Mausteet ja yrtit

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Zvona, 03.07.2017.

Tagit:
 1. Zvona

  Zvona

  Viestejä:
  183
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ensin meinasin nakata asian pieniin kysymyksiin, mutta sitten tajusin, että aiheen ympärillä riittää kyllä keskusteltavaa.


  Sahrami
  Avaan ketjun kysymällä, että mistä saa laadukasta sahramia (crocus sativus)? Ostin joskus markkinoilta 1g ja se riitti muutaman vuoden. Nyt olisi tarkoitus ostaa lisää ja haluaisin panostaa sen laatuun Meiran markettipussin sijasta. Itiksessä on myynnissä "Aito iranilainen sahrami 4.90€/g". Mutta en koskaan ole assosioinut sahramia ja Irania keskenään. Netistä löytyi kuitenkin, että: "Sahramin tuottajamaita ovat Espanja, Kreikka, Intia, Iran, Ranska ja Turkki."

  Sahramihan on todella tehokas sekä maustamaan että värjäämään kastikkeet, marinadit ja dipit. Jotkut muorit käyttävät sitä myös leivonnaisten maustamiseen, mutta tässä käytössä se menee mielestäni hukkaan. Lihan, etenkin lampaan ja vaalealihaisten kalojen kanssa sahrami toimii erinomaisesti.

  Sahrami on oman kokemuksen perusteella ns. "avautuva mauste". Vaatii siis lämmitystä, jotta mausteen aromit pääsevät valloilleen. Aloitteleva kotikokki tuleekin monesti laittaneensa liikaa sahramia ruokaan, sillä tarvittava määrä on todella pieni ja tämä selviää vasta kun mauste on auennut. Tästä seuraa ruoassa / leivonnaisessa esiintyvä epätyypillinen makumaailma, joka saa monet tuomitsemaan sahramin.


  Kertokaa omista kokemuksistanne mausteiden ja yrttien maailmassa. Onko hiljattain tullut vastaan uusia, mielenkiintoisia makuelämyksiä? Netti on pullollaan kotikokkireseptejä ja -niksejä, joissa mausteita ja etenkin yrttejä käytetään väärin. Kuuntelen siis mieluummin asialle vihkiytyneiden kokemuksia, suosituksia ja perusteluita.
   
 2. jeppejehu

  jeppejehu

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yrttejä oikeastaan käytän aika paljon. Korianteria ehkä eniten nykyään, mutta timjami, rosmariini, minttu, basilika nyt menee kanssa. Rosmariini yleensä yhdistetään tummaan lihaan, mutta eilen grillasin rosmariinilla marinoitua possun sisäfilettä ja ai että oli hyvää. Persilja taitaa olla nykyään aika aliarvostettu yrtti, se kuitenkin maustaa monen ruoan, tai antaa viimeisen silauksen tjs kun roiskasee persiljasilppua päälle.
   
 3. Verity

  Verity Mitä häh? Tukijäsen

  Viestejä:
  215
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Itsehän olen maustamisessa oikeasti aika onneton, mutta kiinnostusta löytyisi oppia lisää. Kaapista löytyy lähinnä ihan perusmausteita (suolaa, erilaisia pippureita, joitain maustesekoituksia). Tuoreyrttipuolellakin osaaminen rajoittuu muutamaan erityistapaukseen (kalalle tilliä, minttua nojitoon ja korianteria pico de galloon). Jos joku tietää esim. hyviä nettisivustoja, joilla käsitellään nimenomaan tätä puolta niin linkkejä mielelläni ottaisin vastaan. Toinen juttu, mikä kiinnostaisi, on tuoreyrttien kasvattaminen kotona, josta olisi myös kiva kuulla kokemuksia.
   
 4. BaTTman

  BaTTman

  Viestejä:
  558
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Osta marketista tuoreyrttipuska ja ala kastella sitä kotona. Säilytä ikkunalla tai muussa aurinkoisessa paikassa.
   
 5. Purple

  Purple

  Viestejä:
  619
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 6. gb1

  gb1

  Viestejä:
  171
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Yrtit ja mausteet tulee nykyään ostettua yhdeksän kertaa kymmenestä lähi-itäläisten ja aasialaisten pyörittämistä kaupoista. Monessa paikassa saa euron/nippu korianteria, oikeasti maukasta minttua, timjamia, basilikaa, rosmariinia ym. Ja näiden nippujen rinnalla kitukasvuiset Järvikylän ruukut jää auttamatta kakkoseksi maun ja määrän puolesta - tuli mitattua keittiövaa'alla lehtipaino etnisen kaupan euron tuorekorianterinipusta ja kahden euron S-Marketin ruukkukorianterista sillä tuloksella, että nipussa oli painoa noin 3.5 kertainen määrä ja silmämääräisesti varsinkin basilikassa, vahvassa mintussa ja rosmariinissa etu on etnisten kauppojen suuntaan vielä suurempi.

  Alkaa kotitekoiselle pestolle ym. tulla kumman paljon hintaa jos pitää viisi ruukullista markettikamaa ruveta blenderiin työntämään yhtä satsia varten..