Makkaran teko ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Pavosen Heska, 25.08.2017.

  1. Pavosen Heska

    Pavosen Heska

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    13.01.2017
    Tilasin eukolle yleiskoneen ja koneessa on myös lihamylly ja makkarasuutin. Pitkään suunnitelmissa ollut makkaran kotona tekeminen alkaa siis pian olla käsillä.:cool:

    Nyt parhaat reseptit ja menetelmät jakoon!
     
    luuponen tykkää tästä.
  2. skaribo

    skaribo

    Viestejä:
    169
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Tätä ollaan käytetty sekä hirven, peura, kauriin että jäneksen kanssa (anteeksi ruotsin kieli).
    Ingredienser
    PORTIONER: 30 korvar
    • 1 kg älgkött t ex fransyska eller ytterlår
    • 200 g varmrökt sidfläsk
    • 2 tsk jodfritt salt
    • 1 äpple
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl mild eller stark ajvar relish
    • ev 1 tsk chiliflakes
    • 2 tsk grovmalen svartpeppar
    • ev vatten
    • fjälster av gris
     
  3. Maso

    Maso

    Viestejä:
    336
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Ennen kuin lykkäsee lihat suoleen niin kannattaa nokare taikinaa paistaa pannulla ja maistella, tietää vähän että mitä lisätä.
     
  4. Pavosen Heska

    Pavosen Heska

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    13.01.2017
    Kun massa on saatu onnistuneesti makkaraksi niin mitenkä kypsennätte? Keittämiällä vai uunissa?
     
  5. Fox-x

    Fox-x

    Viestejä:
    85
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Itse pääsin tekemään makkaraa toissa viikonloppuna, perus makkararesepti (kilosta sianniskaa) johon lisäsin keitettyä ohraryyniä, timjamia sekä valkosipulia. Kypsennys tapahtui grillissä miedolla liekillä ettei kuori revennyt.
    Semmoinen vinkki että valmiin makkaran kannattaa antaa levätä ja asettua jääkaapissa yön yli ennen kypsennystä, tällöin suoli ei repeä niin herkästi.

    Ohessa parit kuvat ennen ja jälkeen paiston.


    Attachment-1.jpeg

    Attachment-1 (1).jpeg
     
    luuponen tykkää tästä.
  6. Pavosen Heska

    Pavosen Heska

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    13.01.2017
    Millainen suolaus, monessa ohjeessa sanotaan että jos pannulla paistettu testipala maistuu hyvältä niin makkarasta tulee liian mietoa...
    Jääkaapissa lepuuttaminen kuullostaa juuri siltä vinkiltä mitä makkarantekoa kantapäänkautta harjoitelleet eivät muista mainita :).
     
  7. Pavosen Heska

    Pavosen Heska

    Viestejä:
    279
    Rekisteröitynyt:
    13.01.2017
    Perusmakkaraohje
    • 1 kg sianlihaa (tai 500 g sian-, 400g naudanlihaa ja 100 g ihraa)
    • 0,5 dl perunajauhoja
    • 1,5 rkl suolaa
    • 1 tl valkopippuria
    • 0,5 tl inkivääriä
    • 1,5 tl maustepippurirouhetta
    • 0,75 l vettä
    • 5 metriä suolta
    Jauha liha, sekoita jauhettuun lihaan perunajauhot, suola ja mausteet. Lisää vesi vähän kerrallaan ja sekoita hyvin.
    Keitä kypsäksi vedessä, ilman kantta olevassa kattilassa noin 20 minuuttia.

    Tällä jos aloittaisi, lihaksi 800 g kassleria ja 200 g pekonia. Mausteiksi ehkä savupaprikaa, valkosipulia ja tuoreita yrttejä (salviaa, persiljaa, ruohosipulia).
    Nesteen määrä kuullostaa isolta, samoin olisiko vesi parempi korvata lihaliemellä tai kasvisliemellä?

    Keittämisen ajattelin vaihtaa uunissa kypsytykseen.
     
    luuponen tykkää tästä.
  8. outsei

    outsei

    Viestejä:
    58
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Tekisi mieli tehdä makkaraa kun kaapista löytyy lihamylly, mutta makkarapursotin/suutin puuttuu. Onkohan pursottamiselle jotain vaihtoehtoista keinoa?
     
  9. PornReindeer

    PornReindeer

    Viestejä:
    385
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Onko sulla sellainen "normaali" mylly, jonka suuttimen ritilä on käsin pyöritettävällä mutterilla kiinni? Sellaiseen saa ihan muutamalla eurolla makkarasuuttimen.
     
  10. Typpi

    Typpi

    Viestejä:
    34
    Rekisteröitynyt:
    02.11.2016
    Tein tuossa pariviikkoa sitten hevosen lavasta makkaraa. Tuli oikein hyvän makuista, pääsi vaan hiukan kuivahtamaan kypsäksi keittäessä. Varmaan 150-200g oli keittoveden pinnalla rasvaa.
    Reseptinä oma kehitelmä:
    1,5kg hevosenlapaa
    0,8kg silavaa
    Sipuliyrtti-maustetta
    Suolaa
    Pippuria
    Cayenne jauhetta

    Mausteita pistin parissa erässä ja kun koepulla maistui hyvälle niin jätin siihen.
    Hain lähipalvista suolta, oli sellasen muovin päällä mistä oli helppo pistää pursotussuuttimen päälle.

    Suolet maksoi muistaakseni 3€ ja silava 1,5€/kg, hevosenlihalle en hintaa tiedä sen sain tutulta ilmaiseksi.
    Oli sen verran helppo projekti, että kunhan bongaan sopivaa lihaa tarjouksesta niin teen kyllä uudemmankin kerran :)