Makkaraa kiukaalla

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 466
En löytänyt aihetta käsittelevää ketjua, joka voi johtua yhtä paljon minun kyvyistä, kuin että sellaista ei kenties ole.

Tekisi nimittäin mieli taas pienen tauon jälkeen pistää kiukaalle makkaraa. Yllätyin, kun kaikissa kaupan valmispusseissa luki, että ei saa laittaa suoraan kiuaskiville. Olen tainnut vuosikausia siis tehdä väärin. Pitäisi olla välissä jotain astiaa tai vielä parempi, roikotella kiukaan päällä? Joten kysynkin teiltä, kiuasmakkaraharrastajat, miten edetä?

- miten asettelette makkarat kiukaalle, suoraan valmispussissa, folioon käärittynä, astian päälle...?
- mitä pussiin mukaan? sipulia, juustoa, yrttejä...?
- missä vaiheessa saunomista laitatte makkarat kiukaalle? kauanko annatte olla?
- suosituksia erityisen hyvistä makkaroista kiukaalle?
 
Itse huomasin tässä vuoden sisään, että kaupoista on hävinnyt kokonaan se perinteinen makkarapussi, jonka myös kiukaalle pystyi heittämään..
 
Ihan kaupan pusseja oon käyttänyt, pieni liraus vettä sisään ja perinteisesti hk blöö tms. lenkkimakkara perään. Kivien päälle, vähän kiukaan reunalle niin voi löylyäkin heitellä. Tuoksu kyllä kertoo kun alkaa olemaan about valmista.
Edit, kerran kääntää ympäri paiston aikana varoen rikkomasta pussia.
 
Viimeksi muokattu:
Tiukassa on makkarapussit.Ei taida kovin monessa kaupassa olla.
Tälläisiä löytyi paikallisesta K Supermarketista.
Makkarat pussiin,hieman vettä sisään ja kiukaalle.
Pussin kääntöpuolella sanotaan,että ei sais laittaa suoraa kivien päälle.
Laittaa kiukaan reunalle,niin hyvä tulee.
 

Liitteet

  • kiuaspussi.PNG
    kiuaspussi.PNG
    907,8 KB · Luettu: 171
Snellmannin Kunnon lenkkimakkaraa, tomaattialohkoja, sipulilohkoja ja ohuita lanttuviipaleita muutamakerroksiseen folionyyttiin ja kiukaalle. Ei tarvii ylimääräistä nestettä.
Uskomattoman hyvä tuoksu ja kylmän talven mahtava haukkapala saunan jälkeen.
 
Joo foliota vaa ja sisälle mistä ikinä tykkääkään. Voi olla iha rauhassa ja muhia pitkään, ei ne sisukset pala käppyräksi ellei sähkökiukaalla suoraan vastukselle onnistu asetteleen. Foliota mielellään ainaki tuplakerros, ettei jostain pikku reijästä valu rasvat kiukaalle käryämään.
 
Tässä tuli iha nälkä, ku tyyppien saunamakkara-reseptejä luki :D Jännä kyl sinänsä kui paljon "paremmalta" saunoessa kiukaalla lämmitetty makkara on, vaikka varmaan saman sais aikaiseksi, ku nyytin laittais pannulle tai uuniin ja söis saunomisen jälkeen. Ei se vaa ole sama asia :D
 
Aina ku teen niin laitan makkarat folioon tuplakerroksella ja saumat molemmissa kerroksissa eri puolella. About puolessa välissä saunomista kääntö. Kun on saunottu ja suihkuun niin heitän paketin vielä hiilloksille suihkun ajaksi. Suihkun jälkeen paketti pöydälle hetkeksi jäähtymään kun pukeutuu ja ääntä kohti. On muuten hyvää. Pelkkiä makkaroita siis meillä, ei mitään lisukkeita folionyyttiin. Meilläpäin puhutaan aina kiuasmakkarasta.
 
Tässä tuli iha nälkä, ku tyyppien saunamakkara-reseptejä luki :D Jännä kyl sinänsä kui paljon "paremmalta" saunoessa kiukaalla lämmitetty makkara on, vaikka varmaan saman sais aikaiseksi, ku nyytin laittais pannulle tai uuniin ja söis saunomisen jälkeen. Ei se vaa ole sama asia :D
Se tuoksu saunomisen aikana toimii aperitiivina ja ruokahalun kohottajana :drool:
 
Tässä tuli iha nälkä, ku tyyppien saunamakkara-reseptejä luki :D Jännä kyl sinänsä kui paljon "paremmalta" saunoessa kiukaalla lämmitetty makkara on, vaikka varmaan saman sais aikaiseksi, ku nyytin laittais pannulle tai uuniin ja söis saunomisen jälkeen. Ei se vaa ole sama asia :D

Oliskohan tuossa vähän sama juttu kun esim. syöt leipää. Jos teen ite jonku leivän, vaikka ihan voita+leikkelettä+juustoa niin onhan se ihan hyvää. Mutta kun joku toinen tekee sen sulle, niin ai jestas ku se on parempaa. Varmasti täysin psykologinen juttu kun käytännössä kun se on vaan se sama leipä :lol:

(tämä siis puhtaasti oma kokemus! no toki en voi kokea asiaa mitenkään kenekään muunkaan puolesta :rofl2:)
 
Joo kiuasmakkaraha se on ja "oikeaoppisin" on kaiketi iha perus hk:n sininen -vihannes ilman mitään lisukkeita.

HK Sinistähän se taitaa olla ns. oikeaoppisesti, mutta täytyy myöntää etten ole koskaan lenkkiä tehny kiukaalla. Aina jotain kabanossia tmv.

E: Tuosta HK Sinisestä tuli mieleen. Ukkini, jo edesmennyt, aina kalareissuilla kun muut paisto makkaraa niin hän nakkas lenkin sinne nuotioon hiilloksille. Kyllä mie silloin poikasena kattelin ja ihmettelin, en kyllä ole koskaan ite kokeillu moista. Sen se söi aina ihan hiiltyneenä sinapin kera :jd:(viime kerrasta minkä muistan on toki aikaa jo +30 vuotta)
 
Taisin 80-luvulla viimeksi syödä kiuasmakkarat neukkukuution yhteisessä saunassa valmistettuna. Foliossa tietty ei silloin mitään pusseja ollut. Tuosta on jäänyt lapsuuden makumuisto Turun sinapin (sen alkuperäisen) kanssa. Saunavuoro oli joka lauantai klo 18.

Ei muuta kuin tekkiläiset juhannuksen viettoon foliot makkaran ja pään ympärillä!
 
Ei ole kyllä mun herkkua! Grillimakkara on niin paljon parempaa kuin höyrymakkara. Tää tuntuu enemmän joltain kulttuuriselta ajanvietolta kuin gastronomiselta herkulta :stmi:
 
En kyllä itse laittaisi kiuaskiville mitään, vaan hommaisin sellaisen katosta riippuvan metallilautasen, jossa laittaisin kiuasruuat, jos sellaisia haluaisin.
 
En kyllä itse laittaisi kiuaskiville mitään, vaan hommaisin sellaisen katosta riippuvan metallilautasen, jossa laittaisin kiuasruuat, jos sellaisia haluaisin.
Nää on aikalailla kaks eri asiaa. Kivillä saa tehtyä monipuolisempaa makkaraa kun taas sillä roikkuvalla saa perusmakkarat tehtyä ilman krumeluureja. Molemmilla on paikkansa ja tuota pannua tulee yleensä käytettyä jos haluaa jopeaa hiukopalaa löylyjen välissä. Foliomakkara taas on enmmän kokonainen ruoka lisukkeineen.
 
Taisin 80-luvulla viimeksi syödä kiuasmakkarat neukkukuution yhteisessä saunassa valmistettuna. Foliossa tietty ei silloin mitään pusseja ollut.
Tinapaperipusseja ollut käytössä 60-luvulta lähtien, oman isäni kertomaa. Oli fiksua käyttää kahta pussia päällekkäin kivien päällä, tällä varmistettiin ettei rasvat valuneet kivien päälle mahdollisen repeämän sattuessa yhtä pussia käytettäessä.
 
Itse olen aina laittanut makkarat ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Kerran voi kääntää ilman että tulee nesteet pihalle (leivinpaperin ja folion saumat vastakkaisilla puolilla pakettia). Lykkää heti kiukaalle kun alkaa lämmittämään saunaa ja kääntää kerran löylyjen aikana. Ihan perus höyrymakkaraa pienellä pinnalla mutta tuleepahan samalla valmiiksi kun saunoo ja sitten ääntä kohti. Hyvä puoli näissä on ettei saa mitenkään ylikypsäksi.

1000037534.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Itse olen aina laittanut makkarat ensin paperiin ja sitten folioon. Kerran voi kääntää ilman että tulee nesteet pihalle (paperin ja folion saumat vastakkaisilla puolilla pakettia). Lykkää heti kiukaalle kun alkaa lämmittämään saunaa ja kääntää kerran löylyjen aikana. Ihan perus höyrymakkaraa mutta tuleepahan samalla valmiiksi kun saunoo ja sitten ääntä kohti. Hyvä puoli näissä on ettei saa mitenkään ylikypsäksi.
Mihin paperiin?
 
Ei kai kukaan ihan oikeasti sitä makkarapakettia, eli muovipussia kiukaalle laita? Eihän? Näistä kirjoituksista ei se ihan selvinnyt ja joskus olen jostakin lukenut, että toiset ihan vakavissaan laittaa sen muovipussin sinne kiukaan päälle.
Kyllä se kyrsä (+ mahd lisukkeet) pitää pyörittää folioon, foliopussiin, leivinpaperiin ja folioon tms. kunnon pakettiin, että ei varmasti vuoda eikä sula ainekset siihen kiville.
 
Ei kai kukaan ihan oikeasti sitä makkarapakettia, eli muovipussia kiukaalle laita? Eihän? Näistä kirjoituksista ei se ihan selvinnyt ja joskus olen jostakin lukenut, että toiset ihan vakavissaan laittaa sen muovipussin sinne kiukaan päälle.
Täh. Miten joku noin on voinut asian käsittää? Eikait sitä erikseen tarvi mainita ("näistä kirjoituksista ei ihan selvinnyt"). Itse en nyt kuitenkaan ymmärrä mitä tässä tapauksessa tarkoitetaan makkarapaketin muoviPUSSILLA?
 
Ei kai kukaan ihan oikeasti sitä makkarapakettia, eli muovipussia kiukaalle laita? Eihän? Näistä kirjoituksista ei se ihan selvinnyt ja joskus olen jostakin lukenut, että toiset ihan vakavissaan laittaa sen muovipussin sinne kiukaan päälle.
Kyllä se kyrsä (+ mahd lisukkeet) pitää pyörittää folioon, foliopussiin, leivinpaperiin ja folioon tms. kunnon pakettiin, että ei varmasti vuoda eikä sula ainekset siihen kiville.
Kyllähän se on monellakin tavalla idioottimaista, mutta siitä huolimatta monet niin tekevät, joskaan tämän ketjun keskusteluista en tuollaista käsitystä ole saanut. Siitä oli joku iltapäivälehtien juttukin jokunen vuosi sitten, jossa joku "asiain tuntia" selitti, kuinka paketin sisällä oleva kosteus mukamas estää muovin sulamisen ja maun tarttumisen makkaroihin tms. diibadaabaa.

Tässä joku juttu tuosta omituisesta tavasta:


Osa kiuasmakkaran ystävistä laittaa avaamattoman makkarapaketin suoraan kiuaskivien päälle. Kiistanalainen tapa on aiheuttanut väittelyä sosiaalisen median ryhmissä puolesta ja vastaan. Tavan puoltajat vakuuttavat, ettei muovi sula tai maistu makkarassa. Toisten mielestä tapa on älytön.
 
Kyllähän se on monellakin tavalla idioottimaista, mutta siitä huolimatta monet niin tekevät, joskaan tämän ketjun keskusteluista en tuollaista käsitystä ole saanut. Siitä oli joku iltapäivälehtien juttukin jokunen vuosi sitten, jossa joku "asiain tuntia" selitti, kuinka paketin sisällä oleva kosteus mukamas estää muovin sulamisen ja maun tarttumisen makkaroihin tms. diibadaabaa.

Tässä joku juttu tuosta omituisesta tavasta:

Tyhmät ihmiset -ketjun kamaa :D
 
Täh. Miten joku noin on voinut asian käsittää? Eikait sitä erikseen tarvi mainita ("näistä kirjoituksista ei ihan selvinnyt"). Itse en nyt kuitenkaan ymmärrä mitä tässä tapauksessa tarkoitetaan makkarapaketin muoviPUSSILLA?
Nämä lainaukset ei mielestäni ihan aukottomasti kerro puhutaanko siitä makkarapussista jossa makkara myydään, vai jostakin muusta makkarapussista: "kaupan valmispussi" "suoraan valmispussissa" "perinteinen makkarapussi" "ihan kaupan pussi" "kunhan pussissa vaan on vettä"
Kuten sanottu, lehtikirjoituksissa on kirjoitettu siitä, että ihan oikeasti monet siinä kaupan muovipussissa kiukaalla makkaransa valmistaa.
 
Nämä lainaukset ei mielestäni ihan aukottomasti kerro puhutaanko siitä makkarapussista jossa makkara myydään, vai jostakin muusta makkarapussista: "kaupan valmispussi" "suoraan valmispussissa" "perinteinen makkarapussi" "ihan kaupan pussi" "kunhan pussissa vaan on vettä"
Kuten sanottu, lehtikirjoituksissa on kirjoitettu siitä, että ihan oikeasti monet siinä kaupan muovipussissa kiukaalla makkaransa valmistaa.
No noissa puhuttiin näistä, ym vastaavista tuotteista:

En kyl ite muuta kyenny ymmärtään? Ei paljoa foliota kummempia ole, mut ehkä vähä kestävämpiä. Tupla/triplakerros foliota ajaa saman asian.
 
Luultavasti se paketti sen kestää eikä sula päälle. Liekkö sama fysikaalinen ilmiö sitten kyseessä kun jos laitat pahviseen kertakäyttömukiin vettä ja laitat sen vaikka hellalle niin vesi alkaa kiehumaan eikä sille pahville mitään käy.

Mutta joo, en itekkään laittais kiukaalle sen muovin kanssa.

E: Pitänee taas ottaa pitkästä aikaan käyttöön tämä meillä jo perinteeksi muodostunut, nyt jo pitkään unholassa ollut, "kiuasmakkara-keskiviikko" Tuo @Maso kuva :drool:
 
Eihän toi koko paketin kiukaalle heitto mikään uus juttu ole. Noinhan on tehty vuosituhansia. Ei se paketti mihinkään sula jos ei vastuksiin koske. Kivien lämpö ei nouse niin suureks että sulais. Se tuleeko paketista jotain muuta haitallista on eri asia, mutta onhan niitä suoraan uuniinkin laitettavia muovipatoja.

Itse en ole noita paketteja kiukaalle heittänyt, mielummin foliossa mutta jotkut totakin tekevät ja ovat tehneet aina.
 
Eihän toi koko paketin kiukaalle heitto mikään uus juttu ole. Noinhan on tehty vuosituhansia. Ei se paketti mihinkään sula jos ei vastuksiin koske. Kivien lämpö ei nouse niin suureks että sulais. Se tuleeko paketista jotain muuta haitallista on eri asia, mutta onhan niitä suoraan uuniinkin laitettavia muovipatoja.

Itse en ole noita paketteja kiukaalle heittänyt, mielummin foliossa mutta jotkut totakin tekevät ja ovat tehneet aina.
Juu, onhan ihmisillä ihme tapoja. Itsekin tiedän yhden sankarin jonka mielestä ainoa ja oikea grillimakkara on "HooKoo Blöö" ja kuorineen laitetaan makkaratikkuun ja grillataan niin että kuoret savuaa pois makkaran pinnalta.
 
Tällä on varmaan myös joku lähde?

Lähde on varmaan kokemus(ei se @Mikkos ole eläny tuhat vuotta sitten, eihän??)? Jotenkin veikkaan, että mie ja @Mikkos ollaan about samaa ikäluokkaa ja kyllä mun lapsuudessa tuo oli normaalia. Toki tuo "vuosituhansia" on aika turhaa nipottamista jos juuri siihen kohtaan takerruit? Vissiin jokaiseen pieneenki "huulella" heitettyyn väitteeseen(tässä tapauksessa luin tuon @Mikkos siten) pitää heittää joku lähde.

On se ihimeellistä tämä maailma nykyhän.
 
Olen itsekin nähnyt makkaraa paistettavan kiukaalla ihan omassa muovipaketissaan, en tosin enää muista söinkö sitä itse mutta hieman ihmettelin ko. tapaa.
 
Täytyy sanoa, että en ole nyt yhtään varma oletuksista tai muustakaan missä mennään, mutta..

My bad, menny kokonaan ohi tuo lainaamasi kohta. Nöyrimmät pahoittelut tästä, höystin vaan sen vuoksi kun meni omalta osalta ohi tuo edellä mainittu lainauus :x3:

En kyllä missään nimessä heitä edelleenkään makkara-/lenkkipakettia muoveineen kiukaalle.
 
Makkaraa muovipakkauksessa kiukaalle laittavat. Paistatteko pannullaki noin? Kai se yhtä hyvin "toimii".. En vaa ymmärrä, että miksi noin haluaisi tehdä.
 
  • Tykkää
Reactions: pig
Makkaraa muovipakkauksessa kiukaalle laittavat. Paistatteko pannullaki noin? Kai se yhtä hyvin "toimii".. En vaa ymmärrä, että miksi noin haluaisi tehdä.
Edelleen kiukaan kivet ei ole niin kuumia että sulattaisi muovia.
Varmaan kysyt niiltäkin ketkä käyttää valmiita muovisia uunipatoja että ettekai te laita niitä muovirasioita uuniin? Sama juttu.
1719775792386.png
 
Edelleen kiukaan kivet ei ole niin kuumia että sulattaisi muovia.
Varmaan kysyt niiltäkin ketkä käyttää valmiita muovisia uunipatoja että ettekai te laita niitä muovirasioita uuniin? Sama juttu.
1719775792386.png
Kiuaskivien lämpötila riippuu monesta seikasta, mutta parhaimmillaan pintalämpötila niissä voi olla lähelle sata astetta. Kyllä se on lähinnä tuurista kiinni, että sulaako se muovi siinä vai ei ja ennen kaikkea että miten se vaikuttaa makkaran makuun ja/tai kemiaalliseen koostumukseen jo ennen kuin silmämääräisesti näkyy mitään varsinaista sulamista. Puhtaasti "Tyhmät ihmiset" -ketjun kamaa ovat ne, jotka heittävät makkaransa kiukaalle muovipaketissaan.

Tuo sinun esimerkkipakkaus on suunniteltu uunin kestäväksi, kun taas tavallista makkarapakettia ei ole. Mutta jos ei noissakaan mitään eroa hoksaa, niin tuskinpa tätä kannattaa enempää puida.
 
Kiuaskivien lämpötila riippuu monesta seikasta, mutta parhaimmillaan pintalämpötila niissä voi olla lähelle sata astetta. Kyllä se on lähinnä tuurista kiinni, että sulaako se muovi siinä vai ei ja ennen kaikkea että miten se vaikuttaa makkaran makuun ja/tai kemiaalliseen koostumukseen jo ennen kuin silmämääräisesti näkyy mitään varsinaista sulamista. Puhtaasti "Tyhmät ihmiset" -ketjun kamaa ovat ne, jotka heittävät makkaransa kiukaalle muovipaketissaan.

Tuo sinun esimerkkipakkaus on suunniteltu uunin kestäväksi, kun taas tavallista makkarapakettia ei ole. Mutta jos ei noissakaan mitään eroa hoksaa, niin tuskinpa tätä kannattaa enempää puida.
Voiko makkarapaketin kypsentää pakkauksessaan kiukaalla? Voi. Onko se fiksua? Ei. Mutta edelleen väitän että sä et saa sitä makkarapakettia siihen sulamaan vaikka kuinka lämmität kiukaan jos ei osu vastukseen tai muuhun kuumaan metalliin (puusauna). Periaatteessa voi olla jopa turvallisempaa koska paketti pitää tiiviisti nesteet sisällä kun taas folioon laitettuna saattaa tulla pienikin vekki folioon niin rasvaa lorahtaa vastuksille niin sitten leimahtaa. Harvemmin tosin siitäkäkään tulipaloa saa, mutta siltikin.
 
Edelleen kiukaan kivet ei ole niin kuumia että sulattaisi muovia.
Varmaan kysyt niiltäkin ketkä käyttää valmiita muovisia uunipatoja että ettekai te laita niitä muovirasioita uuniin? Sama juttu.
1719775792386.png
Mitvit. Onkait se nyt eri asia kypsentää ruoka niinkuin pakkauksessa ohjeistetaan? Missää makkarapaketissa en moista ohjeistusta ole nähnyt. Mut eipä siinä, kunnon maalitolpan siirto :D Idiootteja ovat mielestäni edelleen ne, jotka makkarapakettien muovikäryjä tykkäävät syyä. Ei tarvi paljoo tapahtua, ku käryää koko kämppäki. Mut eipä siinä, ku "tietää" mitä tekee.
 
Mitvit. Onkait se nyt eri asia kypsentää ruoka niinkuin pakkauksessa ohjeistetaan? Missää makkarapaketissa en moista ohjeistusta ole nähnyt. Mut eipä siinä, kunnon maalitolpan siirto :D Idiootteja ovat mielestäni edelleen ne, jotka makkarapakettien muovikäryjä tykkäävät syyä. Ei tarvi paljoo tapahtua, ku käryää koko kämppäki. Mut eipä siinä, ku "tietää" mitä tekee.
Nyt oli kyse siitä kestääkö makkarapaketti kiukaan ja edelleen väitän että kestää. Onko se fiksua? Edelleenkään ei. Mutta paketti taatusti kestää.
 
Nyt oli kyse siitä kestääkö makkarapaketti kiukaan ja edelleen väitän että kestää. Onko se fiksua? Edelleenkään ei. Mutta paketti taatusti kestää.
Ei ollu ellet ole muuttanu maalitolppaa. Kyllä mie iha tyhmiksi näitä tyyppejä olen kutsunut, ku @asentaja1 tämän toi esille ja @Kautium kerto, että tota oikeesti tehdään. Itselle oli iha uus juttu ja täysin pöljää mielestäni vaikka "kestääkin". Tulipaloa tossa vaa kerjää paskojen makujen lisäksi.
 
Ei ollu ellet ole muuttanu maalitolppaa. Kyllä mie iha tyhmiksi näitä tyyppejä olen kutsunut, ku aiheen @asentaja1 tämän toi esille ja @Kautium kerto, että tota oikeesti tehdään.
Jaa no en tiiä mutta mä olen ollu tässä väittelyssä ihan vaan sen paketin kestävyyden ja voiko niin tehdä takia. Ja edelleen väitän että voi tehdä eikä sitä pakettia saa siihen sulamaan. Fiksua se ei edelleen ole ja kaveri tosta puhu että niiden pappa sitä harrasti jo 80-luvulta saakka.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 997
Viestejä
4 465 764
Jäsenet
73 878
Uusin jäsen
VilleIkola

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom