet käyttänyt vain kumikupunäppistä useimpien mekaanisten käytös ja tuntuma on reilusti erilainen:
Kumikuvullahan on selvä alkuvastus, joka pitää voittaa ennen kuin näppäin lähtee alaspäin tarvittavan painamisvoiman samalla notkahtaen ja painallus rekisteröidään vasta pohjalla.
Tuon takia virhepainalluksia on hankala saada aikaan pelkällä hatun koskettamisella vahingossa.
Hyvin kevyt lineaarinen kytkin kuten MX Red on melkein päinvastainen:
Liikeradan alussa on vain heikko vastus, joka muuttuu selkeämmäksi vasta alempana.
Samaan aikaan itse painallus taas rekisteröidään jo puolimatkassa painallusta.
Tuon takia sormen hatulla lepuuttaminen voi alkaa painaa sitä vahingossa alaspäin, joka voisi aiheuttaa vahinkopainalluksia.
Ja jos taas tuon välttäminen vaatii erikseen jännittämistä/stressaamista, sekin voi aiheuttaa vahinkopainalluksia, tai ainakin hidastaa sinua.
(teknisiä hienouksia paljon tärkempää on se että näppiksen käyttö sujuu luontevasti)
MX Blackissa on liikeradan alussa selvempi vastus, mutta lineaarisesti nousevna voimakäyrän takia se on sitten raskaampi pitää alhaalla painettuna.
Ja monesti peleissähän pidetään jotain juoksu jne. näppäintä pohjassa sormista heikoimmalla, eli pikkusormella.
Epälineaarinen kytkin olisi tuossa aloittelijaturvallisempi, omaten liikeradan alussa ennen rekisteröintipistettä selkeämpää vastusta.
Sen jälkeen painamisvoima sitten laskee alemmas pohjausta kohden nousevalle lineaariselle käyrälle.
MX Brownin voimakäyrä on alultaan samantyylinen kuin Blackilla, mutta rekisteröintipisteen jälkeen se on hyvin lähellä Redin keveyttä:
http://i.imgur.com/i9U0BKJ.png
Jos et ole kunnolla testannut eri kytkinten mukavuutta ja todennut Rediä hallittavaksi, kumikuvusta olisi paljon helpompi siirtymä epälineaariseen kytkimeen.
Äänekkyydessä normaalien Cherryn kytkinten (ja kopioiden) erot ovat marginaalisia pl. MX Bluen erillinen tehoste "up to eleven" melulle:
Kytkimen kovat muoviosat kolahtavat ensin terävästi yhteen pohjauksen yhteydessä.
Ja näppäimen ylös päästäessäsi painikeosa lyö terävän ylösnousun aiheuttavan jousen takia "päänsä kattoon", joka aiheuttaa hatunkin helähdyksen.
Sen aiheuttamaan korkeampaan terävähköön ääneen eivät vaimennusrenkaat auta yhtään ja se voidaan vaimentaa ainoastaan kytkimen sisäisessä rakenteessa.
Itse käytin lähes viisi vuotta yhtä harvoilla vaimennusrenkailla tehdasvarustettua näppistä.
Rakenteeltaan hybridi Topre tietenkin poikkeaa tyypillisistä mekaanisista kytkimistä äänen pehmeydellään.
Mutta perinteisistä mekaanisista ainoastaan muutama kytkin omaa pehmennystä liikeradan päiden törmäykseen.
MX Red pohjainen kevyt lineaarinen MX Silent.
Ja Omronin Logitechille tekemä epälineaarinen Romer-G, jonka lyhennetty liikerata laittaa voimakäyrän kohouman käytännössä heti liikeradan alkuun melkein kumikupumaisesti.
Bonuksena sen valaistus on myös hyvin hallittu, toisin kuin jenkkien övereitä jouluvaloja bling blingiydessään seuraavan MX RGB:n.
(perus MX:n valo valaisee hyvin vain hatun yhden puolen merkinnät)