MacBookien käyttöikä

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet' , aloittaja Kassu, 13.08.2017.

 1. Kassu

  Kassu

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  16.07.2017
  Hakusessa olisi uutta läppäriä henkilölle, joka on it-taidoiltaan aloittelija. Eli esim. virusturvan päivitys ynnä muut koneen ylläpitoon kuuluvat jutut koetaan stressaaviksi. Ajattelin, että Mac voisi olla hänelle helpompi käyttää, koska näissä ei yleensä taida muuta olla kuin käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset? Kone tulee perus nettisurffailuun ja laskujen maksamiseen.

  Itse olen aina käyttänyt vain Windows ja Linux-koneita, mutta olisiko io-techiläisillä kokemuksia MacBookeista? Jos ostan muutaman vuoden vanhan käytetyn Macin hintaluokassa 600€ (joku 2013-2014 malli), niin riittääkö laitteessa vääntö vielä montakin vuotta? Kai Apple tekee uusimmat käyttiksen päivitykset vielä vanhemmillekin koneille?
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2017
 2. Shikanjyo

  Shikanjyo #low&slow

  Viestejä:
  891
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Jos kone tulee vain selain käyttöön niin miksi tuhlata 600€ edes? Gigantista saa 300€:llä jo kelpo koneita tuohon tarkoitukseen.

  Kyllä Windows 10 hoitaa itsenäisesti päivitykset.
   
 3. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 466
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käyttöjärjestelmän puolesta kyllä kestää. Se on vaan, että ostat nyt 4 vuotta vanhan laitteen, niin kauan sen rauta (erityisesti akku) kestää?

  Kyllä Macillekin saa viruksia, se on vaan vähän harvinaisempaa.

  Apple julkaisee joka vuosi uuden käyttöjärjestelmän, silloin joudut käymään päivittämässä.
   
 4. podopado

  podopado

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  27.07.2017
  hsalonella on tuossa se pääpointti mikä tulee kyseeseen. Raudan kesto, ennemmin tai myöhemmin joku menee rikki, tai sitten näytön saranat tai joku muu alkaa lahoamaan ja haittaamaan käyttöä. Mäkeissä on huonompi huollettavuus verrattuna PC koneisiin.

  Koneen riittävyys nopeuden puolesta riippuu ihan käyttötarpeista. Uskoisin että jos käyttö on elokuvien katselua ja surffausta kuten itsellä, kone riittää vaikka maailman tappiin asti jos pysyy ehjänä.

  Entisaikaan varmaan kiintolevy oli heikoin lenkki mutta tänä päivänä ssd levyt kestävät paremmin ulkoista rasitusta.

  Mulla ei oo yhtään kannettavaa jäänyt "pieneksi" tehojen puolesta. Ensimmäinen läppäri alkoi kuumenemaan joten lähti vaihtoon, ehkä olisi saanut korjattua? Toisesta läppäristä meni ensin HDD rikki jonka vaihdoin SSD versioon mutta kone alkoi lahoamaan (nitisi ja natisi yms) ja lopulta näytön sarana antautui jonka vuoksi vaihtoon.

  Nykyisestä koneesta meni ensin näyttö rikki tiputtuaan lattialle, hommasin uuden paneelin ja korjasin, nyttemmin virtaliitin on hajoamassa mutta en viitisi enää korjata koska uusissa koneissa akkukestot on valovuosia paremmat.

  En hirveästi sääli laitteita eli käyttö voi olla "kovaa", siistimmällä käytöllä kestää paremmin.

  Pointti on kuitenkin että kevyessä käytössä ei tehot lopu kesken yhtäkkiä vaan pystyt käyttämään konetta laskujen maksuun vaikka seuraavat 10 vuotta mikäli mitään ei mene rikki.

  luulisin että tollaseen kevyeen käyttöön kustannustehokkainta olisi ostaa käytetty yritysläppäri, tuola myydään puolella eräs firma niitä kauppaa.
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2017
 5. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Meillä vanhimmat mäkit 2007 vuoden imac ja macbook. Macbookissa kovo päivitetty ssd:hen ja riittää kuvailemaasi käyttöön varmasti. Nämä siis c2d prossullisia vehkeitä eikä mitään ongelmia ole ollut. Imac normi kovolla alkaa tietysti vähän hidas olemaan nykypäivänä, mutta sillä hoidetaan iltasanomien lukemista ja verkkopankkia ihan hyvin. Muitakin mäkkejä on vuosilta 2009, 2012 ja 2015. Yhdestä 2012 macbookista on kovo hajonnut jonka jälkeen tehty ssd päivitys. Muita ongelmia ei ole ollut.

  Itse katsoisin ehkä i5 prossullisen mallin juurikin 500€ hintaluokassa ssd:llä ja jos rahaa jää niin päivittelee vielä muistia aavistuksen.
   
 6. Kassu

  Kassu

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  16.07.2017
  Onko vanhemmat Macit pysyneet kuitenkin yleisesti ihan nopeina peruskäytössä? Omasta kokemuksesta Windows-koneet alkavat hidastelemaan melko pahastikin muutaman vuoden käytön jälkeen ja vaativat jossain vaiheessa elinkaartaan formatoinnin. Oman pöytäkoneeni olen putsannut kahdesti vuoden 2012 jälkeen. Haluaisin, että käytetyllekkin koneelle saisi useamman vuoden käyttöaikaa ilman että uudet käyttikset alkavat raskauttaa peruskäyttöä. Ainakin uskoisin, että Applen on helppo optimoida käyttöjärjestelmänsä, koska laitekanta on varsin pieni.


  SSD:llä varustettu läppäri juuri onkin hakusessa, että pysyisi edes hieman pidempään nopeana. Eniten minua huolettaa tehojen loppuminen ihan käyttökokemuksen sulavuudesa esim. työpöydän ja ohjelmien aukeamisen nopeutena yms. Ulkoisesti Applen tuotteet vaikuttavat markkinoiden kärkipäältä, joten en olisi huolissani koneen kestävyydestä, sillä sitä käytettäisiin pääasiassa seinäänkytkettynä "pöytäkoneena", jonka saa sitten ottaa esiin vain tarvittaessa.
   
 7. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 035
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  8Gt muistia ja SSD niin "tehot" riittävät aivan varmasti tuplasti niin pitkälle kuin giganttikoneessa.
   
 8. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Kyllä nuo ssd:llä varustetut macbookit ovat ihan nopeita käyttää. Ei mielestäni mitään valittamista. Tuo hdd:llä varustettu imac on mielestäni hidastunut ja ei esimerkiksi ittelleni kelpaisi. Vanhemmat ihmiset tuolla tosiaan jaksaa vielä tykittää. Eli ssd:llä nuo vanhemmatkin on oikein päteviä pelejä.
   
 9. sbasil

  sbasil

  Viestejä:
  1 712
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vanhassa (late 2008) Macbookissa ei ole muuta moitittavaa kuin lämpeäminen. Helppo huoltaa, vaihtaa kovalevy, putsata pölyistä yms. C2D rokkaa kohtalaisesti vielä tänäkin päivänä perusaskareissa. Akun kesto ei ole kummoinen, mutta muuten vielä käypää valuuttaa muistin lisäyksen (6gb) ja SSD:n kanssa.

  ^Ssd:n vaihto imacciin on melko simppeli homma. Etenkin, jos vaihdat dvd-aseman tilalle.
   
 10. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Tuo pitää paikkansa, aivan saman huomannut itsekin, mutta tahmaamista aiheuttaa muut ohjelmat. Tietenkin kun koneen taustalla pyörii vaikka mitä ohjelmaa, niin käyttö hidastuu. Sitten on ohjelmia jotka eivät poistu uninstallerin kautta täysin, vaan jättävät jämiään esim. rekisteriin, joka turpoaa ja hidastuu. Jos tällaisia ohjelmia "kokeilee" paljon, eli asentaa ja poistaa niitä tiuhaan, niin Windows on nopeasti jumi.

  Itse nykyään kokeilen ohjelmat virtuaalimasiinassa, ja sitten jos olen tyytyväinen niiin asennus pää Windowsiin.

  Sitten jos et asentele koneelle mitään ihmeellistä niin mennään vaikka 1000 vuotta ilman mitään tahmaamista. Minulla on tuostakin kokemuksia. Töissä on edelleen useampiakin Windows NT4, 95/98, 2000, XP jne. koneita joissa vain muutama ohjelma asennettuna. Niissä Windowsin nopeus ei muutu mihinkään, kaikki toimii aivan yhtä nopeasti kuin silloin 20 vuotta sitten. koneille ei ole mitään tehty, ne vain toimivat, uptimitkin on helposti vuosia.
   
 11. JuhaH

  JuhaH

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onko Padit täysin poissuljettuja? Mulla ei tule pädin ansiosta enää käytännössä koskaan avattua tietokonetta surffailuun tai laskujen maksamista varten.
   
 12. Kassu

  Kassu

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  16.07.2017
  Tuovirtuaalikoneella kokeilu kuulostaa muuten ihan järkevältä tavalta. Omat kokemukset Windowsin kestävyydestä on kyllä ihan päinvastaiset. Tällä hetkellä käytössä on läppäri, johon ei ole muuta asennettu kuin virustorjunta ja Firefox, mutta silti kone on muuttunut todella hitaaksi. Siihen tietysti vaikuttaa iän lisäksi se, että koneessa on vain kiintolevy eikä SSD:tä ja se että siihen on välissä tullut päivitys Win7:sta Win10:iin.

  Tälläkin hetkellä kyseinen henkilö omistaa tabletin, joka lähinnä kerää pölyä. Kait se on makukysymys, kummasta laitetyypistä enemmän pitää.
   
 13. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  269
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Tuossahan se suurin ongelma varmaan tuli. Nuo isommat päivitykset on syytä tehdä puhtaalla asennuksella.

  Minulla on muutama kone myös vanhalla HDD:llä ja Win10:llä ja ihan käytettävä se on, joskin ero SSD:hen on tietenkin valtava.
   
 14. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  3 755
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itsellä on vielä hyvin toimiva 2009 valkoinen macbook. Alkuperäinen akku ja laturi ovat jossain vaiheessa lopettanett toimintansa, mutta muuten ihan toimiva kone.
  Parista kohtaa muovi on vähän murtunut, mutta saattaa johtua ihan kannen kiinni paiskomisesta tai parista muusta itseaiheutetusta kolhusta.
  Olisikohan joku snow leopard tuossa sisällä.
   
 15. tnc

  tnc

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Täällä yhtenä koneena 2010 Macbook Pro ssd-levyllä. Toimii vallan mainiosti nykypäivänä. Alkuperäinen akkukin vielä toimintakunnossa.
  Eiköhän 2013-14 mallin koneella pärjäile pitkälle tulevaisuuteen.

  Jos kone tulee vain nettisurffailuun/laskujen maksamiseen, niin miten olisi joku Chromebook?
   
 16. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Minulla 15" Retina-MBP , vuosimallia 2012, ostettu alkuvuodesta 2013, käytetty aktiivisesti yli neljä vuotta pääasiallisena koneenani ja viimeisen muutaman kuukauden ajan vähemmän, "kakkoskoneena".


  Suorituskyvyn riittävyys:
  Prosessorin (Ivy Bridge i7, 4c8t) suhteen vieläkin oikein kelpo kone.

  Muistin määrä (8 GiB) on sellainen että surffailukäytössä ihan ok kun ei avaa yli sataa yhtäaikaista välilehteä, mutta jossain raskaammissa jutuissa alkaa käydä vähiin ja sitä on mahdoton päivittää lisää, kun muistipiirit on kolvattu emolevylle eikä DIMM-paikkoja ole. Koneen nopeahko SSD helpottaa tätä.

  Näyttiksellä(geforce 650m) ei enää uusia pelejä kauheasti pelaa, vanhoja ihan hyvin, kun tinkii resoluutiosta ja graffaoptioista muutenkin.


  Sitten se kestävyyspuoli:

  Akku on aika heikossa kunnossa.
  Akunkesto joka aluksi oli kevyessä käytössä 8 tunnin luokkaa on nyt kevyessä käytössä puoletoista tunnin luokkaa, ja raskaassa käytössä olematon, akku ei pysty antamaan niin paljoa virtaa kuin mitä kone kuluttaa jos yrittää tehdä jotain raskaampaa, ja kone sammuu heti.

  Akun vaihto uuteen virallisessa apple-liikkeessä maksaa melkein 400 euroa. Tosin jotkut kuulemma vaihtavat näihin akkuja reilun satasen hinnalla. Pitäisi vaihdattaa tuollaisella.

  Fyysisesti kone on osoittanut kestävyytensä. Putosi joskus pöydältä ja koneen kulmasta metalli valssautui parin millin verran, mutta tämä ei rikkonut koneesta mitään.

  Touchpäd on kärsinyt siitä, että olen käyttänyt konetta liikaa hikisillä tai suihkun jälkeen märillä käsillä. Touchpäd tunnistaa ylimääräisiä "haamukosketuksia" ja kursori melkein jatkuvasti haluaa lennellä minne sattuu. Olen joutunut kytkemään touchpädin koneesta pois päältä ja käytän sitä vain hiiren kanssa.

  Ruudulla on jonkin verran yksittäisiä rikkinäisiä pikseleitä, taitaa olla sekä kuolleita pikseleitä että päälle jumittuneita(en muista ulkoa näiden suhdetta, kun en nyt ole tuon ääressä)
   
  Viimeksi muokattu: 21.08.2017
 17. Nomersu

  Nomersu

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Jos multa joku tuttu kysyy konesuositusta henkilölle videoiden katsomiseen ja surffaamiseen niin suosittelen Macia. OS X on helppo käyttää (kun siihen tottuu) ja käyttiksen uudelleenasennus sovellukset ja tiedostot säilyttäen onnistuu helposti (kuten nykyään Windows 10:ssäkin). Esim. vanhemmilleni suosittelin Macia koska tiesin että Winkkarikoneella saan olla mikrotukihenkilö koko ajan (ostivat sen Winkkarikoneen...).

  Ainoat syyt miksi en suosittelisi Macia:
  - Jos pelaa pelejä
  - Budjetti on tiukka
  - On tottunut Windowsiin eikä halua oppia OS X:ää

  Syyt miksi suosittelen Macia:
  - Pysyy aisoissa vuosia normikäytöllä, vähentää mikrotukena olemista
  - Sovellukset toimii pääsääntöisesti hyvin yhteen
  - Backupit helppo opettaa ottamaan
  - iCloud on helppo käyttää
  - Kokonaisuudessaan "brainsfree" kunhan oppii perusasiat

  Ja jos Macin ostaa mutta OS X aiheuttaa kitinään niin siihen voi lätkäistä Windowsin rinnalle / pääkäyttikseksi.
   
 18. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 466
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Täällä taas syytetään Mac-vihaajaksi, mutta jos nyt vertailette Macia Windows-läppäriin, niin ei todellakaan verrata Gigantin 199€ E3-Atomiin, vaan ostakaa nyt samantasoinen tonnin Windows-läppäri (ei AMD:tä tällä hetkellä). Ja laittakaa sinne SSD, jos ei ole jo.

  Käytettynä sitten yritysläppäri vaikka VStoren ketjusta. Siellä vielä osataan asentaa se SSD ja mahdollinen lisämuisti valmiiksi.

  --

  En ostaisi 3 vuotta käytettyä 600€ maksavaa Macciä, ellei siinä ole vähintään SSD ja RAMia se 8Gt. Ja retina-näyttö, varsinkin, jos sitä on tarkoitus käyttää myös näyttönä.

  --

  PC-puolelta semmoinen läppäri, että saa itse Win10:n sisään. Kaikki vanhempi on turhaa. Kevytläppäreistä ei Atomia. Ei. Ei. Joku Intelin ULV tai vaikka IBM-Lenovon T-sarjaa on paljon parempi vaihtoehto. Myös Chromebookit vanhenevat käsiin.

  --

  Näillä on oma lehmä ojassa, mutta eivät valehtele:
  Ransomware-haittaohjelma uhkaa nyt myös Mac-käyttäjiä

  Ottaisin käyttöjärjestelmästä riippumatta aina backupit ja asentaisin parin vuoden jälkeen uudestaan. MacOS:sta on ehtinyt jo silloin tulla pari uutta versiota ja heidän tietoturvapäivitykset loppuvat suunnilleen silloin.

  --

  Omat vanhempani ajelevat LGA1155-desktopeilla (kummallakin omansa) , jotka olen koonnut ja satunnaisesti vien sinne uusia osia. Ainoa äkillinen huoltokeikka tuli, kun äitini kone "rupesi huutamaan". BIOSin patteri oli loppu ja kaikki tuulettimet meni 100%. Windows 10 on vielä kummallakin ensimmäinen asennus.

  Isälläni on vielä Core2Duo-läppäri, joka oli halpa. Se on saanut muistia, mutta ei SSD:tä. Tämän takia se käynnistyy minuutin ja isäni mukaan "meni koko päivä" (nähtävästi 10h+) kun hän päivitti Windows 10:n. Näyttö on TN (niinkuin vanhemmissa Mac-kannettavissa) ja resoluutio on riittämätön mihinkään järkevään. Se onkin nyt korvattu tabletilla.
   
 19. Spartacus

  Spartacus

  Viestejä:
  1 017
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo ei kyllä edes ole ainakaan kauhesti liioiteltu. Eräällä kaverillakin läppäri mekaanisella levyllä päivitti konetta ihan uskomattoman kauan. En tiedä mitä se kone oikein touhusi tuon ajan.
   
 20. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  MacOS päivittyy normaalisti päivitysten mukana, sitä ei tarvitse asennella uudelleen.

  Laadukkaammat Retina-näytölliset Windows-koneet tahtoo pyöriä 2-3k€+ luokassa, Macit on halvempia.
   
 21. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näin ei-Mac-käyttäjänäkään en ymmärrä tuota käyttöjärjestelmän jatkuvaa uudelleenasentelua. Ehkä se oli niillä 15–25 vuotta sitten suunnitelluilla käyttöjärjestelmillä tarpeen, jos tykkäsi paljon asennella uudelleen softaa.

  En nyt ihan purematta niele tuota halvempia-väitettä, enkä ihan vähällä jauhamisellakaan. Hintaero Windows- ja Apple-koneiden välillä toki kaventuu huomattavasti, jos vaatii myös Windows-kannettavaansa tolkullisen laadun ja järkevän näytön.

  Asus tuntuu tekevän jossain määrin Apple-kopioita, eikä tuossa laaduntunnussa ole niin suurta eroa. Applelta MacBook, 1550 euroa. Lähinnä vastaava Asus (UX330CA-PURE6, siis QHD+ malli) 1080 euroa. (Hieman epäreilu vertailu, mutta kun ZenBook 3:sta ei näköjään ole Core M -versiota, on tämä mielestäni lähinnä vastaavaa. Ultrakevyt ja äänetön, Asus on kaikin tavoin hieman isompi – mukaan lukien näyttö ja sen resoluutio – mutta myös huomattavasti paremmilla liitännöillä. Akkukestoa molemmissa se lähes puoli vuorokautta.)

  PS. Niin, ne vanhat Mac-kannettavat, ne tuntuvat kaveripiirissäni olevan ikuisia. Jokunen muovi-MacBookin on vielä käytössä. Akkukesto toki ei ihan vastaa enää edes alkuperäistä.
   
  ted tykkää tästä.
 22. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Pro luokan työkoneita meinasin. Muistelin kyllä perus MacBookin olevan paljon halvempi...
   
 23. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tarvitse muistella kun voi tarkistaa. Molemmat hinnat on tämänpäiväisiä, kotimaisia, halvimpia kivijalkamyymälähintoja. MacBook Air on toki halvempi, 1130 euroa, mutta siinä on surkea näytön resoluutio. Huonompi kuin jopa tuon UX330CA karvalakkimallissa. Siis sellaisessa, jonka ostin keväällä kotimaasta 726 eurolla – tämä toki oli erittäin hyvä yhden päivän mittainen tarjoushinta hieman karsitusta mallista (8 GiB RAM ja 128 GB SSD). Nyt tuota saa normaalistikin alle 800 euron, ja vieläpä 256 GB tallennustilalla.

  Pro-luokan työkoneista monissa on myös Applea parempi huoltopalvelu, ja myös ihan se mekaaninen laatu. Hintavia ne toki ovat kuluttajakäyttöön.
   
 24. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  [offtopic]
  NextStepin(josta Macos X on suoraa jatkomoa) kehitys alkoi 1986 ja sen eka versio julkaistiin 1989.

  Lisäksi NextStepin/Macos X:n suunnittelussa pohjataan vahvasti UNIXiin joka alunperin kehitettiin 1969-1973.


  Windows NT:n(josta windows 10 on suoraa jatkumoa) kehitys alkoi vuonna 1989 ja sen eka versio julkaistiin 1993.


  Että käyttiksen iällä ei ole tämän kanssa mitään tekemistä.
  [/offtopic]
   
  L2K2 tykkää tästä.
 25. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [offtopic]Jep, ei se käyttöjärjestelmän ikä, vaan miten sitä on kehitetty vastaamaan siihen lisälaitteiden aikakauteen. (Ja, myös varsinaisesti asennettavien ohjelmistojen.) Oleellisesti siis se keskitetty rekisteri.

  Ennen olikin kaikki paremmin. Viittasin 3.1 (toi rekisterin maailmaan 25 vuotta sitten)–95 (laajensi)–98 (kaatui USB-laitteen liittämiseen jo lehdistödemossaan)–98SE (susikasin toimiva versio)–ME (oliko tämäkin oikeasti vain vitsi) -perheeseen. Toki nämä kaikki pohjautuivat edeltäjiinsä. (Ja XP, toki myös, vaikka NT-sukuinen on, toi mukanaan ominaisuuksia, jotka johtivat siihen käyttöjärjestelmän ”pöhöttymiseen” käytössä.)[/offtopic]
   
 26. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 466
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ne ei ole muodissa enää. Macbook Pro on nykyään dual-core ja 8GB muistia, jos ollaan siinä alle 2000€ hintaluokassa (johon mahtuu 2/6 mallia). Vastaavia Windows-läppäreitä saa tarjouksesta puoleen hintaan (Maciin verrattuna).

  512GB ja 8GB mallia sai alta tonnin tässä kuussa. Lähinnä kuitenkin, se on vähän mopo kone mihinkään oikeaan käyttöön. Varmasti kuitenkin sähköpostit lukee ja videot katselee. Tuntuu vaan kalliilta ja se oli minun vasta-argumenttini Macin ostoa vastaan, niin en voi oikein suositella ostamaan kallista PC-läppäriä, jossa ei tehojakaan ole.

  --

  Lisäksi - hampaat irvessä ja kahden suuriresoluutioisen näytön omistajana - joudun toteamaan, että macOS skaalaa paremmin. Jos näytössä on kova resoluutio ja sitä käyttää vanha käyttäjä ainoana näyttönä, niin Macillä se näyttää paremmalta. Windowssissa Chromen skaalaus toimii hyvin, mutta se käyttöjärjestelmän oma skaalaus on tehty huonosti.

  En ole huomannutkaan, täytyisi varmaan taas pitkän tauon jälkeen taas käynnistää Mac Minini. Lisäksi kuten toisessa ketjussa sanoin, niin Apple on julkaissut ennen maksullisia oikeasti hienoja ohjelmia ilmaiseksi:
  Kuvat (entinen iPhoto)
  Garageband
  iWork
  iMovie

  iMovie kyllä omalla Minillä edelleen huutaa tuulettimilla ja kestää pitkään, mutta tekee silti tehtävänsä. Windowsille ei ole ilmaisia vaihtoehtoja, kun Windows Movie Maker lakkautettiin, Officella rahastetaan ja muita ilmaisia ei ole samalla tasolla ikinä ollutkaan.
   
 27. PAMPPU

  PAMPPU

  Viestejä:
  186
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Taitaa olla aika pitkälti makuasia ja kumpaa systeemiä tottunut käyttämään, että kumpi kannattais hommata mac- vai windows-kone. Itse hommasin vanhan macbook pro 13" (mid 09) tossa muutama viikko sitten kun halvalla sai. Ihan tutustumismielessä. Käytön helppous kaukana mainostetusta, kun tottunut Windowsiin. Uusin Macos Sierra tosin ei enää virallisesti tuettuna mutta jonku epävirallisen version sai asennettua. Ulkopuolinen laatu kyllä sitten onkin todella hyvä, jopa näinkin iäkkääksi. Verrokkina muijan parin vuoden takainen 299€ gigantin tarjous-lenovo.
   
 28. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä nyt taas riippuu siitä, mikä on itse kunkin oikeaa käyttöä. Hyvin tuolla ajelee mm. kevyttä Matlab-koodausta (ja toki sitä Officea ja Chromea). Jos jotain oikeasti raskasta pitää laskea, niin sitten mikään kannettava ei oikeastaan ole hyvä ratkaisu (tähän olisi toki auttanut jos olisi saanut järkevään hintaan 16 GiB-mallin). Niillä järeämmillä kannettavilla se tuuletin ulvoo kuin tapettava, ja samalla akkupalkki hupenee silmissä (15 W prosessorilla ei kolmea tuntia saa irti, jos sitä oikeasti käyttää, 28 W ja puolitoista, 4,5 W ...). Itse ainakin ulkoistin aikaisemminkin raskaat laskut aina työasemalle, tai sitten, jos se on oikeasti raskasta, sopivalle klusterille. (Ja, kyllä tuo on kertaalleen työmatkalla hotellihuoneessa yön yli laskenut yhden melko raskaan simulaation – eikä edes häirinnyt lainkaan yöunia.)

  Niin, ja myös RAW-kuvia voi käsitellä, kunhan ajoittaa siihen ”vie”-napin painalluksen jälkeen sopivan tauon koneella olemisesta. Nopeusero tuosta ylöspäin noihin ”low-power” osiin ei lopulta edes ollut niin suuri kuin pelkäsin.

  FullHD-näytönkin kanssa on nyt skaalaus käytössä, mistä tarkemmin ottaen jään paitsi? Joku legacy-softa ei skaalaudu?
   
 29. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 466
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Työkannettava on i7. Teho ei lopu kesken ja tuuletinkin ulvoo siellä telakassa ei-niin-paljon häiritsevästi. Perustuu varmaan ihan mutuun taas noi kovat tuuletinäänet. CDON:in joulutarjousläppärissä dual-core i5:lla sai kyllä aika miehekkäitä tuuletinääniä, jotka olivat äänekkäitä, mutta jos nyt taas mennään siihen kalliimpaan hintaluokkaan ja isompaan läppäriin, johon saa isomman tuulettimen, niin kyllä ne hiljenevät.

  Omista tehtävistäni (myös vapaa-ajalla) saan kyllä helposti esimerkkejä, missä tarvitsen vähintään 4 ydintä - mutta en kyllä suorilta kädeltä keksi, mitä vanhempi aloittelija niillä tekisi. Siksi jätän tämän tehoväittelyn omalta osaltani tähän, kun olet hieman enemmän oikeassa - sinun koneellasi voi tod.näk. tehdä kaiken, mitä AP haluaa. Jos ei vaan arvosta laadukasta näyttöä, metallirakennett ja pientä kokoa, niin spekseiltään reilusti tehokkaampaa saa samaan hintaan.

  Windowsin skaalaus on ruma. Se on joku lineaarinen funktio ja aiheuttaa aina epätarkkuutta ja esim. tekstien reunojen suttuisuutta. Chromessa ja Macissa onnistuu parhaassa tapauksessa se, että vain kuvia skaalataan ja teksti vaan renderöidään isommalla fonttikoolla.
   
 30. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nopea lounastaukovastaus.

  Mutua? Taas? Siis tuuletinäänistä. Perustuu omaan kokemukseen 15 W prosessorilla olleesta ”pro”-tason hiilikuitu-unelmasta (Sony Vaio Pro 13"), ja sitten tutulla olevasta ei-niin-pro keskipaksusta 28 W koneesta. Molemmat ovat omaan makuun ikävän äänekkäitä, kun rasitusta laitetaan pidempään.

  Toki joku paksumpi ja raahattavampi (ja miksi ei myös jonkun muun valmistajan ohur kannettavampikin) voi olla siedettävän hiljainen (ainakin jonkun mielestä).

  PS. Toki, jos ei olisi työasemakonetta, raahaisin varmaan myös jotain noista neliydinkannettavista. Siinä olet oikeassa, että on ne parempia tehokäytössä ainoana koneena.

  Aa. Tuo ns. legacy-skaalaus. Onneksi ainakin käyttämistäni softista harva käyttää tuota, tai sitten olen vaan puusilmä. Apple vältti pahimmat ongelmat myös käyttämällä skaalauskerrointa 2, ja myös samalla pakottamalla kaikki softat skaalautumaan. Windowsissa osa ikkunoista ei edes ainakaan alkuun edes skaalautunut.
   
 31. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 466
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Keskustelu rönsyilee nyt pahasti. Ihan vaan sivustaseuraajille tiedoksi: Apple Macbook Pro / Air ja puheessa oleva Asus Zenbook (joka on yllättävän samanlainen) ovat ilman tuuletinta.

  Jos Zenbookkia lähtee harkitsemaan käytettynä, niin 8 GB malli ja mieluiten sellainen, jossa SSD-levy on M.2. Ainakin tallennustilaa saa sitten tulevaisuudessa lisää. En maksaisi yli 500€ käytetystä Zenbookista.
   
 32. noreth

  noreth

  Viestejä:
  79
  Rekisteröitynyt:
  04.02.2017
  Macbook pro 17 vuoden 2009 mallista kokemuksia. Laturi piti vaihtaa ja kovalevy hajosi, jonka vaihdoin 256 MB SSD levyyn. Tänä vuonna akku turposi ja otin sen pois. Annoin sen siskon miehelle surffikoneeksi ja toimii ilman akkua (ehkä hieman hidastaa). Uusi akku olisi noin 50 €, jos tulee tarvetta. Näissä saa vielä vaihdettua itse, ruuvaa vain pohjalevyn irti. Uutta macos versiota tähän ei enää saa, eikä bootcamp windows 7 päivittynyt kymppiin.
   
 33. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  10:n voi asentaa "puhtaalle pöydälle" ja aktivoida sillä 7:n avaimella. Tosin 7:llakin pärjää vielä erinomaisesti.
   
 34. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 466
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Bootcamp on vaan myös kaikki ajurit. Tämä tarkoittaa ehkä sitä, että kosketuslevy ei toimi tai resoluution kanssa tulee ongelmia ja koneen wifi ei yhdistä mihinkään.
  (todennäköisesti muut osat on aika standardeja, mutta Apple oikeasti käyttää markkinoiden parasta (oma mielipide) kosketuslevyä, niin sitä ei välttämättä ole yleisesti käytössä ja tukea ei ole Windowsin omissa ajureissa)
   
  noreth tykkää tästä.
 35. Teekki

  Teekki

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Mulla on Air 13" Early 2015 ja Pro 13" 2017 ja kyllä näissä molemmissa on tuuletin... :confused:
   
 36. Stabilo

  Stabilo

  Viestejä:
  276
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainoa passiivisesti jäähdytetty macbook taitaa olla se 12-tuumainen "macbook".
   
 37. ktek

  ktek Tukijäsen Team AMD

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Windows tunnistaa kosketuslevyn ilman Applen ajureita, mutta esim. kahden sormen oikea klikkaus ei onnistu. Bootcampin ajurit kyllä saa ladattua macOS:n puolelta asentamatta bootcamppia. Näin esimerkiksi jos mielii asentavansa Windowsin ulkoiselle levylle.
   
 38. dun

  dun

  Viestejä:
  314
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tähän käyttötarkoitukseen Windows 10 on mitä mainioin (itsellä kaikki kolme käytössä jo parikymmentä vuotta, mutta kun kyseessä on äiti tai mummo, niin windows 10 on ihan ehdoton). Kylkeen vielä kahden levyn usb-turvasatama raid1 asema, niin voi mennä homen ja filehistoryn turvin (1h backup-sykli).

  Vaimolla on Asuksen eka zenbook vieläkin käytössä i7 + ips fullhd + 256 samsung ssd (830) eikä ole ollut mitään ongelmia. Sitä suosittelen. Läppäri maksoi joskus vuonna 2011-2 1k€ ja sen jälkeen on voinut unohtaa sen olemassa olon.

  Eli osta lompakolle sopiva Zenbook 13-15" kokoluokasta ja pistä kylkeen toi usb-turvasatama. Sen jälkeen kaikki toimii ihan sika vähällä vaivalla. Jos ulee ongelma, niin restore pointit pelastaa nätisti ja senkin voi tehdä etäyhteyden kautta :)

  Edit: Ja jos usb-turvasatama tuntuu hankalalta, niin asenna vaikka Dropbox ja kun tila loppuu kesken niin pistät pätäkkää pöytään sen 99-140€ vuodessa ja saat 1TB varaston tiedostoille joka peuhaa hyvin ja josta voi palautella tiedostoja jos niitä katoaa vahingossa. Integroituu myös mainiosti kaikkien mahdollisten järjestelmien kanssa bueno.
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2017
 39. zepi

  zepi

  Viestejä:
  3 379
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos ei erityisesti tiedä tarvitsevansa jotain tiettyä ainoastaan tietokoneella pyörivää sovellusta, niin chromebook tai ihan vaan ipad + näppäimistö voisi olla paras ratkaisu päästä internettiin.
   
 40. Primusol

  Primusol Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  2012 MBA toiminut ongelmitta. Akkukin kestää vielä hyvin. Ihan tyytyväinen olen ollut laatuun. Jos olisin ostanut aikanaan vastaavan windows läppärin niin enpä olisi löytänyt yhtä siroa ja laadukasta (älkää ymmärtäkö tätä väärin), yhtä kovalla akunkestolla. Näillä näkymin menee vielä tässä käytössä 2-3v ellei jotain hajoa. Voin kokea onnistuneeni ostamaan pitkäaikaisen tuotteen itselleni.
   
 41. Trivial

  Trivial

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2017
  Lähtökohtaisesti on järjetöntä vertailla parin tonnin macbookkeja vs prisman 500€ windows acereita. Jos oikeasti haluaa vertailukohdan windows maailman puolelta, niin vertailkaa parin tonnin yritykoneisiin lenovo/dell/hp.

  Itse en suosittele käytetyn koneen ostoa, sillä vuosien varrella koneisiin saattaa ilmaantua pikku hiljaa vikoja ja akun kesto heikkenee. Kannettavan käyttöikä on normaalisti 3-5V, mitä laadukkaampi ja kalliimpi laite sitä suuremmalla todennäköisyydellä kestää pitempään. Kyllähän noi macbookit kestää hyvin sen 5 vuotta, kuten myös lenovot, mutta jossain vaiheessa tulee raja päivitysten kanssa ja tehot alkaa loppumaan tai fyysisiä vikoja ilmaantumaan.
   
 42. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  583
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan jokerina heitän että jos ostaakin iPadin? Verkkopankit saa appina ja surffailu onnistuu. Näppiksen saa bluetoothilla, mutta hiiren puute voi haitata. Tosin jos ei ole käyttänyt koneita ennenkään niin en tiedä onko se sen pahempi rasti opetella kosketusnäyttöä vs hiirtä.
   
 43. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  245
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Vaikka et tiedä tarvitsevansa jotain erityistä, niin kannattaa kuitenkin ottaa selvää mitä mahdollisesti tulee tarvitsemaan, ettei sitten satu pahasti kun on jonkun onnettoman tabletin tai chromebookin armoilla joissa toimii vaan selain. Surffauksen ihan hyviä laitteita mutta eihän niitä mitään töitä pysty tekemään tai opiskella
   
 44. Kassu

  Kassu

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  16.07.2017
  Hyviä näkökulmia tässä ketjussa. Päädyttiin kuitenkin keskihintaluokkaisen PC läppärin puolelle, koska henkilö itse ei missään tapauksessa halunnut opetella uutta käyttöjärjestelmää. Ihan hyvä varmaan näinkin.
   
 45. Kosamiitti

  Kosamiitti

  Viestejä:
  782
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Et ole näemmä koskaan chromeOS käyttänyt?

  Ps. itseltä löytyy niin chromebox kun chromebookkeja ja kyllä niillä vaan voi tehdä muutakin kuin nettiä selailla...
   
 46. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 885
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  [offtopic]

  .. ja siis joutuu kuitenkin opettelemaan uuden käyttöjärjestelmän, jos windows vaihtuu esim. seiskasta kymppiin?

  [/offtopic]
   
 47. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  878
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  No eipä ole opettelemista siinä etenkään tuollaisella käytöllä.

  Itse olisin kyläl ostanut liikkeestä käytetyn yritysläppärin HP Elitebook tai Dell Latitude tehoiltaan malli jossa on min. i5, 8gb ja SSD
   
 48. SapphireThunder

  SapphireThunder

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Ei siinä ole mitään opettelemista. Samaan tapaan molemmat toimivat. UI vähän muuttuu, mutta 10:n UI on suunniteltu reilusti selvemmäksi joten käyttö on paljon helpompaa sellaiselle joka ei ole kovinkaan tekniikka-taitoinen.
  Jos osaa käyttää 7, osaa varmasti käyttää 10 vaikka alkuun oudommalta tuntuukin.
   
 49. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  MacOS on vielä selkeämpi joten se on vielä helpompi Pihtiputaan Mummoille™.
   
 50. SapphireThunder

  SapphireThunder

  Viestejä:
  1 828
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos ei ole koskaan aiemmin käyttänyt mitään muuta, tai on käyttänyt Androidia, niin silloin kyllä. Mutta on se aika sekava sellaiselle joka on käytellyt Win7 ja uudempaa.
  Helppohan se on Vista, XP ja vanhempiin verrattuna tietenkin.


  Juuri ja juuri itse osaa käyttää ja löytää perusjutut kun on nykyisessä työssä tullut Mäkkejä eteen.
  Linuxit taas ovat olleet aika selkeitä vaikka hyvin harvoin onkin tullut eteen.