Makkaraa kiukaalla

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 390
En löytänyt aihetta käsittelevää ketjua, joka voi johtua yhtä paljon minun kyvyistä, kuin että sellaista ei kenties ole.

Tekisi nimittäin mieli taas pienen tauon jälkeen pistää kiukaalle makkaraa. Yllätyin, kun kaikissa kaupan valmispusseissa luki, että ei saa laittaa suoraan kiuaskiville. Olen tainnut vuosikausia siis tehdä väärin. Pitäisi olla välissä jotain astiaa tai vielä parempi, roikotella kiukaan päällä? Joten kysynkin teiltä, kiuasmakkaraharrastajat, miten edetä?

- miten asettelette makkarat kiukaalle, suoraan valmispussissa, folioon käärittynä, astian päälle...?
- mitä pussiin mukaan? sipulia, juustoa, yrttejä...?
- missä vaiheessa saunomista laitatte makkarat kiukaalle? kauanko annatte olla?
- suosituksia erityisen hyvistä makkaroista kiukaalle?
 
Liittynyt
02.01.2018
Viestejä
888
Ihan kaupan pusseja oon käyttänyt, pieni liraus vettä sisään ja perinteisesti hk blöö tms. lenkkimakkara perään. Kivien päälle, vähän kiukaan reunalle niin voi löylyäkin heitellä. Tuoksu kyllä kertoo kun alkaa olemaan about valmista.
Edit, kerran kääntää ympäri paiston aikana varoen rikkomasta pussia.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
1 902
Tiukassa on makkarapussit.Ei taida kovin monessa kaupassa olla.
Tälläisiä löytyi paikallisesta K Supermarketista.
Makkarat pussiin,hieman vettä sisään ja kiukaalle.
Pussin kääntöpuolella sanotaan,että ei sais laittaa suoraa kivien päälle.
Laittaa kiukaan reunalle,niin hyvä tulee.
 

Liitteet

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 480
Snellmannin Kunnon lenkkimakkaraa, tomaattialohkoja, sipulilohkoja ja ohuita lanttuviipaleita muutamakerroksiseen folionyyttiin ja kiukaalle. Ei tarvii ylimääräistä nestettä.
Uskomattoman hyvä tuoksu ja kylmän talven mahtava haukkapala saunan jälkeen.
 

emagdnim

Tukijäsen
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
10 022
Joo foliota vaa ja sisälle mistä ikinä tykkääkään. Voi olla iha rauhassa ja muhia pitkään, ei ne sisukset pala käppyräksi ellei sähkökiukaalla suoraan vastukselle onnistu asetteleen. Foliota mielellään ainaki tuplakerros, ettei jostain pikku reijästä valu rasvat kiukaalle käryämään.
 

emagdnim

Tukijäsen
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
10 022
Tässä tuli iha nälkä, ku tyyppien saunamakkara-reseptejä luki :D Jännä kyl sinänsä kui paljon "paremmalta" saunoessa kiukaalla lämmitetty makkara on, vaikka varmaan saman sais aikaiseksi, ku nyytin laittais pannulle tai uuniin ja söis saunomisen jälkeen. Ei se vaa ole sama asia :D
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 081
Aina ku teen niin laitan makkarat folioon tuplakerroksella ja saumat molemmissa kerroksissa eri puolella. About puolessa välissä saunomista kääntö. Kun on saunottu ja suihkuun niin heitän paketin vielä hiilloksille suihkun ajaksi. Suihkun jälkeen paketti pöydälle hetkeksi jäähtymään kun pukeutuu ja ääntä kohti. On muuten hyvää. Pelkkiä makkaroita siis meillä, ei mitään lisukkeita folionyyttiin. Meilläpäin puhutaan aina kiuasmakkarasta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 480
Tässä tuli iha nälkä, ku tyyppien saunamakkara-reseptejä luki :D Jännä kyl sinänsä kui paljon "paremmalta" saunoessa kiukaalla lämmitetty makkara on, vaikka varmaan saman sais aikaiseksi, ku nyytin laittais pannulle tai uuniin ja söis saunomisen jälkeen. Ei se vaa ole sama asia :D
Se tuoksu saunomisen aikana toimii aperitiivina ja ruokahalun kohottajana :drool:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 081
Tässä tuli iha nälkä, ku tyyppien saunamakkara-reseptejä luki :D Jännä kyl sinänsä kui paljon "paremmalta" saunoessa kiukaalla lämmitetty makkara on, vaikka varmaan saman sais aikaiseksi, ku nyytin laittais pannulle tai uuniin ja söis saunomisen jälkeen. Ei se vaa ole sama asia :D
Oliskohan tuossa vähän sama juttu kun esim. syöt leipää. Jos teen ite jonku leivän, vaikka ihan voita+leikkelettä+juustoa niin onhan se ihan hyvää. Mutta kun joku toinen tekee sen sulle, niin ai jestas ku se on parempaa. Varmasti täysin psykologinen juttu kun käytännössä kun se on vaan se sama leipä :lol:

(tämä siis puhtaasti oma kokemus! no toki en voi kokea asiaa mitenkään kenekään muunkaan puolesta :rofl2:)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 081
Joo kiuasmakkaraha se on ja "oikeaoppisin" on kaiketi iha perus hk:n sininen -vihannes ilman mitään lisukkeita.
HK Sinistähän se taitaa olla ns. oikeaoppisesti, mutta täytyy myöntää etten ole koskaan lenkkiä tehny kiukaalla. Aina jotain kabanossia tmv.

E: Tuosta HK Sinisestä tuli mieleen. Ukkini, jo edesmennyt, aina kalareissuilla kun muut paisto makkaraa niin hän nakkas lenkin sinne nuotioon hiilloksille. Kyllä mie silloin poikasena kattelin ja ihmettelin, en kyllä ole koskaan ite kokeillu moista. Sen se söi aina ihan hiiltyneenä sinapin kera :jd:(viime kerrasta minkä muistan on toki aikaa jo +30 vuotta)
 

kuoris

Tukijäsen
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
3 537
Taisin 80-luvulla viimeksi syödä kiuasmakkarat neukkukuution yhteisessä saunassa valmistettuna. Foliossa tietty ei silloin mitään pusseja ollut. Tuosta on jäänyt lapsuuden makumuisto Turun sinapin (sen alkuperäisen) kanssa. Saunavuoro oli joka lauantai klo 18.

Ei muuta kuin tekkiläiset juhannuksen viettoon foliot makkaran ja pään ympärillä!
 
Liittynyt
16.03.2022
Viestejä
807
En kyllä itse laittaisi kiuaskiville mitään, vaan hommaisin sellaisen katosta riippuvan metallilautasen, jossa laittaisin kiuasruuat, jos sellaisia haluaisin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 480
En kyllä itse laittaisi kiuaskiville mitään, vaan hommaisin sellaisen katosta riippuvan metallilautasen, jossa laittaisin kiuasruuat, jos sellaisia haluaisin.
Nää on aikalailla kaks eri asiaa. Kivillä saa tehtyä monipuolisempaa makkaraa kun taas sillä roikkuvalla saa perusmakkarat tehtyä ilman krumeluureja. Molemmilla on paikkansa ja tuota pannua tulee yleensä käytettyä jos haluaa jopeaa hiukopalaa löylyjen välissä. Foliomakkara taas on enmmän kokonainen ruoka lisukkeineen.
 

MI7

Liittynyt
05.12.2020
Viestejä
259
Taisin 80-luvulla viimeksi syödä kiuasmakkarat neukkukuution yhteisessä saunassa valmistettuna. Foliossa tietty ei silloin mitään pusseja ollut.
Tinapaperipusseja ollut käytössä 60-luvulta lähtien, oman isäni kertomaa. Oli fiksua käyttää kahta pussia päällekkäin kivien päällä, tällä varmistettiin ettei rasvat valuneet kivien päälle mahdollisen repeämän sattuessa yhtä pussia käytettäessä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
245 307
Viestejä
4 279 307
Jäsenet
71 650
Uusin jäsen
Alni

Hinta.fi

Ylös Bottom